NPO geeft media-alarm af

‘Veel sites kampen met ongecoördineerd media-aanbod’

De NPO heeft een media-alarm afgegeven voor bepaalde delen van het internet. Doordat verschillende omroepen zorgen voor een ongecoördineerd media-aanbod, kan er volgens NPO-voorzitter Henk Hagoort bij het grote publiek verwarring ontstaan.

Hagoort adviseert iedereen om de komende maanden weg te blijven van het internet. “Voor grote delen van het internet geldt inmiddels code rood. Nederlanders kunnen daar op filmpjes stuiten die de NPO niet heeft goedgekeurd. Als mensen zich toch op het web wagen, zijn wij niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen.”

“Het ongecoördineerde media-aanbod op het internet wordt veroorzaakt door onverantwoorde experimenten van verschillende omroepen”, zegt Hagoort. “Ze posten agressief nieuwe filmpjes, bijvoorbeeld met Wim Brands die een poëziebundel bespreekt. Dit kan tot verwarring leiden en zomaar een mediastorm veroorzaken.”

Volgens de voorzitter is het internet geen innovatieplatform. “We hebben bij de NPO niet voor niets het TV Lab gecreëerd. Hier kunnen nieuwe programma’s in een veilige omgeving getest worden. Het heeft tot fantastische resultaten geleid, zoals De Social Club en De Gielmobiel. Zoiets moet je echter wel aan professionals overlaten en zorgvuldig coördineren.”

Nederlanders die onverhoopt toch het internet op moeten, worden geadviseerd om zich goed voor te bereiden. “Ze moeten rustig surfen en in de gaten houden op welke sites ze stuiten. Zomaar in een digitaal kanaal van de VPRO of op een site van BNN belanden lijkt misschien leuk, maar kan tot blijvende psychische schade leiden.”

De voorzitter hoopt dat in de komende weken het ongecoördineerde media-aanbod afneemt, maar kan niet zeggen wanneer de media-consument zich weer veilig op het internet kan begeven. Tot die tijd adviseert hij Nederlanders om de televisie te gebruiken. “Iedereen kan daar veilig kijken naar NPO 1, NPO 2 of NPO 3.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

John, je geeft hier duidelijk aan niet te weten hoe het in Omroepland werkt. Men komt nooit op louter eigen kracht en eigen verdienste aan de top van NGO’s en NPO, men heeft “vrienden op de juiste plaatsen” nodig, friends with benefits. De geschiedenis heeft afdoende bewezen dat absolute nitwits heel hoog kunnen scoren op het niveau van vermogensvormende banen. Kijk naar die jongen van Zalm (een pathologische geldjager, maar toch CEO van ABN), kijk naar Mark Rutte (totaal ontoerekeningsvatbaar, maar toch le plus jeune premier de la nation), kijk naar Camiel Eurlings, onderbaas van Airfrance/KLM, slaat geen deuk in een pak boter, maar evengoed toch opgewaardeerd tot CEO van de N.V. Vliegende Hollander dankzij actieve support van de Limburgse onderkoning Jos van Rey (van Los Reyes). Als je nog tot tien kunt tellen weet je hoe Hagoort het tot NPO-bons heeft kunnen redden. P.S. valt het jou ook niet op hoezeer Henk Hagoort lijkt op Dirk Scheringa? Een alias als comeback voor Dirk op besluitvormend niveau?

Reageer
gravatar

#13 Ik weet heel goed hoe het in omroepland werkt, Ben namelijk 17 jaar Regio Bestuurslid geweest bij de Publieke Omroep. Juist daarom kan ik mij er over opwinden hoe het steeds meer een Staatsomroep gaat worden.

gravatar

Probeert Hagoort hier de nieuwe Andre van Duin te worden? Dan zou ik nog maar even flink blijven oefenen. Dit is een man die niet van Radio en Televisie houdt. Hij doet er dan ook alles aan om de omroepen de nek om te draaien en mensen te weren die wel van televisie houden. Ga een andere baan zoeken Henk. Hier ben je totaal ongeschikt voor.

Reageer
gravatar

Het afgeven van ‘alarmen’ in algemene zin en ‘media-alarm’ in engere zin, werkt sterk inflatoir en afstompend. Iedere brancheorganisatie kan nu een branchegericht alarm afgeven dat luttele ogenblikken media-aandacht geniet, maar vervolgens voorspelbaar in de schaduw wordt gedrukt door -bijvoorbeeld- een hernieuwd paardenvlees-alarm in kringen van tot voor kort uitsluitend runderslachterijen. Zo was er ooit een bankiersalarm/code rood, stammend uit de VS in de periode 2008-2013. Sindsdien heeft zich dit ebola-virus van de subspecies ‘grootgeldgraaier’ pandemisch verspreid, ook in Nederland, zonder dat er nu nog een onderzoeksjournalist (als Alberto Stegeman) of een plofhaan naar kraait. Dat geeft zin, bereik en status van ‘alarmen’ voldoende weer.

Reageer
gravatar

Het probleem met het afgeven van een media-alarm is, dat een dergelijk alarm vele malen per dag zal moeten worden gegeven en dan verliest het zijn waarde. En alles zonder waarde is niet weerloos.

Reageer
gravatar

dit kannie waar zijn…. dat Henk Hagoort niet mijn favoriete nieuwsvoorziener was, wist ik al, maar als dit geen grap is….
En voor de duidelijkheid, ik kijk naar het NOS journaal. Niet om te weten wat er in de wereld gebeurt, maar om te zien wat er door de NOS nou weer aan de Nederlanders verteld wordt.
Alleen de VPRO heeft programma’s die ik serieus kan nemen.

Reageer
gravatar

Kunnen deze media-alarmen, net zoals de regelmatig afgaande weer-, sneeuw- en ijsalarmen, met een gerust hart worden genegeerd?

Reageer
gravatar

Misschien een ideetje om Ome Henk een carrière-move te laten maken richting de 50+ partij als voorzitter of zekere taris? Bij die club schijnt het niet uit te maken of je Alzheimer hebt of niet. Ook als je met beide benen in de vorige eeuw staat ben je daar welkom.Een multiple win situatie!

Reageer
gravatar

Ik was voor deze waarschuwing kwam, al even aan het surfen en merkte dat ik een tic begon te ontwikkelen aan de linkerkant van mijn gezicht. Op de een of andere manier probeert mijn linker oor zich naar voren te buigen, alsof er een mediastormfront ontwikkeld dat ook mijn oog lijkt te gaan bereiken. Rechts heb ik nergens last van.

Ik ben blij dat er nu eigenlijk ingegrepen gaat worden. Dat iedereen zomaar het internet op kan, zonder daarvoor een diepgaande studie te hebben gevolgd, is onverantwoord. Straks gaan mensen elkaar nog op de hoogte brengen van wat ze aan het doen zijn… Het moet niet gekker worden.

Reageer
gravatar

Zouden dan eindelijk domme programma’s van de buis verdwijnen??

bv. Lingo, waar randdebielen massaal groen, groen, groen blèren,

of Knevel en van de Brink met hun opgeheven vingertje.

Reageer
gravatar

Pas maar op, Wammes.

Het internet staat ook vol,

met sufferds die weliswaar de hoofdletters niet meer gebruiken

maar dat compenseren met het gebruik van

extra witregels.

Wat een zieligerds zijn dat,

vind je ook niet?