Cc origami_potato / Flickr.com

Driesecondenregel voor voedsel van de vloer eten te streng

'Anders tellen zorgt al voor flinke besparing'

De driesecondennorm voor het eten van voedsel dat op de grond is gevallen, moet worden verruimd. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Huishoudens zouden daardoor in koopkracht vooruit gaan.

De NVWA becijferde dat per huishouden jaarlijks gemiddeld voor 750 euro aan voedsel wordt weggegooid. Voedsel dat met een ruimere norm nog prima geconsumeerd had kunnen worden. De totale kosten lopen in de miljoenen.

Volgens de NVWA hanteren mensen de driesecondenregel tijdens het koken of eten te strikt: “Vaak telt men van ‘één-twee-drie’, terwijl ‘eenentwintig-tweeëntwintig-drieëntwintig’ al een flinke besparing zou kunnen opleveren. In plaats van eerst tellen zou je natuurlijk ook gewoon direct je eten op kunnen rapen, of af en toe de vloer stofzuigen om de mentale drempel te verlagen”, luiden enkele praktische aanbevelingen.

Een groot deel van het verspilde voedsel komt op het conto van chips. “Mensen vinden het moeilijk om hun coördinatie te bewaren bij het eten van zoutjes.” Wokgerechten waar overenthousiast in wordt geroerd waardoor alles alle kanten op vliegt, staan op de tweede plaats, vóór hapjes van de schaal bij verjaardagen.

“In deze tijden is het belangrijk dat we weer van de vloer leren eten”, concludeert de NVWA tot slot.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mijn vloer is op en top schoon durf best van mijn vloer te eten als het gevallen is..kijk is het nou een bak yoghurt word t knap lastig en maar k het gewoon schoon

Reageer
gravatar

Ik tel ook altijd mee wanneer ik mijn eten weer eens op de grond heb laten vallen. Echter zit ik wel altijd in de angst dat ik slomer of juist te snel tel vergeleken met en algemeen bekende secondesysteem. Dit bericht doet me goed omdat ik weet dat er toch speling in zit en het allemaal niet te nauw steekt. Godsalmachtog xo kusjes

Reageer
gravatar

Even serieus. Wordt hier nu ook al bij stil gestaan?! Binnenkort worden de moestuinen ook verboden zodat we verplicht bespoten en genetisch gemanipuleerd voedsel moeten eten omdat de supermarkten anders verlies gaan draaien. Er wordt gewoon bepaald wat je in je eigen mond wilt stoppen, je kan geen kant meer op. BE-LA-CHE-LIJK.

Reageer
gravatar

Youtube/Google jij nog maar een middagje op ‘conspiracy theory’

gravatar

Gewoon de amerikanen nadoen en de aloude “5-second rule” hanteren.

Reageer
gravatar

De NVWA heeft gelijk. Ik ga mijn stofzuigerzak vanavond maar eens leegmaken en kijken of ik iets heb opgezogen dat gewoon nog op te eten was.

Reageer
gravatar

Ik sta ervan te kijken dat men in Nederland dus per huishouden jaarlijks gemiddeld VOOR 750€ VOEDSEL OP DE GROND LAAT VALLEN!! Da’s een hele hoop als je het natelt.

Met de beste voedselsituatie ter wereld schieten jullie ook niet vet veel op als jullie al dat lekkers alsmaar uit jullie pollen laten schuiven. En het bovendien niet eens intijds opgeraapt krijgen…

Geen wonder dat de NVWA zich zorgen maakt dus. Je zou voor minder.

Reageer
gravatar

waar haal je die informatie precies vandaan en ben je ervan op de hoogte dat deze informatie ter vermaak bedoeld is?

gravatar

Wij hebben de stoelen en tafel de keuken uit gedaan, dat scheelt een hoop gebuk. Lekker van de vloer eten, we denken er al aan om vloerverwarming te nemen, blijft het eten ook lekker op temperatuur.

Reageer
gravatar

Een andere oplossing is reeds op de vloer te liggen teneinde te copuleren. Het eten van de vloer kan dan ook in een oogwenk gebeuren. Hopelijk geldt de 3 seconden regel niet voor het klaarstomen, eh -komen.

Reageer
gravatar

Als je goede vloerverwarming en het een beetje schoonmaakt wordt je eten niet koud en kan je gezellig lang vloeren

Reageer
gravatar

Laag bij de grond eten.

gravatar

Er wordt in dit artikel en in de reacties daarop onvoldoende aandacht geschonken aan de uiterste houdbaarheidsdatum, dat toch uiteindelijk bepaalt of zo’n kant-en-klaarschotel in alle omstandigheden veilig kan worden genuttigd.

Reageer
gravatar

Tante Paulien,

Bedoel jij het boek dat papa voor mama heeft gekocht, omdat mama een zandlopermodel met behulp van een korset nogal pijnlijk vindt.

gravatar

Lieve Paulientje,

Ik bedoel het boek waar alle voedingsdeskundigen overheen zijn gevallen. Wat dus in de referenties van de uitgever “grote belangstelling van deskundigen” wordt genoemd. Dat een zekere Koen Fillet op Radio 1 “een schitterend boek, dat zelfs ik begrijp” vond. Dat zegt veel over Koens intelligentie.

Nu maar hopen dat mijn verre neef De Speld niet spelt.

gravatar

Helaas moet ik constateren dat de Speld alwéér heeft verzuimd om de belangrijkste deskundige op dit gebied te consulteren.
Ik zeg maar één ding; zijn achternaam begint met een B.

Deze deskundige had u bijvoorbeeld kunnen vertellen dat toepassing van de drie seconden regel in sommige gevallen kan leiden tot ernstige brandwonden en blijvende gastronomische invaliditeit.
http://tinyurl.com/vandevloer

Reageer
gravatar

Gelukkig hebben we hier over vloerravioli. Daar kleeft van alles aan, maar weinig risico’s, dunkt me.

gravatar

Hm, 3 seconden? Onze hond had dat vroeger echt niet nodig hoor. Zodra hij zag dat er iets eetbaars aan het vallen was, had hij het in de vlucht al te pakken.

En ik heb zelf ooit iets gedaan in een Haagse broodjeszaak vroeger, en daar was de leuze ‘van de vloer kun je eten – er ligt genoeg’. Kan me niet herinneren dat er epidemies zijn uitgebroken.

Dat terzijde is het een zinnig advies: hoe langer je het laat liggen des te kouder het wordt. Sommige dingen kun je beter warm eten, qua smaak.

(oei, sorry Bram: jouw bericht stond er nog niet toen ik aan het typen begon. heb jij soms ook in die broodjestent gewerkt?)

Reageer
gravatar

Jeettje, toch een soort epidemie: ik roep dat al zo lang ik me herinner en wist dat het plagiaat was maar niet wie ik plagieerde. Dat is nu eindelijk duidelijk, mijn dank.

Ook gij Bram!

Al had ik de tekst íets aangepast: “eet wat van de vloer – er ligt vast wel iets wat je lekker vind” of zoiets, na tig jaren met hond(en) was ik de originele tekst kwijt.

Mét hond raakte ook hier niets eetbaars de grond; mijn honden zaliger hielden niet van verspilling, wel konden ze uit coma-slaaptoestand 4 meter verderop binnen 0,2 seconden een stukje eten uit de lucht vangen.

Maar die spreuk uit de Haagse broodjeszaak is als een olievlek (epidemie?) door het land gegaan blijkt nu.

Tenminste, ik had vandaag mensen te eten van vér weg, opgegroeid in Utrecht downtown -niks met Den Haag van doen dus- nu zelfs naar Etten-Leur afgezakt.
Ze vroegen of ze alvast wat van de vloer mochten eten toen ik ze verklapte dat het eten over een half uurtje klaar zou zijn.

Haha nee grapje hoor Annie! Dat zeggen ze bij ons in Etten-Leur voor de lol: bij ons kunt ge van de vloer eten, er ligt zát!

Ik kende m al…

Ik heb wel, om de leukste thuis te blijven, een handje kaaszoutjes op de grond gegooid. Ze liggen er nog, ik moet echt weer een hond hebben weet ik nu!

gravatar

Ja Annie, maar wat dit speciale geval speciaal maakt, is dat het ook echt werd toegepast als beleg op de grond viel in plaats van op het broodje …..

Het mooie andere gezegde (gezien in Fawlty Towers) van de kok: what the customer doesn’t see, the chef gets away with, doet mij telkens twijfelen qua keuze restaurant: open keuken of toch maar het doorgeefluikje?

gravatar

wat is iedereen toch bang voor bacterien , vind je het gek dat je zo vaak ziek bent, ik leef niet schoon en ben bijna nooit ziek en eet ok gewoon van de vloer als er eten op valt. ik heb het zwaar financieel dus alles wat ik kan eten word er gegeten .

Reageer
gravatar

Vroeger werd er altijd gezegd: ZAND SCHUURT DE MAAG.
En die regel hanteer ik nog steeds.

Reageer
gravatar

Dat mensen moeilijkheden hebben met het coördineren bij de chips dat is natuurlijk het gevolg van de alcohol die daar helaas overmatig bij geconsumeerd lijkt te moeten worden. Daarom hebben wij hier ook de 3-seconden regel voor alcoholgebruik ingevoerd: wie niet binnen 3 seconden een biertje uit de koelkast weet te halen mag geen alcohol drinken. Dat scheelt liters bier en heel veel chips!

Reageer
gravatar

Beste Tiens,

zo’n soort regel hebben wij ook geprobeerd in te voeren maar het bleek zo te zijn dat de snelheid van tellen omgekeerd evenredig was met de hoeveelheid gedronken bier…

gravatar

Ik heb veel moeite met de drie-seconde-regel met betrekking tot het coördineren van het eten van chips en drinken van alcohol! Het is per slot van rekening erg lastig om nog correct tot drie te tellen als er inmiddels wat alcohol is genuttigd!!

gravatar

Wie een volle hand chips op heeft, moet binnen 3 seconden een biertje opdrinken. Jullie halen alles door elkaar, niet logisch

gravatar

wij hebben juist de regel dat je je biertje binnen 3 seconden op moet hebben omdat je hem anders in je hand houdend chips gaat pakken.

gravatar

Nou ik studeer voeding. Zolang de vloer schoon is, maakt het helemaal niet uit. Gewoon oprapen. Ik heb nog nooit die regel gebruikt! Ziek is niemand ervan geworden. Alleen in de studentenkeuken vind ik het zelfs te smerig om het aanrecht gebruiken. Ligt dus aan de plek en hoe schoon het wordt gehouden.

Reageer
gravatar

Tsja, als het aanrecht te smerig blijkt, blijft er nog maar een plek over om je voedsel te bereiden natuurlijk: de vloer.
En in dat geval geldt de 3-seconden regel dan ook niet voor de vloer, maar voor het aanrecht.

gravatar

Lieve Carlien, moraal van dit verhaal: NOOIT iets eten bij een voedingsdeskundige, dietiste of wat je ook kan worden als je ‘voeding’ studeert.

Ga jij nou later als je drs. Voeding bent waarschuwen dat wij domme alleseters ziek zullen worden als we rauw vlees op hetzelfde plankje snijden als groente? Hoe afgewassen ook tussendoor?

En nou achter je pc vandaan, maak een sopje van groene zeep, dettol, chloor en een scheutje heet water en ga dat aanrecht schoonmaken.
En de vloer ja, ook.
Natuurlijk. Jij in je eentje ja.
Nee, is ook niet eerlijk.

Vooruit, nu!!
Ik laat Rob de Geus alles inspecteren.

Hierbij wat arbeidsvitaminen van Rob de Geus & de gebr. Co:

http://youtu.be/sgGuB3MiMZI

gravatar

jij bent echt zo dom dat je niet begrijpt dat dit DE SPELD is. met je ik studeer voeding… jij kan beter wat meer frikandellen eten, dan krijg je misschien nog wat hersens binnen.

gravatar

Geacht heer Graham-Clarke, uit empirische metingen is gebleken dat de genialiteit ook niet bepaald van uw reacties afspat. Wij adviseren u 3 maal daags een speld artikel te lezen, een wellicht een lekker frikandelletje erbij?

gravatar

Mijn advies: Sterk verruimen zo niet afschaffen die norm. Het eten van gedoseerd bacteriologisch vervuild voedsel versterkt de resistentie tegen ziektekiemen!

Reageer
gravatar

Is die 3 seconden inclusief het zoeken naar en instellen van de eierwekker?
En wat als de eieren nog op het vuur staan?

Het dweilen van de vloer geeft een nare smaak aan het eten. In het gunstigste geval krijgt het een citroensmaak.
Beter is het om regelmatig wat peper,zout en kruiden op de vloer te strooien.

Reageer
gravatar

Dat strooien, da’s een goeie, wordt de vloer ook wat stroever van, glij je niet meer zo vaak uit van de vettigheid.

gravatar

goed voorbeeld van ”try harding” om populair te doen op het internet. Post raakt kant nog wal

gravatar

Bij ons thuis zitten de kinderen tijdens het eten onder tafel en scharrelen daar hun maaltijden bijeen. “Het stimuleert hun cognitieve vaardigheden” zei ik laatst.

Reageer
gravatar

Ja inderdaad, ik ben ook niet een voorstander om ons eten te koken. Kijk naar andere dieren, zie je ergens dieren die hun eten koken? nee, gewoon alles rauw opeten.

gravatar

mr. Nature, heeft u die hap uit mijn schouder genomen? Dan wil ik hem binnen drie tellen terug!

gravatar

Volgens mij kun je deze vloer beter dweilen. (Natuurlijk pas na het nuttigen van deze overheerlijke ravioli.)

Reageer
gravatar

Dat lijkt mij nogal ongezond, zelfs 1 sec. is al te veel…………….een keukenvloer is niet steriel.

Reageer
gravatar

darmkanaal is ook niet steriel dus het is niet erg.Jouw eetgerei is ook niet steriel zoals niets in de keuken.En het hoeft ook niet.Niemand heeft toch in de keuken sterilisator staan.

gravatar

De drie secondennorm is achterhaald, zodra het voedsel de grond raakt, wordt het “besprongen” door bacteriën! Aan de andere kant… we zijn toch ingeënt! 😉

gravatar

Goede aanbevelingen, ik telde ook altijd eerst, voordat ik eten ging oprapen… niet zo handig! Wel handig, de vloer een keer stofzuigen….

Reageer