Drie curlinghelden die wij gaan missen in Sotsji

Zij zijn er helaas niet bij

Op 8 februari is het moment eindelijk daar: dan gaat het Olympische curlingtoernooi van start. Helaas ontbreekt er een aantal supersterren van het ‘schaken op ijs’. Wij portretteren drie mastodonten die er in Rusland niet bij zijn.

Randy Ferbey

Olympisch kampioen Canada is er natuurlijk gewoon bij, maar net als vier jaar geleden moet het land het doen zonder legende Ryan Ferbey (54). De grondlegger van ‘The Ferbey Four’ (ook wel de John Lennon van The Ferbey Four genoemd) wist zich niet te plaatsen voor de Canadese Olympische ploeg en besloot daarom in mei 2013 zijn bezem en granieten stenen aan de wilgen te hangen. De 26 jaar jongere Brad Jacobs moet Canada opnieuw naar goud leiden. Wij vragen ons echter af of hij kan tippen aan de natuurlijke rust van de sluwe vos Ferbey.

brier_fri_4_all.JPG

Markku Uusipaavalniemi

Het Finse curling zit al jaren in een dip. Een gebrek aan investeringen in de curlingjeugd is daar de voornaamste oorzaak van. De curlende politicus Markku Uusipaavalniemi (47) is momenteel eigenlijk de enige Finse speler van wereldniveau. Hij leidde Finland in 2006 in Turijn nog naar Olympisch zilver, maar kan het team niet langer in zijn eentje dragen. Niettemin heeft Uusipaavalniemi in eigen land nog steeds de populariteit van een popster. Zijn arendsogen achter de bril zullen in Sotsji gemist worden.

Markku Uusipaavalniemi - Cc OlympicTorino2006 - YouTube

Andreas ‘Andy’ Kapp

Hoewel de Duitse mannen zich op het laatste moment hebben geplaatst voor de Spelen, kunnen wij straks niet genieten van Andreas ‘Andy’ Kapp (46). De solide skip uit Unterthingau heeft zijn plaats in de Olympische ploeg moeten afstaan aan zijn generatiegenoot John ‘Johnny’ Jahr. In Duitsland is daarover ophef ontstaan en dat is in onze ogen terecht. Weinig spelers beschikken over het feilloze inzicht van de meesterstrateeg Kapp. “Niemand schat de snelheid van de steen zo goed in als Der Andy”, sprak een Duitse commentator. En zo is het.

Andreas 'Andy' Kapp - Cc Gerry Hawkins - Flickr

Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ze hebben zich dan ook niet geplaatst voor het Olympisch speldschrijven…

gravatar

In Apelfoort zijn wij met stomheid geslagen! Eindelijk een magazine wat de absolute schoonheid van de edele curling-sport weet te waarderen. Onze eigen curling team ‘Apelfoort Vooruit’ (afgekort ct AV) zal met de Speld op de laptop het curling op de Spelen in Sotsji ademloos volgen. Rest ons nog 1 klein verzoekje aan de Speld: wij zouden van de Speld graag een schema willen waarin we de uitslagen van alle curling ploegen bij kunnen houden. Dat moet, na dit meer dan geweldige artikel, voor de Speld sportredactie gemakkelijk te doen zijn.

Reageer
gravatar

Geachte Jeettje, als ZH kunt u dit natuurlijk niet weten maar er is een groot verschil tussen Apelfoorters en Amersfoorters. Eerst wat geschiedenis over de Amerfoortse Kei (dus NIET de Apelfoortse): ‘De Amersfoortse Kei is een grote zwerfsteen in Amersfoort, waaraan de stad de bijnaam Keistad en haar inwoners de geuzennaam Keientrekkers danken.
In 1544 werd al een “grooten keeselsteen” bij de Waelberch[1] aan de weg van Amersfoort naar Utrecht vermeld.[2]
Jonkheer Everard Meyster sloot, volgens het volksverhaal een weddenschap met een aantal vrienden dat hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen dat ze de zwerfkei vanaf de Waelberch (bij de Stompert[3] bij Soesterberg) naar de stad zouden trekken. Op 7 juni 1661 trokken 400 inwoners van Amersfoort de kei op een slee naar de Varkensmarkt. Zij werden daarbij door de “dolle jonker” getrakteerd op bier en krakelingen. Ter gelegenheid van de gebeurtenis liet hij een gedenkpenning slaan, en schreef hij het gedicht Keyklucht van Jock en Ernst, op de steen-uyle-vlucht deser werelt (Utrecht, 1661). Toen Everard Meyster in 1663 een huis in Utrecht liet bouwen, verwerkte hij er verschillende herinneringen aan zijn Amersfoortse actie in; hij noemde het huis De Krakeling.
Toen de Amersfoorters inzagen dat ze zo stom waren geweest zich in te spannen voor iets dat volkomen zinloos was, begroeven zij de kei in 1672 op de Varkensmarkt. Latere generaties schaamden zich niet voor het voorval. In 1903 werd de kei daar weer opgegraven en aan de Utrechtsestraat geplaatst’.
Dan waar wij onze prachtige granieten kwaliteitstenen voor de edele curling sport vandaan halen?? Die komen hiervandaan (zie de link). Ook voor de duurzaamheid: http://www.bremanger-quarry.nl/

gravatar

Dank voor deze verhelderende informatie, Apelfoorter. Bijzonders het detail over bier en krakelingen trof mij: bier is begrijpelijk, maar krakelingen? Het lijkt mij het quintessentiële verschil met Amersfoorters.

Maar de stenen komen uit Noorwegen; toch een soort van zwerfkeien dan? Als het ware?

gravatar

Inderdaad, De Speld kan er wel dramatisch over doen, maar hier liggen de kansen voor Oranje!

Reageer
gravatar

Jammer dat Louis van Gaal en zijn mannen zich niet voor dit toernooi hebben kunnen plaatsen, zou een mooie voorbereiding zijn op het WK in Brazilië.

Reageer
gravatar

Laat John ‘Johnny’ Jahr maar schuiven. Hij komt er wel.

Reageer
gravatar

Het schijnt dat deze drie beroemde heren nu overwegen over te stappen naar cricket om daar nieuwe roem te verwerven.

Reageer
gravatar

Curling lijkt ergens een beetje op bowling, maar er is geen bal aan.

Reageer
gravatar

Erg behoudende sport, dat curling. Bij het schaatsen is het baanvegen allang gemotoriseerd.

Reageer
gravatar

Boris toch.. zo’n superzware delegatie krijgen we niet snel meer bij elkaar hoor.. Rutte weet niet wat protesteren is, WA mondje dicht anders “een beetje dom”, Maxima lacht zich er moeiteloos doorheen enne… hoe heet ze ook alweer onze minister… zo’n waargezicht ehhh zwaargewicht is dat nou ook weer niet.

gravatar

Even trollen,

Scheidsrechter gediskwalificeerd omdat hij een speler het ziekenhuis in sloeg omdat hij, na gescored te hebben, zijn duim opstak…

Mag ik in de speld schrijven?

Reageer
gravatar

Jammer dat ook de redactie geen idee heeft waar ze het over hebben. Zeker niet als ze een beetje gevolgd zouden hebben hoe de afgelopen twee jaar de teams voor Sochi zijn geselecteerd. Gemiste kans.

Reageer
gravatar

Gelukkig maar… nu maakt mijn schoonbroer Segundo De Podrido een schone kans goud te halen in Montecastello del Prato met het bezemslingeren. Hij bereid zich al 12 jaar voor, maar komt niet aan de bak door het weigeren van een Green Card door de Amerikaanse Immigratie Autoriteit. Ondanks dat hij bereid was om de was te doen voor Hilary Clinton, de tas van Henry Kissinger te dragen en een goed woordje voor Enrico Garcia te doen tijdens de Tokio Klimaat Conferentie.Nu kan hij uitkomen voor Finland in de categorie Nokia Plattrappen met sneeuwslippers en een rare muts uit Uruguay op z’n klokkenspel gemonteerd. Curling is daar een spelletje voor watjes bij.

Reageer