‘5 jaar met…’: een goed gesprek en een unieke band

VPRO tevreden over nieuw programma

De VPRO is enthousiast over de eerste aflevering van het nieuwe programma ‘5 jaar met…’, dat vrijdagavond wordt uitgezonden. Volgens hoofdredacteur Karen de Bok wordt de kijker getrakteerd op ‘interactie van hoog niveau’ tussen gastvrouw Harmke Pijpers en gast Mike Starink.

Pijpers en Starink betraden samen in januari 2009 een afgesloten ruimte, die zij pas vijf jaar later mochten verlaten. Interviewer en gast hadden geen benul van tijd en moesten wachten tot de zoemer ging. Doordat ze al die tijd tot elkaar veroordeeld waren, kon er volgens de VPRO ‘een unieke band’ tussen de twee ontstaan. Dat zou ‘met een beetje mazzel’ tot een boeiend gesprek leiden.

Volgens De Bok is dat gelukt: “De tijd heeft zijn werk gedaan. Het kostte uiteindelijk geen enkele moeite om de hele uitzending met interessant materiaal te vullen, terwijl het programma toch een uur duurt.” Pijpers en Starink moesten in het begin wel een beetje aan elkaar wennen, zo merkte ook De Bok: “Na een paar maanden van losse ijsbrekertjes over hoe het weer buiten zou kunnen zijn, kwam het gesprek echter goed van de grond. Natuurlijk waren er af en toe wat ongemakkelijke stiltes, maar wat wil je? Vijf jaar is best een tijd.”

Pijpers, die haar gast in maart 2011 om het leven bracht, duikt in januari 2015 met Johnny de Mol de studio in voor de tweede aflevering van ‘5 jaar met…’. Tot die tijd presenteert ze voor de NTR het programma ’24 uur later’, waarin ze haar gasten aan de hand van fragmenten confronteert met uitspraken die ze een etmaal eerder hebben gedaan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een fenomenaal format. De ontzagwekkende intellectuele diepgang, twee mensen die op het scherpst van de snede steeds maar weer de verdieping opzoeken. Die hun naakte ziel beetje bij beetje aan de kijker blootgeven. En dat zo iemand dan vervolgens duidt wat haar aanzette tot moord. Wat ze ervaarde op het moment zelf. Wat ging er in haar om, wat voelde en dacht ze. Of er een verschil in persoonlijkheid is voor en na. In hoeverre ze ernaar verlangt
om opnieuw te moorden. En dat alles gebundeld in een vrouw die jarenlang voor maar een zaak geleefd heeft, intellectuele duiding. De rillingen lopen over mijn rug als ik alleen al denk aan de ontzagwekkende openbaringen die ons ten deel gaan vallen.

Reageer
gravatar

Goh dat heb ik nooit geweten, mijn dank is groot. Uiteraard ken ik beide betekenis van het woord scherp, maar ik heb er nooit bij stil gestaan dat ik de uitspraak foutief toepas. Nogmaals dank, en groetjes aan de juf als u haar ziet. Ik zal het nooit meer doen 🙂

gravatar

5 jaar “werken” voor één uur televisie? En je daarvoor vrijwillig 5 jaar laten opsluiten? Het moet toch niet gekker worden!

Reageer
gravatar

Dus Harmke Pijpers heeft daar tussen 2011 en 2014 opgesloten gezeten met het lijk van Starink. Dat ze daarna direct weer opgesloten wordt is begrijpelijk, maar met Johnny de Mol? Dan moet hij medeplichtig zijn.

Reageer
gravatar

I wanna be lijk Mike…..

gravatar

Ik begrijp van de bedoelde parodie geen jota. Ik veronderstel althans dat het een parodie is.

Het lijkt mij goed dat de redactie in dit soort gevallen eerst in een proloog de geparodieerde gebeurtenis uitlegt voor mensen zonder televisie, zoals ik.

Reageer
gravatar

Kees/Paulus, het is een utopia, als u denkt, dat u iets belangrijks mist zonder televisie, want zélfs de programma’s ’24 uur met ….’ en ‘5 jaar later’ hebben niets bijgedragen aan het welzijn en de vooruitgang van de mensheid.

gravatar

Wel jammer voor Mike. Hij schijnt wel eens gezegd te hebben dat hij dood nog niet gevonden wil worden in 1 ruimte met Pijpers. Maar ja…

Reageer
gravatar

Mag ik mij ook aanmelden? Ik ben bereid 5 jaar met Doutzen Kroes opgesloten te worden voor een goed gesprek. Welke unieke band daar eventueel uit volgt zien we na 5 jaar wel.

Reageer
gravatar

Dit moet toch zijn “Pijpers duikt in januari 2015 met John de Mol in bed om hem te pijpen”?
En na hem te hebben gepepen, wordt zijn strot afgeknepen.

Reageer
gravatar

Beste Boeha,

sex is toch alleen kunstzinnig als het seks is..?

gravatar

Ik vond het tweede half uur van het programma minder interessant. Een huilende door berouw overmande vrouw die continu op een deur bonkt en klaagt over de lijkgeur gaat op den duur toch vervelen.

Reageer
gravatar

Ah, daar zijn ze dus gebleven. Ik had die twee totaal niet gemist.

Reageer
gravatar

Ik heb vernomen dat ook vanuit Duitsland belangstelling is voor het format. Ik verwacht ook wel dat deze versie spannender zal zijn dan de Nederlandse, gezien het feit dat de Duitsers van oudsher goed om kunnen springen met het gebruik van afgesloten ruimtes.

Reageer