PvdA: celstraf goedkoper voor lagere inkomens

‘Voorkom dat gevangenen op straat worden gezet’

PvdA’er Ahmed Marcouch wil dat de gevangenisbijdrage inkomensafhankelijk wordt. Hiermee reageert hij op de plannen van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven om gedetineerden voor hun straf te laten betalen. Volgens Marcouch kunnen minder vermogende gedetineerden soms maar een paar maanden blijven zitten.

Marcouch: “Het is belangrijk dat we kijken naar de financiële situatie van de gedetineerde. Voor sommigen is 16 euro per dag in de cel gewoon niet te betalen. We moeten niet willen dat gevangenen op straat worden gezet en midden in de maatschappij komen te staan.”

Volgens minister Opstelten moet er een groter onderscheid komen tussen huurcellen en koopcellen: “Het grootste deel van het cellenaanbod bestaat uit huurcellen, maar voor mensen met een levenslange gevangenisstraf wordt het ook mogelijk een hypotheek op je cel te nemen. Daarnaast willen we het eigencellenbezit stimuleren door een verlaging van het eigencelforfait en een verhoging van de celrenteaftrek. Op die manier wordt de bak toegankelijker voor starters op de cellenmarkt.”

Gedetineerden reageren geschokt op de plannen: “Ik snap best dat de regering de cellenmarkt uit het slob wil trekken en het scheefzitten wil aanpakken”, aldus Ron Duis (44), tot levenslang veroordeeld vanwege een dubbele moord. “Maar voor mij lopen de vaste lasten zo te hoog op. Ik ben bewust gerecidiveerd om een vakantiecel in Zuid-Frankrijk te kunnen kopen. Als tegenover de bijdrage geen financiële compensatie vanuit de staat staat, moet ik die met verlies verkopen.”

Verschillende Europese landen introduceerden de eigen bijdrage al een paar jaar geleden. In Denemarken is de maatregel een groot succes: vorige week werden twintig wanbetalende zedendelinquenten uit hun cel gezet. Zij verblijven nu noodgedwongen in vijfkamerappartementen in het historische centrum van Kopenhagen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Achmed Marcouch wat is dit voor onzin, vertel hoe je dit wilt gaan doen. Neem nou een voorbeeld Ron Duis, die levenslang heeft moet hij dan zomaar zijn cel uitgezet worden omdat hij het dan niet kan betalen. Om hem in een opvanghuis neer te zetten heeft geen zin. Je vergeet dat hij levenslang heeft gekregen omdat hij gemoord heeft. Ik ben en blijf van mening dat buitenlanders in een Nederlandse regering niet thuis horen. Echt de Nederlandse regering is gewoon de weg kwijt en gaat alles aan onzinnige dingen verzinnen. Richten jullie eens op hoe de maatschappij van Nederland tegenwoordig erbij staat. De armoe slaat toe en de Regering kijk en fluit ernaar. Lost dit eerst op voordat jullie aan onzinnige verder gaan. Hier kan ik zo boos om worden. Iedere die in Nederland woont, wordt met de rug tegen de muur aangegooid en kan geen kant meer op.

Reageer
gravatar

20 jaar verder leven we in een cel in een cel in een cel in een cel etc.

De cel als betaald hotel California waar je na 1/3 of 1/2 van je daadwerkelijke veroordeling uit mag vindt ik zo gek nog niet, iets om in het achterhoofd te houden bij mijn opleiding in clandestiene bedrijfskunde, camouflage logistiek, nacht farmaceutica, nacht infra-inspecteur en contra inlichtings-activiteiten.

Alleen als de 20 jaar straks om zijn is het een privilege geworden i.p.v. een straf, misschien zelfs al eerder……

Een heerlijk Hollands voorstel, Obama zal vlug volgen denk ik in de VS.

Reageer
gravatar

Pardon, heer Anker, u ziet iets over het hoofd. Men kan weliswaar strafvermindering krijgen, doch het geld voor de initiële verblijfsduur is al ingeboekt op de begroting.
Ook bij vervroegde invrijheidstelling zal toch voor de gehele duur verrekend moeten worden.

gravatar

Minder vermogende gedetineerden kunnen altijd nog samen één cel gaan huren. Het is echt niet zo dat minder vermogende gedetineerden hiermee zwaarder gestraft worden want veel luxe kenden zij toch al niet.

Reageer
gravatar

De cellenaftrek komt in box 4, zo laat de verheugde Frans Weekers weten. Samen met de aftrek wapentuig en voorbereidingskosten zoals het afleggen van bankfilialen en natuurlijk de bijtelling vluchtauto (tenzij deze CO2 neutraal is). Duurzame misdaad moet natuurlijk worden gestimuleerd.

Reageer
gravatar

Veel detentiebedrijven hebben een aanbieding van 12 jaar voor de prijs van 10. Vaak is het met straffen van zo’n 9 tot 11 jaar wel mogelijk om met zeg maar een goede fles wijn die uw dochter of zoon persoonlijk komt bezorgen de rechter tot 12 jaar te doen besluiten. Kies, met alle respect, wel met zorg uw verblijfsinrichting want die duizenden kilo’s rundvlees van onbekende herkomst, dat is beslist niet allemaal van paarden afkomstig.

Reageer
gravatar

@O.J. de Winter-Stallingh
Daar is, met uw permissie, veel in mogelijk. De gemeente knijpt vooralsnog een oogje toe. Wel zijn er enige eisen betreffende een adequaat gefaciliteerde Winter-Stallingh. Wat rekent u trouwens voor een 12-jaars dvl bij een afname van 50.000 stuks?

gravatar

Beste Ome,

ze kunnen er natuurlijk ook een bejaardentehuis van maken. Zestien euro per dag is echt een koopje hoor…

gravatar

Tja, wat ik d’r van vind?

Heeft u enige dagen geduld, want dat wil ik eerst aan Mark vragen, die het weer aan Kees moet voorleggen.

Reageer
gravatar

Mijn pappie meent, dat “de gevangenissen in Nederland veel te duur zijn. De regering kan beter af en toe een piloot inhuren.” Daar had de regering waarvan hij eens deel uit maakte, goede ervaringen mee, heeft hij mij in vertrouwen verteld. Maar volgens hem kunnen de beste oplossingen beter niet aan een of andere grote klok worden gehangen.

Zou de klok daarvan van slag raken?

Reageer
gravatar

De Heere straft alle zondigen na hun dood. De Heere is zeer barmhartig, want ze hoeven voor hun verblijf in de hel niets te betalen.

Zoals u wellicht al zult weten, zijn vrouwen van nature zeer zondig. In opdracht van Heere straffen wij ze daarom al bij voorbaat op aarde. Ook aardig om te weten, is dat wij hun cel “keuken” noemen.

Reageer
gravatar

Heer Kees,

Is u bekend dat er in Vlissingen sinds kort werkelijk goddelijk wordt gekookt? Nog een vraagje: Weet u wellicht wie daar in de pannetjes staat te roeren? Ik hoor graag van u. Met een groet, Trendvolger.

gravatar

Heer Haha,

Bij deze wil ik u er op attent maken dat het de hoogste tijd
is om uw afdrachten aan ons allen te voldoen.
Betaal op tijd, dat voorkomt naheffingen.

gravatar

arm of rijk , gewoon op water en brood zetten met een matras op de grond verder niks nou vooruit een emmer in een hoek

Reageer
gravatar

Alhoewel ik als invalide bejaarde avondinbreker tot de lagere inkomensgroep behoor, weiger ik voor mijn gevangenisstraffen te betalen. Op deze manier ga ik er gewoon niet heen en leuren ze maar ergens anders met die lege cel. Een jeugdherberg is nog goedkoper! Collega’s dreigen met een staking maar de politici willen weer eens niet meedoen.

Reageer
gravatar

Ik zie de bui al hangen. Bulgaren en Roemenen komen hier wederom frauderen met allerlei toeslagen, en worden hiervoor bij verstek veroordeeld. Ze gaan met plezier zogenaamd de bak in, alwaar ze (althans op papier) met z’n twintigen in één cel zitten, waarvoor ze dan ieder weer huurtoeslag aanvragen. In werkelijkheid zijn ze dan allang weer thuis, waar ze nieuwe aanvragen in gaan zitten vullen. En zo verdwijnen er nóg meer miljoenen naar het voormalige oostblok!

Reageer
gravatar

Ja, en kunnen gedetineerden die er voor kiezen drie á vier maal per jaar een paar weken met proefverlof te gaan de ruimte voor onderverhuur beschikbaar stellen? En dan de logees, krijgen die een sleutel bij de receptie, om bij mooi weer een wandelingetje te kunnen maken in het naastgelegen park, om b.v. de hond uit te laten van een slechtziende veelpleger?

Allemaal vragen. Vragen die de onzekerheid voeden. De cellenmarkt zit voorlopig nog op slot. Potdicht, zoveel is zeker.

Reageer
gravatar

Jazeker beste Jeettje, en Alberto Stegeman die in het buitenland onderzoek doet naar de slechte omstandigheden van die cellen daar, en dan gaat klagen dat dát niet in de folder stond. Ik voorzie een markt.

gravatar

Gewoon een basis inkomen voor iedereen. Dan houdt de noodzaak voor een enorme berg kleinere criminaliteit gewoon op. En laat dan die rijkere crimineel zich lekker scheel betalen. Misschien moeten we de criminaliteit ook wat breder en letterlijk uitvoeren voor misleiding en afpersing. Kan de politiek ook ‘en masse’ de cel in.

Reageer
gravatar

Mooi idee, maar het zal niet werken: er zijn en blijven altijd rupsjes nooitgenoeg: bijvoorbeeld die mensen die al méér geld hebben dan ze aan champagne, kaviaar en dure seks kunnen opmaken, en tóch meermeermeer vinden nodig te hebben. Die willen -nee, éisen- een cel als een penthouse.

Ik zeg doen. Maar dan wel zonder warm en koud stromend water en toilet ….

gravatar

Wat is er mis met champagne, kaviaar en dure seks? En waarom zou ik van de italiaanse justitie geen mooie penthousecel mogen huren, geschikt voor speciale feestjes? Hè? Leg mij dat eens uit, bekrompen aap?!

gravatar

Niks mis mee, mister Bunga, hoewel ik persoonlijk niet van kaviaar houd, ook al slurp je het uit de navel van een tienermeisje, de reden waarom je daar zit. Zolang je de BTW en de servicekosten maar betaalt.

gravatar

Beste Arie,

het idee van een basis-inkomen is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is het idee dat iedereen gewoon naar de gevangenis moet en dat slechts door het etaleren van goed gedrag mensen hun vrijheid kunnen verdienen…

gravatar

Ja, lach er maar om: ik ken er nog zo een die alles weglacht. Resultaat een zooitje.
Dit is diepgaande problematiek die de kern raakt van de Grondbeginselen van de Grondwet; helemaal niet lachbaar.

gravatar

In tijden van een stagnerende markt vind ik de voorstellen tot cellenkoop weinig doordacht. Flexibilisering middels de creatie van inkomensafhankelijke verblijfsmogelijkheden op basis van lang-huur binnen een hotelketen als die van Van der Valk voor de delinquent met modale financiële draagkracht of in het Amstelhotel voor de meer vermogende en über-rijke veroordeelden lijkt mij een gedegen onderzoek meer dan waard. Ik verdenk creatieve boeventypes als Schot, Zalm en Rijkman Groenink er sterk van achter de hypothekenplannenmakerij te zitten.

Reageer
gravatar

Ik denk dat het verstandig is dat de overheid wel gelijk met een plan komt om over 30 jaar de cellenrenteaftrek langzaam af te bouwen, zodat de cellenmarkt weer meer in de pas gaat lopen met de rest van Europa. Ook de hoogte van de Nationale Cellenleen Garantie moet daarbij aan bod komen

Reageer
gravatar

O nee, ik zie dat ik de interpunctieregel met voeten getreden heb. Hoop dat de strenge doch rechtvaardige Juf mij niet te zwaar straft. Ik ben vast preventief strafregels aan het schrijven, hoop dat dat voldoende blijkt te zijn.

gravatar

Uit het slop trekken, heren auteurs, uit het SLOP.
Misschien heeft u een hekel aan Arie Slob, maar daar valt echt niets meer uit trekken.

@dhr Teeven: en wie gaat dat betalen dan, dat vervangende langer zitten? Of is het dan gratis? Zomaar even een domme vraag tussendoor.

En komt er ook nog een ouderbijdrage? Het zijn hun kinderen die gemene dingen doen, laat ze maar meebetalen, wel zo eerlijk toch?

Reageer
gravatar

Kijk, heer Visser, hier nu moeten wij duidelijk in zijn: als er een fout in de ten laste legging zit, zal het Hof deze nietig moeten verklaren. Eenduidige en juiste informatie is derhalve cruciaal.

En net zo min het trekken aan een dood paard zin heeft, heeft het trekken aan de heer Slob zin. Tenzij met 4 paarden, één aan iedere kant, maar dat hebben wij hier te lande uit het Wetboek voor Strafvordering geschrapt.

gravatar

Aaah, Jeettje. Dat verbaast me inderdaad hogelijk. Ik dacht dat U (of toch maar u) met uw strijdros, genaamd Solex, door het zwerk joeg en bliksemschichten naar de onwetende wierp…

gravatar

Inderdaad Jeettje, drukfoutjes zijn krantelijk zowel als menselijk. Het zij vergeven.
Dat er meer dan één onwetende bestaat, is mij bekend maar denk niet dat het een drukfoutje betreft; ik refereer in mijn reactie aan de onwetende als zijnde een fenomeen en niet als individu. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ook maar iets krantelijks mij vreemd is…

gravatar

Er is sowieso discriminatie op de cellenmarkt. De staat moet meer cellen voor hogere inkomens, zoals bankiers, beschikbaar maken.

Reageer
gravatar

Zijn er al gevangenissen die zich willen gaan richten op het hogere marktsegmentatie van drugsbaronnen en witteboordencriminelen?

Reageer
gravatar

Marcouch heeft het weer eens niet begrepen. Nooit van vervangende hechtenis gehoord, Ahmed? Als mensen hun detentie na een paar maanden niet meer kunnen betalen, kunnen ze de boete die daar bij hoort dus omzetten in langer zitten. Zie art. 24c lid 3 Wetboek van Sr.. En nu geen domme kamervragen meer he?

Reageer
gravatar

Helaas is de uitspraak van dhr Marcouch verkeerd vertaald, net zoals de niet bindende “bindende” afspraken die Rutte maakte in de EU.

Hetgeen vergeten is te melden is dat Dhr Marcouch niet wil dat gedetineerden zo maar op straat komen te staan alvorens zij doodgeknuffeld zijn…