EU onderzoekt positief EU-sentiment Oekraïne

'Met de resultaten kunnen we ons voordeel doen'

De Europese Commissie stuurt een team van wetenschappers naar Oekraïne om te onderzoeken hoe er daar een positief imago van de EU is ontstaan. Commissievoorzitter Barroso verwacht binnen een half jaar de eerste resultaten te kunnen presenteren.

In Oekraïne zijn al weken pro-EU-demonstraties aan de gang. De actievoerders willen dat president Janoekovitsj een verdrag met de EU ondertekent. Barroso is benieuwd waarom: “Wij hebben de afgelopen tien jaar nergens zo’n positief sentiment over de EU gezien. Het is voor ons buitengewoon interessant om erachter te komen hoe dat tot stand komt.”

Barroso verwacht veel van het onderzoek: “Als we weten te achterhalen hoe een positief EU-sentiment ontstaat, kunnen we daar ons voordeel mee doen. Dan kunnen we kijken of het haalbaar is om bijvoorbeeld in Griekenland en Nederland dezelfde unieke omstandigheden te creëren als in Oekraïne.”

Publicist Thierry Baudet vindt de onderzoeksvraag relevant: “De vraag is inderdaad hoe het heeft kunnen gebeuren dat de bevolking daar niet spreekt over eurofielen die regels opleggen, te veel geld kosten en de soevereiniteit van landen bedreigen. Weten ze niet dat het hele bureaucratische apparaat elke maand zonder enige noodzaak een week naar Straatsburg wordt verhuisd? Zien ze niet dat hun land straks overspoeld wordt met Oost-Europeanen? Begrijpen ze niet dat Brussel gaat bepalen hoe recht een Oekraïense komkommer moet zijn?”

Demonstrant Jevgeni Kroezov is verbaasd over het onderzoek: “De EU heeft een bijzonder efficiënt bureaucratisch systeem. Er werken minder ambtenaren dan bij de gemeente Odessa. Elk land is betrokken bij de totstandkoming van de besluiten. Bovendien waarborgt de EU ieders persoonlijke vrijheden. Het lijkt me duidelijk waarom wij daar deel van willen uitmaken. Ze hoeven geen belastinggeld te verspillen aan zo’n flutonderzoek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik begin nu toch wel erg nieuwschierig te worden naar de uitslag. Zal er al een terugkoppeling zijn. Overheerst hetzelfde sentiment nog steeds in West- Oekariene, en hoe zit dat dan in oost?

Vragen, vragen en nog eens vragen. En het half jaar is al voorbij en er zijn nog geen uitslagen.
Schande EU, foei.

Reageer
gravatar

Een hoofs, doch enigszins van nepotisme getuigend, gebaar van de zelfbenoemde hoofdreacteur (die uiterlijk zo’n treffende gelijkenis vertoont met Charles Dickens) om zijn alter ego of in ieder geval DNA-verwante Plien voor te dragen als Reageerster van het jaar 2013. Zijn voordracht van Jeettje als Reageerder van het Jaar is echter ambivalent: “(omdat) hij onbeschaamd op een Solex durft rond te rijden in een deftige wijk van Rotterdam”, hier schuilen m.i. vele nauwverholen normatieve oordelen als addertjes onder het gras, Hoofdreacteur. Jeettje is zonder meer in staat zijn eigen reactie op uw voordracht te verwoorden, doch ik geef u vast de mijne, opdat u weet dat ik weliswaar de kandidatuur ondersteun doch niet uw motivatie; ik waardeer Jeettje om zijn beknoptheid en zijn to-the-point reacties. Verder verschillen wij fundamenteel van mening over uw verwante Plien: ik acht zowel kwantitatief als kwalitatief de bijdragen van Haagsche Annie van hoger niveau.

Reageer
gravatar

Beste abonnees,

Nu we aan het eind van een jaar zijn gekomen geeft elke zelfbenoemde autoriteit wederom zijn lijstje van vaderlanders die een topprestatie hebben geleverd. Ik wil daarbij niet achterblijven.

Ik draag Plien voor als reageerster van het jaar 2013 vanwege haar originele bijdragen. U kunt uw stem uitbrengen op: [email protected]

De Hoofdreacteur mede namens de Reactieraad

Reageer
gravatar

Ach Jeettje, het volk dat Nederland ontvlucht en na de vakantie weer (berooid) terugkomt, doet dat toch in de cyclus van vakanties. Weet toch dat wat werkelijk geld heeft, dat staat als fiscaal vluchteling solide ingeschreven in Monaco, Liechtenstein of de Kaaiman Eilanden en vertoeft hier slechts hooguit 3 maanden per jaar als statutaire gast van welwillende familieleden. Hooguit heeft men een zakelijk postbusadres in 020. De kille vorst die Heidenröslein Dysselbloem nu in Nederland doet heersen is immers maar schijn, want dankzij de VVD zit men er -als kapitalist- immer warmpjes bij. Vraag het maar na bij Ton Hooymayers, Jos van Rey en al die andere vrijgekochte zwendelaars. “Voorwaar, ik zeg u, eerder nog zal een kameel door het oog van een naald gaan, als dat er ooit een zwendelende grootkapitalist achter de tralies zal belanden”. Also sprach Sarah Troelstra.

Reageer
gravatar

Neen. Dat was het toen Oekraïne onderdeel was van de Sovjet-Unie. Zoals wij ‘het wingewest Suriname’ of ‘de kolonie Indonesië’ ooit ‘hadden’, Aangezien wij tegenwoordig spreken van ‘Indonesië’ en niet van ‘de Indonesië’ is het ook ‘Oekraïne’. Het is een landsnaam en geen deelrepubliek van de voormalige Sovjet-Unie meer.

gravatar

In de afgelopen jaren is al 10% van de Ukrainers om economische redenen naar de EU gevlucht, hoofdzakelijk naar Griekenland en CypRus. Die voorhoede Ukrainers zijn laaiend enthousiast en nu wil de rest op een minder omslachtige manier daar naartoe. Het heeft dus allemaal met het mooie weer te maken.

Reageer
gravatar

Dat is nog niks vergeleken met het aantal procenten wat elk jaar Nederland ontvlucht. Jammer genoeg komen ze na enkele weken weer terug: vanwege het taalverschil niet aan de slag gekomen. Bepaald geen doorzettertjes.
Opvallend dat het altijd in bepaalde perioden plaatsvind.

gravatar

Is dat niet het land waar de Oranje-revolutie sneller voorbij was dan bij ons? Zo doende kunnen wij daar nog een en ander van opsteken.

Reageer
gravatar

Nou heer oom Steeds,

Het is ook het land waar ze een mooie vrouw hebben opgesloten vanwege haar bijzondere haardracht. Ik weet niet of de Oekraïense regering blij zal zijn met haarvrijheid. Vrijheid van haar is immers een belangrijke voorwaarde voor de toetreding tot de EU.

gravatar

Polleke, wat ben je toch een scherpzinnige knaap! Als jij zo door gaat dan mag jij vast wel wat van die “verouderde” Oekraïense export lenen van Spuit. Die prachtige vrouw en haarvrijheid zijn inderdaad belangrijk in dit verhaal, maar vergeet vooral de boze tsaar niet. Onze oranje revolutie hadden we toch ook maar te danken aan een gedeelde vijand.

Dus wat de EU nodig heeft, voor meer gezelligheid en minder azijn, is een goede vijand. We hebben de keuze uit: China (wel erg groot), Rusland (beetje dichtbij), de VS (grootste leger ter wereld) of iets fictief’s, zoals een financiële markt.

En dat die mensen een keer in de maand een uitstapje naar Frankrijk maken, joh gun ze dat!

gravatar

Jefke Prickaerts, kereltje toch.

Zo’n vreselijk niet-parlementair woord. Zelfs ik krijg dat niet door mijn strot. Kom op, vertel mij wat ze jou heeft misdaan? Dat moet toch echt heel vreselijk zijn geweest.

gravatar

Mijnheer Viesman, is uw avatar een foto van uwzelf? U doet me erg denken aan Alain Delon in zijn jonge jaren en ik zou graag enkele dingen met u rechtzetten vanwege het smerige taalgebruik uwerzijds in dit medium.

Kunnen wij een afspraak regelen per privébericht?

gravatar

Annemiek, meisje, kom jij wel genoeg buiten? Wellicht kan de heer Viesman je eens rondleiden langs deze of gene heideveld, en zul je zijn gekke woordjes nog leren waarderen!

gravatar

En wat gaat de KGB hier van vinden? Ik stel voor dat de onderzoekers incognito gaan, bijvoorbeeld als voetballers en/of trainers. Ik weet anders niet hoe de Tsaar van Rusland hierop gaat reageren. Voor je het weet zitten de onderzoekers in een goelag in Wladiwostock….

Reageer
gravatar

Ik hoorde van Chinese vrienden dat China momenteel overweegt de EU bij China aan te sluiten.

Dat is weer eens een ander geluid. Nederland krijgt daarmee ook toegang tot de Noord-Koreaanse markt.

Lonkende perspectieven!

gravatar

Een Goelag in Wladiwostock?! Wat is dat voor onzin? Iedereen weet dat je het spelt als “Goulash”, en dat je dit overal op de Balkan, maar vooral in Hongarije kunt bestellen. Bij de les blijven Hiharry!

gravatar

Europatie wordt nu bij de DSM-criteria, ‘classificatie van psychische stoornissen’ omschreven. Gevaarlijke Europaten zoals bv. Verhofstadt en in mindere mate Pechtholdt zouden volgens deze criteria blijvend opgenomen moeten worden. In Oekraïne heerst momenteel een golf van massa-europatie die, zo vermoeden deskundigen, van voorbijgaande aard is.

Reageer
gravatar

Volgens mij heeft eerder onderzoek inderdaad uitgewezen dat massa-europatie na toetreding over het algemeen weer verdwijnt. Wellicht zouden ze eens een studie kunnen doen naar de oorzaak van dit interessante en opvallende effect van toetreding.

gravatar

Twee keer juist in één zin heft elkaar op Bant ……

En dan nog ligt de Oekraïne in de weg van al die Oost-Europeanen die er doorheen moeten trekken op weg naar West-Europa…..

gravatar

Exact Bant. Juist Jeettje. Daarom is het ook een flutonderzoek. Als de poorten worden opengegooid zal er een enorme massa richting het westen trekken om o.a. in Griekenland en Nederland het sentimentele positivisme aan ons allen te doen toekomen.

gravatar

Nounou, het is wel heeeel erg duidelijk waarom. Het antwoord is zoals zo vaak: geld!! Men verwacht welvaart in Oekraïne van de aansluiting bij Europa. In het huidige Europa verwachten wij juist weer meer geld kwijt te zijn aan dat Europa in Brussel (en dat onzinnige uitstapje in Straatsburg waarvoor alle mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn ouderwets persoonlijk gekielhaald zouden dienen te worden) dus vandaar dat we tegen zijn. Behalve bij het prachtige E-zine de Speld draait het meestal om Geld. (Dat dit rijmt is puur toeval.) Verder hopen Oekraïners ook dat de corruptie in hun land die werkelijk ongehoord is (een moord waarschijnlijk gepleegd in opdracht van Koetsjma, een eerdere president is nog steeds niet echt opgelost) http://en.wikipedia.org/wiki/Myroslava_Gongadze maar ja, werden/ worden de vrij botte Nederlanders beleefder toen we aansluiting kregen bij Europa? De EU kan een leuke lappendeken zijn. Met hier of daar een nadeel of een voordeel.

Reageer
gravatar

Ja ik meen het. Zozeer zelfs dat ik een stukje zin vergat. Daar dient te staan dat de Oekraïners hopen af te komen van de werkelijk ongehoorde corruptie in hun land. Waar de meeste machthebbers hun corrupte voorgangers de hand boven het hoofd houden. Waar je her dan wel der een rijbewijs kunt kopen of zelfs hier dan wel daar af en toe zelfs een universiteitsexamen. Dat soort corruptie dus. Maar ja, zei Stalin al niet: het gaat er niet om wie er stemt maar wie de stemmen telt??

gravatar

Hm, als ze geen geld daar hebben, dan máken ze het toch? Zo moeilijk is dat nu ook weer niet. Zeker niet met de nieuwste generatie 3-D printers.

Maar als die lui hierheen komen om gierende corruptie te ontvluchten kunnen ze beter Nederland rechts voorbij rijden.
En voor het geld eigenlijk ook niet: zoals het nu gaat overweeg zelfs ik als economisch vluchteling mij elders te vestigen.

gravatar

Ik vond de hoek van Oekraïense komkommers, die momenteel 6 graden is, altijd al erg overdreven. Hopelijk komt hier verandering in indien ze tot de EU treden.

Reageer
gravatar

Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek. Ik mis alleen nog hoeveel het moet gaan kosten. Ik denk dat als de Oekrainers daar achter komen, ze gelijk van mening veranderen. Vooral als het kwartje valt dat zij daar dan aan mee moeten gaan betalen.

Reageer
gravatar

Flutonderzoek? Meneer Kroezov, u dient zich toch enigszins in te lezen in het Europese gedachtegoed, wilt u een gefundeerd oordeel geven over de wijze waarop wij ons belastinggeld verspillen. Zo spenderen wij kapitalen aan het overeind houden van banken, dulden én subsidiëren wij allerlei debiele politieke partijen, en sluiten wij in deze tijd van vergrijzende bevolking onze bejaardentehuizen, om deze te vervangen door megastallen en varkensflats. En dan wil de Oekraïne, die haar geld verdient met het doorvoeren van Russisch gas en het produceren van hopeloos achterhaalde porno, ons gaan vertellen waaraan wij ons geld moeten verspillen?! Laat mij niet lachen, en wees gewoon welkom in de kermis die Europese Unie heet!

Reageer