Kabinet onderzoekt mogelijkheden om brood te legaliseren

Schippers: ‘Brood uit criminele sfeer halen’

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om brood te legaliseren. Dat maakte minister Edith Schippers van Volksgezondheid vandaag bekend. Mogelijk moet het kabinet hiervoor internationale verdragen aanpassen.

De minister hoopt dat ze met de legalisering meer controle krijgt op het gebruik en de productie van brood. Schippers: “Doordat we het uit de criminele sfeer halen, kunnen we toezien op de kwaliteit en eventuele uitwassen in broodgebruik voorkomen.”

Momenteel worden gebruikers van brood in Nederland niet vervolgd. Bovendien geldt er een gedoogbeleid voor machines die maximaal één brood tegelijk kunnen bakken. De politie pakt productie op grotere schaal echter nog steeds streng aan, vaak op basis van tips van omwonenden. Schippers vindt dat niet meer uitvoerbaar: “Als je ‘s ochtends bij de buren de geur van ovenvers brood ruikt, kun je moeilijk inschatten of er achter de voordeur een eenvoudige broodbakmachine of een complete bakkerij schuilgaat.”

Veel onderzoekers hebben kritiek op het plan. Ze benadrukken dat brood slecht is voor de gezondheid: “Boterhammen, zoals ze door broodgebruikers ook wel worden genoemd, zorgen voor suikerpieken in je lichaam. De hoeveelheid suiker zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, kanker en alzheimer. Mensen die te veel brood eten, zullen op lage leeftijd sterven.”

Niettemin is brood al jaren zeer populair onder grote delen van de Nederlandse bevolking. Met name onder jongeren is het meelproduct geliefd. In de afgelopen eeuwen is een clandestien netwerk van boeren, bakkers en supermarkten ontstaan om de Nederlander in zijn broodbehoefte te voorzien.

Volgens sommige economen heeft het kabinet een verborgen agenda. Mathijs Bouman: “Als brood wordt gelegaliseerd, kan het kabinet er belasting op heffen. Dit levert de schatkist al snel enkele miljarden op.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zeker straks ook nog de melk legaliseren..
Want vanuit Rusland weten we hoe gevaarlijk dat product is voor de volksgezondheid.
Nee, dan Wodka, dat ontsmet de innerlijke mens tenminste.

Reageer
gravatar

Ik heb sowieso nooit brood gezien in dat verbod.

Reageer
gravatar

Ook voor beleg is legalisering broodnodig.

Reageer
gravatar

Het beleg van ‘s-Hertogenbosch van 1629 is door het stadsbestuur nooit gelegaliseerd en toch kregen de inwoners het op hun brood.

gravatar

Haring en wittebrood, ik weet het nog als de dag van gisteren. Toen dat eindelijk gelegaliseerd werd, was het voor veel slachtoffers te laat.

Beter laat dan nooit, maar voor mijn ouders, broertjes en zusjes kwam het als mosterd na de maaltijd. Of als brood na het beleg, daar wil ik me van afmaken.

gravatar

Na een jarenlange voorlichtings campagne (brood, daar zit wat in !) gooit het kabinet de handdoek in de ring. Het broodgebruik is niet meer te stoppen. Net als alcohol is het een cultuurverschijnsel geworden.

Hoeveel gezinnen beginnen de dag niet met de inname van broodproducten, al dan niet versneden met hagelslag en/of pindakaas.
Ja zelfs de zuigelingen worden al zoet gehouden met een broodkorst.

Een zorgelijke ontwikkeling. Het “onschuldige” softbrood zou geen kwaad kunnen. Men vergeet dat de stap naar hardbrood dan makkelijk gemaakt is ! Het aantal cracker-gebruikers neemt hand over hand toe!

Reageer
gravatar

De een zijn brood is de ander zijn dood.

Kent u dat gezegde? De een zijn brood is de ander zijn dood. Dat drukt goed uit hoe gevaarlijk brood wel niet is. Niet alleen de verslaafde broodeter loopt grote kans op gekanker, maar ook de mee-eters. Legalisering is daarom een slecht zaak. Het is überhaupt in het algemeen verstandig om legaliseren fors terug te dringen. Gedogen is een stuk gezelliger.

Een prettige dag nog en een gezond middagmaal met spekjes en zo.

Reageer
gravatar

Goh Anna,

Niks van aantrekken. Het was ome Paulus weer met zijn stomme persiflages.

gravatar

Misschien moet brood onder een andere naam verder gaan. Het roept gewoon nog te veel associaties op met Herman.

Reageer
gravatar

Herman heeft Brood mede vereeuwigd door zijn nummer Brood Sucks dus dat vergeet men niet zo snel,Herman wist al vroeg de beste bakkers te vinden in Zwolle heb ik wel eens gelezen.

gravatar

Hoezit dat met het schippersvolkorenbrood? Dat smerige brood met van dieharde scherpe stukjes in de sneetjes?

gravatar

Het zal wel op zo’n typisch Haags politiek besluit uitkomen: je mag het wel kopen en in je bezit hebben, maar niet gebruiken.

Reageer
gravatar

Zo is het beste Jeettje. Een typisch ‘gebakken lucht besluit’. Na de slijters en de pomphouders in de grensstreek, welke inmiddels al zo’n vijftig kilometer breed is, zullen nu ook de bakkers, inclusief de Hema, steen en been gaan klagen. Broodroof zal een populaire term het komende jaar gaan worden. Schoenmaker, hou je bij je leest! Is het devies, zeker gelet op die hompen deeg in vak K. Een rijstwafeltje met water dan maar?

gravatar

Goeie zaak. In Zweden hebben ze in 2008 het smörrebröd en het knäckebröd uit de illegaliteit en dus uit het criminele verdomhoekje gehaald, en kijk waar dat land nu staat?! Weliswaar gaan ze niet naar Brazilíë, maar dat scheelde toch maar een virtueel broodkorstje?
Waar men pertinent wél tegen op moet treden zijn de duitse Kaiserbröttchen, da’s echt het harde spul, dat wil je hier niet hebben. Voor mensen die hieraan al verslaafd zijn adviseer ik roggebrood. Dat is een oerhollands product, en ook hier geldt de Wet van Wilders: eigen brood eerst!

Reageer
gravatar

Pas op ! We lopen kans dat Schippers straks medicijnen uit de criminele sfeer haalt en dan zijn de rapen gaar.
Op iedere straathoek zijn dan slecht geteste chemische preparaten te koop voor een appel en een ei (en wat belasting opcenten).
Verslaving en verloedering liggen dan op de loer en bijwerkingen zijn dan niet van de lucht. Een horror scenario !

Reageer
gravatar

Ik heb een paar jaar geleden mijn witte-broods-weken gevierd. Nou, dat kwam mij duur te staan kan ik je zeggen! Ik heb er nog dagelijks last van. Ik behoor dan ook sinds die tijd tot de hardliners (zero-tolerance beleid!!!) aangezien het mij dagelijks veel geld kost…

Reageer
gravatar

1 Snee wit en 1 snee bruin op elkaar, speedball sandwich. Bruin brood compenseert het op hol slaan van je hart door het wittebrood. Hallucinaties over kadetjes niet uitgesloten.

gravatar

Naïef hoe makkelijk nu geroepen wordt om het gebruik van brood te legaliseren. Als de gebruikers slechts bij brood zouden blijven is er inderdaad een gering gevaar voor de volksgezondheid. Het probleem is echter dat brood vaak wordt gebruikt in combinatie met andere producten, waardoor gevaarlijke recepten ontstaan. Neem bijvoorbeeld de zogenoemde Croque Monssieur: Brood, kaas, evt. ham en nóg meer brood, dit alles wordt verwarmd onder een speciaal daarvoor geprepareerde keukenmachine.

Legalisering is vragen om problemen!

Reageer
gravatar

Zo erg als het nu is, kan het alleen maar beter worden. Weet jij bijv. waarmee jouw dealer dat brood allemaal mee versnijdt? Stalen messen komen daaraan te pas. Alsof dat zo veilig is!

Ze moeten natuurlijk niet gaan dealen op scholen, dan gaat de hele liga- en chipshandel eraan. Ook in sportkantines moet het verboden blijven, omdat de krokettenmarkt anders instort. Maar de volwassen burger, zeg maar de 50 plusser, moet toch over zijn eigen leven kunnen beschikken. Tot ze wilsonbekwaam worden dan, een jaar of tien later. Op die manier vallen de gevolgen reuze mee. Reguleren heet dat.

gravatar

Ik pleit voor een absoluut broodverbod, met strenge straffen voor de dealers. Dat is de enige manier om het broodverslavings-probleem op te lossen. Een verbod werkt: sinds drugs verboden zijn, zijn er ook geen drugs-verslaafden meer!

Reageer
gravatar

in Uruguay staan sinds juist sinds kort enorme straffen op alles wat met brood te maken heeft. ik vrees een toestroom uit die regio. zijn we daar op voorbereid? moet schiphol een extra landingsbaan krijgen?

Reageer
gravatar

Ik vond het altijd wel spannend om in mijn winkels producten te verkopen die wat op het randje balanceerden in het kader van de wetgeving, zeg maar. De sjeu gaat er voor mij zo wel een beetje af. Omzien naar een andere vorm van broodwinning dan dus. En… sorry voor de kromme beeldspraak. Je hebt soms te maken met misbaksels in ons verder zo mooie ambachtelijke vak.

Reageer
gravatar

Platenzaken verkochten ook Brood. De verkoop dook echter omlaag.

gravatar

Voor lieden die brood zien in het maken van flauwe woordgrapjes, heb ik hier enkele broodnodige aanwijzingen.

• kerstbrood• brood• eekhoorntjesbrood• maisbrood• roggebrood• stokbrood• tarwebrood• volkorenbrood• witbrood• wittebrood• zwanenbrood• kaas-en-broodbrood• broodbeleg• broodboom• broodje• broodje-aapverhaal• broodjeaapverhalen• broodmachines• broodmager• broodnodig• broodrooster•

1) als warme/hete broodjes over de toonbank gaan. (=zeer goed verkopen)
2) bij gebrek aan brood eet men korstjes van pasteien (=bij gebrek aan het goedkope, het dure gebruiken)
3) broodnodig (=onmisbaar)
4) de broodkruimels steken hem (=hij kan de welstand niet dragen)
5) de een z’n dood is een ander z’n brood. (=wat voor de één een nadeel is, daar profiteert een ander van)
6) de kaas niet van het brood laten eten/halen (=niet laten ontnemen waar men recht op heeft)
7) de kunst gaat om brood (=een kunstenaar verdient moeizaam z’n brood)
8) een kruimeltje is ook brood. (=wees gelukkig met wat je hebt)
9) een profeet die brood eet (=een waardeloos profeet)
10) ergens geen brood in zien (=niet denken dat iets kan werken)
11) het brood uit de mond nemen/stoten (=de kostwinning ontnemen)
12) het eet geen brood (=het kost niets om het te bewaren, behoeft geen onderhoud.)
13) het genadebrood eten (=door anderen onderhouden worden)
14) hij kan meer dan brood eten (=hij weet veel)
15) iemand het brood uit de mond nemen/stoten (=iemand het onmogelijk maken om in eigen inkomen te kunnen voorzien)
16) iemand iets op zijn brood geven (=iemand onvriendelijk iets verwijten)
17) klagers hebben geen nood en pochers hebben geen brood. (=zowel klagers als pochers kunnen de zaken nogal eens overdrijven.)
18) komen met de paal als het brood in de oven is (=te laat komen)
19) liever brood in de zak, dan een pluim op de hoed (=van eer kan men niet leven.)
20) niet bij brood alleen leven (=men heeft meer nodig dan alleen eten om te kunnen leven)
21) profeet die brood eet (=iemand die waardeloze voorspellingen doet)
22) scoren alsof het warme broodjes zijn (=scoren alsof het helemaal niets is)
23) stenen voor brood geven (=iets geven waar de ander niets aan heeft)
24) wiens brood men eet diens woord men spreekt (=diegene bij wie we ons geld verdienen geven we meestal gelijk)
25) zich de kaas niet van het brood laten eten (=zich de voordelen niet zomaar laten afpakken)
26) zich de kaas van het brood laten eten (=zich laten ontnemen waarop men recht heeft.)
27) zich het kaas niet van het brood laten eten (=voor het eigen belang opkomen)
28) zoete broodjes bakken (=dingen zeggen om een goede indruk achter te laten bij mensen met invloed.)

Reageer
gravatar

Het zou prettig zijn als ook de toeleveranciers legaal de grondstoffen voor het beruchte brood mogen leveren; nu mag je wel -met mate- brood verkopen, althans er is een gedoogbeleid voor de die-hards die niet zonder kunnen of willen.

Maar het verbouwen van graan is strikt verboden en daar hoor je niemand over…
Verkoopt men meel, gist of andere zaken die broodnodig zijn om een eetbaar brood te fabriceren aan een bakkerij (niet voor niets in het holst van de nacht en aan de achterdeur) ben je zo strafbaar als wat.

In sommige landen mag je brood gebruiken doch alleen op doktersvoorschrift, mocht je een hele rare ziekte hebben waarbij brood verlichting brengt bij klachten waar nog geen ander medicijn tegen opgewassen is.

Mensen simuleren soms bepaalde ziektes om maar legaal een broodje kroket te kunnen eten, hoe de farmaceutische industrie sjoemelt hebben we gisteren nog in het nieuws kunnen vernemen….

Alles om te voorkomen dat zieke mensen het relatief goedkope brood gaan eten ter verlichting van hun klachten.
Liever een dure gist/graan-pleister dan een bammetje… belachelijk.

De boete van 16 miljoen wegens het maken van prijsafspraken -wat ook niet mag- betalen ze lachend; ik ben vóór het legaliseren van brood, maar ook voor het leveren van de grondstoffen.
Brood groeit nou eenmaal niet aan de bomen..

Reageer
gravatar

Nu moet ik bekennen dat ik zo’n broodbakapparaat heb (waarvan het bezit is toegestaan maar het gebruik oogluikend wordt getolereerd), maar dat de middelen om brood te maken zo duur zijn, dat het goedkoper is om brood illegaal te betrekken bij de lokale dealer.

Hopelijk laat die legalisatie de prijzen van de ingrediënten zakken; nu is die handel in handen van een vaag Kartel.

gravatar

Kijk, dat bedoel ik nou…. zelf heb ik geen broodbakapparaat omdat ik al gewaarschuwd was voor tegenvallende resultaten maar wel een zolder en kelder zo groot als morgen de hele dag.

Ik zou daar dan graan gaan kweken, vele buren hebben dat ook geprobeerd maar je ruikt het en dan ben je alles kwijt….
Met dat kartel valt niet te spotten!

Dus hoe verleidelijk en winstgevend het zou zijn; ik begin er niet aan.
Toen ik hier net woonde zijn er 4x agenten met een vals-vriendelijke glimlach komen vragen of ze even op zolder mochten kijken; onder het mom dat er hier en daar schoorstenen ingestort waren en ze even wilden kijken of dat bij mij ook ieder moment kon gebeuren.
(uiteraard waren ze undercover; vermomd als bouwinspecteurs tsss….. benniegek!)
Tuurlijk was mijn schoorsteen ok en gelukkig. vertelde dat ook spontaan.

Eenmaal overtuigd dat ik geen graan kweekte, ook niet in de kelder lieten ze met rust, nu alweer 8 jaar.
Zal ik nu, toch, bekend staand als Brave Annie toch…. het is dat ik net niet arm genoeg ben voor een jankverhaal bij de rechter mocht e.e.a. mislopen maar anders stond er nu een graanplantage op mijn zolder, zeker weten!

gravatar

Dan zul je zien dat ze broodwinkels weer legaliseren maar de productie niet. Alsof die winkels achterin de zaak zelf brood kunnen gaan maken …

Reageer
gravatar

“Brood groeit nu eenmaal niet aan de bomen” ik weet het niet Annie, er zijn broodvarianten als apenbrood, eekhoorntjesbrood die wél aan een boom groeien. Verder is het toch algemeen bekend dat bakkers additieven toevoegen die broodverslaving in de hand werken? Net zoals de sigarettenfabrikanten doen t.a.v. rookverslaafden. Van een ingewijde vernam ik trouwens dat sommige grootbakkers hun brood verzwaren met zware metalen die al toegevoegd worden tijdens het groeien van het graan. Zo kunnen uiteindelijk witte puntjes (normaal 10 stuks 180 gram) nu individueel al tot 800 gram worden opgewerkt, mits men maar voldoende lood toevoegt. Bij langdurig gebruik merken brildragers (m/v) dat hun brilleglazen vanzelf ‘kristalhelder’ worden. Ik meld dit met loden schoenen (Monsanto leest mee via NSA), maar ik kom er rond voor uit dat ik broodgebruiker ben.

Reageer
gravatar

Outsider, apenbrood, eekhoorntjesbrood, het zal wel maar ik had erbij moeten zeggen dat ik Nederbrood bedoel.
Stokbroden zijn heel anders van samenstelling, laat maar eens een volkoren bammetje een nacht op het aanrecht liggen en daarnaast een Frans stokbrood.
Het Franse brood is dan zo hard dat het als wapen gebruikt kan worden, door het ijzer in het Nederbrood is dát (gek genoeg) nog steeds eetbaar en gezond nog ook!
Een ijzertekort maakt mensen bleek en suf, Nederbrood is wereldwijd bekend als het beste brood dat er bestaat.

Zelfs uit Frankrijk komen dagelijks horden mensen een partijtje Nederbrood kopen omdat het kwalitatief stukken beter is..
Zelf ben ik een beetje schijnheilig; ik heb zowel Franse witte broodjes als Nedervolkoren met sesamzaadjes in mijn vriezer liggen…

Mocht justitie meelezen: dit is niet mijn IP-nr.
Ik eet nooit brood. In bezit hebben, diepgevroren, mag toch?
Pas als ik de broodjes (bij een vage bakker gekocht, die bakt ze half om strafvervolging te voorkomen), zelf nog even 10 minuten in de oven leg voor de finishing touch is het bruikbaar; echter je ruikt het wel.

Zodoende dien je zelf de consequenties te aanvaarden mocht het naar vers gebakken brood ruiken op mijn plantsoentje en de pliesie doorheeft waar het baksel gebruiksklaar voor consumptie is gemaakt.

Het Nederbrood kan ook helemaal gebakken gekocht worden en in de vriezer, dan alleen ontdooien, versnijden met kaas (ik adviseer oude kaas, Old Amsterdam of zo bij gebrek aan Old Den Haag) en smullen maar!

Ze moeten eens wat aan die sigarettendealers doen, ooit zwaar verslaafd aan geweest en de ministers van roken en drinken wisten allang dat dat niet gezond is; na 2x stoppen (toevallig precies 9 maanden, daarna was de motivatie als sneeuw voor de zon verdwenen), ook al weer meer dan 21 jaar geleden btw moet ik toch nog steeds 2 pakjes p.w. roken.

Licht verslaafd dus, en nu heb ik opeens trek in een boterham!!!!
Ik heb nog een halfje, tis weekend, 1 boterham mag best van mezelf.
Nederbrood met oude kaas ja, ik ga wel even op zolder zitten met het dakraam wijd open want je ruikt het toch…
Lekker bij de koffie, ik ben niet meer te stoppen; moet Nederbrood hebben en wel meteen!!!
Ik ben de hele dag al clean, mijn maag schreeuwt om Nederbrood, koffie en een sigaret.

gravatar

Waar gaan we naar toe als alles gelegaliseerd wordt? Straks mogen we zelfs kraanwater drinken en zal de Horeca dat kunnen gebruiken in plaats van mineraal water of water uit de bron bij Bunnik dat nu al illegaal door de gemeente Utrecht wordt gebruikt. Het zal tot werkloosheid bij de frisdrankenindustrie leiden? Kabinet: denk na wat je doet!

Reageer
gravatar

Zelf bakken is de toekomst. Dan weet je beter wat erin zit. Het is ook goedkoperder. Of het lekker is hangt van jezelf af. En als ik in een goede bui ben kan ik delen met anderen en anders niet. Blijf van mijn brood af met je roverheidsklauwen.

Reageer
gravatar

De meeste politiekers weten er totaal niet mee om te gaan. Het gepeupel eet TOCH brood. Legaal of niet. Ze moeten wel. Zonder brood krijgen ze namelijk dingen als muizenstrontjes of ansjovissen niet fatsoenlijk doorgeslikt. Het is allemaal leuker met brood.

De in- of uitvoer van méér brood dan men eigenlijk zelf kan opeten op een week tijd zal altijd scheef bekeken worden. Gelijk het bij zich hebben van meer dan 7 bakken bier of 100kg cervelaatworst.

Als je gepakt wordt met abnormaal veel bier of cervelaatworst, pakken ze het meteen af. TBS! In politieke en politionele kringen is men immers dol op bier en worst. Dat zie je zo.

Reageer
gravatar

Ben je dan een “scheef-eter” als je meer brood eet dan gemiddeld?
Of als je het brood schuin hebt gesneden?

gravatar

Niet doen! Als we brood gaan legaliseren dan verdwijnen de smokkel bendes! Sinds drugs legaal is, is niets het zelfde meer. Als we t brood nu ook nog legaal maken, heeft de politie helemaal niets meer te doen.

Reageer
gravatar

En pas op voor de illegale namaak uit Duitsland!
Die is gelukkig goed te herkennen aan de foutieve spelling van de opdruk op de verpakking: “BROT”.

Reageer