Leer je narcisme op een voetstuk te plaatsen – 5 tips

Op de juiste wijze je zelfverheerlijking ophemelen

Narcisme kampt met een imagoprobleem. Je ego opblazen tot epische proporties is vragen om onbegrip. Maar wie zijn zelfverheerlijking op de juiste wijze weet op te hemelen, kan een ware god worden. Vijf tips:

1. Herhaling is belangrijk. Als je collega’s in een vergadering al hebt gewezen op je prestaties van afgelopen week helpt het om ze een dag later nog een reminder te sturen. De meeste mensen hebben een minder goed geheugen dan jij. En zeker je partner verdient zo’n geheugensteuntje.

2. Accepteer nooit openlijk kritiek. Kritiek op jou is ongegrond, tekortkomingen hebben anderen. Wijs ze daar zo direct mogelijk op. Het feit dat jij onzin uitkraamt, betekent niet dat anderen het beter weten. Op dit punt kan je niet dwingend genoeg zijn.

3. Blijf op je hoede. Sommige mensen zullen zich aan je betovering proberen te onttrekken. Laat je niet afdanken en zorg ervoor dat ze kunnen meedelen in jouw grootsheid.

4. Zoek een geschikt publiek. Eigen prestaties verkondigen in een leeg weiland heeft nog nog nooit een ego naar een hoger niveau getild. Sociale media zijn aangewezen middelen hiervoor, maar ook je familie bestaat uit vele objecten om blijvend te imponeren. Denk aan je kleine neefje of nichtje.

5. Bedenk: narcisme is geen ziekte, maar een gave. Mensen die je erom afwijzen, zijn eigenlijk jaloers en behoren daarom tot het laagste van het laagste uitschot van de samenleving.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Narcisten zijn de meest gevaarlijke mensen die ik ken en je kunt ze alleen klein krijgen door ze te negeren dat vinden ze het ergste

dus geen reacties te plaatsen is het beste

Reageer
gravatar

Het is toch vaak heel lastig om narcisme goed te duiden..IS het gewoon gedrag of leidt iemand aan de narcisme stoornis, zodanig dat deze ellende berokkend aan derden? Zelf ben ik schrijver over het begrip narcisme. Aan de vele reacties blijkt ook vaak de negatieve kant van narcisme.

Reageer
gravatar

Beste Steven,
Als u gaat schrijven dat mensen met narcisme zich niet kunnen inleven, dan wordt het lastig om u serieus te nemen. Zij kunnen zich namelijk prima inleven, vooral in zichzelf. Veel mensen zien dat niet, Zo vormen veel mensen mat Narcisme juist een perfecte eenheid. Dat de omgeving dit als storend ervaart, is juist het probleem dat door de psychische “wetenschap” geschapen wordt om zo de illusie te scheppen dat men zich in dit verband als “wetenschapper” nuttig kan maken. Zo veroorzaakt men een sociaal probleem, door het gebrek aan inlevingsvermogen ten opzichte van de perfecte narcist. Dat men zich dan nog “wetenschapper” durft te noemen, is dan ook schandaalswaardig. Men wil alleen maar geld verdienen omdat men zich 4 tot 6 jaar binnen een universiteit heeft laten hersenspoelen en daar veel geld voor betaald heeft.

gravatar

Bovendien is het nogal ridicuul om in een paragraaf tegelijkertijd te stellen dat deze mensen veel zelfvertrouwen hebben en tegelijkertijd stellen dat ze erg onzeker zijn. De DSM schaal is bedoeld om schizofrenie in te delen terwijl het woord schizo in de geest zelf helemaal niet bestaat, wat een lariekoek site, steven. Het is helemaal niet verboden om van jezelf te houden en een ziekte is het al helemaal niet. Het is een voor de volle 100% verzonnen zogenaamd ziektebeeld, bedoeld om verzekeringspremies op te hogen.

gravatar

Lodewijk, NPS is een bewezen geestelijke stoornis. Inlevingsvermogen/empathie gaat juist om het inleven in anderen, dit kunnen zij simpelweg niet of slecht. Inleven in jezelf slaat puur op het “ego”. Van jezelf houden is goed, gezonde mensen doen dit ook. Narcisten proberen van zichzelf te houden, maar diep in hun hart houden ze te weinig van zichzelf omdat ze onzeker zijn en zich minderwaardig voelen, daarom dat zij altijd bevestigd willen worden via aandacht, alleen dan voelen zij zich beter en relatief gezond.

gravatar

Beste Erik, Toch blijft het twijfelachtig om dit met zekerheid te stellen, soms is hun houding terecht op basis van zowel eigenschappen, kwaliteiten en inspanningen. Nu is het zo dat de uiterlijke kenmerken wel door de psychologie waargenomen worden. Echter als zowel de kwaliteiten, eigenschappen als de inspanningen niet door de psychologen waargenomen kunnen worden omdat de persoon hierover zwijgt of omdat de kwaliteiten en inspanningen op een ander vakgebied liggen, dan waarin de psychiatrie gespecialiseerd is, tast men toch in het duister. Indien men de oorzaken van het gedrag niet achterhaalt, staat de psycholoog nu eenmaal machteloos voor joker met betrekking tot de analyse. Dit is nog veel sterker het geval indien men zoals gebruikelijk in deze wetenschap, de andere wetenschappen tracht uit te schakelen.

gravatar

Narcisten denken altijd slim te zijn, maar zijn dat meestal niet. Dit artikel is juist sarcastisch bedoelt tegen narcisten (artikel denkt vanuit het belachelijke narcistisch oogpunt), maar blijkbaar zien narcisten dat niet, lekker hoog IQ. Narcisten doen net alsof ze veel zelfvertrouwen hebben, maar dit is nu net hetgeen wat jullie missen (= onzekerheid = minderwaardigheidscomplex) daarom zoeken jullie altijd voor bevestiging via aandacht. Hoe zielig ben je dan? XD Jullie zouden eigenlijk meer jullie verlegenheid moeten tonen, meeste mensen vallen juist op verlegenheid.

Narcisten zijn zielig, medelijden met deze dolende zielen die eigenlijk geen echte ziel meer hebben (vaak door trauma en/of slechte opvoeding) omdat ze geen liefde kunnen geven alleen haat. Ooit komt de dag dat je verantwoording moet afleggen voor je leven op aarde en word je gestraft voor de zonden. Hopelijk krijgen jullie in de onderwereld een goede positie, maar zeker daar staan jullie altijd onderaan de ladder (jullie zijn geen goden).

1 Ding staat vast, het enige waarmee je een narcist kan (terug)pakken is door ze te negeren, want dan hebben ze geen levensdrang meer en voelen ze zich zoals ze werkelijk zijn en blijf je beschermd. Ga nooit proberen een narcist te redden want dat kan niet, ze zijn ook niet te doorgronden omdat ze geestelijk niet in orde zijn. Voorlichting voor de geestelijk gezonden mensen is het belangrijkste > daarom dit bericht. Have Faith!

Reageer
gravatar

Ach Springer zelf, leer gewoon van de reacties op je woorden en eens komt er een dag dat je tot de echte eikels gerekend kan worden.
Op dat moment kun je zeggen: Omdat ik niet meer zo bescheiden ben, behoor ik tot de allerbesten. Als je dan bescheiden wil overkomen benoem je gewoon het gebied waarin je de allerbeste bent en dan kun je al het andere aan anderen overlaten. Dan heeft namelijk niemand meer in de gaten dat je toch bescheiden bent. Zo iets maakt namelijk een dusdanige specialistische indruk, dat je ook onvergetelijk wordt.
Je komt dan niet meer naar beneden toe.

gravatar

Weer een uitstekend stuk, Narcisme is pas een ziekte als je denkt of uitdraagt dat je liever, aardiger, verstandiger, dommer of fantasierijker kunt zijn dan ik.
Mensen beseffen gewoon niet dat mijn tekortkomingen, juist de uitdaging vormen voor anderen die mij mogen ondersteunen. Kritiek bestaat slechts uit splinters. Het een lijkt nu eenmaal ten koste van het ander, dus daar waar men iets te ontdekken omdat ik het niet doe, kan men zelf voor mij aan de slag. Dat zijn nu eenmaal unieke mogelijkheden, want ik ben uniek. Stop dus met balken als het mij betreft..

Reageer
gravatar

Ik lees net nog een tip: Wordt Burgemeester Van Utrecht.
Als werkelijk alles fout gaat is dat niet jouw schuld en krijg je zo weer een lekker vet baantje als Voorzitter van een Raad van Toezicht. Als alles daar fout loopt, dan is het nooit jouw schuld en krijg je zo weer een vette andere functie als … nou ja, doetterniettoe: de toekomst lacht je tegemoet.

Het enige vervelende is dat er zoveel onderknuppels zijn die jou niet begrijpen en de boel verstieren, maar hé: kleine prijs voor het de beste te zijn.

Randy Newman zei het al:
http://tinyurl.com/orbrou5

Reageer
gravatar

Scheetjes,
Ik schreef niet allen het artikel, maar ook de meeste recties. De goede, niet die zielige.

Stilte? Indrukwekkend? Keetla! Goede Actie!

Reageer
gravatar

De data is volledig geanonimiseerd en het zou volstrekt wetenschappelijk onverantwoord zijn om uitliggers niet er uit te halen om tot een betrouwbare conclusie te komen maar deze data was zeer consistent en er was geen enkel punt dat teveel afweek van de trend en dus ook geen enkele reden om data te excluderen, de correlatie zat zo dicht tegen de 1 aan dat pas op de 4de decimaal enige inconsistentie kon worden gezien.
Een andere conclusie was dan ook dat GeenStijl het absolute toonbeeld van gelijkheid is geworden.

Reageer
gravatar

Al dat geleuter is totaal overbodig als jullie gewoon wijselijk luisteren naar wat IK te zeggen heb.

gravatar

Ik moest van mijn baas zeggen dat gepeupel dat zich bezig houdt met het reageren op stukjes onzin op het web absoluut te stom is om zicht te mogen voortplanten

Reageer
gravatar

Geachte Hoofdredarteur,

Ik constateer dat u een cruciaal feit over het hoofd gezien heeft tijdens het schrijven van uw bericht.
Er kan er namelijk maar één daadwerkelijk de beste zijn en over het algemeen is dat diegene die het laatste woord heeft. Een gerelateerde uitspraak, hoogstpersoonlijk geschreven en alom bekend is ‘wie het laatst lacht, lacht het best’.
Bovendien kan De Hond nou niet bepaald een autoriteit worden genoemd op het gebied van waarheidsgetrouwe steekproeven. Of heeft u soms de schreeuwende symboliek in zijn alias en de op uw gerichte, ronduit bespottende aard daarvan over het hoofd gezien?
Daarnaast ben ik ook nog van mening dat de waarde van de meningen van zelf geproclameerde intellectuele amateur sarcasten op GeenStijl tegenover de tijd dat deze echo kamer bestaat uitgedrukt kan worden als een asymptotische functie die het 0 punt steeds dichter benaderd, vreemd genoeg sterk correlerend met de inverse functie die de eigen perceptie van het relatief belang en significantie van zichzelf uitdrukt.

Reageer
gravatar

Proef ik nou dat u hier causaliteit suggereert, heer Anker? En zo ja, heeft u dan wel gecorrigeerd voor storende factoren, zoals mijzelf?

gravatar

Echokamer.
Daar had je het wat mij betreft wel bij kunnen laten, de rest is wetenschappelijke ijdeltuiterij en hier en daar pure kul. Maar een site met gelijkgestemde reageerders – zoals GeenStijl – een echokamer noemen, dat is mooi raak en wel weer leuk.

gravatar

Het is uiteraard slechts een irrelevante mening in plaats van een feit.
Alles behalve mijn altijd gegronde en rechtvaardige waardeoordelen zijn irrelevante onzin.

Reageer
gravatar

Beste meneer Anker,

U bent al de zoveelste van hen die hier niets anders komen doen, dan melden dat zij de besten zijn.

Uit een telefonische steekproef van De Hond onder GeenStijl-reaguurders is inmiddels duidelijk dat de abonnees van De Speld voor bijna honderd procent worden beschouwd als narcistisch.

Dus vertel ons eens iets nieuws.

gravatar

Wat een vreselijk idee iemand anders dan Zijne ikkelijke Hoogheid te zijn. Als ik dan niet eens in Mijn nabijheid mocht verkeren dan maar niet leven.

Reageer
gravatar

Beste Jochem,

Ik zit als aspirant-narcist het grootste deel van de dag voor een spiegel. Ik zie dan altijd dezelfde man die niks kan, niks weet, niks betekent, de hele dag niks doet en zo lelijk is als de nacht. Is er dan nog wel hoop voor hem?

Reageer
gravatar

Zeg Knorrepot,

Weet je zeker dat je voor een spiegel zit en niet zit te staren naar een raam van het Mysterie van Sociale Zaken aan de overkant?

gravatar

Geen probleem Jochem, ik heb wel zwaardere gevallen dan jou van dit probleempje afgeholpen. Ik noem een Rita Verdonk, of Gerard Joling.. Nouja je vult het verder zelf wel aan hè?

gravatar

En allerminst overbodig. En evenmin onnodig. En ook niet nutteloos.

gravatar

Beste narcismeonline, als echte narcist is er vast een passende reactie op het feit dat er al meer als een jaar niks aan jullie site is gedaan (voor tips zie http://www.speld.nl/2013/12/10/leer-je-narcisme-op-een-voetstuk-te-plaatsen-5-tips/ 🙂 )

” To get a quick start with this site we inserted a temporary LOGO dated: ‘August 2012 LOGO’. This LOGO is created for temporary use only. Each month we will replace it with a different concept until we find one that is appropriate. This process may take up to 6 months, after all it’s a professional craft to develop the proper LOGO. The winner gets a full one year free membership, all the other participants also get a full free membership, valid for 6 months. “

gravatar

Tip 6: mocht, ondanks je grootsheid, een partner hebben die je zat is en je hebt kinderen, denk dan zoals velen voor jou: ik de kinderen niet, dan niemand niet. Haal je toch in ieder geval het nieuws nog. Weg met narcisme!!!

Reageer
gravatar

Nicht Paula,

Als ik die dame zie, zou ik geen goede narcist zijn. Maar deze is ook wel aardig. Maar dit is niet mooi meer.

gravatar

@ De heer Viesman: kunt u mij het merk en typenummer van de gebruikte camera’s nog even opgeven. Met name het sterk beeldschermvullend effect van de tweede afbeelding leidt de aandacht van de meer essentiële elementen jammergenoeg wat af.

gravatar

Jochem, you are bek on top! Met hulp van Steven-de-J8-piet, maar dat mag het ego niet indeuken!

Het EGO is als een monumentale berg die beklommen en ontgonnen dient te worden, al is deze paradox niet geschikt voor beginners. Die moeten gewoon direct doen wat ze willen. Ervaren en daarna, ja daarna pas, goed feedbek plegen. Met vrienden en vreemden, maar vooral met zichzelf. Die reflectieruimte claimen en dat geldt ook voor negers. Laten we niet discrimineren.

Lekkel leerzaam! Het begint zeer goed.
1. EENS. En dump tegelijkertietes een toverdosis complimenten: laat je ego overstromen nar die anderen.
2. Even een foute afslag, maar dat hoort bij het leerproces om een stralendglansgoedachtig ego te kunnen presenteren. Niet mee eens dus. Laat juist je groothartigheid zien: dat je ego ertegen kan. Pas dan is het groot genoeg.
3. Wederom een discutabele invoegstrook. Hoewel het zeker niet verkeerd is een hoedje op te zetten. Ze kunnen echter alleen meedelen als ze zelf een ego bezitten anders is het alleen maar consumeren.
4. Wel, het is niet verkeerd om te oefenen in een weiland. Ik roep uit ervaring.. Dan heb je het boeroepen alvast gehad. Vergeet niet een waxinelichtje mee te nemen voor wat licht in duistere tijden met een hele grote lucifer.
5. IK ben het er best mee eens. Een gezond ego is de bouwsteen voor goede vrijwillige samenwerking.

TIP6: doe je ding en doe het zo goed je kan. Voor je eigen voldoening en als kadootje aan de mensheid (wat dat ook voor moge stelen). GO EGO! En wat geen werkelijk ego is kan verrekken.

Voor nog een lekkele portie EGOVOER, klik me :+>

Reageer
gravatar

Sabine, wat ik al een lol van dat monopoly-spel heb gehad joh. De poeplap goed gevuld en de rest op hypo.

gravatar

Punt 2 slaat natuurlijk nergens op. Hoezo “het feit dat jij onzin uitkraamt”? Wat nou onzin uitkramen? Als een ander niet snapt wat je zegt dan kan dat alleen maar aan die ander liggen.

Reageer
gravatar

De schrijver van dit stuk snapt er weinig van. Alsof je narcisme zou kunnen leren. Het is iets waar je mee geboren wordt. Ik was vanaf mijn geboorte al volkomen overtuigd van mijn eigen grootheid. Mijn eerste woordje wat ik kon zeggen was natuurlijk ook “ik”.

Ook is het belangrijk om snel te beseffen dat je niet afhankelijk bent van je verzorgers of van zogenaamde dierbaren. Natuurlijk is het goed dat er voor je gezorgd wordt, zo hield ik immers meer tijd over van mijzelf te genieten. Maar voor je verzorger geld de gouden regel, voor hem of haar 10 anderen, het is een privilege dat deze mensen voor je mogen zorgen. De dankbaarheid daarvoor kunnen ze niet vaak genoeg uiten.

Als het aangeboren talent ontbreekt en ook de opvoeding er niet afdoende was ben je met zo een lijstje tips niet meer te redden. Je zult jezelf misschien best wat verheven kunnen voelen boven je naasten, maar een grootheid van goddelijke proporties dat is voor zulk gepeupel natuurlijk onbereikbaar. De echte groten hebben daar geen tips van een simpele ziel voor nodig.

Reageer
gravatar

Even een kleine correctie op het voorgaande, het artikel gaat over narcissen in de verleden tijd, dus wanneer ze weer bruin en verlept zijn.
Niks leuks aan.

gravatar

Ik zou hier graag mijn mening op willen geven, maar ik weet zeker dat jullie deze niet waardig zijn.

Reageer
gravatar

‘t Is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
Zo stoer zo charmant en zo aardig, dat zie je in een ogenblik.
Ik denk als ik kijk in de spiegel, daar staat een geweldige vent.
‘t Is moeilijk bescheiden te blijven, voor een kerel met zoveel talent.

Reageer
gravatar

Gelukkig ben ik helemaal niet narcistisch, ondanks dat ik daar alle reden toe heb.

Reageer
gravatar

Ik denk dat dit voor veel beginnende narcisten een uiterst waardevol artikel kan zijn, ook al staat er een grammaticale fout in tip 2. Zelf ben ik al zo lang erkend boven alles en iedereen verheven dat ik dit natuurlijk niet meer nodig heb. Nabukodonosor, zo te zien heb jij nog wat issues omtrent je intelligentie. Je hebt het echt niet nodig om normaal te doen tegen mensen van een mindere orde. Ik vind de drempel van 120 ook best laag trouwens. Die mensen snappen echt niet waar het over gaat in de wereld (namelijk om mij….). Wellicht kan een lotgenotengroep uitkomst bieden hier.

Reageer
gravatar

Structuurkip, u laat door de diefstal van mijn achternaam reeds zien over verminderde creatieviteitd te beschiken. Gaat u liever terutg naar AF en probeer het nog eens.

gravatar

Ah, weer een volgeling erbij. Niet dat IK het nodig heb om hier bijzonder gevleid door te zijn, maar voor de vorm doe ik even bescheiden alsof. Heer Kip, welkom bij mijn grootsheid en verhevenheid. U kunt nog wat oefening gebruiken in uw spelling en adoratie, maar ik ga er vanuit dat dit vanzelf komt. Uw naamkeuze is alvast een stap in de juiste richting.

gravatar

“Het feit dat jij onzin uitkraamt, betekent niet de anderen het beter weten.”

Ik weet hoe die zin beter kan.

Reageer
gravatar

He das leuk , ook een Edo die weet dat hij het al jaren goed doet… ik weet dat de superioriteit al begint bij de naamgeving ….
En kan ik nu weer even rustig op mijn voetstuk gaan staan zonder gestoord te worden door al dat gepeupel?

gravatar

Sebas… flikker op uit m’n schaduw man…. en schoenenpoetsen is voor het volk… wij narco’s laten gewoon nieuwe kopen…. dat gepeupel van tegenweurdig ….,

gravatar

Ik ben ondanks mijn uitzonderlijke talenten altijd heel nederig geweest en probeer zelfs tegen mensen van een IQtje (ik noem het meestal accuutje) van 120, toch heel normaal te doen, net alsof ze volwaardig zijn. Je moet niet met je superioriteit te koop lopen en dat doe ik dan ook niet. Het is in de praktijk soms moeilijk de verbergen dat je superieur bent, maar ook dan doe ik net alsof ik het niet merk zodat ik minder begaafden niet in verlegenheid breng.

Reageer
gravatar

Beste Nabukodonosor, ik vind dat je al een heel eind gekomen bent, hoewel ik me moet blijven realiseren dat ik je niet op mijn niveau moet beoordelen. Maar chapeau! Kun je nu even koffie voor me halen?

gravatar

Het IQ word op de meest vreselijke wijze overgewaardeerd.
Tegenwoordig draait het allemaal om viagra en een stout edoch kwetsbaar staand onenightstandgezichtje.

gravatar

Haha, want hoopje ongeregeld, je doedt je naam wel eer aan hoor. In jouw zin is “vergeed” het persoonsvorm en dus moedt het met dt. Het zou dus moeten zijn:

Lieve Miss Pennywaffle, volgens mij vergeedt je ergens een t.