De Oekraïne demonstreert tegen lidwoord

"Wij zien ‘lidwoord’ als achterhaald fenomeen"

Duizenden mensen hebben in Kiev, hoofdstad van de Oekraïne, geprotesteerd tegen ‘de’. Lidwoord wordt al sinds onafhankelijkheid van voormalige Sovjetrepubliek in 1991 onterecht voor naam van land geplaatst.

Viktor Janoekovitsj, president van de Oekraïne, weigert verdrag te tekenen waarin lidwoorden worden verboden, tot woede van demonstranten. Arseni Jatsenjoek, voornaamste oppositieleider van de Oekraïne, pleit voor moderne benadering van lidwoord: “Wij zien ‘lidwoord’ als achterhaald fenomeen. En bestaat overigens ook niet in Slavische talen. Daarom eisen wij dat regering alles in werk stelt om tot oplossing te komen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“En bestaat overigens ook niet in Slavische talen.” Volgens mij zou hier tussen “en” en “bestaat” wel woordje “het” geschreven moeten worden, aangezien “het” hier rol van persoonlijk voornaamwoord zou hebben, en niet die van lidwoord.

Reageer
gravatar

Altijd voorzichtig zijn met lidwoorden. Toen de meester van de lagere school mij eens vroeg om een voorbeeld van een lidwoord te noemen en ik er een stuk of 10 opnoemde, werd hij woedend en stuurde mij 3 dagen van school.

Reageer
gravatar

Wel, het is wellicht echter dan je denkt. In Oekraïne zelf is een wet die het gebruik van de Oekraïne inderdaad strafbaar. En dat terwijl ze in de eigen taal niet eens een ‘de’ hebben zitten!

gravatar

Ik ben het eens met de president. Je kunt niet zomaar je naam veranderen…

Reageer
gravatar

Inderdaad, eigen lidwoorden eerst!

gravatar

In Frankrijk zetten ze zelfs lidwoorden vóór woorden, waar er geen staat! Bijvoorbeeld: de l’eau = water. Weer die ‘de’! Of is dit een contradictio in terminis?

Reageer
gravatar

Inderdaad Pestkop. Ik heb daarom nooit begrijpen waarom ze in Frankrijk toiletten van water maken. “De l’eau de toilette is op” is namelijk een rare zin. Zeker wanneer je het, zoals ze in De Oekraïne willen, zonder lidwoorden zegt: “eau toilette is op”.Dan is ineens het toiletwater op. Geen touw aan vast te knopen.

gravatar

als je het over water hebt, weet je niet precies over hoeveel water je het hebt. daarom gebruik je dan het ‘delend lidwoord’. Zoals in du vin, du pain, de la beurre en de l’eau. Hetgeen in het Nederlands niets meer (of minder) betekent als: wijn, brood, boter en water.