‘Dennis Bergkamp doet uitspraak in biografie’

Unieke vondst werpt nieuw licht op oud-international

In de recent verschenen biografie ‘Dennis Bergkamp’ over Dennis Bergkamp is naar verluidt een uitspraak van Dennis Bergkamp gevonden. De uitspraak dateert uit 1997 en zou uit meerdere woorden bestaan.

Volgens NOS-sportjournalist Jack van Gelder is de uitspraak van Bergkamp een unieke vondst: “Tot nu toe werd altijd aangenomen dat er geen gesproken woorden van hem bewaard waren gebleven. Ontzettend knap dat biografen Jaap Visser en David Winner dit na lang speurwerk boven tafel hebben gekregen.” Van Gelder is euforisch over de ontdekking: “Toen ik het nieuws hoorde, ben ik als een gek gaan schreeuwen van blijdschap.”

Eerdere geruchten over opmerkingen van de oud-international bleken ongegrond. Zo werd de zin ‘Je probeert toch wat toe te voegen aan een elftal’ jarenlang aan Bergkamp toegeschreven. In 2009 ontdekte NOS-beeldredacteur Koert Huismans echter dat het om een tekst van Pierre van Hooijdonk ging. Ook voor het jawoord dat Bergkamp in 1993 gegeven moet hebben aan zijn vrouw is nooit overtuigend bewijs gevonden.

Niet iedereen gelooft in de echtheid van de uitspraak. Volgens onderzoeksjournalist Thijs Zonneveld gaat het om een interpretatie van lichaamstaal: “Al zou ook dat overigens een unicum zijn. Ik denk echter dat het om wishful thinking gaat. Sinds de ontdekking van zelfreflectie bij Louis van Gaal heeft de voetbalwereld immers geen grote ontdekkingen meer gedaan.” Voetbal-analyticus René van der Gijp is het oneens met de uitlating van Bergkamp: “Waarom moet die jongen zich altijd overal mee bemoeien?”

Johan Derksen, uitgever van de biografie, wil de vondst bevestigen noch ontkennen: “Maar als, en ik zeg met nadruk áls het klopt, dan is dit boek niet alleen voor slechts 59 euro verkrijgbaar in de betere boekhandel, maar ook een historisch document.”

Dennis Bergkamp was niet bereikbaar voor commentaar.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Eigenlijk zou Bergkamp bij Feyenoord moeten zijn, geen woorden maar daden !!! Alleen zou dat jammer zijn van zijn groot talent…..!

Reageer
gravatar

Gewoon: multitasking! Huisvrouwen doen dagelijks nog veel méér. Ze worden er alleen niet voor betaald, conform het obligate rollenpatroon. “Ist Mutter werden schon sehr schwer, Mutter sein dagegen noch viel mehr”. Liefdewerk oud papier. En dan moeten ze van Dolle Mina ook nog eens zelfstandig carrière zien te maken.

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens, toch is carriere maken geen must indien de man genoeg verdient en ze toch gewoon genoeg kan verdienen. Men hoeft zichzelf niet te veel op te leggen indien men reeds in een veilige haven is.

gravatar

Een druk manneke die Van der Laan, Oberbürgermeister van Amsterdam. Hij zet links en rechts processen in werking, bomen op met de deelradenbesturen, kartonnen etalage-ambtenaren op hun plaats, Amsterdam op de mondiale toeristenlandkaart en kwispelende journalisten van AT5 aan het werk en (terloops) ook stappen op de weg terug naar het blauwe pluche in Den Haag. Hij schijnt ook nog een huwelijk in stand te kunnen houden. Hoe doet-ie dat allemaal?

Reageer
gravatar

Nou Sjaak, goed nieuws voor jou en jouw stadgenoten. Eberhard van der Laan heeft al processen in beweging gezet die moeten leiden tot een situatie waarin Sint Nicolaas’ intocht minder kleurrijk zal zijn. Hij wil zich niet met de definitieve vormgeving bemoeien (‘dat is voor de betrokken organisatoren’) maar het ziet er naar uit dat hoofdstedelijke uitzendbureaus dit jaar geen gebruik zullen mogen maken van natuurtalent uit de West. Dit jaar waarschijnlijk alleen kleurneutrale, ecru of ‘oranje’ pieten, tenzij Verene Shepherd hiertegen bezwaar aantekent namens Orangisten in Noord Ierland. Want dán gaat het roer onmiddellijk weer om: Nederland is immers gidsland in witwassen, pappen en nathouden. Principes en tradities zijn leuk, maar wij moeten ook aan onze concurrentiepositie en handelsbelangen overzee denken.

Reageer
gravatar

Typisch Bergkamp de minimalistisch stylist op de vierkante centimeter, zegt met “…” alles en niets, veelzeggend nietszeggend. En immer correct in de plooi: geen ja, geen nee, geen mening en vooral geen uitspraak. Verder geen commentaar.

Reageer
gravatar

sinds de hele Zwarte Piet discussie zit ik ook in het verdomhoekje, terwijl ik in tegenstelling tot dennis nog nooit één zinnig woord heb gezegd.

gravatar

Nee Jeettje (# 14a), ik zit niet zoals de rest op MSN (was dat trouwens niet aan opheffing toe?). Ik ben een old school semi-digibeet die de nieuwe sociale media zoveel mogelijk mijdt: geen Twitter, geen Faecesbook, geen Hyves. Ik ervaar deze communicatiewijzen eerder als synthetisch, vervreemdend en depersonaliserend dan als toevoegend in de zin van verenigend en vertrouwenwekkend. Dé plek voor psycho- en sociopaten om slachtoffers te zoeken in de massa’s eenzamen die deze media bevolken. Voor vis-à-vis contacten ontbreken ons blijkbaar tijd en animo; reizen kost tijd (gemiste computeruren) en geld (benzine, bloemen, cadeautjes); het schrale tijdperk van de homo economicus. Kortom nee; ik ‘zit’ niet op MSN; verklaart dát nu het niet kunnen inhaken op ‘reageer’?

Reageer
gravatar

Nou nee, geen idee hoe dat komt, beste Frederik, maar ik ben dan ook geen Nerd. Ik ben het helemaal met je eens dat de nieuwe sociale media zo ongeveer het tegenovergestelde bewerken: generation heads down, las ik ergens.
De jongere medewerkers vinden mij een dinosaurus omdat ik -Schande!!- geen aaifoon heb en van papier lees in plaats van een aaipet. Dat ik in ons bedrijf rond kan gaan en mensen kan aanspreken omdat ik weet hoe ze eruit zien en weet wie ze zijn zonder gebruik te hebben gemaakt van soosjel miedia, is voor hen een godswonder.

Overigens kan homo economicus zich troosten dat men bij de uitspanning van de benzinecateraar ook cadeautjes en bloemen kan betrekken mitsgaders voeding tot zich kan nemen: scheelt toch weer tijd.

gravatar

Dennis Bergkamp was toch een voetballer? En geen rechter!

Reageer
gravatar

Daar verschillen wij van mening: ik vermoed achter het achterhoofd van Bergkamp de tekst: Eigendom van onze SPONSOOR. Ik stel gelijk maar voor bij Ajax de duiding “shirtreclame” te vervangen door “shitreclame” (il n’y a qu’un pas) en nu ik toch bezig ben; ik herken in de middenberm van Bergkamp (ogen, neus en mond) duidelijke verwantschap met de trekken van de verlosser JC. Kan er sprake zijn van genetische verwantschap en moeten we hier niet de vaderschapskwestie stellen met alle oedipale com- en implicaties van dien? Qua leeftijdsverhoudingen zou het zomaar kunnen. Ik bedoel: niet alleen Volendam is vermaard om haar incestueuze demografie. P.S. ik voeg zekerheidshalve het #-nummer toe waar mijn reactie betrekking op heeft. Het lukt mij niet mijn bijdragen via “Reageer” op de juiste plaats te krijgen; ik kom strijk en zet altijd ‘onderop’ terecht. Vandaar deze aanpak.

Reageer
gravatar

Maar beste Frederik; wat vertel je me nu? Zit je niet zoals de rest op MSN? Wij hebben geen last, hoor.

gravatar

Wat een raar voetbalshirt heeft die man aan.

Reageer
gravatar

Nou Jeettje (# 1), dat is wel èrg kort door de bocht: Bergkamp in een vliegtuigstoel? Het is slechts een echte (redneck)Ajakkes zetel in de dug-out, geplaatst direct vóór het gewapend beton en kogelvrij glas dat trainers dient te beschermen tegen laagvliegende bierflessen en speeraanvallen door geretardeerd F-side publiek i.s.m. afgezette bestuurders.

Reageer
gravatar

“Sinds de ontdekking van zelfreflectie bij Louis van Gaal heeft de voetbalwereld immers geen grote ontdekkingen meer gedaan”

Uiteraard was de ontdekking van zelfreflectie bij Louis van Gaal ook al een canard…Sinds wanneer doet de voetbalwereld grote ontdekkingen?

Reageer
gravatar

Ik wil geen kwaad woord horen over Dennis Bergkamp het is een absolute voetbalheld. Een paar jaar geleden heb ik ontdekt dat ie in het echt ook kan voetballen. Op televisie denk je misschien dat het trucage is geweest dat ons jarenlang voor de gek heeft gehouden, maar hij kan het echt. Zelf gezien bij B.F.C. te Bussum toen ie er met Lucky Ajax (vrienden van R. Koeman)ook bij was. Hij heeft een paar prachtige goals gemaakt met stiftballen een paar jaar geleden. Het is echt waar hij kan voetballen, er waren wel 1.500 getuigen of zo, misschien wel meer. Ze zijn gratis komen opdagen.

Reageer
gravatar

Toch lijkt het op Fox Eredivisie International af en toe net alsof Berkamp als de Boer langs het veld (zoals het een boer betaamt) staat te schreeuwen ook wat zegt tegen spelers. Moet optisch bedrog zijn. Toch vormt Bergkamp met Wim Jonk het bij Ajax het Technisch Hart, waar toch wel wat gesproken moet worden dunkt me, al hadden die twee als speler vooral telepathisch contact. Dat zal nu nog wel zo zijn dan.

Reageer
gravatar

Haarscherpe interpretatie van de tekst: de uitspraak van Bergkamp staat er gewoon letterlijk in. Ik snapte er al niks van, dat er “die jongen” stond, en niet “die flikker”. Dacht al dat De Speld aan het censureren was geslagen. Of dat Gijp een ernstige ziekte had. Een hele geruststelling. Mijn dag is weer goed!