Onbekende man haalt 40 miljoen binnen voor Defensie

Dijsselbloem: ‘Ik durfde niet te vragen wie het was’

Een onbekende man heeft vorige week bij de begrotingsonderhandelingen 40 miljoen euro voor Defensie binnengehaald. Het extra geld voor de krijgsmacht was een belangrijk speerpunt voor de man, die met een bezoekerspas het ministerie van Financiën binnen was gekomen.

“Aanvankelijk was ik als bezoeker in het gebouw aanwezig, maar op een gegeven moment raakte ik verdwaald,” aldus de man. “Bij toeval liep ik de onderhandelingskamer binnen, net op het moment dat de begroting van Defensie besproken werd. Om mezelf een houding te geven, heb ik toen maar de eis van 40 miljoen op tafel gelegd. Daar viel over te praten.”

Minister Dijsselbloem geeft toe dat hij de man niet kende: “De eerste dag ging ik ervan uit dat het de financieel specialist van de SP was, maar later bedacht ik dat die partij helemaal niet meedeed aan de onderhandelingen. Vervolgens durfde ik er niet meer naar te vragen. Wel vond ik het gaandeweg steeds belangrijker om hem erbij te houden, omdat we al heel veel moeite hadden gedaan om elkaar tegemoet te komen.”

ChristenUnie-leider Arie Slob veronderstelde dat de man een sterke onderhandelingspositie had: “Hij heeft meerdere keren gedreigd uit de onderhandelingen te stappen. Daarnaast hield hij heel stellig vast aan het bedrag van 40 miljoen, omdat hij een lager bedrag niet uitgelegd zou krijgen aan zijn achterban.”

Premier Rutte vindt het niet erg dat er miljoenen toegezegd zijn aan een onbekende: “Als dit akkoord gesteund wordt door een extra burger, is dat goed voor het draagvlak.”

De anonieme onderhandelaar is blij met het bereikte resultaat: “Ik heb steeds gezegd: ik wil de laatste trein halen. Dat is gelukt en dat is fantastisch nieuws voor mij en voor die 45.000 militairen die zich dag en nacht inzetten voor de veiligheid van ons land.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kan het niet Rijkman Groenink zijn geweest die al een paar jaar een arbeidsloos inkomen geniet na zijn gouden handdruk bij het afscheid van ABN? Want was is zo’n handdrukje nou helemaal na een jaar of vijf nog waard? Zeker geen goud meer. Met die veertig miljoen kan hij in ieder geval weer een paar jaar zijn status ophouden, zodat hij geen krantenwijk hoeft te nemen in Wassenaer of De Leesmap moet gaan uitventen in Aerdenhout.

Reageer
gravatar

Sterk gedaan zeg van die onbekende onderhandelaar. Slim dat ie wist dat als je maar lang genoeg volhoud de politici breken. Ook een lichtpuntje is het feit dat ons ‘polder-model’ omzeilt werd. Maar, 40 miljoen voor ons leger? Dat zootje nietsnutten dat hun kazerne niet eens wil bezemen? Om iets te kunnen betekenen qua leger moet Nederland op zijn minst het defensiebudget van de VS omarmen. IK doe meteen een oproep aan de ‘onbekende onderhandelaar’ ; beste , aub nog eens teruggaan en 4 triljard € eisen.Veel succes en toppie!

Reageer
gravatar

Mensen mensen, ik verklaar onder ede en met mijn hand op mijn hart dat ik het niet was.

Willen jullie asjeblieft stoppen met het zenden van bedelbrieven, smeekmails, bietsfaxen, bakshishtweets, investeringsapps, zielepiettelefonades en huwelijksaanzoeken?

Reageer
gravatar

Alhoewel Arie Slob zich van de domme hield is na grondig onderzoek door AIVD en MIVD komen vast te staan dat de man een CU aanhanger was uit Ermelo die gewoon de kazerne open wilde houden. Arie moet hier dus wel degelijk van op de hoogte geweest zijn want zo groot is de CU nou ook weer niet…

Reageer
gravatar

Beste Lucas,
het is te hopen dat jij nooit in nood komt. Ik schrijf in ieder geval jouw naam op zodat in geval van ik jouw geen hulp zal bieden.

Reageer
gravatar

Het feit dat je aan je eigen mening twijfelt zegt alles! Als je vrede wil, bereid je dan voor op oorlog zei een wijs man ooit!

gravatar

Derecke, verklaar u nader: Over wie heeft u het hier? Nostradamus? Mao, Martin Luther King, Balkenende, de Duitsers, Sinterklaas of doelt u op uzelf? Ter verduidelijking: dit rijtje met namen zijn sedert jaren niet meer onder ons en hielden er dus nogal gedateerde ideeën op na.

gravatar

Ik wil ook wel 40 miljoen binnenhalen en van de defensiebegroting aftrekken, dan heb ik een aardig begin. Zodra ut op mijn rekening staat ben ik bereid te vertellen waar het bezuinigt kan worden. De haalbaarheid hiervan, hoeft dan ook wat mij betreft niet ter discussie gesteld worden.Dan heb ik de centen al binnen.

Reageer
gravatar

Ach ik mocht nooit wat,voor mezelf doen, terwijl alles al voor mij was, daar stelt 40 miljoen niet zoveel bij voor hoor, het is maar een beginnetje.Ik zou bijna zweren dat het zo op is.

gravatar

In Apelfoort trekken we ons gewoon bij dreiging terug achter de stadsmuur en het water van het Apelfoorts kanaal daar omheen. Verder hebben we op de sterpunten van onze vesting nog ouderwetse kanonnen staan voor het geval dat. Dus wij waren al tevreden geweest met 10 miljoen en hadden die aan wat anders besteed. Want niemand heeft nog enige zin om ons prachtige Apelfoort binnen te vallen, veel te veel moeite!

Reageer
gravatar

Het stel heeft daar weer zitten onderhandelen met oogkleppen op! N.N. heeft een naam en een functie, namelijk Jeroen Slop, de financieel directeur van Ajax. Slop: “Het is in het belang én goed voor Nederland dat we mee blijven doen in Europa. Hoewel ik die veertig miljoen voor de defensie toch nog wat aan de lage kant vindt. In het komend voorjaar schuif ik weer aan om het defensieve belang van de n.v. nog eens te onderstrepen.”

Reageer
gravatar

Ik kwam de man die avond tegen in de snackbar op het station (ik herkende hem als de onbekende man, want ik had hem nog nooit gezien). Hij had nog nét tijd om vóór de laatste trein een patatje oorlog te eten. Toen ik hem op zijn gehaaste eetgedrag aansprak, schoot hij gelijk in het defensief. Hij zei “ik praat nooit met onbekenden”.

Reageer
gravatar

Ik vind dit een tendentieuze, beschadigende opmerking, Jan.

Ik snap de vergelijking wel, maar de Nono’s worden hiermee wel zwaar tekort gedaan. De Nono’s zijn over het algemeen een levenslustig vrolijk volkje. Onzelfstandig maar wel eerlijk, ondeugend en grappig. Dat kan je van het landsbestuur toch niet zeggen. http://www.nonosland.nl

Geachte moderator, wordt het niet eens tijd voor een pestprotocol ? Of beter nog een anti-pest protocol. Die arme Mirthe Hogekamp kreeg er ook al zo van langs.

gravatar

Sterk onderhandeld van deze man. Als lid van zijn achterban durf ik nu achteraf wel te bekennen dat een bedrag van slechts 38.6 miljoen ook uit te leggen was geweest.

Reageer
gravatar

Nou, daar denk je nogal lichtvaardig over, vind ik. Aan muntgeld zou ik niet beginnen. Laten we uitgaan van briefjes van €500,-.

Allereerst heb je een absoluut windstille dag nodig, en/of 77.200 stenen kleiner dan 16×8 cm. Vervolgens een flink aantal uiterst betrouwbare achterbanners.

Als je die briefjes bijvoorbeeld achter elkaar zou uitleggen, dan heb je een verkeersvrij traject nodig van 12,352 kilometer. Een betere optie is om de 38.6 miljoen uit te leggen in een vierkant. Dan heb je genoeg aan ongeveer 32 bij 32 meter.

Aan de andere kant, als je uitgaat van briefjes van €5,- dan heb je een traject nodig van 926,4 kilometer, of een vierkant van 240 bij 240 meter.

Al met al nog een heel gedoe. Ik voorspel dat niet alle briefjes de grond zullen raken.

gravatar

Wil je dan even via een PM contact met me opnemen? Ik ben namelijk de enige officiële nazaat van de Onbekende Soldaat. Dus ik heb recht op dat bedrag. Smartegeld, wel te verstaan. Niet omdat mijn overgrootvader gesneuveld is, maar om de onbekendheid, waar ook ik alsmaar in gevangen zit. Martelende onbekendheid zelfs.

gravatar

Dat is zeker de man die de extra gecreeerde baan in 2014 heeft gekregen (zie: http://www.speld.nl/2013/10/15/kabinet-creeert-extra-baan-in-2014/). Lekkere achterkamertjes politiek weer..!

En daarnaast, ik snap niet dat het kabinet gevallen is voor de deadline “ik wil de laatste trein halen”, iedereen weet dat met de huidige weersomstandigheden de laatste trein door vertraging niet veel eerder vertrekt dan de eerste trein van de volgende dag. De jubelstemming in beide kampen vind ik daarom ietwat overdreven…

Maar goed, één extra baan en 40 miljoen voor ons glorieuze leger is een mooi resultaat! Ik ben trots op dit kabinet en zijn volhardendheid om met een resultaat thuis te komen! Chapeau!

Reageer
gravatar

Zegt de stuurman aan wal, die zelf nog nooit een oorlog van dichtbij heeft gezien. Als jij wist welk onrecht een mens kan worden aangedaan. en weet hoeveel het leger daartegen kan doen en doet. zou je wel ander piepen. Mannen en vrouwen die zichzelf inzetten om niet enkel ons land maar ook de levens van buitenlanders te beschermen. Daar hoor je respect voor te hebben.
Natuurlijk leven wij nu in vrede en heeft Nederland zelf er niks aan. Maar als puntje bij paaltje komt kun je niet enkel met woorden zeggen dat je niet meedoet aan een oorlog. Daarnaast zorgt een leger ervoor dat je politiek ook wat te zeggen hebt.
Als land je een land vergelijkt met een lichaam, hebben we vele organen, waarbij de politiek onze mond is, en wij mensen het brein. Maar zonder spierballen (het leger) is er niemand die ernaar luistert.

gravatar

Als je een land vergelijkt meteen lichaam, dan zijn we al een tijdje hersendood.

Ja ik weet het, dat was een inkoppertje.

De politiek zou ik dan willen vergelijken met ellebogen. Of de sluitspier. dat kan ook. En “wij mensen” zijn dan de lul. Het leger mag van mij spierweefsel zijn.