Opslag chemische wapens voldoet niet aan hygiënevoorschriften

'Het is een broeinest van bacteriën'

De ruimtes waarin Syrië zijn chemische wapens produceert en opslaat, voldoen niet aan de minimale hygiënevoorschriften van de VN. Dit stelt een team van inspecteurs naar aanleiding van een bezoek aan het land.

Aan de hand van een tienpuntenlijst namen de waarnemers de opslagplaatsen nauwgezet onder de loep. De resultaten zijn onthutsend. Inspecteur Etienne Dupré: “De opslagplaatsen zijn een broeinest van bacteriën en andere ziektekiemen. Het is een wonder dat er na de eerste gifgasaanval geen buikgriepepidemie is uitgebroken.”

Dupré is geschokt over het gebrek aan kennis van het personeel over de meest basale hygiënemaatregelen. “Handen wassen voor het werk en na de toiletgang is eerder uitzondering dan regel en werkkleding wordt soms meerdere dagen gedragen.”

“Ik streek met mijn vinger over de sarinbommen. Die bleken onder het stof te zitten en voelden plakkerig aan. De afvalemmer met etensresten van de lunch en koffiebekertjes staat gewoon naast de wapens. Niemand lijkt zich bewust van de mogelijke risico’s hiervan.”

Dupré hekelt de laksheid van de Syrische autoriteiten. “Waarom neem je zulke risico’s? Dit kán gewoon niet, zo kun je niet op een fatsoenlijke wijze een chemische oorlog ingaan. Bovendien geef je hiermee een twijfelachtig signaal af richting de internationale gemeenschap, wat in het ergste geval tot onherstelbare reputatieschade zou kunnen leiden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat Syrië te maken heeft met een financiële crisis. Vooral hygiëne wordt flink op bezuinigd, blijkt al.
Heb zojuist contact opgenomen met BNN. Alberto Stegeman zal zo snel mogelijk een nieuwsverslag hier doen, namens zijn nieuwe programma “Red Mijn Bevolking”.

Reageer
gravatar

Ja, Assad houdt vast aan maximaal 3% begrotingstekort. Zo bezuinig je een oorlog natuurlijk kapot. Laat dat een waarschuwing zijn voor Merkel en Rutte: bezuinigen is goed, maar niet in crisistijd.

Aan de andere kant doet Assad het weer beter dan wij met zo’n Fyra. Zijn tanks rijden tenminste. We moeten als landen bereid zijn om van elkaar te leren, en niet alleen wijzen naar wat de ander fout doet.

Ik ga een benefietconcert organiseren, om betere wapens voor Assad te financieren. Jullie kunnen ook nu alvast storten: Giro 666

gravatar

Bij mij is die klokkenluider VN-Inspecteur Etienne Dupré ook geweest. Een commentaar dat dat mannetje had. Ongelofelijk! Ik heb door een van mijn Pietermannen eens flink de roe laten hanteren. Nadat ik daarna dat kinderachtige mannetje wat uit mijn zak had gegeven, heb ik nooit meer iets van hem gehoord.

Reageer
gravatar

Ja ja Sinterklaas,

Uit uw zak gegeven. U heb uw kloostergewoontes nog niet verleerd, merk ik.

gravatar

Mijn god zeg, straks blijken die chemische wapens ook niet duurzaam te zijn. Dat zou Albert Heijn niet overkomen.

Reageer
gravatar

Je moet dat spul ook gebruiken voor het over de datum is. Veel mensen staan daar niet bij stil. Assad en Appie zijn uitzonderingen.

Ze gaan trouwens samenwerken, die twee. De volgende hype van Albert Heijn staat al op stapel: plaatjes van Syrië-strijders. Een woordvoerder:
“Die voetballers hebben we nou vaak genoeg gehad, het werd tijd voor meer eigentijdse helden”

Maar de slager hier op de hoek is niet van plan om ten onder te gaan, in het geweld van de supermarkt-oorlog. Die heeft een oude poster op Marktplaats gekocht, met “Kanonnenvlees, u weet best waarom”.

gravatar

Mijn papa zegt dat de biologische wapens van Assad helemaal niet biologisch zijn. Daar wordt nog meer gif bij gebruikt dan in Nederland bij de gewone wapens. Wij zijn ook nooit bij de Syriër wezen eten, terwijl al mijn vriendinnetjes daar wel heen gingen. Ik voelde me hartstikke uitgesloten. En dat gebeurde ook, want ik hoor nooit meer wat van ze.

Zal ik me trouwens even voorstellen? Want ik blijf nog wel even in Nederland. Kalinka Poetin, en mijn vader is de baas van Rusland. Ik ben 17 jaar, en ben weggelopen omdat Papa wil dat ik hetero word. Dat wou ik niet, en toen kreeg ik weer zo’n Russisch pak slaag van ‘m. Maar omdat ik ook nog een Greenpeace-onderbroek aan had, is’tie helemaal door het lint gegaan. Nou, toen ben ik naar de piloot gegaan, voor bij de oprit. En die doet alles voor me, vandaar.

Maar jullie moeten dus geen Syrische wapens kopen, want dat is troep zegt Papa. De bommen vallen zo uit de lucht, de geweren schiet je een keer mee en ze gaan door tot ze leeg zijn, en de bajonetten maken ze niet eens schoon voor de volgende. Hun handgranaten gaan na 1 keer gooien al stuk. Zag ik op TV. Zegt Papa: die van ons in het Rode Leger deden het altijd nog, die kon je zo vaak gooien als je maar wou. Maar ik denk dat’ie overdrijft, want er ging toen ook wel eens een aan gruzelementen.

Fijn land hier trouwens. Bevoorbeeld dat dit een blijf van me lijf huis heet, en daar trekt niemand hier zich wat van aan.

Doei!

gravatar

Twee Belgen schrikken op als ze ineens een zwaar gedonder horen.
“O nee, dat is toch geen bliksem”?, piept de een angstig.
“Dat is een raketaanval”, zegt de ander.
“Godzijdank, weet je, ik ben doodsbang van onweer”.

Reageer
gravatar

Het is ook bij dat soort wapens droevig gesteld met de veiligheid. We onderzochten 7 plaatsen kort nadat ze met zware artillerie waren beschoten en gebombardeerd. Meer dan 80% van de granaatscherven vertoonde haarscheurtjes. De helft van de tankbestuurders had zijn rijtijdenboekje niet ingevuld.

En naar zo’n gebied reist onze jeugd af. Dit is vragen om problemen, ik kan het niet anders noemen.

gravatar

Ik heb hier niets gelezen over de sluitrubbers van de koeling. Mag ik hieruit opmaken dat deze wel aan de strenge normen voldeden?

Reageer
gravatar

Rob Geus van de Smaakpolitie is samen met Roberto Stegeman van Red Mijn Vakantie al onderweg. SBS6 belooft een marathonuitzending over deze ongemakken te maken.

Reageer
gravatar

Inderdaad zoals u zegt! En die claim van alsdat ze gezonder zijn is inmiddels ook weder achterhaald. Wel zit er beduidelijk meer van smaak en vlezigheid aan. Beslist geen waterbomben dan ook, maar dat weet men.