Metropole Orkest start proef met 2 op 1 cello

Verhoging cellocapaciteit moet veel geld besparen

Het Metropole Orkest wil veel geld besparen door de cellocapaciteit te verhogen naar twee muzikanten per instrument. Manager Marc Altink: “Cello’s zijn groot, dat vergeten mensen wel eens. Door meer mensen op één cello te zetten, verhogen we de orkestefficiency en houden we geld over voor een triangel.”

Er zijn ook kritische geluiden over het experiment. Dirigent Jaap van Zweden: “Het kan voor spanningen zorgen. Muzikanten kunnen zich onveilig voelen als ze te maken krijgen met agressieve cellogenoten. Met name bij Bach kan dat tegen je werken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat J. S Bach nooit op dat idee is gekomen. Het maakt natuurlijk zijn cellosuites een stuk eenvoudiger om te spelen. Zo zie je maar wat er een vooruitgang is in eeuwen!! Hans Wilschut

Reageer
gravatar

Agressieve cellogenoten kunnen d.m.v. een eenvoudige enkelband gemonitord worden, voor musici die hardnekkige de eerste viool willen blijven spelen is correctie met de ‘concert des levens’ stoeptegel de enige optie.

Reageer
gravatar

Ach Tjeempie: Niemand is is in zijn hart agressief en sommigen doen alsof. Anderen zijn juist gedwongen om op hun tijd, tijdelijk eerste viool te spelen, echter door welke kracht dat gekomen is, is juist de vraag Laat ze doorgroeien totdat men ziet wat er gaat komen. Sommigen worden juist als agressief afgeschilderd, terwijl ze dat fysiek nooit echt geweest zijn, of waren ontoerekeningsvatbaar op dat moment.Je kunt je ook tegen al te snelle oordelen verzetten. Oordeel niet, opdat jezelf niet geoordeeld wordt. Indien dit gebeurd is er echt geen stoeptegel nodig. Indien men elkaar van katoen geeft, komt dat fysiek veel zachter, doch in de geest veel harder aan, dat is een stuk vredelievender. Persoonlijk heb ik de meeste ervaring als tamboer in mijn jonge jaren, daar zijn weer trommels voor nodig.

gravatar

…is dit serieus ? Mogen er dan ook drie mensen op een triangel ?
Ik wil zo’n orkest wel ‘ns zien en horen. Trouwens, muziek en efficiency, resoneert dat ?

Reageer
gravatar

Hier een ode aan de Cello, er komt een tijd waarin we kunnen zien, dat het alleen bespelen van een cello in vroeger tijden toch ook iets moois kon opleveren. Hieronder vindt u en kunt u toch een van de meest beroemde stukjes voor de cello beluisteren. Dit bespaard bovendien een gang naar de concertzaal, de tijd die verloren gaat tot het moment, dat het daar weer gespeeld gaat worden, alsmede het entreegeld en de vervoerskosten.

De zwaan uit het dierencarnaval van Camille Saint-Saens:

http://www.youtube.com/watch?v=zNbXuFBjncw

gravatar

Misschien is het ook een idee om deze instrumenten te verhuren aan de bespelers er van. Zo kunnen ze hun instrument mee naar huis nemen, thuis oefenen en worden ze niet beperkt door een werkweek van slechts 40 uur. Met het eerste idee krijg je wel een triangel bij elkaar, daar twijfel ik ook absoluut niet aan. Echter laten we wel eerlijk zijn, met alleen een triangel, bereik je niet veel want er moet ook zo’n stokkie bij om op dat ding te rammen anders hoor je niks. Meer inkomsten zijn dus wel degelijk nodig.

Reageer
gravatar

Och, daar zijn creatieve oplossingen voor te bedenken. Gewoon even naar de Makro en een torentje Chup-a-chups halen. Of nog mooier, gebruik maken van de participatiemaatschappijhype: je wilt triangel bij ons spelen? Dat kan, dat mag, maar dan wél je eigen stokkie meenemen.

gravatar

Cello znw, de (m), -‘s
Een viool, die door een foutieve maatvoering van de bouwtekening te groot is uitgevallen en derhalve alleen staande op de grond en tussen de benen kan worden bespeeld. Beroemdste cellospeelster aller tijden is Kara Milovy, ook wel bekend onder de naam Maryam d’Abo.

Reageer
gravatar

Hier zit dan met mezelf te spelen
Ik wou dat ik een Maryams cello was
Dan hoefde ik mij niet te vervelen

gravatar

Lijkt mij ook een goed idee voor dwarse fluitisten en gevleugelde pianisten die door noodzakelijke orkestrale bezuiniging slechts de beschikking hebben over één instrument.

Reageer
gravatar

Een goed plan! Echter liever niet doortrekken naar de blaasinstrumenten. 2 mensen die ieder van een kant in een trompet zitten te blazen gaat, behalve dat het niet hygienisch is, ernstig ten koste van het geluid.

Reageer
gravatar

Dat hangt er vanaf. In een aantal gevallen zal het beslist een verademing, zo niet een opluchting zijn. Voor het publiek bedoel ik.

gravatar

ok, als niemand een idee heeft dan help ik wel. stel: er zijn 20000 cello’s in NL (voorzichtige schatting). 50% wordt werkeloos, dat zijn er dus 10000. het loon van een modale cello is op jaarbasis (12*2000 netto) 24000. dat is, maal 10000, 240.000.000. in de sfeer van ww-uitkeringen moet je dan denken aan een kostenpost van ca 144.000.000 per jaar. bij een duur van 3 jaar uitkering is dat 432.000.000. een half miljard kost deze maatregel van het metropole orkest. zo gaat ons land naar de triangels!

gravatar

Hoe planten musici zich voort? Cellodeling.

Reageer
gravatar

Sterker nog, synthezisers hebben demo-liedjes: Er hoeft niemand meer op te spelen, op ‘afspelen’ drukken is genoeg. Wat zal dat een geld besparen!