Tweede filiaal Anne Frank Huis geopend

Oude sporthal moet nieuwe trekpleister worden

Zondag is in Culemborg een tweede vestiging van het Anne Frank Huis geopend. Burgemeester Roland van Schelven hoopt met het nieuwe filiaal veel toeristen naar het Betuwse stadje te lokken.

Het tweede Anne Frank Huis is gevestigd in de voormalige sporthal van Culemborg. Cultureel ondernemer Joyce Spithoven heeft hoge verwachtingen: “Dit kan heel groot worden. De vestiging in Amsterdam heeft zich de afgelopen decennia bewezen als absolute trekpleister voor toeristen. Op een drukke dag kunnen hier straks meer bezoekers zijn dan in de Efteling.”

De locatie is zorgvuldig gekozen. Wie ervoor staat, verwacht niet dat achter de gevel een Anne Frank Huis schuilgaat. De oude sporthal biedt echter één groot voordeel: ruimte. Van Schelven: “Eén van de problemen van de locatie in Amsterdam is dat de kamer te klein is. Met een bescheiden zaal waar 400 à 500 mensen in kunnen, is de doorloop veel groter. Bovendien is er ruimte voor extra kamers waar workshops georganiseerd worden.”

Toch is er ook kritiek. Buurtbewoner Arjen van Sterkenburg (61): “De gemeente laat blijken geen enkel historisch besef te hebben. Toeristische attracties in Culemborg zijn eerder geprobeerd en altijd mislukt.”

Volgens burgemeester Van Schelven is het verleden geen reden om het project niet te laten doorgaan: “Dat vind ik getuigen van een stuitend conservatisme.” Ook de kritiek dat het Anne Frank Huis al eerder ergens is gebouwd, werpt hij verre van zich. “Ik denk niet dat we moeten proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Amsterdam heeft laten zien dat dit concept gewoon werkt.”

Het Anne Frank Huis in Amsterdam maakt geen bezwaar tegen een extra vestiging in Culemborg. Zakelijk directeur Garance Reus-Deelder: “Zolang ze maar betalen voor de licentierechten. Dat doen onze Amerikaanse filialen ook.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nu kan ook ik eens naar het Anne Frankhuis om de oorlog weer eens te beleven. Maar ik ga pas nadat de achtbaan klaar is en er ook een swingmill en spooktent staan.

Reageer
gravatar

Nou begrijp ik die muts ook beter, Trendvolger.
Het is overigens wel akelig stil uit die hoek, zou er wat gebeurd zijn? Normaliter is het zo’n monter kereltje.

Blikseminslag in de holle boom, hooikoorts vanwege de stuifzwamsporen, Rentokill langsgeweest om de vliegen van de zwam te spuiten, rode stippen in plaats van wit, je weet het niet.

gravatar

Ja inderdaad Jeettje, hoewel zijn famielje hier nog wel eens een boekje opendoet of elkander een hartelijke groet toewenst blijkt het behoorlijk rustig te zijn in ‘t Bossche. Maar daar zegt u me wat; de rode stippeltjes. Zou onze vriend de mazeltjes hebben opgelopen tijdens zijn vakantie op de Veluwe? In dat geval wens ik hem van harte beterschap.

gravatar

Helaas zal dit boek nooit uitkomen, de schrijfster van dit boek was, tot onze spijt, al overleden voordat ze het boek af had kunnen schrijven.

gravatar

Forget it!! Zowel expats als touristen komen Amsterdam zowat niet uit!
Amsterdam heeft een naam als stad, daar komen de touristen op af. En wat is nou het voordeel dat je van de buitenkant niet kunt zien dat het een Anna Frank sporthal is? Totaal nadelig.

Reageer
gravatar

Binnenkort zullen we in de Sloterplas te Amsterdam West een kopie van de Titanic afzinken in de hoop dat hiermee het lokale (duik-)toerisme een beetje aantrekt. We zijn nog op zoek naar 1522 lijken die we, om het realiteitsgehalte voor de duiker te vergroten, op het zelfde moment in de plas willen kieperen.

Reageer
gravatar

Ho ho moosje. In de Sloterplas hangt al een duikersklok en zag laatst nog een opgezette tent onderwater met meubilair en al. Zelfs de wc. pot ontbrak niet. Moet daar de titanic nou ook nog bij?

gravatar

Jolanthe, er zijn plannen voor een totaal-Anne-Frankbeleving!

Lopend naar Culemborg, dagje in het nieuwe Achterhuis, workshop ‘verstoppen met hindernissen’ en in stijl met de trein terug; in het spitsuur(!!) naar 020, ik heb die trip ooit eens gemaakt en kreeg een echt Anne Frank gevoel over me, toen al!

Geen krantje, geen croissantje zoals de toenmalige minister ons met een vals lachje beloofde in het nieuws maar duwen, dringen, zuurstof tekort en een penetrante stank van natte ouwe jassen.

De NS werkt alleen nog niet erg mee; ze dreigen extra treinen in te zetten bij grote drukte wat het effect nogal teniet zou doen… Jammer.

Lunch niet inbegrepen en verboden meegebrachte etenswaren te nuttigen.

gravatar

@Annie Hou de NS er buiten a.u.b., die brachten destijds mensen als Anne Frank UIT Nederland i.p.v. toeristen erin.

gravatar

@Nitwit: de touristen die naar Anne’s logeerkamer komen kijken wil ik eerlijk gezegd over het algemeen (uitzondering: gedwongen door school en onder de 10 jaar, ok, dat is overmacht..) het liefst eigenhandig op de trein naar een buitenland zetten.
Ook leuk en kunnen ze een rondje Auschwitz doen. Ja, dat kan echt…

gravatar

Maar wie gaat voor Anne straks daar in Culemborg de kastanjes uit het vuur halen?

Reageer
gravatar

Ik denk dat ze in Culemborg gewoon beter Jomanda kunnen terugchannelen.

Reageer
gravatar

die burgemeester van ons is echt niet wijs!! ga eerst je zaakjes eens regelen die echt nodig zijn hier in culemborg!!! mafkees… de meeste mensen komen niet rond en winkels moeten sluiten en hij opent een 2de anne frank huis?????!!!!!

Reageer
gravatar

Nu ja, als men nooit iets opent kan men op de lange duur niets meer sluiten. Het getuigt wel van een vooruitziende blik.

gravatar

Regeren is vooruitzien Sylvana!

Daarom waren er ook al lang voor WOII aanving achterhuizen aanwezig op diverse plaatsen in Nederland, vooral in havensteden en op boerderijen(!). Ook heel geliefd bij onderduikers, boerderijen, toevallig!?!?
Stukje plagiaat Wiki:

“In de 18e eeuw, maar soms ook al in de 17e eeuw, werd in Amsterdam achter het huis een extra huis gebouwd, meestal dwars geplaatst. Dit achterhuis is via een gang met daarnaast een binnenplaats verbonden met het voorhuis. Op de hoofdverdieping van het achterhuis ligt de zaal of “sael”, een groot vertrek voor representatieve doeleinden. Onder de zaal, op de begane grond, ligt de tuinkamer, die doorgaans als eetkamer diende.

Het beroemdste achterhuis is het achterhuis van Prinsengracht 263, tegenwoordig bekend als Anne Frank Huis.”

Voor de ware achterhuisfetisjist: http://nl.wikipedia.org/wiki/Achterhuis_(gebouw)

Waar had onze Anne zich moeten verstoppen als niet al láng voor de oorlog uitbrak een achterhuis niets bijzonders was?
Als men begin jaren ’40 massaal achterhuizen was gaan bouwen her en der hadden de Duitserts wellicht argwaan gekregen en gedacht heej wéér een achterhuis!?!?
Daar zouden mensen zich makkelijk kunnen verstoppen…
Vervolgens waren ze gericht gaan zoeken, hadden ze de onderduikers zó gevonden en dan was de ellende niet te overzien geweest voor Anne en haar dierbaren.

Ook niet voor al die andere onderduikers trouwens, zonder een naar hen vernoemd achterhuis waar je niemand in de rij ziet staan om een kaartje te kopen om dan, eenmaal in het achterhuis, te mompelen: zo, dus hier woonden onderduikers, tismewat..

Juist omdát het niets bijzonders meer was, een achterhuis, hebben ze toch nog jaren relatief veilig kunnen bivakkeren in zo’n achterhuis en…
O…wacht……

gravatar

Ja leuk, laten we grappen gaan maken over een Joods meisje dat in een concetratiekamp vermoord is. Smakeloos… Niveau van de grappen daalt met rasse schreden hier…

Reageer
gravatar

Beste heer Vriends, Itt. uw gezuurpruim is de realistische beste wel scherpe joodse humor is een van de betere, Anne zou om deze witz denk ik smakelijk gelachen hebben.

gravatar

Sorry, maar wijs even aan waar de grap staat over Anne Frank, want ik ontdek hem niet.
Oh wacht, hij staat er ook niet. Het gaat over het Huis, de trekpleister waar toeristisch geld mee wordt verdiend.

Weer zo’n hypercorrecte Pavloviaan die niet kan lezen. Het niveau van lui die reageren daalt met rasse schreden tegenwoordig.

gravatar

Nóóit geweten dat ze Joods was!
Het staat me toch een beetje tegen, snuffelen in dagboeken van pubers… Ook Anne F. heeft -net als haar leeftijdsgenootjes- recht op wat privacy dacht ik.

gravatar

Men hoede zich voor de terechtwijzers en andere geprikkelden. Ik mag mij zeker niet afvragen wat zij hier zoeken…

gravatar

Waarschijnlijk een uitlaatklep, Heer Spaland. De familie weet het nu wel en schenkt hen nog een kopje thee in, geen acht slaand op het gepruttel, collega’s halen de schouders op en gaan verder met het slijpen van punten en het ordenen van dossiers en de buren duiken achter de sofa: vereenzaming dreigt.

gravatar

De vereenzaming van “De Verbieders” (het had een titel van Heer Toonder kunnen zijn) is een hoopvol perspectief, Heer Jeettje. De famielje zal echter niet kunnen volstaan met het schenken van een gewoon kopje thee. Om een of andere reden dient het bij dergelijke broeiers altijd groene thee te zijn.

gravatar

Pollens, Heer Jeettje. Deze beurs had ik graag bezocht, maar verplichtingen in de famielje lokken mij aanstaande zaterdag naar een ander deel van het land. Maar wellicht kan de Grote Verbieder met deze kennis zijn voordeel doen als hij zich kan losrukken van de pot met groene thee.

gravatar

Oei, en ik maar denken dat men in Heerenveen bezig is met redden wat er te redden valt. Het Friese winterslaapje valt vroeg dit jaar..

Reageer
gravatar

Hopelijk vergeten ze de ‘Miep’ niet. De enige grutter die het geen bezwaar vindt om al uw bestellingen ook na kantoortijden en in het weekend in het Achterhuis te bezorgen.

Reageer
gravatar

Ik mag toch aannemen dat de keuze voor deze vestigingsplaats europees is aanbesteed. Zou anders zo kunnen dat meer plaatsen dit filiaal wilden hebben en zou dit verhaal nog eens een staartje kunnen krijgen!

Reageer
gravatar

Anne Frank’s Achterhuis was toch verstopt achter een valse boekenkast, of een boekenkast met een dubbele bodem en scharnierende wand, in ieder geval iets creatiefs met boeken. Laat nou in Culemborg -al jaren- ook het Centraal Boekhuis zijn gevestigd en laat nu -óók- in het verleden in Culemborg iets gespeeld hebben met een multi-raciaal karakter. Voor Culemborg als dependance van het A.F. Huis in 020 valt dus veel te zeggen. Als het eenmaal lukt Japanse toeristen van de obligate Grachten- en Wallenroute in een Delftsblauwe Tulpenbus naar Culemborg te lokken, dan zie ik daar wel brood in en bezoekende Yanks kunnen worden gelokt met “Your first joint is on the house” en voor je het weet vervult Culemborg een toeristisch/economische voorttrekkersrol in deze ingeslapen regio. Om werkelijk te kunnen knállen is er nog wel een nieuwe vuurwerkfabriek nodig, maar dan is men daar weer helemaal boven-Jan. Ideetje voor Provinciale overheden?

Reageer
gravatar

Qua CO2 uitstoot heeft deze locatie alleen maar voordelen. Bezoekers bv vanuit oostelijke buurlanden hoeven immers niet meer van heinde en ver naar de hoofdstad vol onaardige mensen te rijden of sporen.

Reageer
gravatar

Wellicht een ideetje voor het plaatselijke MKB sectie Snackbars: een Anne Frankfurter Speciaal, broodje bockworstje met minimaal 3 % varkensvlees, 97 % emulgatoren, geur- smaak en reukstoffen meervoudig verzadigde vetzuren, uitjes, mayonaise en ketch-up, voor de snelle hap tussendoor.

Reageer
gravatar

In België verstopten we ook wel wat maar vooral knipten we hun telecomkabels door op tenminste 3 plaatsen. Daardoor raakten ze mekaar zoek. Ze werden dus boos maar ze wisten niet op wie.

Reageer
gravatar

Sporthal Ivo Van Damme. Overstraat 21, Veltem, België. Hahahaha. Hij draait hem om in zijn graf en Usain Bolt loopt nooit meer de Memorial Van Damme in Brussel!!! Goed bezig Spelt!!!

Reageer