Vroeger dacht men dat de organisatie plat was

'Vanuit de ruimte gezien is een organisatie perfect rond'

In de bibliotheek van de Universiteit van Nyenrode is een oud managementboek gevonden waarin wordt verondersteld dat organisaties plat zijn. Het gaat om een origineel werk uit de vorige eeuw (1983) van de Amerikaanse bedrijfskundige John Tate.

In het boek ‘The Flat Organization’ beschrijft Tate een organisatie als een groep werknemers van variabele grootte, met daarboven slechts één of – bij hoge uitzondering – twee managementlagen. Als kenmerk van de platte organisatie worden ‘korte lijntjes’, en het ‘hoge participatieniveau van de werknemers’ opgevoerd. Tevens zou veel besluitvorming op gecentraliseerde wijze geschieden, althans, dat dacht men.

“Compleet ridicuul natuurlijk”, stelt hoogleraar Historische Bedrijfskunde prof. Herman van Asschot. “Maar goed, destijds wist men niet beter. Had men niet de instrumenten van nu. Dankzij onze kennis van organogrammen kunnen we tegenwoordig veel verder inzoomen op organisaties. Zo zijn we erachter gekomen dat wat we vroeger als één managementlaag beschouwden, in werkelijkheid uit wel dertig verschillende managementlagen bestaat. Met andere woorden: we weten nu dat de organisatie vanuit de ruimte bezien perfect rond is.”

Van Asschot illustreert de volmaakte bolvormigheid van organisaties met een afbeelding uit het boek van Tate. “De auteur onderscheidt hier één baas, en dertig werknemers. Terwijl het werkelijke organisatiemodel er heel anders uitziet. Vroeger kende men dat niet, een kwaliteitsmanager of een operationeel manager logistics, toen dacht men dat het ging om een simpele werknemer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er wordt nu ook hard gewerkt aan het combineren van deze twee systeem theoriën – het wolk concept en de tiet – omdat deze zaak nog onder de kinderpoep zit zoek ik mensen die deze twee concepten kan verbinden in een overzichtelijk organisatie diagram – liefst met rood, blauw en groene kleuren.

Wel binnen de lijntjes tekenen – bedankt.

Reageer
gravatar

Hooggewaarde Herauthon,

Feitelijk komt het erop neer dat deze tekening nooit plat kan zijn aangezien de wolk normaal gesproken, boven ons hangt. Anders is er sprake van mist. Daarnaast is de richting en de plaats van de tiet aan verandering onderhevig al naar gelang de leeftijd vordert, dus dat moet wel een erg dynamische tekening worden dan. Ik heb wel een paar tekeningen met betrekking tot de wolken, echter hier wordt geen organisatie in weergegeven, doch deze komen in een boek te staan, met een uitleg erbij. Ze zijn pas een paar maanden oud. Eerlijkheidshalve ben ik ook niet zo een beste tekenaar. Hoe we in de lucht binnen de lijntjes kunnen blijven is voor velen nog een raadsel.
Alhoewel de door u genoemde kleuren er in thuis horen, vindt ik wel dat de kleur wit en blauw er ook in thuis hoort..
Echter juist omdat ik niet zo een beste tekenaar ben, vroeg ik me af of het in plaats van op papier, ook anders ingekleurd kon worden.
Wat is uw mening hierover ?

gravatar

Schrik niet.. maar een moderne organisatie ziet er uit als..
een Tiet.. jawel omgedraaid met den tepel naar de hemel richtend
Van onderen warm zacht, iets hoger wat gespierd en daar weer wat vet En als hoogste genoteerd een zuigplek aan de top – en dat zuigt goed!

Reageer
gravatar

Een organisatie is als een wolk – vaantjes en waaiers maken ons blij – maar stapelwolken die een beetje duisteren – dat voorspeld regen.. met dat rode pijltje als richting aanwijzer.

Reageer
gravatar

Vanuit de ruimte gezien is ook vrijwel geen top waar te nemen en kunnen ze dus wel kappen met de zogenaamde topoverleggen en topsalarissen.

Reageer
gravatar

Zoals ik de afbeelding van de geleerde Tate bekijk, zie ik toch heel duidelijk dat deze niet in 3D doch in platte vorm afgedrukt staat. Op basis van afbeeldingen conclusies trekken over de vorm van de organisatie, lijkt mij 3dimensionaal gesproken een nogal cirkelvormige manier van denken, zo kom je je bol namelijk niet uit en ga je dus ook niet uit je bol. Volgens mij is de waarheid dan ook groter dan Professor van Asschot en de heer A. Brandenburg kunnen vermoeden, mogelijkerwijs is hij dan ook 4 jaar of langer gehersenspoeld door professoren die aan de Universiteit verbonden waren, zowel op het moment dat als daar waar hij studeerde, zo iets schijnt vaker voor te komen. Een organisatie is iets dat georganiseerd moet zijn, aangezien er anders niet van gesproken kan worden. Is dit niet gebeurt, dan spreekt men over een bende. Echter om hier een vorm aan te koppelen is een menselijke tekortkoming aangezien de mens nu eenmaal zeer hardnekkig is in zijn pogingen om organisaties op een ordentelijke wijze in te delen. Dit schept namelijk de illusie dat men zinvol bezig is. Om deze illusie in stand te houden, heb ik dan ook besloten dat zowel de vorm als de inrichting van een organisatie afhankelijk dient te zijn van de doelstellingen van de bende. Pas als dat gebeurt is, kan men spreken van een organisatie en kan deze ook voorlopig ingedeeld worden.

Reageer
gravatar

Ach weet u, de meeste mensen zal het een worst wezen hoe de organisatie in mekaar zit zolang zij maar met kruiwagens geld het pand kunnen verlaten.

Ik wacht wel op het laatste woord wat hierover gezegd gaat worden door prof der proffen Bert Bokhoven.

gravatar

Jeettje, alle lof voor uw grondige analyse, maar ik vrees dat deze als ‘paarlen voor den zwijnen’ is. Men kan op docentenniveau weliswaar nog lezen en sommige voorlijke studenten zijn deze kunst ook nog beperkt meester, maar de 4-jarige cursus Bedrijfskunde wordt al louter verbaal gedoceerd, middels icoontjes en staaf- en stroomdiagrammen. Men denkt en werkt uitsluitend beeldend, daartoe heeft men alle informatie die ‘Bildung’ teweeg zou kunnen brengen weggelaten; het gaat hier tenslotte om de ‘bare essentials’ en dat is uitsluitend ‘making money’. Het ‘management van morgen’ behoeft alleen nog te kunnen rekenen op een zakjapanner; hoofdrekenen wordt verboden i.v.m. de hoge foutenmarge en schrijven delegeert men aan lagergehonoreerd gealfabetiseerd personeel.

Reageer
gravatar

Eigenlijk wilde ik er de vinger niet op leggen, maar dat het boek nu pas in die bibliotheek gevonden wordt, waarschijnlijk onder de poot van het tafeltje waarop een stapeltje Donald Duck’s en Rooie Oortjes, zegt wel wat natuurlijk.
Geconcludeerd kan worden dat de bibliotheek niet vaak wordt bezocht en niet al te uitgebreid moet zijn, want dan was het boek nu nog spoorloos geweest.

Aan de pluszijde staat dan dat er toch nog iemand de kunst van het lezen van papier machtig is daar, bijna uitgestorven vanwege het aanbod van informatie op monitor in spreadsheetvorm en powerpointpresentatie.
Misschien de Poolse schoonmaakster?

Reageer
gravatar

Natuurlijk is de organisatie in Holland plat. Elke dag nog verzuipen er Polen. Je bent haast blij als ze gewoon verloren zouden gelopen zijn zoals gewoonlijk.

In Den Haag vinden ze niet beter dan om te laten weten dat Polen ‘geen zwemcultuur’ hebben. Wellicht hadden ze niet eens een zwembroek aan toen ze verzopen.

Zet daar dan gewoon borden in het Pools dat je niet beter niet zwemt aldaar. Vlamen en Walen zullen dat ook wel snappen als ze het al niet door hadden.

De communicatie naar de familie toe moet ook beter. Nogal wat Nederlanders kunnen Pjotr niet eens uitspreken.

Reageer
gravatar

Altijd geweten dat die ouwe Van Aarsschot nog eens geciteerd zou gaan worden. Niet verwonderlijk dat het voor het eerst op dit platform gebeurt, vooruitstrevend als de Speld is.
Wat ik wel mis is de analyse van de ontdekking. Hoe kan het gevondene bijvoorbeeld in relatie gezien worden tot de huidige ultraplatte bedrijfsstructuur van “board of managing directors – zzp-ers”?

Reageer
gravatar

“…we weten nu dat de organisatie vanuit de ruimte bezien perfect rond is.”

Je bedoelt toch: “perfect krom”. En die aanduiding “dienst” is in veel gevallen ronduit misleidend. Bedoel bvb belastinkDIENST? Zeggen dat je dienstbaar bent terwijl je werkt met dwang. Maarja, heersers presenteren zichzelve altijd als the good guys.

Managers. In de natuur noemen ze het parasieten.

Reageer
gravatar

Maar de meeste organisaties denken dat ze in het midden van het universum staan. Dat moet ook maar eens ontzenuwd worden.

Reageer
gravatar

Ach, ach. Plat, twee dimensies. Bolvormig, drie dimensies. Iedereen weet toch, dat elke zichzelf respecterende organisatie minstens tien dimensies heeft. En dat kunnen wij maar moeilijk in een diagrammetje gieten. Vanuit de ruimte zie je trouwens sowieso niets van welke organisatie dan ook. Kunnen we misschien overgaan op een interessanter onderwerp? Homovoetbal of zo? ja, ik roep maar wat.

Reageer
gravatar

Homovoetbal; helemaal voor. Ik heb laatst 2,5 hectare grasland verhuurd aan de lesbievoetbalvereniging ‘op ieder potje past een potje’ voor het WK lesbievoetbal. Het was bij tijd en wijle een lust voor het oog. En dan met name de derde helft. De heer Viesman was niet van de velden af te slaan en heb ik leren kennen als een waar kenner van het lesbievoetbal.

gravatar

Ds Kees,

Pas maar op dat je niet te ver gaat, want dan val je er van af. Je kunt beter vliegen, want dan kun je alleen op de aarde vallen.

gravatar

Die ‘duistere denkers’ hebben anders nog aardig school gemaakt, dankzij hen en hun onmisbare sidekicks de bankiers is nu de Nederlandse economie als enige in Europa nog in toenemende achteruitgang boekt. En de rode pijl wordt nu nog steeds zo’n 4.000 keer per maand in de richting van een loonafhankelijke gedraaid, zeggen CWI en CBS. Niet dat nog even in dienst mogen blijven nou zo’n onverdeeld genoegen is. Salarismindering of -stilstand, inflatie op 3¼ % en verdere bezuinigingen op loonkosten en sociale voorzieningen in het vooruitzicht. Daarom is het zo’n troostende gedachte dat de toplagen van bedrijfsleven en bureacratie er niets bij inschieten en er alleen maar pro forma op achteruit gaan.

Reageer
gravatar

Nou, er waren al duistere denkers die het meer diepte toedichte – maar ze werden verbannen met water en brood – en een telraam – ze hadden schematisch een diepte voorgesteld met een rode pijl – waar u zich als medewerker in deze organisatie zich bevind. Grapjassen draaiden dan aan de pijl waarna u per omgaande het pand kon verlaten.

Reageer
gravatar

Ik vind het mooi, zo’n bolvormige organisatie. Dat betekend dus dat je in principe heel lang de dezelfde kant uit kunt gaan, om dan weer op je beginpunt uit te komen. Wat een fantastische reis!

Reageer
gravatar

Ja ja generaal,

Wat er in het leger allemaal op de mouw wordt gespeld, willen wij niet w*ten.

Reageer
gravatar

Familie Paulusssen,

Willen jullie alsjullieblieft onderhand eens ophouden met het schamperen op ons geliefde e-blad!

De Reactieraad vertrouwt erop dat gewerkt wordt aan de klachten en de wensen.

p.s.
De hoofdHoofdreacteur is met vakantie.

Reageer
gravatar

Beste onderHoofdreacteur en Polleke

Blijkbaar hebben jullie teveel vertrouwen gehad in het wissen van berichten. Het ging alleen naar schijn even goed. Evengoed een teken dat er momenteel wordt gewerkt aan De Speld.

gravatar

Familie Paulussen,

Houden jullie eens op met dat schamperen op ons geliefde e-blad!
De Reactieraad vermoedt dat gewerkt wordt aan de klachten en de wensen.

Dus nog even geduld.

ps.
De hoofdHoofdreacteur is met vakantie.

Reageer
gravatar

Nog even en we hebben hier 16,4 miljoen volksvertegenwoordigers en 1 kiezer. En dat ben ik dan.

En dan bepaal ik, Johan van Oldebarneveldt wat er in dit land gaat gebeuren.

Eindelijk na bijna 400 jaar gerechtigheid.

Lang Leve de Republiek

Reageer
gravatar

Hard op weg naar het nieuwste model: iedereen ZZP-er, derhalve bestaat het bedrijf alleen nog maar uit één gediversifieerde managementlaag, naadloos samengaand met één gediversifieerde werkvloerlaag.
Als dat geen vooruitgang mag heten, wat dan wel?

Reageer
gravatar

Verdomme, twee keer hetzelfde bericht. “Sl*cht” is vervangen door “niet best”.

Te haastig geweest. Maar als immer voortploegende boer heb ik toch geen tiet om op acceptatie van of correctie door een luie modderator te wachten.

gravatar

Werkende bij een Franse organisatie kan ik zeggen dat we heel veel managementlagen hebben. Voordeel is dat als er een manager niet aanwezig is, er een reseve manager aangesproken kan worden. Ander voordeel is dat niemand verantwoording hoeft te nemen voor een besluit dat genomen is.

Reageer
gravatar

In Apelfoort kennen we helemaal geen managementslagen. Managers bestaan hier helemaal niet; iedereen doet maar wat en het loopt hier echt op rolletjes, beter zelfs dan in het Madurodam van Margootje!

Reageer
gravatar

Beste Apelfoorter….

Ho Ho eens ffi. In Madurodam loopt echt alles op rolletjes. Nooit vertragingen of files.alles loopt stipt op tijd. Daarom ben ik ook zo trots op mijn Madurodam. Dat kan je van het onechte Apelfoort niet zeggen.

Vriendelijke groetjes Marg00tje…

gravatar

Vroeger was de zichtbaarheid van de organisatie in de praktijk ook beter geregeld. Hoge heren hadden een hoge hoed en het platte werkvolk een platte pet.

Wij doen dat in onze kerkorganisatie nog steeds. De paus draagt een witte jurk, de kardinalen een paarse, de bisschoppen een rode en de lagere geestelijkheid behoort in het zwart te lopen.

Reageer
gravatar

Ja ja generaal,

Wat er in het leger allemaal op de mouw wordt gespeld, willen wij niet w*ten.

gravatar

Beste Pater Paulus, Helaas heeft de top van uw beweging voor godsdienstoefening het nog steeds erg hoog in de bol vandaar dat merkwaardige hoofddeksel met twee opstaande punten.