Bram Tankink: ‘Tour de France niet te winnen zonder fiets’

 ‘Als je echt mee wil doen, kun je tegenwoordig niet meer zonder.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bram heeft ongelijk; in ieder geval gedeeltelijk. Ik licht toe: in een verwante categorie masochistische wiel-fixatie, het veldrijden, lopen wielrenners soms 80 % van het traject met hun fietsen op rug en/of schouders. De fiets is hier eerder een accessoire dan een transportmiddel. Verdere omgevingsvariabelen zijn overigens gelijk: EPO, bloeddoping, anabole steroïden, trogloditische ploegleiders en natuurlijk empathische ploegartsen met een breed assortiment ‘pijnstillers’, in spuiten en pillen.

Reageer
gravatar

Lijkt me logisch. De Tour de France is met fietsen, want het is een wielerronde. Volgens mij heeft Tankink dit nooit gezegd, als ‘ie dat wel heeft gedaan moet hij zich eens goed achter de oren krabben.

Reageer
gravatar

Team Blanco maakt reeds op retrospectieve wijze vorderingen: de hoop is erop gevestigd de Tour te winnen mbv Het Witte Fietsenplan (Wat zit er toch allemaal in een naam?)

Reageer
gravatar

Beste Nitwit,

De fiets met elektrische trapondersteuning lijkt mij een passende oplossing. Ik heb ergens gelezen dat men er werkelijk mee over de weg kan vliegen. En dat zelfs zonder vleugels!
Nadeel is dat om de vijftig à zestig kilometer een voldoende aantal laadstations aanwezig moet zijn.

Of wordt dit beschouwd als elektrische doping van de reesfiets?

gravatar

Ik vind het wel jammer voor de toegankelijkheid van de Tour. Weet je wel wat een beetje fiets kost tegenwoordig, maar ja, alles moet zogenaamd steeds “pro-fes-sio-ne-ler”. Had van mij niet gehoeven, gewoon op alleen EPO meedoen is er niet meer bij.

Reageer
gravatar

En als klap op de vuurpijl is nu reactie #21 verdwenen en staat mijn reactie daarop nu zelf op #21. Ooit, misschien als ik groot ben, ga ik het nog wel eens begrijpen.
Maar gelukkig, na het plaatsen van deze reactie keert #21 weer terug op zijn plaats en staat mijn reactie daarop op #22 en deze reactie op #23.
Benieuwd hoe het verder gaat? Stem dan volgende keer weer af op …..

Reageer
gravatar

Bij mijn beste weten valt er over Rotterdam niets zinnigs te zeggen.
Bovendien is er daardoor des te meer ruimte voor een oneindig aantal vervolgafleveringen….
Stem dus volgende keer weer af op ….

gravatar

Jaja, maar u bedoelt dat U niets zinnigs kan zeggen. Ik begrijp dat, ik ben Paulus min of meer gewend nu.

Dat vertaalt zich in de krochten van internet zoekgeraakte stukjes tekst: geen idee waar het thuishoort.
Tja …

gravatar

Allemachtig, wat een puinhoop weet de waarheidscommissie van de Speld hiervan te maken.
Deze mededeling was per ongeluk door mij als aparte reactie gegeven. Deletion requested, waarna mijn reactie op #15 in het niets verdween, gevolgd door een aangepaste plaatsing hiervan op #21 en
tenslotte mijn laatste aanpassing als reactie op #15.
Leuke bezigheidstherapie … boink, boink, knor, gromm.., verder gaat het goed met mij.

Reageer
gravatar

Beste Paulus, Rotjeknor is sl*echts de vleiende benaming voor de woonplaats van Jeettje. Ratterdom is een treffender benaming.

Reageer
gravatar

Krijg ik nu eindelijk toch mijn waardering, bedankt Bram! Maar ik blijf bescheiden, ondanks dat ik Brammetje nu al 12.345,5603943 kilometer op weg heb geholpen in zijn carriere, maar ach wie houd het bij he.

Reageer
gravatar

Lieve schat,

Opa bedoelt het figuurlijk, maar nou je het zegt, het kan ook letterlijk.

Ik heb al eerder commentaar geleverd, maar de redactie heeft daar geen gevolg aan gegeven. Terwijl het duidelijk voor de hand ligt om het artikel ongenuanceerd, gemotiveerd en logisch te maken door toevoeging van slechts één regel:

Maar van de andere kant kan de fiets ook niet winnen zonder berijder.

gravatar

Lieve schat,

Opa bedoelt het figuurlijk, maar nou je het zegt, het kan ook letterlijk.

Ik heb al eerder commentaar geleverd, maar de redactie heeft daar geen gevolg aan gegeven. Terwijl het duidelijk voor de hand ligt om het artikel ongenuanceerd, gemotiveerd en logisch te maken door toevoeging van sl*chts één regel:

Maar van de andere kant kan zelfs een gedrogeerde fiets niet winnen zonder berijder.

gravatar

Beste opa,

Onderschat de toekomst niet. Ik zie over enkele jaren een 3D-geprinte robotfiets zonder berijder iedere fietser met gemak voorbij fietsen. In de toekomst hebben we helemaal geen wielrenners meer nodig!

gravatar

Ja briljant die Speld!

Ik mis echter wel vaak een tekstueel stuk blaat onder de foto en kop. Gewoon dat enkele woorden worden vuil gemaakt in de trant van de kop, zonder dit allemaal aan de lezer’s verbeelding te laten.

Zonder dat overigens deze woorden verder nog wezenlijk betekenis hoeven toevoegen. Maar gewoon een stuk proza, die poogt de satire nog meer op een werkelijk stuk te laten lijken. En de de knipoog nog eens extra kracht bij zetten, zodat de geamuseerde lezer ook een meer inhoudelijk pakkende quote uit het stuk kan oplezen aan de ietwat vermoeid opkijkende collega, die eigenlijk wel probeert te werken.

Want nu heeft auteur Diederik Smit niks meer dan een kop, en foto bijschrift bedacht, hoe grappig die ook zijn. Toch wat karig. Wellicht lastig en politiek gevoelig om mensen woorden in de mond te leggen. Maar als een kwinkgslag dienend is voor het doel van een stuk Om voor onderhavig geval iets concreter te worden een voorbeeld:

Wielrenner Bram Tankink, die in 1999 succesvol de overstap maakte van het mountainbiken naar de wegvariant, liet desgevraagd weten overtuigd te zijn van het belang van de fiets in de edele wielersport. “Er wordt natuurlijk veel getraind, en de laatste tijd veel gesproken over stimulerende middelen, maar het belang van de fiets hoor je in al dit tumult weinig meer over.”

“Bij het Mountainbiken heb ik destijds al ondervonden dat materiaal van levensbelang is. De fiets is daar natuurlijk het stralend middelpunt. “Met één wiel kom je er ook niet!” aldus de voormalig Rabo renner. “Je kan nog zo gesoigneerd aan de start staan, benen netjes geschoren en al. desnoods nog wat kunstmatige opgelapt.

Tegenwoordig zie je dat sommige wielrenners ook gedwongen zijn blanco te rijden, en proberen mee te doen, maar echt winnen kun je zo niet hoor. Fietsen is gewoon een kwestie van hard trappen op het goede moment. Maar niet tegen de deur, zal ik maar zeggen. Ik heb het de laatste jaren, want je moet neens in de gaten gehouden, wmaar je zult altijd zien dat de natuurlijk wel de praktijk in de gaten houden, maar je zult toch zien dat de winnaar gewoon zo’n snel tweewielig monster tussen zijn benen heeft als hij over de streep komt.

Heel anders dan bijvoorbeeld in het hardlopen. Maar dat vind ik ook juist het mooie van fietsen!

Reageer
gravatar

Kijk, dat is nu eens een staaltje van gedegen onderzoeksjournalistiek. Te weinig verschijnt er bijdragen op dit niveau. Of zouden deze door de redactie worden weggecensureerd? Mag ik ter aanvulling toch nog even naar bijdrage 31 verwijzen.

gravatar

Het probleem met de wielersport is dat het fietsen er de paplepel ingegoten wordt. De meest jonge pupillen worden al op een fiets gehesen als zij nog maar net kunnen lopen en weten daardoor niet beter dan het normaal is. Vervolgens zien zij hun grote voorbeelden ook allemaal een fiets pakken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Vind je het gek dat ze later in hun wielercarrière niet meer zonder fiets kunnen presteren.

Reageer
gravatar

Klopt, laatst heeft er een zelfs een hele etappe gelopen, maar niemand die wat zegt, waar blijft de politie in dit soort gevallen? Bestaat er dan geen gerechtheid meer? Moet dat nou allemaal maar mogen?

gravatar

Dat ‘ie moest lopen was omdat hij in de haast z’n bandenplakspullen in het hotel had laten liggen, had ‘ie maar niet zo laat moeten opstaan…

gravatar

Eeeh, opa, ik denk dat er wel een kern van waarheid aanwezig is. Hierdoor is het stuk natuurlijk minder geschikt voor publicatie, maar vooruit…

gravatar

Ik verwacht dat de persoonsvereerders van Bertje Bokhoven hier hun stem weer laten horen. Laat ik daarop vooruit lopen.

Toen hij op zijn zestiende verjaardag in de vierde klas van mijn lagere school trakteerde op spekjes, kon Bertje net lopen. Misschien heeft hij later op een driewieler leren fietsen, maar dat betwijfel ik.

Reageer
gravatar

Dat prof. dr. ir. Bert Bokhoven wellicht een laatbloeier is (en omnitalent en begenadigd trendlistener) dat is nog geen reden om zo tegen hem tekeer te gaan. Ik proef hier toch een zekere Hollandse jaloezie: wat boven het maaiveld uitsteekt moet hup, de kop eraf. Ach, ja het is niet iedereen gegeven om een goed mens te blijven met een Bokhoven in de nabijheid!

gravatar

Tut tut, Tiens: Brabantse jaloezie. Wij in Holland erkennen een genie én zijn er blij mee.
Alleen verzuurde schoolfrikken uit Brabantse buurtschappen die jaloers zijn op hun pupillen -vooral die het verder schoppen dan zij ooit bij machte zijn- zullen altijd proberen die kids omlaag te halen naar eigen niveau.

Eigenlijk is hier sprake van kindermishandeling: het toont de grootsheid van Bokhoven niet alsnog en aanklacht in te dienen.

gravatar

Jeettje,

Zoals bekend heeft Rotjeknor sinds ik deze plaats heb verlaten het laagste gemiddelde IQ van Nederland. Daarom wordt iemand die met een enkel haartje boven het Rotterdamse maaiveld uitsteekt al gauw een genie genoemd.

Het intellectuele en economische hart van Nederland huist heden ten dage in de streek rond de as ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven.

gravatar

Beste Paulus, Rotjeknor is slechts de vleiende bijnaam voor de woonplaats van Jeettje. Een betere benaming is Ratterdom.

gravatar

Beste Paulus, de vleiende term Rotjeknor voor de woonplaats van Jeettje is niet meer van deze tijd. Ratterdom is een treffender benaming.

gravatar

Die Paulus toch. Zowel het vestigen te Rotterdam als het metterwoon verlaten van die plaats is totaal onopgemerkt gebleven.
In het kosmisch gebeuren is het zelfs geen rimpeling, maar ons Paulus heeft het er maar druk mee.

gravatar

Och, Heer Trendvolger,ik heb een tijdlang in die stad gewoond, men steekt vanzelf wat op. Aangezien Paulus de akelige gewoonte heeft geadopteerd niet re*chtstreeks te antwoorden op vragen, probeer ik het maar eens met wat Haags ertussendoor: misschien helpt dat zijn Rotterdam-angst te dempen.

Overigens is Paulus makkelijker te traceren in de Bossche dreven dan hier in Hillegersberg: men kent hem niet bij de Heemkundige Vereniging. Weinig indruk gemaakt kennelijk, als hij hier al bestaan heeft.

gravatar

Heer Jeettje, Paulus is kennelijk niet op de hoogte dat de enige echte Sjekladebol een van oorsprong Haagse vinding is. Vervelend, daar vergaat een deel van de Bossche historie. Vergeet niet er bij op te tellen een ‘Brabants kwartiertje’, welke op zich variabel is. Het kan even duren.

gravatar

Ik begrijp uit deze discussie dat het vertrek van Paulus vanuit Rotterdam naar ‘s Hertogenbosch een positieve uitwerking heeft gehad op het gemiddelde IQ van beide steden.

gravatar

Ach, dat de Wielrennerij barst van de fietsen, da’s een publiek geheim natuurlijk. Ik weet dat, U weet dat en Bram Tankink nu blijkbaar ook. Alleen de dommige, naieve sportjournalist blijft bij hoog en laag beweren dat de wielrensport fietsvrij is.

Reageer
gravatar

Tevens zal vanaf volgend jaar bij elke coureur in het frame van iedere fiets een infuus met ozon aangebracht worden om zo voor alle renners gelijke kansen te creëren.

Reageer
gravatar

Met een rijwiel kan je ‘m anders ook winnen hoor!
Dat krijg je er van als je van die ondeskundigen aan het woord laat, die zien de alternatieve mogelijkheden niet. A propos, wie is die Bram Tankink eigenlijk? Familie van die andere Bram zeker…

Reageer
gravatar

Bram Tankink kan winnen zonder andermans hulpmiddelen. Zijn naam zegt het al, Tankink is een zelfrijdende 3d-printer. Als hij één keer in zij handen spuwt heeft hij het stuur in handen… en de rest? Daar zit hij op.

gravatar

Zoals G.Wells al zei: “Sometimes the first duty of intelligent men is the restatement of the obvious.”

Op mentaliteit of wilskracht kan men het tegenwoordig niet winnen: men moet op de fiets winnen.

Reageer