Oliesjeiks Qatar protesteren tegen kosten WK voetbal

Zelfverrijkende onderklasse eist vrijheid en oligarchie

In Qatar zijn honderden oliesjeiks de straat op gegaan om te demonstreren tegen emir Hamad bin Khalifa al-Thani. De betogers zijn verbolgen over de vele miljarden dollars die worden uitgegeven aan de organisatie van het WK voetbal in 2022, terwijl de sociale ongelijkheid in het oliestaatje nog altijd groot is.

Sjeik Onur el Mansour, die rond moet komen van 80.000 dollar per week, legt voor de camera’s van Al Jazeera uit dat het aanstaande WK voetbal voor de demonstranten symbolisch is voor verkwisting en corruptie: ‘Niemand hier houdt van voetbal. De meeste Qatari hebben nog nooit gehoord van Jordy Clasie of Jens Toornstra. Toch betaalt onze overheid 150 miljard om al die voetballers naar Qatar te halen. Voor dat bedrag zou ik vijf hotels moeten verkopen!’

De woede van de sjeiks richt zich tevens op de ontransparante besluitvormingsprocessen, waarbij zij telkens buitenspel worden gezet. El Mansour: ‘Middenin onze hoofdstad Doha moet van de emir ineens een enorm sportpark verrijzen, precies op de plek waar mijn eigen winkelcentrum staat. Wie beslist zoiets? Ja, iemand met veel geld waarschijnlijk, maar de gewone sjeik in de straat is de sjaak.’

Volgens El Mansour zijn de massale protesten het gevolg van jarenlange achterstelling: ‘Qatar is een land waar een zelfverrijkende overheid met harde hand regeert ten koste van een onderklasse van zelfverrijkende oliemagnaten. Die onderklasse eist nu meer vrijheid en oligarchie.’

Emir Khalifa al-Thani heeft aangekondigd hard op te zullen treden tegen de demonstranten. ‘Als wij hun Porsches in beslag nemen, moeten die terroristen naar huis gelopen worden door hun chauffeurs. Dat zal de publieke opinie doen omslaan. Steeds meer mensen zullen beseffen dat het WK gewoon thuishoort in voetballand Qatar: Football is coming home.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Goh, wat doet die persoon met een bordje Let’s go Solar daar? Wat heeft dat met voetbal te maken? Of heb ik weer wat gemist?

Reageer
gravatar

In Apelfoort willen we graag de WK organiseren op 2 voorwaarden: 1. Nederland is als organiserend land geplaatst en 2. SC Apelfoort mag in de voorrondes meedoen om een plaats bij de WK in een poule met Cyprus, Monaco, San Marino en Liechtenstein. Verder is het motto bij ons WK dat van de oude generaal Michels: “Oliesjieiks, je kunt niet van ze verliezen maar je moet wel van ze winnen!”

Reageer
gravatar

Ze mogen niet klagen; niettemin zouden ze wél willen. Maar met een minimuminkomen van $ 80.000,- per week en 5-koppig huispersoneel op minimumloon en een Pakistaanse nanny tegen kost-en-inwoning, blijft er gelukkig nog nét genoeg over om -met de girls- bij Louis Vuitton en Prada te shoppen en happy hour te vieren bij Starbucks.

Reageer
gravatar

Ik begrijp al die consternatie niet.
Ze mogen daar in Doha blij zijn dat er een mooi nieuw stadion komt.
Kunnen zij eindelijk die ouwe tenten afbreken.

Reageer
gravatar


Herinnering aan Qatar

Denkend aan Qatar
zie ik lange karavanen
traag door oneindig
zandland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle fata morgana’s
als hooge fluimen
aan den einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de oases
verspreid door de woestijn,
boomgroepjes, tenten,
geknotte boortorens,
moskeën en palmen
in een grootsch verband.
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijskleurige
zandstormen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van smurrie
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.


Hendrik Marsman in de zomer van 1935 tijdens een rondreis door Qatar met Henriëtte Roland Holst, Hendrik de Vries, Slauerhoff, Edgar du Perron en Herman Gorter.

Toelichting voor de lezers

Qatar was toen nog een landje met enkele tienduizenden nomaden, waar hier en daar onbruikbare zwarte smurrie voorzichtig door het woestijnzand spoot.

gravatar

Jaja, ouwe zuurpruim: het is maar goed dat prof. dr. ir. Bert Bokhoven daar in het voorbijgaan even de boel geregeld heeft, nietwaar.
Anders reden ze nu nog op kamelen, in plaats van in Porsches.

gravatar

Kan wel zijn, bovenmeester. Maar bent u nu “Den Oetelaar” of “Den Oetelaer”? Pollens, bovenmeesters die hun naam niet kunnen schrijven. Gaf u onderwijs op islamitische grondslag?

Ach, laten we dan maar zeggen dat u uw tijd vooruit was.

gravatar

Waarde lezers,

Diverse reageerders hebben in de afgelopen tijd gevraagd waar de Paulussentjes waren. Welnu, het goedgelovige deel was met mij op mindfulmessles, waardoor zij:

– diepe ontspanning bereikten, die normaal jarenlange meditatieoefeningen vereist;
– zich als herboren voelden en verlost van spanning (230 V 50 Hz);
– een beter gemoedsrust hadden (even verlost van Jeetje c.s.);
– een gezondere slaap bereikten (de hele dag);
– hun balans terugvonden (in de keuken);
– hoopten hun concentratie en leerprestaties te verbeteren (bleek onmogelijk);
– mentaal scherp en onverstoorbaar zijn geworden;
– optimaal gaan presteren (opa is inmiddels wereldkampioen wielrennen);
– sociale vaardiger werden(Plien was binnen een week vice-voorzitter van de SER);
– meer zelfvertrouwen ontwikkelden;
– en hun talenten ontwikkelden (ze ouwehoeren meer).

Uiteraard werd begonnen met het uitgebreid bespreken van hun
betaalmogelijkheden.

Reageer
gravatar

Nou, als ze al van de leg raken van ene Jeetje, wat moet ik dan wel niet teweeg brengen bij die famielje, zijnde Jeettje.

Da’s dik binnenlopen voor u, juffrouw conculega: kunnen we even afrekenen?
Voor betaalmogelijkheden kunt u terecht bij het Item “Vrije School” op De Speld: daar zijn regelmatig aanbieders van soepele leningen.

gravatar

Dominee Van der Staaij,

In mijn Gods naam, ik kan het niet met u eens zijn. Onze enige en ware katholieke Schepper heeft ook op zijn rustdag er geen enkel probleem mee om de gebeden van beroepsvoetballers en echte sporters niet in te willigen.

Ik zou zeggen, bekeert u zich. Nu het nog kan.

gravatar

Zoals altijd al hebben gezegd een achterlijk cultuur.
Wie heeft er nu in de voetbalminnende
wereld nog niet gehoord van Jens Toornstra of Jordy Clasie dan moet je wel behoorlijk achterlijk zijn.

Reageer
gravatar

Ik zou ‘t ook niet pikken, wat denkt zo’n emir wel niet! Een beetje de populaire vent uithangen door een sportpark aan te leggen voor het gepeupel ten koste van deze arme neringdoende. Die FIFA moeten ze om zeep helpen, die maken alles kapot waar ze met hun vette vingers aanzitten…

Reageer
gravatar

Was de goede Sepp Blätter daar al niet intensief mee bezig? Tja, voetbal is nu eenmaal een massa-spel, met gepimpte emoties, passend in de collectieve bezigheidstherapie “brood en spelen”. Heel veel staatshoofden is er veel aan gelegen de geschiedenisboeken te halen met grote gebaren en gebouwen. Daarom krijgt ‘voetbal’ in beschaafde landen absolute voorrang boven triviale aspecten als zorg, onderwijs en ontwikkeling. Eerder had iemand het al eens over het huidige geringe verschil tussen civilisatie en debilisatie. Voetbal op de buis, verstand niet thuis, maar bier in de pul en verstand op nul. De massa’s zijn met een natte voetbalvinger te lijmen, voilà.

gravatar

Hij is door alle protesten rap opgestapt!

De emir van Qatar heeft zijn macht, zoals verwacht, vrijwillig overgedragen aan de 33-jarige kroonprins. Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani (61) maakte zijn besluit vanochtend bekend in een televisieverklaring, aldus de Qatarese satellietzender Al-Jazeera.

Reageer