Nelson Mandela overweegt deelname Olympische Winterspelen 2014

Sotsji bij huidig herstelvermogen binnen handbereik

Nu Nelson Mandela weer aan de beterende hand is, sijpelen er steeds meer berichten door over zijn mogelijke deelname aan de Olympische Winterspelen in Sotsji. De 94-jarige oud-president van Zuid-Afrika zou mee willen dingen naar de medailles op de vijf en tien kilometer schaatsen.

Gerard Kemkers bevestigt de geruchten over de sportieve ambities van de anti-apartheidstrijder. “Hij heeft inmiddels geïnformeerd naar mijn beschikbaarheid om hem de beginselen van het schaatsen bij te brengen. We hebben er bewust voor gekozen de sprintnummers en de ploegenachervolging te laten schieten. Als het herstel van de laatste dagen doorzet, heb ik er alle vertrouwen in dat hij volgend jaar zal pieken in Rusland.”

De ingewikkelde en zware selectie-eisen vormen nog wel enige uitdaging voor de deelname van Mandela. “Hij heeft nog geen nominatie op zak, dus moet hij zich eind november bij de Prag Cup in Pretoria al laten zien,” legt Johannes Kruger, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse schaatsbond, uit. “Daarna moet hij zeven keer op rij een wereldbekerwedstrijd winnen om zich te plaatsen. Mocht het hem lukken, zou hij echt geschiedenis schrijven.”

Bij winst in Sotsji kan Mandela de eerste Afrikaanse oud-president van boven de 90 worden die goud pakt op de winterspelen. Daarvoor zal hij wel een persoonlijk record moeten schaatsen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nelson schijnt binnenkort dood te gaan of is al dood terwijl ik dit typ! Deze site is voor mij dé ontdekking van het jaar, wat een verlichting!

Reageer
gravatar

Geef die man een geweer. Voor de startschoten.

Ben zelf niet zo’n fan. Onder zijn bewind werd de structuur vd multinationals niet wezenlijk veranderd. En ‘positieve discriminatie’ kan tot ridicule resultaten lijden.

Reageer
gravatar

Boksen! Mandela heeft altijd gebbokst. Juist in die sport heeft hij immer uitgeblonken. Dankzij zijn houding en conditie opgedaan in de bokssport heeft hij Robbeneiland kunnen overleven. Dankzij zijn gewoonte respect op te brengen voor zijn tegenstanders, ook nadat hij die verslagen had, heeft hij zijn positie als wereldleider kunnen bekleden. Iets wat Hilbert van der Duim, Atje Kudtje Deelstra of Erik Hulsenbosch nooit zouden kunnen bereiken.

Reageer
gravatar

Heer Bus, voor zover ik weet was Atje ingeschreven bij de GBA met ‘Keulen’ als echtelijke naam en Deelstra als meisjesnaam. Ik weet nog dat ik ademloos haar bochtenwerk volgde en later ook dat van Stien Baas-Keyzer. Allebei gehuwd en meervoudig moeder en toch WK’s gereden; kom daar nu nog eens om. Nu is het één en al menopauze, bekkeninstabiliteit en glazen plafonds. Even entre nous, was dat ‘Kudtje’ een slip of the pen of kon u wellicht vanuit 010-Noord het niet in Keulen horen donderen?

gravatar

Vooralsnog blijft dhr. Mandela uitgesloten van deelname aan de “Kraantje Lek-trofee’ die eind november, begin december dit jaar op de kunstijsbaan te Haarlem wordt georganiseerd. Dat wil zeggen, tenzij hij zich, in zijn periode van herstel, voor een kleine ingreep bij de VU-gender-poli meldt. Dan kan hij zich alsnog aanmelden voor dit kwalificatie-toernooi.

Reageer
gravatar

Nu ik er over nadenk klinkt ‘koek en zopie’ wel heel Zuid Afrikaans. Nelson kan wel eens een gevaarlijke outsider worden.

Reageer
gravatar

Uit betrouwbare bron vernomen: Indien er komende winter een elfstedentocht gereden gaat worden zal Mandela ook aan de start verschijnen. Van Benthem en Hulzebosch zijn dus gewaarschuwd.

Reageer
gravatar

Waar zijn we helemaal mee bezig, dames en heren van De Speld?

Het was U ontgaan dat de weledelevrijheidsstrijder de heer Mandela een uitstekende pugilist is?

Wat zegt U? U weet niet wat een pugilist is? Ja, vandaar de foute berichtgeving.

Maar het zei U vergeven…

Reageer
gravatar

Volgens mij komt het doordat er een request for deletion loopt, tegen een onvolledige versie van mijn historische terugblik op Mandela’s schaatsverleden.

De Waarheidscommissie zoekt het tot op de bodem uit, zo lees ik nu op mijn scherm.

gravatar

Is de site een beetje van slag door het hete weer? De opmerking bij 10 had natuurlijk onder 8 gemoeten. En de opmerking bij 9 is als laatste geplaatst en kwam ineens bovenaan te staan… Ik snap het nu echt niet meer. Volegsn mij moet ik maar even gaan liggen…

gravatar

Inmiddels is de “opmerking bij 10” waar ik aan refereerde de opmerking bij 15 (and counting) geworden… Het moet toch niet gekker worden…

gravatar

Verklaar u nader: waarom zou het niet gekker moeten worden? Doorgaans mag het van mij best een tandje gekker. Ik zie geen enkele belemmering om het weer eens wat gekker te laten worden. Nu ben ik gaarne bereid een licht uitstel daartoe te accepteren, opdat u de gelegenheid te baat kunt nemen uw bezwaar tegen het gekker worden toe te lichten, doch zonder zwaarwegend argument wil ik er een lans voor breken het gekker worden stevig ter hand te nemen.

gravatar

Des te meer heeft hij dan dus moeten klunen. Daarin versloeg Mandela iedereen op dat eiland. De man kan trouwens ook over het water lopen, en had dus zo het eiland kunnen verlaten. Maar voor de sport had hij alles over, zelfs zijn vrijheid.

gravatar

Mandela was 18 jaar op rij kampioen van Robbeneiland op natuurijs. Hij kan het met tien vingers in de neus nog een keer worden, ijs en weder dienende. De conditie van de man doet er niet toe, hij staat bekend als iemand die puur op techniek schaatst.

Reageer
gravatar

Die Prag Cup in Pretoria zal wel eerder gehouden moeten worden dan in November: In November is het in Zuid Afrika al een aardig eindje op weg naar de zomer, dus hij kan zijn pijlen beter richten op de Worldcup wedstrijden in Heerenveen en Calgary.

Reageer
gravatar

Hoewel Nelson nog wat bedlegerig is schijnt het de bedoeling te zijn hem over drie weken te leren fietsen. Daarna een hoogtestage van twee weken op de Kompasberg, en na een week rusten, de blokjes zijn dan gelegd, skeeleren van de Tafelberg om te leren een bocht goed aan te snijden.

Reageer
gravatar

“Bij winst in Sotsji kan Mandela de eerste Afrikaanse oud-president van boven de 90 worden die goud pakt op de winterspelen”: binnen die categorie is hij vast de enige deelnemer…

Reageer
gravatar

Francois Pienaar heeft nog aangedrongen op een basisplaats bij de Springbokkies, maar dit schijnt Mandela te hebben afgewezen. Men moet wel realistisch blijven.

Reageer
gravatar

Met Nelson weet je het nooit. Wie had verwacht dat hij president zou worden? Wie had verwacht dat de economische ongelijkheid in Zuid-Afrika na 1994 alleen maar zou toenemen? Is Nelson net zoals Kemkers de man van de vreemde wissels?

Reageer