Arts geeft beroepsgeheim prijs

‘Gewoon zo goed mogelijk proberen de patiënt beter te maken’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als je inzoomt op de bril van de dokter, zie je de weerspiegeling van een ontklede vrouw. Die vrouw ben ik. En de camera is van mijn vriend, maar die weet nergens van. De dokter gaat hier dus te ver. En hij is nog wel lid van het medisch ontuchtcollege.

Reageer
gravatar

Schat, doe niet zo hysterisch. Idereen weet dat dit onze dierenarts is, en je ziet duidelijk dat er geen vrouw weerspiegeld wordt maar onze lama. Hopelijk is het beestje snel weer de oude, het moest echt gebeuren. Nog meer lamaatjes kunnen we ons echt niet permitteren.

gravatar

Dat hangt er helemaal van af; als men mij kan wijsmaken dat het een ‘collegiaal entre-nous’tje betreft, is het de eerste 5 minuten gratis en daarna 1 € per minuut. Voor para-medici is het een Euro-kwartje per seconde. Buitenstaanders betalen vol tarief plus de kosten van het telefoongesprek. Maar een derde hypotheek zal niet nodig zijn.

Reageer
gravatar

Ter verduidelijking; de foto toont géén huisarts; de standaard-huisarts is al jaren geleden afgestapt van de witte uniformjas, deze werkt alleen nog constructief op patiënten uit oudere cohorten, maar nodeloos aversief op jongeren en gewelddadige middelbaren(als de spreekwoordelijke rode lap op een stier). De roodharige witgejaste variant op de foto is een jonge ziekenhuisarts, typologisch een specialist in opleiding. Waarschijnlijk een uroloog. Witte jassen (met lange mouwen!) dienen overwegend tot hierarchisch onderscheid tussen de verschillend gehonoreerde strata van de medische populatie in de ziekenhuisbiotoop. Ook de plaatsing van de stethoscoop is functioneel bepaald; cardiologen (m/v) afwisselend grijpklaar links of rechtsdragend in de jaszak. Internisten als een boa om de hals, chirurgen louter ‘pro forma’, neurologen in bureauladen en urologen alleen op hun bureau, (zie foto).
Het ‘beroepsgeheim van de arts’ is drieledig:
1. de belofte de privacy van de patiënt niet te schenden jegens familieleden
2. de verplichting de woordkeus in diagnoses en protocollen zoals patiënt-dossier en EPD en overleg met de apotheker in beschaafd jargon te houden
3. betreft de eed de hoogte van de cumulatieve vergoeding (van leveranciers als Pfizer, Beecham, Ciba-Geigy etc.) tussen arts en fabrikant te houden, maar ook jegens collega-artsen in dezelfde inkoop-combinatie.
Verder nog vragen?

Reageer
gravatar

Waarbij ik me wel afvraag wat het beroepsgeheim heeft gedaan om deze prijs te verdienen en waaruit deze prijs bestaat.

Reageer
gravatar

Aber dat ist Doktor Pappenheimer. Der man ist een Hypokritiker. Trasparant? Vuur mij wel, ik kijk ja dwars door der man heen. Dat is ja mijn vak. Und nein, ik heb geen berufsgeheimnis, over alle mein patienten roddel ik zoveel als mooglich ist. Dat is die geheim van mein sukses.

gravatar

Nou Nou gewoon zorgen dat je niet ziek wordt is het beste. Hoe je dat doet weet ik ook niet met ons hedendaagse voedsel. Als kippen en rundvee al worden ingespoten hoeven ze ons niet in te spuiten…Toch….! Verwijderen mensen zich vanzelf…

Reageer
gravatar

Zeg Willem, hoor ik jou nou nog steeds praten? Ik had je nog zo gewaarschuwd, dat je je kwek eens moet houden. De maat is nu echt vol kerel. Wie niet horen wil moet voelen. Toch doet het mij meer pijn dan jou. Wat zeg ik, het verscheurt me. Maar ik heb geen keus. De kogel is door de kerk, je zult het nog merken.

gravatar

Dit zal wel weer zo’n reclame-arts zijn: de tweede-rangs acteur met witte jas aan die semi-nonchalant wat pseudo-medisch gebrabbel weet uit te braken. Ik heb mijn arts nog nooit, werkelijk nog nooit! horen vertellen dat hij “gewoon zo goed mogelijk probeert mij beter te maken”. Integendeel, na elk bezoek wordt de periodieke bestelling bij de apotheker weer groter.
Ik vraag me af wat de beweegredenen van ene Frederik van H., apotheekhoudend huisarts, in deze zijn.

Reageer
gravatar

Sterker nog, het is helemaal geen beroep, dat geheimhouden. Je waffel houden kan elke amateur. Dan kun je patient net zo goed tegen een stoel praten. Of, vergeef me pater Paulus, tegen een biechtstoel. Ik betaal om in zoveel mogelijk dossies mijn doorlekken te laten uitlekken, en als zo’n man dan de lippen op elkaar houdt, voel ik me miskend als mens.

gravatar

Eindelijk komt de geheime agenda openbaar, iedereen kent artsen natuurlijk van het afgeraffelde werk en de top salarissen

Reageer