Pilot met preventieve reanimatie slaat aan

Minister prijst zorginstelling de Hoprank in Drenthe

BHV-ers en ambulancepersoneel krijgen vanaf januari 2014 scholing om mensen preventief te reanimeren. Op deze manier hoopt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het aantal slachtoffers van hartstilstanden en de kosten van gezondheidszorg te beperken.

Een pilot bij het personeel van zorginstelling de Hoprank in Drenthe in 2012 gaf hoopvolle resultaten. Cliënten kregen wekelijks een vijf minuten durende hartmassage en mond-op-mond-beademing. Daarop volgde een stroomstoot uit de defibrillator. Aan het eind van het jaar had geen van hen verzuimd wegens hartproblemen, slechts enkelen hadden klachten over een verbrijzelde borstkas.

Guus Dupree (44), salarisadministrateur bij zorginstelling de Hoprank in Drenthe: “In 2011 werden twee collega’s per ambulance afgevoerd na een hartaanval. Eén overleed, de ander reïntegreert nog steeds. Een enorme kostenpost voor zorginstelling de Hoprank in Drenthe. Ik ben inmiddels een jaar preventief gereanimeerd en voel me beter en vooral rendabeler dan ooit.”

Schippers wil in de bestrijding van hart- en vaatziekten het accent verleggen van het reactieve naar het preventieve. “We liepen vroeger achter de feiten aan: we grepen in als iemand stervend op straat lag. Nu kunnen we patiënten al reanimeren voordat ze hun eerste patatje joppie van de week op hebben. Zorginstelling de Hoprank in Drenthe geeft hierin het goede voorbeeld.”

Na de succesvolle pilot met reanimatie wordt gekeken naar andere mogelijkheden voor preventieve behandeling. Henk Oldenzaal, regiomanager bij zorginstelling de Hoprank in Drenthe: “Volgens mijn excelsheet zijn er in februari nog maar tien mensen aan een verstikkingsdood overleden. De preventieve heimlichmanoeuvre speelt daar een belangrijke rol bij.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Reanimatie, ook de preventieve variant, is zooo 1980. Preventieve euthanasie is hot, een wondermiddel ter voorkoming van depressiviteit bij bejaarden.

Reageer
gravatar

Laatst op een vlucht van Rotterdam naar Eindhovem heb ik getracht een stewardess preventief te reanimeren, wij kenners noemen dat een ‘vluggertje’. Helaas begreep zij mijn nobele intenties niet en trachtte zij op haar beurt mijn eieren te klutsen. Ik ben daar hevig van geschrokken en zal in het vervolg een andere toenadering zoeken, bijvoorbeeld van achteren.

Reageer
gravatar

Preventief bezwangeren werkt iets anders dan preventief reanimeren; mogelijk dat daar de verwarring optrad. En rugcompressies in plaats van borstcompressies, hmmm, dat scheelt gebroken ribben.

gravatar

Ok de wegen in de Belgische provincie Luxemburg zijn de gevaarlijkste van heel Europa… Er wonen daar maar amper mensen en iedereen kent mekaar. Dus rijden ze eerder tegen een boom dan in een fuik. Maar ik denk dat de wegen in het Groothertogdom Luxemburg nog gevaarlijker zijn. Maar die houden zich uit de statistieken.

Reageer
gravatar

Ho Ho ! gebelgde Belg… Heel Luxemburg is een schitterend groen park. Doch als die bezopen bevolking, van Boffering-bier of Diekirch-bier bezopen van die schitterende wegen afgeraken en bomen niet meer zien staan… is dat hun eigen schuld en zegt Hietbrink… opgeruimd staat netjes. Mooi land, dom volk dat mooie land niet waard. Och pardon… sind sie der graf vom Luxhembourg…Och pardon! sind sie dem hern vom grosse welt?
Hit-Medley 2005 – YouTube ► 3:57► 3:57 http://www.youtube.com/watch?v=VcBE0Lk8W_U
29 apr. 2012 – Geüpload door fritz5140
Sind Sie der Graf von Luxemburg (1968) Oh Pardon, sind Sie der Graf von Luxemburg? … You …

gravatar

In Nederland vallen bijna 3 keer minder verkeersdoden dan in België. Ik vind dat ferm meegenomen als ik een zakje wiet ga kopen.

Soms heb ik mijn twijfels. Wie gaat er nou een hospitaal ‘Daniël Den Hoed’ noemen? Ik zou er niet willen liggen.

De meeste Nederlanders proberen gewoon met alle macht uit het hospitaal te blijven. Daardoor forceren ze ook minder accidenten.

Reageer
gravatar

Hospitaal=huis-bed-hal Den Hoed=die-en-hoed… Maar doet ze dat goed ?
Daar de geneeskunde en geneesmiddelen industrie de grootste onwetende handel die er bestaat. Met geheimzinnig potjes latijn slechts ingewijde bekend; daar de zieke van het gesjoemel niets behoeft te weten. Lees het boek… ” het refrein is magere Hein” En Toen las hietbrink laatst, arts opereert hersenen bij man die niets mankeert… dat nog afgezien of Nederlanders uberhaupt wel hersenen hebben? En Viesmans… zou meteen dat ding… als preventieve sexopblaaspop gebruiken. Toch ergens nog goed voor, zulk een vinding.

gravatar

een maal per week laat ik mij recreatief behandelen `a 50 euro per behandeling.
helaas wordt dit niet vergoed door mijn zorgverzekeraar.
de kleine man wordt weer gepakt!

Reageer
gravatar

Waar bent u als ik u nodig heb…?
Als er te veel poepresten, pis overloopt, bedorven voedsel, kots en
de stank niet meer te harden… met mondkapjes zal u geholpen worden.
Seks blaadjes verwijderen wij van onder U hoofdkussen.

gravatar

Ook hier mist de Speld weer een kans om prof. dr. Bert Bokhoven als de deskundige bij uitstek op het gebied van de preventieve reanimatie aan het woord te laten! Zo langzamerhand daalt niet alleen het niveau van de artikelen in dit prikkelende nieuws-ezine maar blijft van de gezaghebbende rol die de Speld al jarenlang gedegen speelt op dit terrein werkelijk niets over!! Redactie bezint u op uw taken en verantwoordelijkheden!!!!

Reageer
gravatar

Heer Van Mathenesse Spaland,

Ik krijg net per SMS het bericht dat de heer Den Oetelaer, hoofdonderwijzer te Maaskantje, momenteel geen antwoord kan geven. Hij schrijft:

paulus geef jij even door dat ik momenteel geen antwoord kan geven ik zit bij een sterfgeval

gravatar

De heer Den Oetelaer, Jan voor mij en zijn vrienden, overdrijft wel een beetje. Bertje Bokhoven ligt weliswaar op de intensieve zorgafdeling van het Magdalena-gasthuis voor landlopers, maar hij is nog lang niet dood.

Ik mag de razend nieuwsgierige lezers natuurlijk niet mijn biecht- en briefgeheim verklappen, maar ik kan u wel vertellen dat met de dood voor ogen heel zijn miserabele leven aan Bertje als in een film is voorbijgetrokken.

gravatar

Heren Paulus, dank voor het overbrengen van de boodschap. Ik neem aan dat het hier een preventief sterfgeval betreft. Wat betreft die miserabele film vraag ik mij af of meester Den Oetelaer als opvoeder daarin een hoofdrol vervulde.

gravatar

Meneer Viesman, geduld is een schone zaak. U zult nog even moeten wachten.

Ik ben door de pater meegetroond naar het Magdalena Gasthuis voor landlopers om een interessant kwijlend geval te reanimeren. “Daar leer je van,” had de pater gezegd, “om voortaan nergens meer vies van te zijn.”

Ik heb geen biechtgeheim, dus kan ik u toevertrouwen, dat die Bokhoven aan de hoofdmeester zijn diepe verontschuldigingen heeft aangeboden over zijn slechte gedrag in, buiten en op de school en de keren dat hij de ledematen van de hoofdmeester heeft gebroken.

Overigens pas nadat ik volgens de regelen der kunst met een flinke moker Bokhovens hart had gemasseerd en hem zoveel lucht had ingeblazen dat hij ging zweven boven zijn bed. Uiteraard met lachgas.

Meneer Viesman, ik kom eraan hoor!

gravatar

Pater Paulus,

Als u dan toch in het Magdalena Gasthuis bent. Wilt u dan zo vriendelijk zijn om even langs de neurologische afdeling te gaan om onze vriend Hietbrink de groeten te doen.

gravatar

Meneer Viesman,

U kunt dat gerust aan de pater vertellen. Dat ziekenhuis heeft geen kinderafdeling.

Ik ben er zo en dan leg ik wel een ijskoud washandje op het geval van Hietbrink. Dan is de “lol” zo over. Wij verpleegkundigen kennen de klappen van de zweep.

gravatar

Als we het water in de sloten van de route van de Elfstedentocht preventief koelen, wordt de kans groter dat dit evenement eindelijk weer eens doorgang vindt.

Reageer
gravatar

Goed idee. Ik ken heel wat zaken die nodig gereanimeerd moeten worden, en niet alleen preventief. Ik noem: diverse politici, Kim Holland en de Nederlandse economie in zijn geheel. Misschien kan het ook post-mortum op Marilyn Monroe geprobeerd worden. Je blijft hopen, hè?

Reageer
gravatar

Dit initiatief komt helaas te laat voor Friso, hetgeen spijtig is want anders had Beatrix niet preventief hoeven te abdiceren.
Overgiens ben ik een groot voorstander van inventief reanimeren, hoewel een deel van mijn patienten daar afwijzend tegenover staat.

Reageer
gravatar

Preventie is op vele terreinen toepasbaar. Ik verwacht dat Teeven binnenkort een pilotproject start met preventieve hechtenis voor potentiele wetsovertreders.

Reageer
gravatar

Een geweldig initiatief ! Nu kunnen geriaters al preventief gaan werken met baby’s en kunnen kinderartsen aan de gang met oudjes, zodat die na hun reïncarnatie al lekker vief ter wereld komen.

Reageer
gravatar

Hè, hè,

Dit is nou eindelijk eens een goed idee.
Dat ze daar niet eerder mee zijn gekomen. Waarom zou je inderdaad nog iemand reanimeren als ‘ie al een hartaanval heeft? Dan heeft de persoon in kwestie het er immers zelf naar gemaakt.

Wanneer beginnen ze hiermee op de kleuterscholen?

Reageer
gravatar

Nu begrijp ik wat mij overkwam toen ik onlangs in Assen was! Ik liep daar gewoon over de stoep toen ik plots besprongen, tegen de grond gewerkt en -naar het leek- hartstochtelijk gekust werd. Ik had daar helemaal geen zin in (en al zeker niet op zo’n manier door een passant die ik helemaal niet ken). Ik heb met een kwaad hoofd toen mijn stevige kracht mijn knie in ‘s mans kruis geplant, hem vervolgens een rechtse hoek gegeven en na zelf te zijn opgekrabbeld hem nog een paar schoppen tegen zijn lelijke hoofd gegeven. Ik ben daarna weggegaan en had er eigenlijk verder helemaal geen aandacht meer aan willen besteden. Nu komen die gebeurtenissen plots toch in een ander licht te staan.

Reageer
gravatar

Een aantal collega’s van mij is al lang bezig met preventief opereren. Lekker alles opengooien en wat overbodig of rot lijkt te zijn meteen verwijderen of transplanteren.
En blij dat de patiënten zijn, vooral degenen die het overleven. Nog blijer zijn de financiëel directeuren van de ziekenhuizen, want de revenuen stromen binnen.

Reageer