Boekenweek 2003 verfilmd

Drie verhaallijnen rond thema 'de dood'

De legendarische Boekenweek van 2003, met als thema de dood, is verfilmd. Dat maakte Eppo Van Nispen, directeur van het CPNB vandaag bekend.

Van Nispen: “Het is dit jaar tien jaar geleden dat de Boekenweek 2003 plaatsvond. Hoe kunnen we daar beter bij stil staan dan met een film?” De film heet Boekenweek 2003 en is geregisseerd en geschreven door Eddy Terstal.

Het begint allemaal met een shot van treinreiziger Edo Verwaal, gespeeld door Waldemar Torenstra. Edo leest het boekenweekgeschenk ‘Gala’ van Ronald Giphart, op het traject Venlo-‘s Hertogenbosch. Hij zit overigens in de rookcoupé, zo zal de aandachtige kijker opmerken.

Behalve de lezende forens staan twee andere verhaallijnen centraal. De kijker ziet uitbundig feestende Bekende Nederlanders op het Boekenbal en enthousiaste bibliotheekmedewerkers bij voorleesavonden. Beginnende schrijvers dragen stotterend voor  uit eigen werk. Van hen is alleen scholiere Hanna Bervoets (Ramsey Nasr) nog literair actief.

Een voiceover vertelt: “Het Boekenbal van 2003 was, ondanks het thema de dood, er vooral één van nog niet overleden grootheden. Mulisch, Wolkers en Komrij waren dat jaar nog onder de levenden. Nederland was op dat moment nog niet het enige land met een Grote Drie bestaande uit nul personen.”

De film ademt een apocalyptische sfeer uit. Bekende schrijvers zuipen, snuiven en wanen zich onaantastbaar in hun ivoren toren. Ze zijn onwetend over de gebeurtenis die later dat jaar het literaire landschap onherstelbaar verandert: de publicatie van Kluuns debuutroman Komt een Vrouw bij de Dokter.

Van Nispen: “Terstal heeft het einde van een tijdperk uitstekend in beeld weten te brengen, zoals alleen de beste filmmaker dat kan doen.” Boekenweek 2003 zal tijdens Boekenweek 2013 in de betere bioscopen in het hele land te zien zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

P=V… Paradijs=varen-thuis… het aankomen thuis voor alle zielen=zij-heilen=helen=heil=hallo de meest menselijke groet ter ontmoeting… Hallo=heil! … Hallo! wie is daar…. Hallo ben je er nog? in het hiernamaals=hier-na-mag-alles… want het lichaam is slechts een leeg omhulsel en gaat in den dood reeds over tot voedsel keten voor de nabestaande en zo verslind alles in alles en rot er niets weg… dan dat in mest en schimmel alles in alles elkander opvreet voedsel=voed-ze-al tot nieuw leven en groeisappen=proto-plasma… schijten=schei-eten de af-schijting en de aanmaak tot stront=stuur-rond… ter bemesting der aarde… en zijt ook gij gebelgde Belg een zaadje in het geheel en in dat eene zaadje draagt alles reeds geprogrameerd het leven dat gij thans vervult… Uwe eikel het zaad der eikels… de boom en takken en 1000×1000 nieuwe eikels allemaal uit die ene eikel… ge-eikt en goed gekeurt bij de Druïden of keltisch priesters… Keur-eik=kerk. Geloof slechts in je zelf en wacht op de terug keer van G.raf.zerk die ons plechtig begraven zal.

Reageer
gravatar

Reeds bij de geboorte begint elk sterf proces… de ziel=zie-al is niet in Uw lichaam… there is some one in my head but it is not me. Hoe meer gij verstaat=verstand… woorden=wij-hoorden en zin=zijn. U Heeft geen verstand; het verstand heeft U. En wilt gij mij verstaan?

gravatar

Waarde Hietbrink, u bent duidelijk een man met een loodzware missie, maar met welk doel? Is de taal- en redekundige ontleding van alle eigennamen, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke voornaamwoorden, werkwoorden, meewerkende en lijdende voorwerpen in uitdrukkingen en gezegden uw doel? Totdat iedereen het metier in de vingers heeft? Of bent u bezig met een aanzet naar ontologische filosofie? Misschien heeft u dit al vele malen eerder uitgelegd, maar ik ben nieuw in deze dreven, vandaar deze vragen.

gravatar

Pagina 4 van ongeveer 4.440 resultaten (0,12 seconden)

ZoekresultatenSpijkers op zwaar water – YouTube ► 19:54► 19:54 http://www.youtube.com/watch?v=mxXM9Xl9ELg
19 nov. 2012 – Geüpload door aaarobby
Berend Willem Hietbrink vertelt over zijn leven de tour de france doping en misbruik in de tehuizen en …uitmarkt boekenmarkt hietbrink opgepakt – YouTube ► 8:39► 8:39 http://www.youtube.com/watch?v=gwMNUWByOOM
10 apr. 2010 – Geüpload door WereldAutodidakt
Opde uitmarkt 2009 werd berend willem hietbrink opgepakt , hij wilde onschuldig zijn boekje het …

Reageer
gravatar

Ze zouden beter die Mulisch met zijn dikke nek oppakken ipv de heer Hietbrink. Oei, Mulisch is dood lees ik. Dan kunnen ze hem niet meer oppakken natuurlijk. Dan hebben ze hem al mee.

Natuurlijk wordt er in het paradijs Nederlands gesproken. En geen Ghanees bijvoorbeeld. Paradijs = parade-ijs. Elke dag Elfstedentocht.

gravatar

Iemand die in de rookcoupé van een trein zit….. Dat is zo ontzettend ongeloofwaardig! In moderne tijden zou het vele malen waarschijnlijker zijn dat de trein zelf rookt. (Net als in de tijd van de stoomtrein, maar dan toch met een post-traum….. èhhhhh post-modern jasje gestoken)

Reageer
gravatar

Heer Bøs, een rokende trein zou in dit geval een rood-wit gekleurde trein met het opschrift “Fyra” zijn (gesteld dat een dergelijke trein nog in staat is te rijden).

gravatar

Toen die vent van AnsaldoBreda met veel bravoure aan het verkondigen was dat de Fyra overmorgen terug zou rijden dacht ik meteen : dit is van de grootste Italiaanse Morosofen ooit.

gravatar

Jawel, Fyra. Ik heb onlangs nog geruime tijd op een station staan wachten alwaar zo’n trotse Fyra stond te staan. De kleuren waren overigens vooral paars en rood met een beetje wit erbij.
Voor de duidelijkheid: het was NIET in Noord-Holland dat ik op dat station stond.
Het idee om overigens die tunnel bij die luchthaven te dempen met afgekeurde treinstellen (en de daarbij behorende ingezetenen) klinkt mij niet als een erg slecht plan in de oren.

gravatar

Recent zag ik bij Leiden, richting 010, een Fyra voorbijstrompelen achter een rollatorloc. De oorspronkelijke oorlogskleuren al danig verbleekt door te lange expositie aan UV-licht (te lang buitengestaan in 020, met een te lage beschermingsfactor). De lucht was diepgrijs, het regende en NPO-Radio 4 speelde toepasselijk net het Requiem van Mozart. Alles kwam even samen voor dit tragische tableau vivant. Of NS, ProRail en Rudi van Dantzig dit in een co-productie zo geënsceneerd hadden. Groots, onvergetelijk en NB kosteloos. Oók 3 thematische verhaallijnen rond “De Dood”!

gravatar

Dank vrienden van de kraaienuitvaart.
Allles wat dood verzorgen wij de laatste rustplaats. Speciaal boekenweek telefoon nummer: 030 2380038
Dag en nacht bereikbaar.

gravatar

Ik hexcht er grote waarde aan de reactionisten er van op de hoogte te stellen dat de onder 4.2 geplaatste reactie niet van mij afkomstig is.

gravatar

Begrijpen U standpunt concurentie vervalsing. Wat is eerlijk in live.
Spring in u eigen gegraven kuil, met Hietbrink er bij. Wie schrijft die blijft en jammer dan bent U daar niet meer bij.
Het laatste oordeel in Uw voordeel.
Ook Zerk binnen de Perk.

gravatar

Grafzerk er is werk…
Wie is grafzerk? je hebt niets te verliezen met de een of ander grap van deze of genen… allen die onder psudoniem werken zijn onkwetsbaar. Kunnen doen wat ze willen zonder ooit gezichts verlies. Dus kom terug naar je hok en laat je niet kisten door je zelf.
Incaseringse vermogen… kinderen spelen aan de vijverrand die dingen gebeuren… en voor dat je het weet ben je zelf om niets vertrokken. Als Hietbrink moest gaan lopen voor alle negatieve reaktie’s of opruiende berichten dan kon je me net zo goed morgen het graf in slepen. En denk er om… het is maar satire tiere liere tralalala. En neem een Ikoon met een doodshoofd of een piraten vlag.

gravatar

In beter bioscopen te zien zijn? en die zijn er ook al lang niet meer. Dood is dood.
De rest volgt dit deze week nog…
werk aan de zerk winkel van G.RAF.ZERK.
De groote drie… zuip,snuif,spuit samen met de kleine honderd, de boekenbrance heeft zich zelf kapot geschreven. Al voor 2003 trouwens; Het begint allemaal met een shot van treinreiziger Edo Verwaal=Edo-verdwaal… zie wel overdosis. Zeg G.gaf.zerk… stop maar wat nog begraven diend te worden gauw onder de grond… een masagraf. Nooit meer boeken bral!

Grafschrift:
Hier ligt het gezamelijk boekenbral
dat na een ruig en kortstondig leven
schrijf papier verknoeide boven al
wie zou dan nog één bloempje geven

Reageer