Antoine Bodar: ‘Tijd voor een rooms-katholieke paus’

‘Keuze voor katholiek zou niet onlogisch zijn’

De nieuwe paus zou rooms-katholiek moeten zijn. Dat zegt priester Antoine Bodar in een interview met het Katholiek Nieuwsblad. Volgens Bodar  is het de hoogste tijd dat een katholiek de belangrijkste functie binnen de kerk krijgt.

Bodar stelt dat een roomse paus ‘bepaald niet onlogisch’ is. “De achterban van de katholieke kerk is in overgrote meerderheid rooms-katholiek. Dat gegeven mogen de kardinalen tijdens het conclaaf niet negeren. De afgelopen drie pausen waren respectievelijk een man, een Pool en een bejaarde. Wij zijn zo langzamerhand aan de beurt.”

Het benoemen van een katholiek zal volgens Bodar een enorme opsteker zijn voor het zelfbewustzijn van de roomse achterban. “Wij worden nog steeds niet als volwaardige leden van de samenleving gezien. Sommige mensen brengen ons zelfs in verband met vreselijke zaken als homoseksualiteit. Het aanzien van katholieken kan sterk verbeteren als één van hen op de zetel van Petrus plaatsneemt.”

Bodar denkt dat de benoeming van een katholiek ook goed is voor de kerk. “Het Vaticaan is toch een beetje een dichtgetimmerd bolwerk. Daar kan een beetje roomse invloed geen kwaad. Een katholieke paus zou bijzonder verfrissend zijn, echt voor nieuw elan zorgen. Zeker nu de islam overal in opkomst is.”

Kerkgeleerde Peter Nissen noemt een rooms-katholieke paus een ‘interessante optie’. Hij denkt echter dat de kans op een Italiaanse of misschien een zwarte paus groter is. “De ervaring leert dat slechts een beperkte groep mensen kans maakt op de Heilige Stoel. Ik denk dat het nu nog te vroeg is voor een katholieke paus.”

Bij de bookmakers is de Ghanese kardinaal Peter Turkson favoriet om Benedictus XVI op te volgen. Of hij katholiek is, is niet bekend.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

2016

Donald Trump zegt ook dat hij een katholiek is.

Goede kandidaat voor opvolging. Hij heeft veel geld.
Hij is ook erg overtuigend, hij praat hard.

Trump for Pope!!
Wu-wu-wu!

Red Neck

Reageer
gravatar

Raar hé ? Alleen het kristelijk geloof wil weten dat ze op aarde een plaatsvervanger van god zijn…
Ze beloven de hemel en maken er hier een hel van… De kerk is toch zulk een super flauwe kal… al hun bijbelse babbels door fantasie en leugens in stand gehouden. Houden al die gelovige zich zelf voor de gek. Van al die verzonnen wonderen en heilige staat er geen enkel meer overeind. Het wachte is op het laatste echte wereld wonder. Bendiktus zag het niet meer zitten en Fransikus maakt een eind aan 2000 jaar onhoudbare flauwe kal. Geloven in de natuur dat god=goed in al het goede aanwezig… en niet meer de vraag… Hoevele engelen kunnen er zitten op de punt van een speld.

Reageer
gravatar

Engelen op de punt van een speld… het aantal is bekend want ze zijn geteld…
en de duivels kropen door het oog van de naald… en de hel is meer dan de hemel gehaald. Fransikus gaat varkens transporten verbieden, alle goudvissen en kooi vogels van het vaticaan zijn al losgelaten. Verhuist hij naar zuid Amerika… is Roma falljiet=val-ja-uit.

gravatar

Hier past een mea culpa, een mea maxima culpa zelfs. Inderdaad, u ging de jure in op het Jezuïtische aspect maar er was de facto weinig diepe respons op het specifieke van de Jezuïstische levensleer. Een klaarblijkelijke overmaat aan seculieren, agnosten en ignorenten, doch weinig katholieke bekeerlingen in deze ronde. Jammer.

Reageer
gravatar

Heer Outsider, nu ben ik geen bekeerling, noch religieus, doch ik heb studie gemaakt van de diverse methodes om onwilligen de waarheid te laten spreken, beginnend bij de Romeinen. Foucault heeft daar een aardig werkje over geschreven, over straffen.

Het moge gezegd zijn dat de inquisitie misschien minder vindingrijk was, doch dat werd gecompenseerd door een grote dosis fanatisme.
En altijd stond er wel een jezuïet handenwringend bij te beweren dat het hem meer pijn deed dan de gefolterde. Tot op zekere hoogte klopt dat: het was immers een nederlaag voor de jezuïet ten opzicht van zijn heilige opdracht ketters te bekeren. Hij voelde het hellevuur al aan zijn schenen likken, als het ware.

We zullen zien hoe de zaken zich ontwikkelen; doch het Vaticaan is al bezig de smetjes op dit pauselijk blazoen weg te poetsen op de hen bekende wijze van oeverloos gesemantiseer – iets waar Antoine een grootmeester in is. En Roderick zal er wel een flitsende goed nieuws show van maken.

Och, waar zijn de tijden van de zuilen toch gebleven: dan keek je gewoon niet en bleef aldus verschoond van ongevraagde optredens over alle zenders heen.
Het Gooise matras is nog nooit zo groot geweest, hoewel de beperkte maat van het ledikant het twijfelaartje nog steeds niet overstijgt.

Maar als deze Paus echt toenadering wil zoeken bij andere religies, zou het misschien aan te raden zijn zijn jurken te bestellen bij Zekeriya Gümüş, kleermaker eertijds gevestigd in Amsterdam.

gravatar

Heer Jeettje
Dat hellevuur kan ik u ook wel het een en ander over vertellen, hoewel dit is reeds bezongen door Leonard Cohen, maar dat terzijde. Nee die Jezuïeten en al het andere addergebroed waren volstrekt niet te vertrouwen, dat heb ik aaan den lijve ondervonden.
Om vervolgens 25 jaar later door Paus Callixtus III onschuldig te worden verklaard. Tenslotte heeft het de paus ook nog behaagd om mij heilig te verklaren.
Om een andere verzetssrijder, Asterix de Galliër, te citeren: Rare jongens die pausen

gravatar

Heer Jeetje, verlaat kom ik terug op uw bijdrage met een klein addendum: de ‘handenwringende’ die u Jezuiet acht was de Cistercensiër Arnaud Amary die de geloofsijver van de fanate edelman Simon IV de Montfort niet kon delen toen deze de Katharen uitmoordde. Jezuieten deden pas na 1600 actief mee aan deze katholieke Prinzipiënreiterei. Daarvóór hielden overwegend Dominicanen zich bezig met het betere inquisitieve hand- span- en wurgwerk.(Uit: Google, Inquisitie).

gravatar

Ik lees dat iets anders, Heer Outsider: na 1600 werd door de Jezuïeten “het voortouw” overgenomen; dit duidt op een actieve rol die actiever werd.
Maar het zinnetje wat mij enigszins luguber overkomt is dit: “In 1237 belastte de paus ook de franciscanen met de inquisitie”.

Die nieuwe Paus is klaarblijkelijk dubbelop van wanten wetend.

gravatar

Dit geachte forum rept helemaal niet over het feit dat de nieuwe paus van Jezuïtische huize is; NB de eerste Jezuiet die tot paus werd gekozen, de eerste Jezuiet dus die van binnenuit de (J.S.) Bachanalen in de Curie zal mogen dirigeren. Nederland kent de Jezuieten slechts aan twee hunner leerlingen: Ruud Lubbers en Dries van Agt. Aan de boom (her)kent men zijn vruchten.

Reageer
gravatar

Daar is de eerste ziekte al, je krijgt wel een huisdier maar geen boom erbij om dat dier tijdens de vakantie aan vast te binden

gravatar

Hij is gekozen op 13-3-13. Dat is het nummer van de auto van Donald Duck. Krijgt de pausmobiel nu ook dit kenteken.

Dan gaat hij voor mij door het leven als:

Paus Donald 1

Kan hij ook fijn zilverlingen gaan poetsen

( NB Donald Duck is altijd muntenpoetser bij zijn oom)

Reageer
gravatar

Nu het toch over nummers gaat, is het mij niet duidelijk waarom hij nu al genummerd wordt. Er zou eerst een Franciscus II moeten komen voordat hij Franciscus I wordt. Dit is de gebruikelijke gang van zaken.

gravatar

Ik snap niet waarom Van Rompui niet is gekozen. Die had dan Dagobert 1 kunnen heten.
Dat was een zegening voor Europa geweest en hij had zijn zegeningen over euopa uit kunnen spreken vanuit het Vaticaan.

gravatar

Arentinié van argent=zilver=is-al-over, overal gangbaar en mee te betalen… eer-gaand=argent, eerste betaalmiddel der grote bedragen. duurzaam en onvergankelijk metaal. Arentijnse koningin in den Nederlanden, Half Arentijnse paus in Roma, de Nazie’s vluchte er masaal naar toe…in voetbal niet onbemiddeld en de zilvervloot ook al door Hollanders gekaapt kwam daar vandaan… Joodse pausen? ach die katholieke in oorsprong zijn het even veel van Judassen=joods-huizen als het goede en slechte moordenaar verhaal.
de goede moordernar had 20 moorden gepleegd … den ander was niet zo goed en had er slechts een omgebracht. Pleegde je een misdaad dan kon je de kerk of tempel in vluchten en was je ongrijpbaar… ging je dan ook nog biechten dan waren al je zonden vergeven en kon je opnieuw beginnen. Priesters biechtgeheim en mochte je niet veraden… ook kon je je zonden afkopen met gestolen geld… de aflaten.
Want wie zonder zonden werpen de eerste steen .. in Haren of Oss maakt niet uit.
DE pauwes=pauw-is met zijne prachtige Pauwen veren en pontifikale klederdracht… Google: Filinni, die heeft het allemaal op film gezet….

Reageer
gravatar

Vrienden… vergeet niet dat alles een nummer en naam in noemen wat de natuur aan gaat. Het nummer dat het leven van hietbrink becijfert is 43 en het komt hem gewoon achterna.
13-3-13 is een opvallend getal doch dertien heeft niets met ongeluk te maken. Vrijdag de 13e verlies honderd euro, zo een ander vind ze en ziet geluk en ongeluk verdelen zich samen. De ganse ekonomie is van berekenen afhankelijk en ook jullie inkomst en uitgaaf. Vrijdag de dertiende=vrije-dag die-er-diend en dit gezegde verklaard zich deze uitdrukking woordelijk. Je hebt eigelijk vrij maar wordt toch opgeroepen ter-dienste en zo heb je inderdaad pech. In de zevende hemel is in de zwevende hemel. Zeven als geluk getal logisch bij dobbel=dubbele stenen. Daar 1+6, 4+3, 5+2, en andersom de meeste kansberekening maken om te gooien. Dat alles zijn reden heeft. Dus vrije dag en die-er-dien is ongelukkig. (Dit artikel als reaktie op Rene Bedoeld.)

gravatar

Wat over tijd? Als deze paus werkelijk het voornemen heeft de Augiusstal van de Curie te reinigen, dan vrees ik voor zijn leven. De vorige paus die dit voornemen uitte was al na twee weken exitus; vergiftigd, doodverklaard en gecremeerd voordat er een objectieve schouwarts bij was geweest. Het is ook te hopen voor de nieuwe paus dat hij geen rekening heeft bij de Banco Ambrosiana en niet met Vrijmetselaars zaken doet. Anders zitten we in no-time weer met zo’n cérémonie protocollaire.

Reageer
gravatar

De augiusstal is al lang geleden gereinigd . Dat heeft Herakles gedaan.
Om heer Jeettje te citeren Ken uw klassiekers.
Wel is het een probleem dat er ontzettend veel runderkoppen in het vaticaan aanwezig zijn.

gravatar

Chapeau, Oude ZZPeester, u doet uw naam alle eer aan: Dat de Augiusstal al was gereinigd, was mij -net als u- reeds bekend. Dat de pointe van mijn bijdrage u geheel ontging, soit! Maar uw wat weëig aandoende ode aan de 010-filosoof Jeettje die blijkens uw bevestiging zijn klassieken kent, wekt de indruk dat u in zijn voetstappen wilt treden: ik zeg u, NIET doen. Voor zover ik kan inschatten is J. niet gevoelig voor persoonsverheerlijking en vleierij, noch is hij een profeet die aanhang zoekt. Maar dat hij hierover zelve (s)preke.

gravatar

Even aan vraagje aan Het Collectief: vonden jullie deze verkiezing spannender dan het Eurovisiesongfestival?
Het was in ieder geval aangenaam korter.

Het traditionele relletje wint het wel: dat blijft nog wel even doorzeuren.

Reageer
gravatar

Heer Jeetje
Ik verschil fundamenteel met u van mening deze keer
Dexe verkiezing heeft veel te kort geduurd.
Ik wil er een voorverkiezing van maken met 6 kandidaten in spelvorm.
Vaste onderdelen zouden moeten zijn:
100 meter over water lopen
200 meter met een houten kruis voor het Vaticaan sjorren.
50 meter door brandende kolen lopen
Slalommen met de pausmobiel over st. Pietersplein.
De oren wassen van 50 daklozen.

Wij zouden dan de uitzendrechten verkopen uiteraard.

gravatar

Heer Jeettje
Collectief gezien vond ik beide evenementen bijzonder onbelangrijk.
Het valt mij wel op dat de verkiezing van de Paus meer gespreksstof oplevert.
Ik verwacht binnenkort een bezoeki van de nieuwe Paus. Ik heb nog wel een rustig plekje.

gravatar

Jaja, en dan nog een sequel er tegenaan gooien en The Making Of.., The Bloopers en eindeloze herhalingen zeker?

Je hebt trouwens een kans gemist, Oeteldinges: een verborgen camera in een kardinalenhoedje: Inside the Vatican.

gravatar

Mag niet klagen, heer Oeteldinges, daarbij gelijk wijzend op de rechterhelft die zeker niet is achtergebleven; van scheefloop is geen sprake.
U kunt mij inhuren voor het gebruikelijke tarief gangbaar in uw kringen.

gravatar

Technisch gezien kan zo een mini scanner eigenlijk alleen in een Pausmijter worden geïnstalleerd.
Maar waarom bevestiging zoeken van iets wat al sinds eeuwen reeds is vastgesteld?

Het onderlinge gekrakeel vastleggen is vele malen interessanter. En profijtelijker: de heer Oeteldinges en zijn Daniëlle kunnen er in ieder geval ruim mee toekomen.

gravatar

N.a.v. uw conclusie van ‘profijtelijkheid’: is R. Oerlemans een trendvolger of trendsetter? Kan hij, op straffe van broodverlies, slechts de brood-en-spelen-markt bedienen met wat de RTL en SBS massa’s van hem vragen (volo, non valeo) of breekt hij baan met introductie van nieuwe formats voor een vrijwel normen- en waardenloos reclamemedium? Wellicht kunnen we dan binnenkort getuige zijn van een rituele vrouwenbesnijdenis, als documentair, cultuuroverstijgend, infotainment; in een co-productie met Endemol, mede mogelijk gemaakt door het Fundamenteel Vrouwenconserveringsfront.

gravatar

Och, beste Wrederik, men is multimiljonair; maakt het dan wat uit of je volger bent of setter?
Het pensioengat is afdoende gedicht, zelfs op een wijze dat men moet oppassen niet over het heuveltje te struikelen, en ook een multimiljonair moet een hobby hebben.
Dus in plaats van een postzegelverzameling te beginnen, maakt men zich druk over andere non-items: bladgouden bubbelbaden, het vierenveertigste toilet in de villa, de zoveelste Ferrari of idd het trendvolgen of -setten.

Uw idee omtrent vrouwenbesnijdenis is aan aanzet, het trendsetten is voorbehouden aan hem die een format bedenkt om in teamverband op een afgelegen oorlogslocatie iets creatiefs te doen met de afsnijsels: “Mijn Labiaalste Uitvinding” of iets dergelijks.

gravatar

HABEMUS PAPUM

Een Argentijnse paus die zijn opgaven goed gemaakt heeft.
Een man met één fout. De overige kandidaten hadden veel meer fouten.
Was oiverigens mutiple choice.
Zal wel zijn binnengevlogen door J Poche.

Reageer
gravatar

Dat is een lastige: enerzijds hebben de Bollen altijd buiten gelopen -scharrelvlees als het ware- daar waar kardinalen zitvlees kweekten en dat duchtig marineerden met miswijn alvorens het stevig door te roken met sigaren.

Het zal voor de hond toch meer op de smaak aankomen, denk ik.

gravatar

Paulus den Boschkabouter
waar blijven die Bossche bollen eigenlijk?
In dit tempo zitten wij straks weer collectief olliebollen te bakken.

gravatar

Heer Spaland
de hoogste voedingswaarde zit in Pedigree Pal. Hierin is paardevlees verwerkt.
Een proeftijd voor deze paus lijkt mij zinloos. Voordat hij de proeftijd heeft voltooid heeft hij het loodje al gelegd.
Het kan natuurlijk zijn dat ik u verkeerd begrijp en u een proeftijd tijdens het avondmaal bedoelt als voorproever.

gravatar

Doet me denken, Heer Spaland, deze jezuïet tooit zich met de naam Franciscus – een Fransicaner pur sang. De orde van nederigheid en karigheid, én hij wil de Paus van de armen worden. Goede zet,want daar zijn er meer van dan rijken, wie zei er iets over jezuïtisme?

Maar we zullen zien: ik voor mij geloof dat pas, van die deemoed en karigheid, als hij het lef heeft die Pausmobiel in te ruilen voor een eenvoudige en solide Solex.

gravatar

Marc Rutte heeft al audientie aangevraagd om ervarigen uit te wisselen ivm met de armoedige en karige tijden van zijn eigen burgers. Hierbij zal de nederigheid niet ter sprake komen

gravatar

Opdoeken deze kerk.
Niet meer van deze tijd.
Stelletje viezeriken en ook de nonnen deugden niet. Weg ermee.
Stamt uit de Middeleeuwen!
En de paus, wat een risee!

Reageer
gravatar

Pollens, altijd hetzelfde liedje met die Heiligen. De mond vol over goedertierenheid, maar wel fanatiek op de strepen staan.

Maar hoe dan ook, Sinterpaulus, dat God ook aftreedt zoeken ze in de hemel wel uit. Wij hebben het hier over het grondpersoneel.

gravatar

Hare Hooggeboren, nee dat is niet waar, Laaggeboren dan, nou ja Hare Geboren Majesteit toekomstige Koningin van heeeeeel Nederland en bijbehorende gebiedsdelen,

Aan uw wens aangaande witte rook kan ik geen invulling geven wegens protest vanuit de Kamer, alhoewel mijn eigen partij daar positief tegenover staat.

gravatar

Dat rookoventje lijkt mij overigens wat klein voor het verbranden van al die stemapparatuur. Of stemmen ze met 7″ tablets? En is de app alleen via de Appstore te krijgen of ook in de Playstore?

Reageer
gravatar

Ja, hier wreekt zich toch het aftreden in plaats van fatsoendelijk doodgaan van de oude paus. Immers worden stukjes oude paus verbrand in dat oventje om die rook te genereren?
Die mogelijkheid is de kardinalen nu ontnomen, benieuwd hoe dat opgelost wordt.

gravatar

Of de kardinalen gaan symbolisch hun jurken verbranden om hun eis voor fatsoenlijke broeken kracht bij te zetten.

gravatar

Sakkers, helemaal over het hoofd gezien: bij gebrek aan oude paus om op te stoken moesten ze er wel snel uitkomen, om te voorkomen dat ze in hun Jaegertje kwamen te zitten, gelijk Artistide opperde.

Het Pauselijk gewaad lag al klaar, dus de eerste kardinaal wiens jurk in de oven verdween is hem geworden.
Typisch beproefde Jezuïeten strategie geweest.

gravatar

We wachten het paus-journaal vanmiddag om 16:35 uur bij de RKK op TV in spanning af. Ik meende te horen dat Dieuwertje Blok het gaat presenteren.

Reageer
gravatar

Kan dat journaal via alle telelijkvisiezenders bekeken worden, of zal dat uitsluitend via een dubieus kanaal te zien zijn, waardoor die oven slechts zichtbaar gemaakt kan worden via een zogeheten ovenschotel en bijbehorende randapparatuur?

gravatar

Toch blijf ik gecharmeerd van de naam “Prius” voor de volgende paus.
Een spiksplinter nieuwe Coyota als pausmobiel is niet te versmaden.

gravatar

Beste Bøs, ik verwacht dat het gewoon op NPO 1 te zien zal zijn. U weet wel, het vroegere Hilversum 1.

gravatar

Heer BS, wat heeft u dit weer prachtig verwoord!
A propos, wat ik u altijd nog eens wilde vragen.
Als een Amsterdammer op uw bus staat te wachten, rijdt u dan voorzichtig door, of schopt u hem er hoogstpersoonlijk zelf af?

Reageer
gravatar

Blasfemie=plas-0ver-mij… Het zijn allemaal kerkelijke woorden en daarvan zijn er Door Hietbrink duizenden verzameld en wachte op publikatie.
De inquistie=en-kuis-die taal geleerden staan dat niet toe. Vaticaan=weet-en-ken en wat hietbrink weet en kent daar moet hij voor gediplomeerd zijn.

gediplomeerde spraakverwarring…
een georganiseerde chaos….
geleerde taal verstarring…
Hietbrink ongeschoold slaat los.

De speld geeft mij niet al te veel suport, door dat wat de boer niet kent niet vreet. Doch geloof me een gans accapunctuur=ijke-punt-door van het taal-lichaam heeft Hietbrink door stoken en U haalt U schouderen op en denkt… ja maar! wat moeten wij daar mee? Doch vind alles wat Hietbrink uitkraamt maar eens in de boeken of elders op internetjes… Het is ongehoord… ora et la bora=horen en laat gebeuren. Examen=ijk-samen en kijk maar of alles klopt; van en-zie-kloppe-die=encyclopedie, maar daar klopt dus niets van. Maakt U daar maar eens kwaad over.

Reageer
gravatar

Heer Spaland Einstein had periodes dat hij zichzelf niet eens begreep Het was de Katholiek Lemaitre die hem weer op het rechte pad bracht

gravatar

Het gerucht is incompleet. Het zou gaan om de laatste paus die niet alleen zijn staf, doch tevens het celibaat hoog houden zal.
Van de vervolgpausen mag verwacht worden dat die concubinaten of zelfs huwelijken zullen aangaan. (Er zou dan van tussenbeense pausen gesproken kunnen worden.)

gravatar

Zal er dan ook sprake zijn van erfopvolging ? Komen er mogelijk ook jonge en vrouwelijke pausen.

En hoe gaat de vrouw van een paus heten ? “Pauspoes” lijkt me wat te frivool.
Om nog maar te zwijgen van de mannelijke partner van een vrouwelijke paus of een homopaus. Lastg, lastig.

gravatar

Zoals meestal ben ik het niet met Bodar eens. Het slag roomse pausen dat wij de voorbije eeuwen hebben langs zien komen doet mijn hart niet sneller kloppen. Is er niet zoiets als een pausentoets, welke eerst met goed gevolg moet worden afgelegd? Zo ja, dan vind ik dat de meest geschikte persoon de functie maar moet vervullen, ook als dat een homosuele moslim is, of een afgekickte en opgekikkerde drugsverslaafde (of desnoods -runner)

Reageer
gravatar

Heer Henk,
Dee meest geschikte persoon is degene die niet alleen als beste uit de pausentoets komt, maar die ook -volgens oude, Vaticanale gebruiken- zich het handigst op corruptieve wijze staande weet te houden. Wat mij betreft zou ik het heel geschikt vinden indien de nieuwe Plaatsvervanger van God het Rijke, Roomse Leven wat meer zou ronddelen.

Jøf Paola,
Dat lijkt mij een mooi begin.

gravatar

Beste Duizenddichter. Schei toch uit man!

Hildegard van Dingen
Die kon ‘k weet niet hoe hard zingen
Dat ze bad tijdens het baden
Had ik veel te laat in de gaten

Dus ik zei gij se serpent
Het gaan kloten van ne vent
Je lijkt eraan gewend

En voor als ge’t nog niet weet
Ook je biechtstoel wordt getaped

Trut

Reageer
gravatar

Het Vaticaan is in de afgelopen jaren flink getroffen door nogal wat belangentegenstellingen, daarom raad ik de bijeengekomen kardinalen (Congregazione di Cardinali) een Zakenpaus (Papa di Affari) aan. En een curie zonder katholieke kardinalen (Curie Non Cattolici), want die houden zich enkel onledig met ruziën.

Ik wijs erop dat Mario Monti weer beschikbaar is. Silvio Berlusconi raad ik af vanwege zijn al te katholieke werkmethoden.

Reageer
gravatar

De Heer God laat weten met rust gelaten te willen worden. Hij is vierduizend jaar na de Schepping het voortdurende gezanik over Hem spuug en spuugzat. Iedereen schijnt beter te weten wat Hij wil, dan Hijzelf.

Zijn letterlijke Woorden waren: “Laat ze daar beneden voortaan maar alleen ploeteren. Ik besta vanaf morgen niet meer.”

gravatar

Het is voor mij als deemoedig schepsel Gods wel moeilijk om een echte Heilige de wacht aan te zeggen, maar ik doe het toch.

Heilige Petrus, dit is de reinste blasfemie. Ik zal voor Uw vergeving mijn avondgebed tot de Heere richten.

gravatar

Kees, ben je van je geloof gevallen ofzo? Gereformeerden doen toch helemaal niet aan heiligen? Dat is zooo rooms…

gravatar

Ja zeg. Natuurlijk vliegen er boze geesten rond. Is het dan zo’n gek idee om er een emmer water over te kappen? Dan is zo’n geest meteen gevloerd. Je kunt er ook met een pistolius op gaan vlammen, maar het is beter om de vleugels van de geest nat te maken. Ik bekijk de geesten gewoon héél boos en dan gaan ze gewoonlijk ook weg. Soms probeer ik ze te ontlopen. Maar alleen Afrikanen gaan er preventief water over gieten! Kudos to my girlfriend! Dankzij haar heb ik van geesten geen last.

Reageer
gravatar

Gelukkig is ze erg lief. Ze blijft wel haar Jungle Fever behouden door ‘rare’ dingen te doen. Gelijk soms een halve emmer water voor de deur uitgieten ‘om de boze geesten weg te houden’. Om dergelijke dingen maak ik al 10 jaar ruzie TOT ik van de week op de TV een Ghanees water over zijn Mercedes zag kappen ‘om de boze geesten weg te houden.’

Reageer
gravatar

Een Pool lijkt me meer geschikt. De denkwijze van een Pool is helemaal anders dan die van een Ghanees. Zo loop ik al 17 jaar met een Ghanese rond die plots is MIJN bed lag. Ze is vooral goed in koprekenen en geld bijeen houden. Het duurde geen 2 jaar voor ze mijn nek bijna brak.

Reageer
gravatar

Turkson=turk-zoon en dat zijn echte doortrekkers dus…. dat komt wel voor mekaar met al die jongens onderling.
Dikke sigaren zonder bandje…papa=pijpen…
Habemus un papa=hebben-me-us een paus.
Krijgen we nog meer vluchtlingen uit Afrika … zogenaamde touristen die de paus éven één keertje willen zien en dan ergens in Europa verdwijnen.
Blacky in the withe house, blacky in het vatikaan… wij sturen wel weer bloemen. Filice florada Ollanda Garcia zal hij dan zegenend zeggen.

gravatar

Schei toch uit man! Hidegard van Bingen; die wist iedereen te dwingen.
Was veel te vroom en bad nog in bad inplaats van daar te zingen. Ging biechten ook als ze geen zonden deed, was zo kuis dat er nog geen vlo in haar schaamhaar beet. Maagd door niemand ooit gevraagd en ach ja wie kust er nu een klooster zuster.

Reageer
gravatar

Ik hoor net op Radio5, de RKK dat er voor het eerst een vrouw kandidaat is voor de functie van Paus. Ze maakt volgens geluiden een serieuze kans om de eerste vrouwelijke paus te worden en zou met name goed liggen om de reputatie van de kerk te herstellen. Het is een Italiaanse vrouw van 71 en wil staat naar eigen zeggen in in de traditie van Hildegart von Bingen.

Reageer
gravatar

Tja, na de introductie van de Smurfin, al jaren geleden, is een pausin ook denkbaar.
Voor de jurk hoeft ze het niet te laten en een naam als Pius laat zich makkelijk vertalen in Pias of zo.

gravatar

Hierbij solliciteer ik als Abraham de tweede, paus, top-rabbi, mega-ayatollah, super-dominee, opa-triarch etc..
Al die flauwe afscheidingen en stromingen moeten maar eens afgelopen zijn, vind ik.

Een fusie met het hindoeïsme lijkt me ook goed, maar dan moeten ze wel die lange ingewikkelde namen inkorten. En het boeddhisme is, in alle bescheidenheid, ook welkom.

Reageer
gravatar

Vorige week nog hebben ze in Acapulco een Belg omgelegd. Die van SARENS kranen. Half Nederland staat ook vol SARENS kranen. Hij heb wellicht gewoon zijn Vlaams gat geveegd aan de doodsbedreigingen. En zo’n Mexicaan zijn gedacht gezegd.

Reageer
gravatar

‘Out on the West-Texas side of El Paso I fell in love with a Mexican girl. Night time would find me at Rosies cantina, with wicked Felina the girl that I love.’

Wablieft er U Paus? Dat ik gewoon veel liever in Rosies cantina zou zitten, desnoods met Felina er bij, dan de mensen vanaf dit balkon zitten te zegenen waar ze bij staan.

Reageer
gravatar

dominevobiscum=doe-mijn-vol-bij-schuim
als de kelk met wijn wordt gevuld…
Wierook=wij-rook=gewijde-rook. Communie=kom-in-de-unie. Priester=prijst-heer. Pastoor=posthouder.
Kaplaan=kapel-aan.
Dominee=domineer, domineren…
deken=die-eijken=kijken of alles goed zo- als het moet…
Bisschop=baas-schap.
Kardinaal=keur-dien-al.
cilibaat=ziele-poot.
Sacrament=zekere-meent.
schijnheilige=is-geen-heilige
Paus=baas van het spul dus geen gelul.
Protestant=protest-hand… het vingertje omhoog van wat al niet mag.
Katholiken=kut-hol-likken en weet niet wat ze allemaal nog wel flikken.

Reageer
gravatar

Vreemd dat in alle andere talen dit hele Hietbrink rijtje in herachie, al die namen zuiver Nederdiets en in andere talen zwaar onherkenbaar verbasterd… Episcopi=Grieks BV En met Baas-schap=bisschop dus wel een woordelijke betekenis heeft. Vicarus, camerlenge/kamerling, of zijne eminentie, moeten dan ook te verdietse zijn?

gravatar

Just @ Marcel… Vicaris=waak-keur-huis en daar de baas van. Kamerling=goed. Eminentie=Heem-in-ende dat is Benedictus thans en de naam die hij daar in roem aan overhoud door plaats te maken voor zijn opvolger. Daar kunnene er vele op aarde nog een voorbeeld aan nemen met hun zwaar gepesioneerde macht. NUlla est=NUl-is-het.
Geen enkele geloofs uitoefening is van geen enkele tijd en zeker niet meer van onze tijd. Voor mensen die met een leeg hoofd zitten en volgepraat door anderen. Preken=spreken. Verstaan=verstand. Hoe meer je verstaat, hoe meer verstand doch… instinct=in-us-denkt en dat zijn de meeste van ons kwijt.

gravatar

Het zou al helpen als alle priesters hun jurken aan de wilgen zouden hangen en broeken zouden aantrekken, met heel veel knoopjes aan de gulp.

gravatar

Maar liever niet Nethanyahu, want dan gaat het Vaticaan door heel Italië nederzettingen bouwen en de plaatselijke bevolking proberen te verdrijven.

gravatar

Wat te zeggen van een tweelingbaan ? Wil ik wel pausen na de pauze. En tegenwoordig is het exakte geloof niet zo belangrijk meer, al zou een islamitische paus wat te ver gaan.

Reageer
gravatar

Als er witte rook uit de Sixtijnse Kapel komt, wordt dit dan ook gesponsored door de tabakslobby ??

Als dat zo is, ben ik voor de actiegroep

“WITTEROOK:NEE”

Reageer
gravatar

Als symbool zou het inderdaad beter zijn om witte nicotinepleisters uit de schoorsteen te laten komen. En aan de wie-rook zou ook iets gedaan moeten worden.

gravatar

“Sommige mensen brengen ons zelfs in verband met vreselijke zaken als homoseksualiteit.” Dat kan hij nooit gezegd hebben want hij heeft zelf verklaard (niet-practiserend) homoseksueel te zijn.

Reageer
gravatar

@ Heer Jeettje
Niet alleen het spellen maar ook het goed schrijven van de namen is uiterst belangrijk. Als ik een naam verkeerd beitel in de zerk is dat zeker niet om je dood te lachen

gravatar

Hietbrink gaat van de spreektaal uit, daar het gesproken woord tienduizenden jaren voorsprong op het geschreven en daar door verbasterde woord.
Als Pieke Dassen Rotterdammer van geboorte Roterdanm ontvlucht… en als pieke Dasse in maastricht beroemd geworden. Wij spraken die N niet uit.
Pieke Dasse woonde om de hoek van mijn straaat en wilde van Rotterdam niets meer weten. Ligt daarom ook aan de sint Pieters Berg te Maaststricht begraven.

Grafschrift van de Duizenddichter…

Ikke wasse pieke dasse
altijd de kinderen lief
liet ze poepe en plasse
volwassen is onze dief

gravatar

Antoine moet beter zijn haar wassen, ik zie een beetje roos op de kraag van zijn jas.
Voor de rest zou een katholieke paus deze keer ook wel eens leuk zijn voor de verandering.
Ben benieuwd welke koers het Vaticaan dan vaart.

Reageer
gravatar

Ontslag=ontslagen=en-niet-slagen
omdat alles wat den meester vroeg
duizend dichters en nieuwe vragen
de antwoorden nimmer goed genoeg

en deze paus zich zelve ontsloeg
gij-benedict tijd de hoogste tijd
probeer het eens over ander boeg
speel alle onzin nu eindelijk kwijt

er valt eigenlijk niets te vragen
hier komen ook geen reaktie’s op
behoeft ook niemand uit te dagen
dus iedereen houd zijn domme kop

gravatar

Ik kijk vaak belangstellend naar de uitzendingen Ik vind ze interessant en leerzaam. Maar helaas wat maakt u op 1e kerstdag ‘s avonds 22.00 uur op de TV een enorme blunder met de woorden hier trok Mozes met het Joodse volk door de woestijn.
Dat viel mij van u wel heel erg tegen om de naam Joodse volk te zeggen in plaats van het volk van Israël. (namelijk het de 12 stammen van Israël)
Voor de Babylonische ballingschap was de naam Jood of Joods nog nooit gepruikt. U moet toch wel weten dat het joodse volk uitsluitend bestond uit het twee stammen rijk van Juda en Benjamin. Die na de Ballingschap weer terug keerde naar Judea. Zie Ezra 1 vers 5.
P.S. dit is niet om u af te kraken, maar ik had een betere uitleg van u verwacht.
Met Vr. Gr.
A. Rademaker.