Boogerd: ’Ik noem geen namen, zeker niet die van Erik Dekker’

Oud-renner zwijgt over vijftien à dertig collega’s

Nu Michael Boogerd eindelijk dopinggebruik tijdens zijn actieve wielercarrière heeft toegegeven, is het wachten op meer namen. Boogerd weigert echter een boekje open te doen over de dopingcultuur binnen het gehele Rabobankteam. “Ik ga geen namen noemen. Zeker niet die van Erik Dekker.”

Boogerd neemt zijn ‘zwijgplicht’ hoog op: “Met Erik Dekker heb ik een hechte band en een jarenlange vriendschap opgebouwd. Hij is mijn bloedbroeder. Waarom zou ik dan de eerste zijn om bekend te maken dat hij tien jaar lang EPO en cortisonen heeft gebruikt? Het zou niet collegiaal zijn om over oud-ploeggenoten uit de school te klappen. Met name niet tegenover Bram Tankink, Pieter Weening, Joost Posthuma en Karsten Kroon.”

Boogerd denkt dat doping wel stelselmatig werd gebruikt binnen het team, maar noemt man noch paard. “Als ik tel wie er in al die jaren doping heeft gebruikt, kom ik zo tot ongeveer vijftien à dertig Nederlandse renners. Maar ik vind het niet chic om daarmee naar buiten te treden. Dat moeten ze zelf doen. Zo’n jongen als Léon van Bon kan heel goed voor zichzelf praten. Laat staan Jan Boven, Maarten den Bakker of Gerben Löwik. Ik vergeet er vast nog wel een paar.”

Boogerd ontkent niet dat het in zijn eigen belang is om terughoudend te zijn: “De naam van Max van Heeswijk wil ik in het bijzonder niet noemen: ik krijg nog geld van hem.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geen namen noemen? Volgens mij noemt hij ze zo’n beetje allemaal, met een suggestieve beschuldiging erbij. Was hij maar blijven fietsen, met of zonder dope. Dat gepraat is niet om aan te horen.

Reageer
gravatar

Het zit heel simpel. Let op, want dit is een ragfijn vooropgezet plan.

Die wielrenners bekennen nu allemaal dat ze doping hebben gebruikt. De hele wereld valt erover, dus wat hebben ze straks: alle AANDACHT. En wat kun je dan vervolgens daarmee? Geld verdienen natuurlijk. Die wielrenners staan nu volop in de schijnwerpers en gaan straks de namen bekendmaken van de fabrikanten van die doping. Tegen vette betaling natuurlijk van diezelfde fabrikanten.

Kassa!

Reageer
gravatar

Aha! Dus binnenkort kunnen wij reclamespotjes verwachten met de strekking:
“Erik en Michiel gebruikten het ook! EPO van ****, nu in handige doordrukstrip in de officiële Tourverpakking voor maar ** “

gravatar

Precies!

En uiteindelijk is het weer de schuld van de banken. De Rabobank in dit geval want die had zich juist teruggetrokken uit het wielrennen. En ook wielrenners moeten uiteindelijk de hypotheek op hun huis betalen dus gaan ze op zoek naar alternatieve inkomsten.

Dus reclamespotjes, maar ook Facebook campagnes: “Deel NU je EPO-schema met je vrienden”. En wat te denken van de officiele BloedDopingHyve? En nieuwe games: The Cortison Hunter, waarbij je uiteindelijk eindbaas Schipper moet zien te verslaan. Het komt er allemaal aan.

gravatar

Nu is onze Minister van Financiën ook nog gaan lopen. “Ik was de verdachtmakingen beu en kon daardoor mijn functie niet meer uitoefenen.” ????

Als ze je plots van iets gaan beschuldigen wat je niet gedaan hebt? Ik zou alvast PISNIJDIG worden. Alleen kunnen die lui er zélf niet aan uit. Hoeveel geld was daar en hebben ze ons in Holland geen oor aangenaaid? In Holland denken ze dat ze op hun beurt ook genaaid zijn. Een mens raakt daar niet wijs uit. Het enige wat zeker is,is dat dergelijke shit georganiseerd wordt. Ze zitten maar wat te gokken. Elke mens brengt geld in de laai.

Reageer
gravatar

In Belgie gebeurt alles altijd 100 jaren later… dus ga daar wonen als de wereld vergaat… heb je nog een eeuw België te goed. Hietbrink was er bij toen Rik van Herentals in zijn eigen thuiswedstrijd wereld kampioenschap schuimbekkend als 2e op het podium stond… van doop of woede? daar een ander Belg hem geflikt had. De Belgen houden zich niet aan afspraken dus ook geen Belgische paus alstUblieft.

gravatar

Ergens in de jaren 70 ging die ouwe paus dood. Toen kwam er een nieuwe: Johannes Paulus 1. Van 26 Augustus tot 28 September 1978 ging die gast mee! Ik was toen een jaar of elf. Iedereen had daar zo zijn gedacht over gelijk dat ze hem vergiftigd hebben??? Misschien woog het pontificaat gewoon te zwaar?

WIE WEET WAT ER NOG UIT DE KAST GAAT VALLEN?

Toch zouden er in België nog 13% gelovingen rondlopen.

Reageer
gravatar

@ DE GEBELGDE BELG
U roert hier een merkwaardig fenomeen aan. Oude pausen die dood gaan*
Merkwaardig dat dit nog nooit iemand anders is opgevallen althans geen wetenschappelijk werk over is gepubliceerd.
Zelfs Hietbrink is dit ontgaan naar het schijnt.
Heeft u al enig inzicht in de reden waarom dit gebeurt. Persoonlijk denk ik niet dat vergifitiging de reden kan zijn want de geest van elke paus is vergiftigd. Er zal dus een andere doodsoorzaak moet zijn. Bij normale stervelingen komt het namelijk niet voor dat zij op oudere leeftijd komen te overlijden.
Dit lijkt mij een goede case voor Inspector Frost.
Dat er in uw land nog 13% gelovigen rondlopen is ook zeer twijfelachtig.
Realistischer zou zijn dat er nog 13% goedgelovigen rondlopen.

* p.s. Ik heb nog wel wat ruimte over voor welke paus ook.

gravatar

@ G.raf.zerk. Hietbrink wel alle woordverklaringen nog aan toe… is heus wel op de hoogte. De lachende Paus hebben ze inderdaad laten inslapen. Lach te lachen zelfs de lach op zijn gelaat in zijn slaap zei ons voldoende… Naar de eeuwige slaap…Met het meest beroemde boek in zijn hand aller tijden; van de Nederlandse schrijver Geert Groote… In navolging van Cristi… doch wie in andermans voetsporen treed laat zelve geen sporen na! Overigins in een gekke huis word het meest gelachen.

gravatar

Gebelgde belgen, want er zijn er wel meer van… Hietbrink denkt dat er juist niet veel ruimte meer over voor Pausen. Het zal de moeilijkste Paus-keuze aller tijden worden. Ze moeten n.l. eerst gescreend omdat; er te vele van laat de kleintjes tot mij komen… en daar weten ook de Belgen alles van.
Dus hoplelijk een zwarte paus en die verhuist dan met de ganse cristenhandel naar Afrika… want de kerk heeft het meest ontgonnen monikkenwerk grondbezit op aarde en is dus puisant rijk. Dan hoeven wij ook geen ontwikkelings hulp meer te geven aan Afria, had je daar al aan gedacht?

gravatar

Heer Hietbrink,
Ook een zwarte paus zal eerst gronding moeten worden gescreend. U stapt te lichtvoetig voorbij aan het feit dat De Congo vroeger een kolonie van België was. Hier zullen zij de door u aangehaalde leer ook hebbben verbreid en toegepast. Dan zal het kwaad opnieuw de wereld niet worden uitgebannen.

Het mea culpa zal opnieuw door de gewelven van het vaticaan galmen.

gravatar

Al op jeugdige leeftijd werden we gepakt met porno. We broken gewoon in, in van die wegwerkzaamhedenbarakken en we schoepten daar de gore posters van de muur. Niemand is daar ooit over komen klagen. Aleen mijn ma is er achter gekomen omdat ze de onhebbelijke gewoonte had om niet te kloppen.

Reageer
gravatar

Met de Katholieke Kerk ging het wellicht al meteen mis. Vanuit alle windstreken kwam men naar het kind kijken met 3 gasten en al die bazaar. Ik ga bvb geen 5000 km te poot om naar een kind te gaan kijken. Met Smyrre en dingen dan nog. En die lui waren dan nog ongewoon oud ook voor die tijd. En van 3 kleuren.

Reageer
gravatar

Hebben jullie ook al TOTAAL ongevraagd ENI vast qua electriciteit? Nuon is ENI geworden. Een hond met zes poten.

Gelukkig hebben ze EINDELIJK Frisco buiten de loonlijst van Telenet gezet. En Duckinghe ook. Wat Joodse Amerikanen die de zaak overnamen waren het wellicht oneens dat Frisco nog bovenaan de loonlijst stond. Ik vrees dat het er niet goedkoper op gaat worden. Onze eigen prinsen leven van subsidies, ze gaan hun eigen niet vol vreten in buitenlandse beheerraden.

Reageer
gravatar

Hietbrink Reaktie’s in Iran… Hoorde dat het in dopeland=Holland openings nieuws was in het 8 uur journaal en 24 uur daarvoor al op “de speld”
Reaktie uit Iran… Ooooh… Mikel Boogert! Dope! dat wisten we al zo lang! Was als pasgeboren baby al gedoopt.

Reageer
gravatar

en dan gaat dit nog om onschuldige prestatieverhogende middelen.
De echte doktoren maakten hun renners heroineverslaafd.
Net voor de start kregen ze een shot, en het volgende shot lag klaar bij de finish. De dosering om de finish te halen was echter alleen afdoende als ze bovenmenselijk hard fietsten. Reed je net wat minder hard dan ging je het laatste stuk cold turkey. En vergeleken met die hel is de Alpe d’huez een kinderparadijs.

Reageer
gravatar

Dus U wilt zeggen dat; Ceasar door Bruttus etc… Niet te geloven…toen al. Maar de grootste presatie blijft toch dat; de meeste nooit gepakt, ik bedoel nooit zijn gepakt of ze moeten nog in de krant willen komme.
Wat heb je er aan om-als-dan-nog te bekennen ? of is reclame dan via naamsbekendheid dan toch reclame; met ander woorden: wie niet heeft gebruikt heeft nooit gefietst of is op zijn minst niet eerlijk? “Ik gebruik: dus ik ben” Ik ben gebruiker. Ik Ben groot verbruiker. Pas op hoor! Wij hebben ook nog de Atoom Boem! The American way!
De dans om het gouden kalf van de sport. Wat is goud toch on-eerlijk!
Jammer voor onze vliegende huisvrouw. It is not Fanny!

gravatar

en nog steeds geen stront aan al die knikkers. Wij hebben een Blacky USA President. Krijgen een Morianen paus; en een zwarte tour de france winnaar… Hard lopers op de fiets… zij kennen geen middelen. De medicijn man voorloper van onze apotheker.

gravatar

Dit gaat over dopinggebruik bij fietsen.
Ik heb nog niet gehoord dat er al kinderen zijn betrapt voor doping gebruik bij het spelen met knikkers

gravatar

@ Berend; dan kun je dus spreken van schoonschip of clean tour ?
Dat is dus uithuilen en opnieuw beginnen?
Is mart Smeets daar niet te oud voor?

gravatar

@ Hietbrink U hebt een zuiver punt.
Staat in de Staaten bijbel: “De eerste zullen de laatste zijn en de laatste zullen de eerste zijn” Daar geloven wij oprecht in.

gravatar

In de bijbel staat ook! wie zonder zonde gooit de eerste steen… Komt neer op: Wie het eerste ruikt heeft de spuit gebruikt… allemaal veraders onder elkaar vanwege de publiciteit.
Sport=poen en daarom is het te doen!!!! En zeg eens dat het niet waar .

gravatar

Boorger geloogert=gij-loog-hard.
“ik noem geen namen”maar die zijn toch allemaal al bekend” ? De sensatie van de tour 2013 zou zo maar kunnen zijn dat de laatst geklaseerde renner uiteindelijk de toer wint! Ondanks 18 uur achterstand clean.
En de gele trui… krijgt… en de groene… en de witte en de bolletjes en dat zijn ongeslikt 4 truien in één tour… daar heeft Armstong wel wat langer over moeten doe. Of is de tour naar zijn malle moer!

Reageer
gravatar

Na dit bericht wordt ik wel nieuwsgierig, wie zijn die 15 tot 30 man?
En wat is er toch met de eppo, dat is toch een leuk blad?
En waarom heet het de ronde van Frankrijk, als het niet gaat om bolle mensen?
En waar is het kwijtraakplekje!?

Reageer
gravatar

Ach Heer Spaland
Ik was nog bezig met het spelen van enkele simultaanwedstrijden, om die reden heb ik helaas niet eerder kunnen reageren.
Ik vrees echter dat uw leeftijd u toch enigzins parten gaat spelen na uw recentelijke verjaardag.
U geeft mij te veel eer. Ik heb mijn neefje het schaken niet geleerd dat was mijn oom Jan,

gravatar

Ik heb altijd ontkend bij mij is er wel sprake van geweest omdat de jockey
mij achter de wagen spande.
Die had echter te diep in het glaasje gekeken.

Reageer
gravatar

Als ze nu gewoon allemaal de Solex zouden hebben gepakt om door Frankrijk te rijden zou dit hele verhaal tamelijk onbestaand zijn.

Op een Solex hoeft men alleen de trappers te gebruiken als de brandstof op is, en met een extra bidonnetje benzine kan men genoeg kilometers maken naar de volgende benzineverstrekker.

Moeilijk gedoe ook altijd: men ziet nu maar eens wat daar allemaal van komt.

Reageer
gravatar

Of hebben alle renners volop paardenvlees van renpaarden gegeten en daarmee de epo, cortisonen etc. automatisch binnengekregen ?
Het was tenslotte al verdacht dat die paarden nooit een bek (mond) opendeden als er naar doping werd gevraagd.

gravatar

@ARTISTIDE Ik sluit niks meer uit sinds ik paardenvlees in mijn sinaasappels heb aangetroffen. En dan vraagt die slager ook nog of ik alcohol op heb, de brutaliteit!

gravatar

@ Henk de Zeeotter
Dat krijg je als je je sinasappels voor paarden laat verkopen dan heb je noch vlees noch vis en van sinasappels gaje haulucineren dat is bekend

gravatar

ik vind het wel logisch dat je van het geld uit de gokwereld zakjes bloed koopt, want dat komt niet uit als je niet mag winnen, zo blijft alles rollen alleen je fiets gaat niet zo hard meer

Reageer
gravatar

Dat er niet alleen mannen niet genoemd worden maar ook paarden. Wat voor insider knowledge heeft deze Boogerd dat hij man noch paard wil noemen? Een zeer onverkwikkelijke zaak naar mijn idee…

Reageer
gravatar

Neo Kolonist,
Boogers heeft het over de werkpaarden die de middelen onder hun shirt naar de kopmannen brengen.

gravatar

Oei, dat is een goeie, Oliedom.
Wat een geweldige smoes geeft u hier cadeau: hij kan nu zeggen dat hij niet bewust slikte, maar dat het kwam van het doorgezweten lunchpakketje dat zijn knecht hem aanreikte; dat vuige dopehoofd die de sport naar de knoppen helpt.

Namen worden uiteraard niet genoemd.

gravatar

Er zijn sterke aanwijzingen dat het om de nummers 1 t/m 317 van het klassement gaat.

Nader onderzoek dient uit te wijzen welk klassement.

Reageer
gravatar

Beste Bøs,infuusnaald geeft verdachte gaatjes, wij adviseren de dagelijkse dosis middels zetpil of suppositorium, in de volksmond ook wel gekend als poepsnoepje of suppo in te brengen.

Reageer
gravatar

Beste Jan, is het nemen van ijzertabletten niet wat omslachtig? Het gaat uiteindelijk om successen op de fiets. Waarom dan niet gewoon direct een rijwiel in de aderen getransfuseerd?

Reageer
gravatar

Mijn fiets is van aluminium. Dat is bijzonder slecht voor de hersenen schijnt het. Je wordt er acuut dement van en je korte-termijn geheugen lijdt er onder. Hoewel… Dat schijnt nou juist het probleem te zijn van veel wielrenners op het moment. Misschien dus toch…

gravatar

Laat ik dan ook maar bekennen dat ik al jarenlang ijzertabletten gebruik. Na de krachttraining neem ik een proteïneshake tot me en voor een oudejaars-hardloopwedstrijd in Duitsland heb ik zelfs eens een glaasje Glühwein genomen. Met mijn beperkte fysieke talenten moet ik al het mogelijke doen om de rest een beetje bij te benen. Ik schaam me.

Reageer
gravatar

Mijn coach zei vroeger altijd:
Bier, de gele motor, daar zitten veel koolhydraten in , daar ga je hard van. Maar dat was dan ook bij een studentensportvereniging.

gravatar

Ik heb vroeger ook veel ijzertabletten (eigenlijk RVS-pillen) gebruikt, mijn gebit ziet er derhalve uit als dat van Jaws uit de James Bond films.
Letterlijk ijzersterk dus

gravatar

Precies, en zo lang ik de baas ben in het peloton (en in vele andere gebieden) blijft het een zootje en lach ik in mijn gluiperige vuistje.

gravatar

Het gerucht dat wij allemaal een motortje hebben in de oversized framebuis is een fabeltje, hoor. Wij zijn puur !

gravatar

Toen ik vanochtend de deur uitging voor het eerste deel van mijn (gebroken) dienst, meende ik vreemde netten vlakbij te zien. Ik had nog niet door dat het net zich steeds nauwer om mij sloot. Nu ben ik op het punt toe te geven: ook ik heb getracht prestatiebevorderende middelen te gebruiken. Ook ik wilde dat het allemaal net iets makkelijker zou gaan. Pas toen ik mijn hele bed had volgezeken bleek e-po iets heel anders te zijn dan een nachtspiegel via internet!

Reageer
gravatar

Zat u toevallig niet een week of wat geleden op bus 44 die dagenlang op twee wielen door de bocht ging en steeds anderhalve minuut te vroeg aankwam ?

gravatar

Nee Aristide, van toeval is geen sprake. Bovendien rijd ik nimmer lijn 44. Dat is een lijn van Zuid. En zoals u ongetwijfeld weet: in Rotterdam is de Kleiweg. Op Zuid is nog bagger genoeg over.

gravatar

Over wat de RET allemaal wel en niet besluit te gaan doen tast ook ik in het duister. De boel wordt geleid door een stel lieden afgekeurd om een bus te besturen. Nu besturen zij een busbedrijf.
Landrover zou een erg slechte keuze zijn. Dat doet de kans toenemen dat de keuze daarop inderdaad zal vallen.

gravatar

Doelt u op de oude Ret of zijn beide zoons Ba Ret jr, danwel de jongste, P.
Maar even serieus, dit doet mij denken aan “management by mistakes”.

Uitgangspunt is dat plannen altijd verkeerd aflopen, zodat het het wijste is de slechtste situatie te plannen, waar de uitkomst dus sterk van zal afwijken en mogelijk best redelijk is.

gravatar

Waarop doelt u, geachte Hoer? Neemt u viagra aan? En van wie neemt u dat aan en ter genoegdoening waarvan? Begrijp mij niet verkeerd: ik wil u nergens van betichten, doch ik schijn u verkeerd te begrijpen, dan wel in het geheel niet te begrijpen.

gravatar

Ach Heer Bøs wanneer je veel reageert raak je overzicht wel eens kwijt.; Ik neem het u niet kwalijk maar u schrijft toch echt zelf en ik citeer:
Nu ben ik op het punt toe te geven: ook ik heb getracht prestatiebevorderende middelen te gebruiken.
Hierop heb ik mijn reactie geschreven daar dit binnen mijn vakgebied valt.
Hiermee valt u echter niet door de mand bij de doping controle.

gravatar

Waarde Hoer, het is een even hardnekkig als groot Miss Verstand dat viagra onder de noemer ‘prestatieverhogend’ geschaard kan worden. Dankzij dat middel wordt een aflatende erectie verholpen. Als u meent dat het kunnen meebrengen van goed gereedschap ook van de doe-het-zelver automatisch een vakman maakt ligt uw lat wel erg laag.

gravatar

Heer Bøs
Dat is sterk afhankelijk vanuit welk gezichtspunt men dit bekijkt. Vanuit het horizontale blikveld is dat wel degelijk het geval. Dit in tegenstelling tot viagtra light dat uitsluitend geschikt is voor in de zwembroek

gravatar

Volgens een speciale nieuwsuitzending van de NOS zal E. Dekker ook gaan bekennen dat hij niet heeft gebruikt, in navolging van vele toprenners uit de jaren ’90 wijst dit op stelselmatig trainen en het gebrek aan kennis op dopinggebied. E. Dekker geeft ook toe dat hij niet wist en heeft begrepen dat met het gebruik van doping zijn carriere er veel glansrijker had uitgezien en hij meer tijd voor vrouw en kinderen had kunnen vrijmaken. Hij geeft daarom ook aan dat hij als ploegleider wel zal overgaan tot het gebruik van stelselmatig gebruik van doping om hiermee zijn trainingsarbeid te kunnen verminderen.

Reageer
gravatar

Namen noemen is het minst…. de koppen van de kopmannen moeten rollen… en de ploegleiders en de sponsoren… de wielersprot falllliet!
Handbal vereniging ons Eibernest is clean.

gravatar

Ik ben nog nooit een clean eibernest tegengekomen. Vanwege de stank staat het op een paal. Sterker nog eibers schijten over hun eigen poten om ze te koelen wanneer ze in Afrika zijn.
Dus clean vergeet het maar.

gravatar

Heer Zerk, wat is het probleem? Bij Gamma haalt u St Marc. Dit is niet alleen een verfreiniger, maar ook een perfect schoonmaakmiddel.

Zo, nu bent u weer een goed geïnformeerde lezer van De Speld. Voor eens en altijd, zal ik maar zeggen om maar eens aandacht te schenken aan uw verdienmodel.

gravatar

@ Heer Spaland,
Hartelijk dank voor uw goede raad.
Waartoe het collectief al niet in staat blijkt te zijn. Zelfs in het uitwisselen van uiterst belangrijke informatie.
Het bevreemdt mij echter wel dat de verwijzer hier dan niet automatisch op reageert.
Ik krijg zelf alleen maar de folders van Formido en Het Karwei.
Gezien mijn verdienmodel kom ik niet in aanmerking voor de folder van de Gamma.
Dit is echter wel een gemis ervaar ik nu.
Ik heb het idee dat ik toch maar eens moet gaan inverdienen.

gravatar

U heeft volkomen gelijk Heer Spaland ik heb hier niet goed over nagedacht.
Heel erlijk gezegd ik heb er helemaal niet overnagedacht.Ik laat mij te veel beïnvloeden door het huidige kabinet.
Die gooien er ook van die one liners tussendoor omdat het wel aardig klinkt.
Maar u heeft gelijk dan zou de verwijzer de kortingen moeten verwerken,een vergelijk maken of de persoon in kwestie een klantenkaart heeft en dit weer toetsen aan uw verdienmodel.
Onbegonnen werk ik ben overtuigd.

gravatar

Wat het verdienmodel betreft kan ene heer Groenink u aanbevelen om “gewoon” een bonus van 28 miljoen euro op de bankrekening te hebben staan.
Dat niemand dit nu begrijpt. Pollens!

gravatar

Ook al zou God dat weten dan gaat hij u dat niet vertellen.
Bij het vaticaan hoeft u helemaal niet aan te kloppen die hebben een eigen bank waar alo jaren het nodige mee mis is

gravatar

@ Aristide De enige bank die enigzins betrouwbaar is, is de spermabank. U moet alleen wel zorgen dat u niet rood komt te staan!

gravatar

Ik twijfel. Hoeveel waarde moeten wij aan deze bekentenis toekennen?

Het is tegenwoordig mode om te bekennen dat men doping gebruikte, net zoals je bij voetballers van de ene op de andere week een modeverschijnsel hebt: hetzij raar haar, tatoeages, autokeuze of vrouw in mekaar rammen.

Dan wordt men bij niet bekennen automatisch een mietje, watje, lulletje poetskatoen; kortom een aanstellerige outcast. Het braafste jongetje op de fiets: zelfs de rode lantaarndrager wordt met meer égards behandeld. Dat los je niet op met name-dropping.

Neen: hier wordt een ragfijn spel gespeeld, ik voel dat aan mijn water.

Reageer
gravatar

Hietbrink vind het nog het meest sneu voor Dries van Agt. Die had dit dus nooit verwacht. Geloofde in wieler goden en god… Zijn leven thans kapot.
Daar deze smiecht, aan Dries nooit opgebiecht. Wilhelmus van Nasauwe wie kun je nog vertrouwen?