Oppositie dreigt te vallen

Geen meerderheid voor plannen oppositie in Tweede Kamer

Het worden spannende weken voor de oppositie. Als zij in de Tweede Kamer geen meerderheid kan vinden voor haar plannen om de begroting, de arbeidsmarkt en de economie op orde te brengen, dreigen nieuwe verkiezingen.

De oppositiepartners houden vooralsnog de rijen gesloten. Vice-oppositieleider Alexander Pechtold van D66 vindt het nog te vroeg om te reageren op een mogelijke impasse: “De kiezer heeft duidelijk aangestuurd op deze oppositie. Dat schept een verantwoordelijkheid. We hebben de afgelopen dagen constructieve gesprekken gevoerd met verschillende leden van het kabinet en vertrouwen op een goede uitkomst.”

Premier Rutte is verbijsterd over de gang van zaken: “De oppositie lijkt er nu pas achter te komen dat ze geen meerderheid heeft in de Tweede Kamer. Hun plannen komen voort uit paniekvoetbal. Het is een visieloos lijstje vol jojo-beleid.”

Het kabinet heeft een debat aangevraagd over de voorstellen van de oppositie. Rutte: “De oppositie moet nu echt eens duidelijk maken wat ze precies wil. Ze kan niet amper honderd dagen na het sluiten van een regeerakkoord zo lopen te klungelen. Niemand zit te wachten op een demissionaire rompoppositie.”

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is nog niet tevreden: “Het gaat er niet om dat wij de oppositie in het zadel houden. Het gaat er ons om dat we zoveel mogelijk van het PvdA-verkiezingsprogramma ingewilligd zien. Aan deze plannen zal nog veel gesleuteld moeten worden, wil dit voldoende steun krijgen in de Tweede Kamer.”

De Oppositie-Van der Staaij I verwijt het kabinet dat het de toekomst van het land op het spel zet voor eigen politiek gewin. Van der Staaij: “Straks valt de oppositie weer na twee jaar. Op deze manier dreigt het land onbestuurbaar te worden. Het is maar goed dat we als oppositie in de Eerste Kamer wél een ruime meerderheid hebben, anders hadden we echt een bestuurlijke chaos gehad.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mij en mijn broed’ren is ooit door onze Calvinistische geheelonthoudende ouders in de Tale Kanaäns wijsgemaakt dat “Carne vale” afscheid van het vlees betekende. En ik heb ook nooit beter geweten dan dat het aldus ontstaande gebrek aan eiwitten, suikers en andere calorieën verplicht gecompenseerd diende te worden met vele glazen hoppige alcohol, tijdens door de Moederkerk daartoe aangewezen remmingsloze dagen. Nadien moest men weer een jaar in het verplichte keurslijfje annex bokkentuigje van meneer pastoor. Ik heb in carnaval eerlijk gezegd nooit iets anders kunnen zien dan een, aan massahysterie verwante, geconditioneerde reflex; het feesten en beesten van en door gezagsgetrouwe en vrome geesten.

Reageer
gravatar

Bijlage bij de reacties op zeven.

Wa’n lekker ding bende gij
door de Twee Pinten (Oeteldonk)

refr.:
Wa’n een lekker ding bende gij, en ge hed zo’n lekker kundje
Ik zag je ‘s morgens in de kroeg, ‘k docht da’k achterover sloeg
Wa’n een lekker ding bende gij, en ge hed zo’n lekker kundje
Ik zag je ‘s morgens in de kroeg, ‘k docht da’k achterover sloeg

Ziede gij daar ook dat lekker meske staon
Wat heft ze een verrekkes mooi strak bloeske aon
Met d’r blonde lok en blauwe oge
Naor zo’n lekker ding he’k lang gezocht

refr.

Ik liep d’r in de polonaise achteraon
Per ongeluk ging zij toen op m’n tenen staon
Van eiges draai ze om en zee
Pardon en, zal ik oe is zegge wa ge bent

refr.

Toen kwam ik in een bar aan meej ut hele stel
D’r kwam een meske vraoge: bende vrijgezel
Wilde met mij uit alleen vandaog
‘k kreeg meteen de kriebels in mun maog

refr.

Reageer
gravatar

Bennieniewalaat? Het carnaval is voorbij hoor. Of u moet vast aan het oefenen zijn op de nieuwe paus? En is het niet ‘smerreges in de kroeg”?

Wat doet een fatsoenlijk meisje nu toch ‘s-morgens in een kroeg? De stichtelijke werken van Stephanus Hanewinckel zijn duidelijk niet aangeslagen en ter harte genomen, vrees ik.

gravatar

Heer Jeettje,

Het zal u in de saaie randstad wel zijn ontgaan dat het komend weekeinde Laetare oftewel Halfvasten is. Het is in carnavalsland een reden om het Feest der feesten nog eens dunnetjes over te doen.

Paulus Den Oeteldonkkabouter stelt zijn x-feessie er graag even voor uit.

gravatar

Aha. Neen, dat was mij niet ontgaan; ik wist dat niet. Ik heb namelijk geen antropologie gestudeerd, vandaar. Maar zou ik dat wel gestudeerd hebben (ik heb het overwogen) dan zou dat toch zijn in een verre subtropische streek waar een minimum aan kleding volstaat, dus dan had ik het nog niet geweten.

Maar hier in Rotterdam gaan wij de kroeg in wanneer wij daar zin in hebben hoor: geen uitvluchten voor nodig.

gravatar

Jeettje,

Een kroeg waar je je vrienden treft, is altijd gezellig. Dat is Rotterdam zo, dat is Den Bosch zo, dat is overal zo. Tenminste als er geen stinkende rokers – door gebrekkige controle – de lucht verzieken.

Maar het wekelijks kroegbezoek heeft nog niet de schijn van de belevenis van het Bourgondische carnaval. Niet alleen de ontmoeting van bekenden, maar ook die van onbekenden, de cultuur van gelijkwaardigheid, de typische muziek, de samenzang, de kleding, de (onvertaalbare) leut, de kroegentochten, het theater, maar vooral het gezamenlijke spel van omkering, parodie en satire.

gravatar

Vergeef mij Paulus, maar wat heeft “gezellig” dronken in een kroeg worden van het bier te maken met Bourgondië?

Daar worden wijnen van hoge kwaliteit geproduceerd voor de ware levensgenieter, en die wacht zich wel dronken te drinken aan die wijn: dat zou mishandeling zijn.

Ik bedoel maar, voordat je boos wordt, verwar die hollandse of brabantse leut nou niet met bourgondisch leven: onmatigheid past daar niet in.
En als iedereen teut is, kan dat best gezellig zijn – ik ken dat ook.

OK, beetje somber, maar ik zit wat in mijn maag met het internethooliganisme van BWH. De man gaat nu te ver.

gravatar

Jeettje,

Als echte noorderling meen jij dat carnaval het feest van donkemansschap en buurvrouw neuken is. Dat heb ik bij wijze van spreken in Rotjeknor in één uitgaansavond meer meegemaakt dan heel mijn leven met carnaval bij elkaar.

In de carnavalsnacht van zaterdag op zondag zijn er inderdaad veel jongeren die vrouwen in de billen knijpen en lallend door straten en over pleinen zwalken. Vooral Oeteldonk en Kielegat hebben daar last van als carnavalsplaatsen die snel bereikbaar zijn uit het noorden. Maar dat schorem is de daarop volgende dagen gelukkig goeddeels verdwenen, want maandag moeten ze weer op tijd op school of in fabriek zijn. De afgelopen vastelaovond had zelfs Mestreech op zaterdag last van dat ruziezoekend gespuis.

Carnaval is vooral een plaatselijk cultureel festijn. Zoals zoveel plaatselijke feesten, ook in het noorden, wordt het in toenemende mate verpest door een relatief kleine groep rondtrekkende vechtersbazen.

gravatar

Heer Van Bralhuysen,

Lampegat (Eindhoven) kent geen oude carnavalscultuur en zeker niet de Bourgondische. Het feest wordt daar meer in zaaltjes in beperkte mate op Rijnlandse wijze gevierd. Je merkt buiten die zaaltjes niks van carnaval. Vergelijkbaar met enkele plaatsen ten noorden van Brabant.

Daar is overigens niks mis mee. Ieder zijn meug, toch?

gravatar

Ik stel voor in plaats van de opositie een Regering in Ballingschap op te richten. Het lijkt me een goed idee dat ik dat zelf ga leiden vanaf een strandstoel op het strand van, laten we zeggen, de Malediven.

Reageer
gravatar

De “bestuurlijke chaos”wordt niet verder geconcretiseerd in het artikel, maar ik ben bang dat het weer op zo’n gedoogconstructie uitdraait: één van de regeringspartijen die de oppositie gedoogsteun verleent.

Reageer
gravatar

Dat is regeringspolitiek. In de politiek wordt weinig geconcretiseerd muv verhoging van belastingen en verzwaren van de lasten. Maar dat is de regering een zorg.

gravatar

Ben al 3 dagen in Iran… gevlucht dit keer… wil geen oranje strik om mijn nek. Verschrikkelijk zo’n oranje wurg gevoel. Zie hier op straat in levende lijven dat er allerlei nare dingen over dit land verteld die absloluut niet waar zijn. Voor uranium verijking moet je trouwens in Zeist zijn. Zag een enorme scroot hoop met Solex onderdelen… roest niet hier, altijd mooi weer. Het is maar een tip.

gravatar

Verdorie,

Hebben we dadelijk eindelijk een koning, moet die arme jongen direct aan de bak om een nieuwe oppositie te formeren.
Hij heeft zijn tijd hard nodig. Nog goed zeven maanden vooraleer hij een 345 pagina’s tellende miljoenennota moet voorlezen.
Foutloos!
Een land dat niet eens in staat is een ordelijke oppositie in de lucht te houden kan net zo goed ophouden.
Een koning heeft wel iets beters te doen.

Reageer
gravatar

Kabinet én oppositie, het maakt niet uit door wie men gebeten wordt; één pot nat. De oppositie doet al zoveel water bij de wijn dat men op het punt staat onteigend te worden door het (nóg net niet) geprivatiseerde Waterbedrijf.

Reageer
gravatar

Heer Wrederik U bent waarschijnlijk nog nooit door iemand gebeten met HIV anders zou u het verschil wel weten.
Wanneer u een bijdrage wilt leveren is dat uiterst lovenswaardig maar u dient wel een doordachte visie te verkondingen.

gravatar

als je deze regering nog 2maanden de kans geeft dan kan de werknemer aan de bedelstaf gaan en werken voor wat geld voor het gezin. de rest van de bevolking mag bedelen als je een verzoek indient bij de sociale dienst.

Reageer
gravatar

Onderdaan Herman,

Waag het niet om Ons zonder hoofdletters aan te spreken. Gezien jouw geneuzel is het overigens beter om Ons helemaal niet aan te spreken.

Lakei, ja jij daar, noteer dat even.

gravatar

@ de Toekomstige Majesteit.
Bent u wel geslaagd voor uw integratie cursus?
U zou moeten weten dat u geen deel uitmaakt van de regering. Dat zou u ongetwijfeld graag willen.
Op deze manier mag u bij de volgende koningsdag alleen nog mee doen met Zwientietikken

gravatar

Dat komt ervan als Jolanda Sap van GroenLinks officieel afscheid neemt. Dan valt de oppositie, maar die herstelt zich dan weer als een Femke Halsema terug is. Er kan tenslotte maar 1 vrouw de leiding hebben.

Reageer
gravatar

Alles zou er stukken makkelijker op worden indien de oppositie gewoon een motie van wantrouwen zou indienen ….tegen de kiezer.

Het ligt (of legt voor de Mokummers en ander primitief volk) namelijk aan de kiezer die deze onmogelijke situatie heeft veroorzaakt. Als de kiezer vervangen wordt, lijkt mij alles opgelost.

Reageer
gravatar

Toch wordt er altijd gezegd dat de regering die kiezers krijgt die ze verdient. Dit geldt dan ook voor de oppositie.
Dus dit zijn uw kiezers en daarmee zult u het moeten doen (de rijdende rechter).

gravatar

Aangezien wij als VVD voorstander zijn van een gezonde concurrentie, adviseren wij de oppositie om de eerste kamer los te scheuren van de Staten-Generaal en zelf een tegenregering te vormen. Moge de beste regering winnen !

Reageer
gravatar

Daar zijn wij het volkomen mee eens, er zal dan blijken dat het kabinet in de senaat een oppositie voor haar kiezen krijgt waar de honden geen brood van lusten.

gravatar

Maar beste mensen van D’66, honden moeten helemaal geen brood eten. Paardenvlees is veel gezonder voor deze carnivoren.

gravatar

Toch een rare naam “op positie”, terwijl ze eigenlijk een onderpositie hebben tegenover het kabinet.
Behalve dan in de eerste kamer, dus in feite is het nu een “erop of eronder positie”.

Reageer
gravatar

Broeder Tuck

Hier wil ik verder geen reacties op los
laten gezien de verschillende posities die de priester eeuwenlang hebben ingenomen

gravatar

Wat een timing zeg, ze moeten de majesteit wél hebben: eerst rellen bij haar inhuldiging, dan een kabinetscrisis tijdens het afscheid van haar man, en nu dit bij haar aftreden.

Men kan slechts hopen dat die nieuwe bezem de knoet erover legt.

Reageer
gravatar

Wel zeker meneer Mingelen,

Uw kamerdominee gispt de ministerraad die speelt met het vervolg van het verleden van het gebied binnen Europa waarover de toekomstige koningin Maxima de Eerste de scepter gaat zwaaien, met de bedoeling om de oppositie kansloos te maken.

gravatar

Den Haag is een grote valkuil, zeg ik altijd tegen Ons Alexje, als ik hem storen bij zijn nieuwe liefhebberij, het werpen van oranje potten. Maar dat gaat veranderen als Wij, koningin Maxima de Eerste, de baas zijn.

Reageer
gravatar

Sakkerju, nu hebben uw toekomstige Koningin het werkwoordje ‘kan’ vergeten in de eerste zin.
Kan gebeuren. Dat was een grapje Onzerzijds, als jullie Ons dat permitteert. Beetje dom, dat wel.

gravatar

Klopt het, toekomstige majesteit, dat u al jaren een prins kust in de hoop dat hij in een kikker verandert ?
Maar nu hij koning wordt, zal dat wel helemaal niet meer lukken; pech !

gravatar

Vergis u niet onderdaan Artistide,

Als Wij de macht in Ons land te pakken hebben, zullen Wij uiteraard afscheid nemen van die domme waterprins Alex.
Wij weten nu al dat heel Ons volk hier als één onderdaan achter zal staan.

gravatar

Uw Hoogedele toekomstige Majesteit,

Wij hebben in Uw land niet zo’n historische gelegenheid om hem op te bergen als de Engelsen met hun Tower of London. Maar mag ik Uwe Hoogheid de Westertoren in Amsterdam aanbevelen? Tijdens Uw inhuldiging is Alex er immers toch in de buurt.

gravatar

Beste Mark, zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn. Draag zijne majesteit op om in een groot aantal landen het plintenladdertje, de camouflageverf of zoiets dergelijks te gaan zoeken en wij zullen jaren van hem zijn verschoond.
En als hij dit samen met prins Charles doet, wordt het voor hem nog gezellig ook.

gravatar

@ DS

Kunt u ons ook vertellen wanneer ze zijn opgestaan? Of valt in dezelfde categorie als de door u verbreide leer je moet het geloven?

gravatar

Beste Jeettje!
Je weet toch dat een politicus die de daad bij het woord gevoegd heeft met pek en veren overladen de laan wordt uitgestuurd?
Althans… als het openbaar wordt. Van die daad dan.
En in Italië gaat het ook anders.
Maar bij de SGP niet.

Ach, laat ook maar….

gravatar

Logisch dat de oppositie onder druk is komen te staan. De Partij van de Dieren heeft nog altijd geen plausibel antwoord gegeven op het paardenvlees drama.

Reageer
gravatar

Volgens Maxwell bestaat de ware 20012 ‘awakening’ uit het feit dat de mensheid opeens inziet dat ze erin geluisd zijn. Maar voorlopig is het nog niet zover. De mensen zijn gewoon te stom, niet geïnformeerd, egoïstisch, materialistisch, het laat ze koud. Kijk je naar de geschiedenis dan hebben ze altijd de dictators ondersteund en mooi nog nooit hun vrijheid opgeëist. Helaas van Maxwell geen tirade tegen mindcontroltechnieken, fluor, kwik, antidepressiva, anti-adhd medicijnen, gentech, gerommel met vitamine D. Toch een gemiste kans vind ik persoonlijk.