Maître gered van onbewoond kookeiland

Chef-kok hield zich jarenlang in leven met stoofpotjes


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zoek de 10 fouten in dit kook plaatje… 1) geen water, 3 dagen dorst dood. 2)Geen eten er zit geen mus of muis. 3) waar geen rook is geen vuur. 4) Brand blus apperaat iplv reddingsboei. 5) Geen sporen van in of uitbraak. 6) Het leeft nergens) 7) Showmodel keuken blok in de uitverkoop reclame folder van 1983. 8) Chef kok zonder hulp bestaat niet. 9) geen doorgeef luik. 10) Afgekeurd door de dienst van waren.

Reageer
gravatar

Eigenlijk moet ik de criticasters gelijk geven; opnieuw zo’n redactioneel artikel dat alle contextuele informatie ontbeert. Die onderzoeksjournalisten van tegenwoordig, allemaal in de leer geweest bij Alberto Stegemann en een stage van 3 dagen bij Baantjer. Kort en goed: waarom leeft een maitre solitair op een onbewoond (sic) eiland, waar -à priori door zijn bewoning- al niet meer gesproken kan worden van ‘onbewoond’? Wat is de uitspraak geweest van het Guide Michelinconclaaf met de witte mutsenrook dat men hem zover van de beklante wereld heeft verbannen? Was het de bedoeling hem daar te laten of betrof het slechts een tijdelijke correctie van een menu-ele faux pas? Wie heeft de maître willen terugvinden; zijn echtgenote, kinderen of maîtresse wellicht? Krijgen we antwoorden op deze prangende vragen? Neen, slechts non-informatie uit de tweede hand. Nu, ik pas voor dit soort DHZ; geeft u mijn portie maar aan Fikkie.

Reageer
gravatar

Ach, Heer Outsider; This is Eve of Destruction zong Barry McGuire in 1965 al, Billy Idol maakte Age of Destruction omstreeks 1980.
Kortom: wij werden voorbereid op het tijdperk van zelfredzaamheid, dus niet klagen nu.

Wel mooi van Billy, het gaat nu naadloos op:
It’s the age of destruction
In a world of corruption
It’s the age of destruction
And they hand us oblivion

Wij waren gewaarschuwd.

gravatar

Wij waren inderdaad gewaarschuwd: uw stelling, heer Jeetje, klopt als een zere vinger; van Barry McGuire (’65) tot Billy Idol (rond ’80). Ik herinner mij beiden nog als de dag van gisteren, zonder assistentie van Google of Spotify. Maar wat kunnen de jongeren hiermee? U laat echter de eerdere voorspelling van René de Nostradamus buiten beschouwing, wellicht omdat diens minstens even zwartgallige toekomstvisie niet getoonzet en auteursrechtelijk beschermd is via BUMA/Stemra?

gravatar

Eigenlijk klopt er van de hele verhaal geen reet. Hoe kun je nou van een onbewoond kookeiland worden gered?
Als er iemand gered wordt is het niet onbewoond. De bewoning wordt niet bepaald door het feit of er een dan wel meerdere personen aanwezig zijn doch slechts op het gegeven dat er geen menselijke bewoning plaats vindt.
Wanneer deze persoon wordt gered en vervolgens weer van het eiland wordt gehaald is het daarentegen wel weer onbewoond. Dit wist Robinson Crueso overigens al op Friday.

Reageer
gravatar

Techisch klopt het verhaal. Het woorddeel “bewoond” verondersteld dat er sprake is van een vorm van onderkomen. Aangezien de maitre de aldaar aanwezige Boretti onmogelijk als verblijf kon betrekken, was hij dakloos en dus zonder woning.

gravatar

O dat is wel bekend hij is er naar toe gelokt door een keukenfabrikante die vermomd was als zeemeermin.
Die staan er om bekend schepen te laten stranden.
Zeemeerminnen worden ook wel sirenen genoemd en waren al bekend in de oudheid.

gravatar

Nou en… alleen op een eiland en dan heeft toch zeker daar niemand anders last van en zijn er ook geen dealers en hoe weet men dan dat hij op dat kook eiland aan de kook is…. en allemaal ouwe hoeren van de speld Deze had de speld moeten bewaren voor 1 april. kookeiland is zijn kooktoestel midden in het vertrek. Blind paard!

gravatar

Wat kan een verkeerd voorzetsel toch tot grote misverstanden leiden.

De man heeft het gered op dat stille Cookeiland Manuae. Zoals Jan Wolkers in 1971 zich redde op de Rottumerplaat. In tegenstelling tot Godfried Bomans die gered moest worden van dat Waddeneiland.

Reageer
gravatar

Iedereen in Avarua wist dat hij op Manuae held aan het spelen was. Wat een ‘held’! Hij kreeg bijvoorbeeld elke dag een paar schone sokken toegestuurd.

gravatar

Toen ik vorig jaar toch op vakantie was op Avarua, ben ik met de dagelijkse bootverbinding bij hem langs geweest. Hij verbleef toen nog op Manuae in een prachtige villa met een geweldig kookeiland van Poggenpohl en een fantastisch ledikant van Beter Bed.

gravatar

Hier moet ik toch even ingrijpen.

Mevrouw Stoeipoes,

Ik moet u verzoeken uw diensten elders aan te bieden. De Telegrof heeft daar een speciale rubriek voor bij de kleine advertenties.

gravatar

Beste Paula
Ik zie dat je al een neiuwe baan hebt gevonden. Kom je nog wel op het feestje bij Paulus den Boschkabouter

gravatar

Zegt u dat. Het blijft natuurlijk een voorzitter van nix, dat is wel gebleken. Maar ik weet wel graag waar hij uithangt. Hier kan hij weinig kwaad, maar helemaal alleen in zo’n stad als Den Bosch… en dan zonder reisleidster van Cook.

gravatar

Dat zo’n man het zo lang heeft uitgehouden op een onbewoond cookeiland, verwondert mij zeer. Hij moet wel autoseksueel zijn, je weet wel, van de handbediening. Ik hoop dat de post hem regelmatig voorzag van de benodigde inspirerende blaadjes en films.

Reageer
gravatar

Haai Baai en hooggeleerde oud-oom,

Weten jullie wel wat jullie hebben gedaan?
Door jullie ranzige reacties zitten nu tienduizenden lezers hun beeldscherm onder te kotsen.

gravatar

Volgens mij was de Maître vegetarisch, wat hem het leven had kunnen redden als hij genoeg groenten, koolhydraten en/of soja had gehad. En aangezien hij in leven is gebleven was dat kennelijk zo.

gravatar

Zal hij echt door middel van bekokstoven in leven zijn gebleven? Bizar!

gravatar

Ik moet toch even ingrijpen voordat het bericht verkeerd wordt begrepen.

Koppenzetter, u heeft een ernstige fout gemaakt.

Die eilanden heten naar gelang de windrichting de boven- en benedenwindse Cookeilanden. Ze zijn genoemd naar de wereldberoemde wereld- en ontdekkingsreiziger, tevens gastronomisch wonder Thomas Cook. De nazaten van deze globetrotter helpen thans anderen vooruit te komen in de wereld. (ref. http://thomascook.nl)

Reageer
gravatar

Geachte hoofdredacteur, De Cookeilanden liggen in de Stille Zuidzee op 21*11’59” Zuiderbreedte en 159*47’51” Oosterlengte.
Gezien de lengte van de landingsbaan op deze locatie raadt ik ten zeerste af om hier met een B747 te landen tenzij de piloot bereid is vol op de remmen te gaan staan.

gravatar

Heer Van Bralhuysen,

Precies die eilanden had ik op het oog. Ik heb echter wel een onbeduidend verschil van mening met Bant Luttelgeest. Een nogal voornaam-probleem, dat weer wel.

Overigens, hoofdredacteur is te veel eer hoor.

gravatar

Ja, hoort u eens, ik doe aan journalistieke bronbescherming; ik kan hier niet bekendmaken wie -in deze- mijn deep throat was. Het moet u genoeg zijn dat er zichtbaar een magnumfles olijfolie op de Nippon Teppan Yekki bakplaat staat, een keukenuitrusting die doorgaans electrisch wordt verhit. De getoonde keuken oogt overigens meer als de snijzaal van een patholoog/anatoom dan die van een masterchef. De eerste prijs voor dit onderwerp gaat, wat mij betreft, naar de bijdrage van de Apelfoorter op 16; kort, gevat, elegant en maatschappelijk relevant.

gravatar

Mijns inziens wordt ons hier een kool gestoofd; zoveel nieuwe onderwerpen op zulk een korte termijn kunnen niet door slechts 1 redactie bijeen worden gesleept. Hier dan weer iets voor de gastrosexuelen onder ons; het houdt maar niet op. Het wil er bij mij niet in dat een chefkok zich alleen tot schrale stoofpotjes zou beperken, minmaal een goede entrée en verder alles comme il faut à la carte! Wat moet men anders als er zomaar een inspecteur van de Guide Michelin zou kunnen opduiken? En “kook-eiland’? Doet het gas het eigenlijk wel?

Reageer
gravatar

Erger nog, uit testen is gebleken dat die stoofpotjes vol knolraap en andere wintergroenten zaten die werkelijk vergeven waren van de beta-carotenen. Als ze ‘m niet gevonden hadden, had ‘ie wel 110 kunnen worden. Maar goed, het is nu zaak zijn zout-, suiker- en cholesterol waarden langzaam op te voeren en hem op te zadelen met een vrouw, kinderen, hyotheek en de een of andere verslaving zodat hij straks weer lekker kan meedraaien in de zorgmaatschappij.