Begrafenis Benedictus op 1 maart

Kardinaal Bertone: ‘Regels zijn regels’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat zou het een zegen zijn als een pontifex, als aardse bedrijfsleider van God, ‘functioneel’ overbodig zou worden zodat na het conclaaf slechts de sobere mededeling zou resten: “Habemas Spiritus Sanctus” en vervolgens een witte rookwolk op het balkon zou verschijnen die langzaam vervloog. De mensheid rechtstreeks geconfronteerd met de eigen verantwoordelijkheid voor haar gedrag, zonder de kans zich te verstoppen achter de klaagmuur van JHWH, de Tien geboden van God, de Inch’ van Allah en de kosmische ademhaling van Shiva.

Reageer
gravatar

Ik heb dus niet overal verstand van, maar ben wel overal nieuwsgierig naar. Kunt u mij dus alstublieft even uitleggen wat er nu precies met die hoeven aan de hand is?

gravatar

Aagje, het gaat niet over paarden, noch over andersoortige hoefdieren, maar het feit dat ‘hun’ van het Vaticaan, slechts weinig hoeven (of ‘motten’, (FYI: ook niet de vliegende insectensoort, maar de verbastering van ‘moeten’)) doen om de -nu-bijna-ex-Paus naar Gene Zijde te helpen.

Zo wat duidelijker voor u naar ik hopen mag?

gravatar

De waarheid en gerechtigheid komt er eindelijk aan
Wat zullen de gelovigen schrikken
Ik bedoel de echte waarheid welke is nog heftiger
Dan dat we nu al weten
Vaticaan mag geen macht meer hebben zeker
niet over de kinderen en ook niet meer over
ons burgers

Reageer
gravatar

Sint Paulus,

Mijn nederige excuses voor het taalgebruik van het gewone voetvolk.
Ik begrijp uw gevoelens ten zeerste dienaangaande zeker ook gezien het intelligente peil van de totale discussie welke op een hoog niveau wordt gevoerd. Wel moet ik enige aantekeningen maken bij uw opmerking over de aambeien van zijne Heiligheid.
de butler heeft hier ook voorzever ik weet geen broekje over opengedaan.
In heb het hier dan ook niet over “the pain in the Ass” van Benedictus doch van zijn volgelingen die hier onder leden na zijn oproep “laat de kinderen tot mij komen”. Voor Jozef Ratzinger weet ik dat uitaard niet zeker

Voor zijne heiligheid heb ik nog wel enkele bemoedigende woorden gedachtig de lijfspreuk van G. Raf Zerk:

LAAT JE NIET KISTEN

Reageer
gravatar

over “the pain in the Ass” de kerk het beter werk en achterwerk. DE enige die eeuwen pain in the Ass… waren de talooze slachtoffertjes van de RKK…
Hietbrink opgevoed in kloosters weet er van mee te praten. Mijn karakter was zo sterk dat Wim het niet toe liet. Nam eenvoudig de spin van de hand die in mijn broek trachtte te kruipen beet en duwde langzaam terug waar de handen thuis, vandaan kwamen… om vervolgens spelend weg te rennen, wist ik veel, zag er geen goed en kwaad in; maar voelde instinct matig dat hier iets niet deugden. Zo staat het in mijn autobiografie beschreven en ook dat 2 Kinder tehuizen werden op geheven wegens Pedofilie in 1953 Mariënwaard (lekenpersoneel) en in 1959 Meerssenhoven (broeders) Daar door de Politie van Bunde Procesverbaal opgemaakt en Hietbrink wordt daar in ook vernoemd als ondervraagde en… dat bewaard men en kan men alles nog nagaan,
doch de media zweeg het dood of achter gesloten deuren. In de jaren 70 werd Hietbrink door de rechere van Utrecht bij hem thuis in de Raamstraat Amsterdam verhoord wegens de moord op Basje Bloemena, hij had daar natuurlijk niets mee te maken, die jongens deden hun werk en na afloop vroeg Hietbrink hoe ze in godsnaam bij hem terecht kwamen… bleek dat het lijkje van de 6 jarige 200 m van mijn huis was gedumpt en allen ooit iets met pedo voorkomend in politie raporten gescreend werden, in die buurt woonend; en ja wel het had te maken dat mijn naam voorkwam in het raport van 1959 van Bunde helemaal in Limburg. Mijn naam is nog steeds onschuldig verbonden met die kringen… ze zoeken het maar uit… wat Hietbrink vreemd vind… is dat we honden en katten casteren en deze viezerikken niet. Celibaat=ziele-poot.

gravatar

Inderdaad, dominee. Zoals Luther het al zo mooi zei: “Genade is er om niet voor wie gelooft.” Genade om niet en het uitgeven van geld voor de dokter wegens aambeien is tegenstrijdig met elkaar. Toch weer een soort aflaat.

gravatar

Vandaag op bezoek bij Marcel.H. Zegt, dat hij denkt dat dit de laatste paus was. Hietbrinks antwoordt; dan had hij ook de laatste moeten zijn en was onsterfelijk geweest. Had hij niet de macht en het blindelings geloof om alles op te ruimen, regels uitschakelen … iedereen ontslaan incluis zich zelve mede te ontbinden. Afglopen met die eeuwig flauwe-kal. DE tijd is er rijp voor. Het zelfde voor Willem van O, de laatste… traditie’s zijn ook nooit eeuwig geweest. Pas als het kristendom er niet meer is… kunnnen we al hun wan en waan daden vergeven. God is dood.
Daar een punt achter is vergeven en vergeten. De kerken leeg, het verstand leeg, het fantaseren en liegen houd op.
De natuur heeft geen goden nodig. Hietbrink is god=goed=gatje=goud= guit=gut=gieten van het water. Proost!

Reageer
gravatar

Geachte Heer Hietbrink,
Vergeven en vergeten zegt u. Daar zullen dan wel generaties over heen moeten gaan is mijn mening. Wat deze hele discussie wel heeft opgeleverd is één gemeenschappelijke mening. Dit standpunt was overigens al heel lang bekend bij de Rooms Katholieke gelovigen, die thans wordt gedeeld door dit geacht discussieplatvorm en die als volgt kan worden verwoord: dear pope you are a pain in the ass.

gravatar

HEER SPALAND
U heeft slechts ten dele gelijk. Alleen de rooms-katholieken vonden Luther een pain in the ass maar in dit geval slechts in figuurlijke zin.

gravatar

Heilige Maagd Tjeempie,

Onze Heilige Inquisitie twijfelde aan de oprechtheid van uw geloof. Daarom werd u als heks onderworpen aan de vuurproef door middel van de bandstapel.

Nu u echter herrezen bent, blijkt u onschuldig te zijn. Als martelares benoemen wij u ter genoegdoening tot een van onze vele Heilige Maagden.

Ik raad u aan in te treden in de Orde der Heilige Maagden in Vaticaanstad, in wier klooster ik na mijn abdicatie zal gaan verblijven.

gravatar

Volgens de Nederlandse wetgeving is het niet mogelijk om 2 x voor dezelfde misdaad te worden veroordeeld. Zeker niet als vervolgens de persoon in kwestie onschuldig wordt verklaard.
Dan kun je iemand toch niet veroordelen tot heilige MAAGD. Zeker niet in deze tijd.

gravatar

Beste Sancta Tjeempie,

Indien u bang bent niet door de Pauselijke Medische Commissie voor Vrouwelijke Heiligen te worden goedgekeurd, is de meer dan ervaren plastische chirurg dokter Naaitalles bereid uw hymen te repareren. U hoeft daarvoor alleen, als het zover is, een goed woordje voor hem te doen bij uw collega Petrus.

gravatar

Het wordt eens tijd voor een vrouwelijke paus en Sancta Tjeempie bekt (in alle talen) eigenlijk best lekker.
Mezelf vanzelfsprekend meteen maar nomineren voor de zalig en daarna een heiligverklaring, kan tegenwoordig allemaal tijdens het leven en hoef je helemaal geen hoofdgerecht meer voor te zijn op de wekelijkse kerkelijke bbq!

En Pleegzuster Bloedwijn, verkoopt u dat goddelijke naamvocht van u ook in discrete grootverpakking?

gravatar

Beste G.RAF.ZERK

Dank voor de suggestie om de Wiener Sangerknaben te laten optreden. Ik had hier (nog) niet aan gedacht. Nogmaals dank voor de correctie. Als het bevalt, kunnen ze wellicht ook optreden bij de inhuldiging van Koning WA.

Wat ik me nog afvraag: Bea wordt opgevolgd door haar zoon. Gebeurt dat nu ook bij de Paus ??

Reageer
gravatar

Beminde gelovige René,

Ik lijk alleen wat jurk betreft enigszins op Bea. Ik heb namelijk in tegenstelling tot jullie staatscheffin een Heilig Dingetje, dat ik enkel voor het urineren van Heilig Water aanwend. Slechts één keer heb ik geprobeerd om een rubber hoesje over mijn Heilig Aanhangseltje te schuiven. Dat lukte niet. Of het latex jasje was te groot of mijn Heilig Slangetje te klein, dat weet niet niet. Ik heb daarom voor de zekerheid en om hygiënische redenen kapotjes maar verboden voor mijn gewillige schaapjes en de rest van de wereld.

gravatar

De wegens des Heeren zijn ondoorgrondelijk. Om dat met zekerheid te kunnen zeggen zou je een DNA test bij elke nieuwe Paus moeten laten uitvoeren. Ik heb echter niet de indruk dat dit op vrijwillege basis zal gebeuren.

gravatar

Wellicht een goed idee om ter opluistering voorafgaand aan de bijzetting een Gay-parade te organiseren door de straten van Rome. Een processie die eindigt op het Vaticaan. Verplichte dresscode voor de Kardinalen: Lederhose (als eerbetoon aan deze Duitser)en ontbloot bovenlijf.

De Toppers uit Nederland zorgen voor de muzikale omlijsting (deze keer geen bloemen uit Nederland)

Reageer
gravatar

Beste René Ik loop sowieso niet erg warm van je voorstel maar goed ieder z’n smaak zullen we maar zeggen.Je je laatse suggestie is echter buitengewoon smakeloos en getuigt van weinig inlevings vermogen. Wanneer je dit al wilt organiseren moet de muzikale omlijsting op z’n minst door een kinderkoor worden verzorgd bv Wiener Sängerknaben

gravatar

DE laatste sinterklaas… eindelijk de zwarte pieten aan de beurt. 2 moorianen op de nominatie en een argentijn. wij een argentijnse koningin en de wereld een argentijnse paus… wie zal het zeggen? de wereld wordt steeds kleiner. Alle continenten tellen thans mee. en ach jeettje… de borgia’s…dat had ook machiavelli persoonlijk kunnen zijn. Maar het blijven kristenhonden.

Reageer
gravatar

Ach, waar is de goede oude tijd van de Borgia’s gebleven, toen er om de haverklap pausen omvielen?

Is de tijd al zo ver voortgeschreden dat de kennis om kwade sappen te brouwen ook al is geprivatiseerd en door de farmaceuten patentswege is geblokkeerd?

Juist van een reactionair conservatief mag men verwachten oude tradities in ere te herstellen, en dan treedt hij af!!
Om in hedendaagse bewoording te zeggen: Big Fail!!

Reageer
gravatar

Om dat hele gedoe met die kardinalen en die witte rook op te lossen zouden ze in het Vaticaan het voorbeeld van de Nederlandse monarchie kunnen volgen: erfopvolging.

Reageer
gravatar

Oké.. Statistisch is de kans levensgroot dat een ex-paus overleden is. Als het al niet fris ruikt in het Vaticaan, dan is het risico nu wel heel erg groot dat het onfris gaat ruiken als we Ranziger niet begraven. Signora Doppio (de koffiejuf) merkte overigens slim op om het Jos eerst zelf even te vragen of het nodig is. Je weet maar nooit. Met Jezus dachten we ook dat het gebeurd was, maar die bleef gewoon rondlopen.
Signora Doppio zegt: ‘Als het koffiekopje rammelt, Jos gewoon laten rondscharrelen’.

Reageer
gravatar

Eigenlijk zou Benedictus 16, als plaatsvervanger van Jezus, zichzelf moeten laten kruisigen, als hij dan toch voortijdig z’n ambt verlaat, zodat ‘ie zoals zijn grote voorbeeld voor onze zonden (en helemaal voor z’n ondergeschikten die hun pij niet gesloten konden houden) ten hemel kan varen.
Oftewel:

De paus treed af, haal hamer en spijkers…..

Reageer
gravatar

Ach, dan ook graag een “t” halen. De letter, om misverstanden te voorkomen. Laat die hamer en spijkers maar zitten aangezien er in Nederland geen ambachtsman meer te vinden is die weet hoe men daarmee om moet gaan.

gravatar

Kardinaal Bertone heeft gelijk. Het is een eeuwenoude traditie dat een paus die zijn pontificaat beëindigd heeft enige dagen daarna wordt begraven. Waarom zou er in dit geval van die mooie traditie moeten worden afgeweken?

Reageer
gravatar

Kan hier ook een referendum over worden gehouden? Het lijkt mij ook wel een goed idee om voor Tietjana te kiezen.
Je moet nu ook weer niet gaan overdrijven om voor een gekleurde paus te kiezen. per slot van rekening hebben de gekleurde medemensen de Verenigde Staten al voor Hillary weggekaapt.
Wel opschieten graag voordat alles in rook opgaat

gravatar

Beste Kees.
Om die reden heb ik ook voorgesteld om eenb referendum te houden. Ik respecteer uiteraard ook de mening van anderen. Mijn zegen voor Tietjana kan ze kriujgen ook tegen Maxima zou ik geen bezwaar hebben. Die komt per slot van rekening ook uit een familie
die op z’n minst dubieus is. wanneer zij dan een lila gewaad zouden dragen stuit bij mij niet op weerstand

gravatar

Dus binnenkort hebben we een unicum: twee pausen (dus twee peno-pauzes); d’een met emeritaat en d’ander met een actief mandaat. Als die nieuwe nu maar geen wandaad versus de oude begaat zoals in de tijd van de zelfbenoemde De Medici. Een nieuwe Johannes de XXIIIe zou nog iets van het afbladderende en tanende decorum kunnen redden. Wordt het geen tijd een (niet meetellende) tussenpaus het veld in te sturen? Er was toch een hardnekkige doch onbevestigde mythe dat de 33e paus de laatste zou zijn?

Reageer
gravatar

Als lijk 74 op de grootste begraafplaats van Rome (derde rij rechtsachter) wil ik wel meedelen dat we hier van een beetje orde houden. 1 maart is 1 maart en geen dagje later want anders hebben we ten onrechte geloot welk lijk er op die datum geruimd moet zijn, richting massagraf.

Reageer
gravatar

Da’s móói. Dan kan hij herrijzen op twee, drie of vier maart, al naar gelang hij zich verveelt of nog even wil blijven liggen.

Reageer
gravatar

In dat geval, om de vergelijking nog maar eens door te trekken, mag hij pas op 29 Maart gekruisigd worden zodat e.e.a. de Maandag hierna slechts een slecht verzonnen 1 April grap blijkt te zijn…

gravatar

Kruisigen is zóóó ontzettend 0. Cremeren is dan weer te modern, en problematisch indien de herrijzenis pas daarná op de agenda staat.

gravatar

Ook al is het een noviteit dat de paus aftreedt en geheel in strijd met de lijn van de traditie dan nog lijkt het mij onverstandig om ook alle andere ttradities maar overboord te zetten.
Ik stel daarom voor om een oude gebruikt binnen de Roomse Kerk weer in ere te herstellen en gewoon een brandstapel op het St. Pietersplein te zetten. De rechtstreeks uitzending kan worden verzorgd door Berlusconi en ipv de overbekende Hollandse Blumen er een Koek en Zopie tent met een broodje Unox neer te zetten.

gravatar

Nu als het een van de tien kleine negertjes… dan vind ik Moriaantje de 1e ook wel Leuk. De vertroetelende Paus. Dan krijgen wij hier Afrikaanders als Missionarissen die hier opnieuw ons in het kristendom komen bekeren, want de kerken staan leeg… De zwarte missen zullen dan werkelijkheid zijn;
is trouwens voorspeld. Maar wel swinging … muzikaal … Gospel=gods-spel.

gravatar

Volgens wel ingelichte kringen is Berlusconi de enige kandidaat. Wie zal er winnen, de spanning is om te snijden!
Paus Bunga I, wordt het toch weer leuk om katholiek te zijn:-)

gravatar

Helemaal mijn idee, een top-down benadering bij de ontmanteling van dit onfrisse instituut. Ook geen nieuwe kardinaals wordt de volgende stap, dan sterft ook dat ambt vanzelf uit, enzovoorts…

gravatar

Meestal vind ik publicaties van de Speld erg goed en treffend. Deze vind ik echter ongepast. Vaak geeft de Speld door omdraaiing van de feiten de belachelijkheid van een situatie erg goed weer, maar bij deze is die omdraaiing juist verwerpelijk. De Paus heeft altijd het recht zich terug te trekken. Maar weinigen hebben daar gebruik van gemaakt. Ik heb helemaal niets met religie en zelfs een afkeer van het katholicisme en Benedidictus XVI, maar ik vind het juist van hem erg moedig om deze traditie te breken.

Reageer
gravatar

Ik ben het ook al met Henk eens, lang niet alles wat in de Speld staat is echt leuk en het valt mij zelf op dat er weinig te bespotten valt aan Joseph Ratzinger als paus. Hij was ook einden menselijker dan zijn voorganger, de hooghartige, strenge, rigide Carol Woityla.

gravatar

Bezwaren genoeg. Om te beginnen zijn er heel lang geen geldige doopsels meer geweest. Het voorgeborchte moet worden heropend. Petrus kan van voren af aan beginnen met de hele administratie. Een heidens karwei, zal ik maar zeggen.

gravatar

Natuurlijk heeft de paus het recht zich terug te trekken, maar hij had zich echt onsterfelijk kunnen maken door ook het clubgebouw definitief te sluiten.

gravatar

Ho, wacht even; ergens overheen gelezen. De heer Verhagen meent dat niet alles leuk is wat in De Speld staat (moet dat dan, vragen wij ons af?) en constateert dat deze paus menselijker is dan zijn voorganger.
Zelf geen kenner zijnde van en niet ingevoerd in de subtiliteiten van pauselijke fratsen, is het verschil mij volslagen onduidelijk.

Het al of niet spotten met iemand die de zowel homoseksuele als de vrouwelijke medemens een groot deel, zo niet alle goddelijke liefde wil ontzeggen, en ter compensatie een teveel aan ‘liefde’ van zijn onderdanen tegenover tere kinderzieltjes en andere lichaamsdelen dispenseert, lijkt me een kwestie van goede smaak.

In een normale wereld zou zo iemand op zijn minst voor een tribunaal moeten verschijnen, toch?

gravatar

Dit is natuurlijk in het kader van in 2009 in leven geroepen wetsvoorstel in het Vaticaan, in volksmond beter bekend als “Treedt ie af? dan direct in het graf!”

Reageer
gravatar

Het einde der tijden kondigt zich aan, de laatste paus zal Peter de Romein zijn. Anti-Cristo; het verval van Rome is op handen.

‘t Zou wat zijn eh. Ben benieuwd naar de naam van de opvolger, zou wel vreemd zijn als de Prophecy of Malachy uit zou komen.

Reageer
gravatar

En het conclaaf begint direct het plechtige afscheid nemen van Joseph Ratzinger. De mogelijke namen van een opvolger gonzen al rond in de wedkantoren in het immer Rooms georienteerde Ierland. Krijgen we nu een Zwarte Paus die met witte rook aangekondigd wordt?

Reageer
gravatar

Ik citeer nog even Wim Kan: “We zijn pas echt geemancipeerd als op een dag de deuren van het Vaticaan opengaan en op het balkon verschijnt een dikke negerin!”