Slachtoffers vertraging terug in Nederland

Drietal zat drie kwartier vast in Thaise trein

De drie Nederlanders die afgelopen maandag in een Thaise trein vertraging opliepen, zijn vanmorgen veilig geland op Schiphol. De drie maken het goed en konden na de douaneformaliteiten meteen doorreizen naar huis.

De twee mannen en vrouw bevonden zich in de trein van Pattani naar Bangkok. Ter hoogte van het stadje Sufin Hoy kwam de trein plotseling tot stilstand. Oorzaak was een lawine van stenen die de voorgaande trein trof. Daarbij kwamen 256 Thai en 14 Cambodjanen om het leven. Met een vertraging van 45 minuten wist de trein via een alternatieve route toch Bangkok te bereiken.

Backpackster Irene van Dalsum (21) bevond zich in de achterste coupé toen de trein tot stilstand kwam. “Op zo’n moment gaat er veel door je heen. Ik wilde bellen naar mijn familie om te zeggen dat alles goed met me was, maar de lijnen waren overbelast. Mijn familie heeft zeker twintig minuten in onzekerheid gezeten, ook omdat de ambassade op dat moment nog geen informatie had.”

De Nederlanders hebben geen goed woord over voor de opvang door de Thaise autoriteiten. “Ze hadden ons op zijn minst een kopje koffie kunnen aanbieden’, aldus Gerard Boerteling (67). ‘In plaats daarvan lieten ze ons maar staan op dat station. Als we een aansluiting hadden moeten halen, zouden we die zeker gemist hebben. Wat dat betreft zijn we er nog goed vanaf gekomen. Helaas hebben sommige mensen minder geluk gehad.”

De drie moesten tot gisteravond wachten op de volgende vlucht naar Nederland. Op Schiphol werden zij opgewacht door familie en vrienden. De pers werd op gepaste afstand gehouden.

De Thaise koning Rama IX heeft in een telegram aan koningin Beatrix laten weten de vertraging en de gebrekkige nazorg te betreuren. Het staatshoofd belooft de hulpdiensten voortaan de juiste prioriteiten mee te geven.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hedenmiddag werd van bevoegde zijde bevestigd dat Bureau Slachtofferhulp inmiddels de plaats des Onheils heeft bereikt. Er wordt nu met man en macht gewerkt om tot een aanvaardbaar compromis te komen.

Reageer
gravatar

Tja Paulien, na de budgetreductie van Halbe Zijlstra moet alles budgetneutraal. Waarom denk je dat het veertien dagen heeft geduurd voordat Bureau Slachtofferhulp ter plaatse was, er was geen ezel meer die zich voor dit karretje liet spannen (ezels stoten zich niet twee maal aan dezelfde steen). Men moest op de fiets door sneeuw en ijzel; een kwart van het team moest onderweg in de bezemwagen en nog een kwart is niet door de EPO-controle gekomen. Hein Verbruggen wilde geen commentaar geven.

gravatar

Een indicatie van hoe erg de situatie rond de drie vertraagden is, is het gegeven dat zelfs hun evacuatie naar Nederland en de opvang door Slachtofferhulp door chronische vertraging lijkt omgeven. Zowel backpackster Irene van Dalsum (21), pedotoerist Gerard Boerteling(67) als AIVD-informant Govert Kramphuis (48) worden achtervolgd door vertragingen. De HIV-vlucht uit Bangkok kwam vertraagd op Schiphol doordat onderweg twee van de drie motoren (DC-10!) uitvielen, nét op de landingsbaan viel ook de derde motor uit. De standby-teams van Slachtofferhulp en het Rode Kruis waren te laat door onverwachte filevorming rond Oudenrijn en het Prins Clausplein. In allerijl opgeroepen deskundigen van GGZ-Heerhugowaard hebben een eerste debriefing verzorgd. Van Dalsum blijkt bovendien te laat met haar cyclus, een ongewenste zwangerschap wordt niet uitgesloten. Premier Mark Rutte spoedde zich nog naar de plaats des onheils: de VIP-ruimte op Schiphol, maar daar raakte hij verward in een kluwen pers, die hem om een handtekening verzochten. Neuroloog Jansen Steur diagnosticeerde een drievoudige Alzheimer en Robin van Linschoten (VVD) repte, off the record, al over het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur uit Thailand.

Reageer
gravatar

Confucius zei het al: Naked man who runs through swingdoor at airport is sure to go to Bangkok. En als je dan ook nog in een trein stapt daar, roep je het wel over jezelf af denk ik. Om de zoveel tijd lopen daar de olifanten de treinen van de rails , dat mag genoegzaam bekend zijn. Ik kan deze keer dan ook geen compassie opbrengen met de vertraagde medemens, hoe droevig de verhalen ook blijken te zijn.

Reageer
gravatar

Heel vervelend dat er geen telefoonnummer is geopend voor familieleden van de vertraagden in Nederland, als je op info zit te wachten over een ramp die de pers in Nederland niet haalt omdat er ‘geen Nederlanders bij zijn betrokken’ krijg je toch een heel akelig gevoel als je weet dat er iemand die je kent op dat moment wel degelijk in Thailand rondreist en het dus niet uitgesloten is dat diegene er wél bij betrokken is. (erover heeft horen vertellen bv, traumatisch!!) Voor zover je weet want geen informatief telefoonnummer. Pijnlijk ook voor de achterblijvers, als je geliefden geen voorpaginanieuws blijken te zijn.. Alleen maar aandacht voor de lokale bevolking en een handjevol mensen uit een aangrenzend land waar iets mee aan de hand was. Slechte zaak en zodra ik mijn cursus Thais voor treinreizigers heb afgerond neem ik zeker contact op met de Thaise variant van ROVER. Nee, mij zie je niet meer in Thailand; mijn oud en nieuw-vakantiefeest werd op het laatste nippertje gecanceld in 2004 ‘wegens overmacht’. Het hotel zou weggespoeld zijn door zeewater!?!
Nou sorry maar als je een smoes verzint om je hotel te sluiten tijdens de feestdagen kom dan wel met iets geloofwaardigers dan een ‘tsunami’ zoals ze het noemden, wat het ook zijn moge; zeker een lokale gewoonte die nogal eens uit de hand loopt. Het duurde nog bijna een week voor ik mijn aanbetaling voor de reis terug had op mijn rekening ook. Schandalig! Voortaan maar naar Syrie waar ze zelfs na een bomaanslag het ov weer snel op de rails hebben las ik elders in deze krant. Veiligheid en info voor alles en iedereen, ook in zonnige oorden waar zelden iets naars gebeurd. Als er Nederlanders bij betrokken zijn wil ik daar het fijne van weten en meteen kunnen bellen naar een Bevoegde Instantie die mij ook niet veel meer kan vertellen dan ik al weet of -erger nog- mij toebijten dat ik niet meer moet bellen als ik niemand van die Nederlanders persoonlijk ken.
Alsof dat er toe doet..

Reageer
gravatar

Als doorgewinterd en doorgeherfst treinreiziger gaan mijn gedachten uit naar de slachtoffers van deze ramp en hun naasten uiteraard. Ik heb ook subiet geld overgemaakt naar het Slachtofferfonds Treinvertraging Thailand

Vreselijk dat in een wereld als deze dit soort dingen nog gebeuren, het is geheel in strijd met VN-resolutie 2310 en ik vind ook dat we militairen moeten sturen!

Reageer
gravatar

Naar het nu blijkt worden de gedupeerden door de Thaise autoriteiten gezocht omdat zij zich schuldig hebben gemaakt aan pedofilie en het ook in Thailand streng verboden tollen, het tolspel, hebben bedreven, met zweepje en al. De drie hebben inmiddels huisarrest gekregen omdat tollen ook in Nederland strafbaar blijkt volgens een nog steeds geldende wet uit 1385 en worden overmorgen uitgeleverd aan Thailand. Zij proberen inmiddels Russisch staatsburger te worden.

Reageer
gravatar

Het is maar goed dat er enkele Nederlanders in die trein zaten; hoe licht was deze ramp anders niet aan onze aandacht ontsnapt.

En aangezien er geen Nederlanders in de voorgaande gederailleerde trein zaten, kunnen we dit voorval dus niet als ramp kwalificeren.

Het maakt het leven gerieflijk overzichtelijk, deze inschaling.

Reageer
gravatar

Inmiddels begreep ik uit eerdere berichtgeving dat ook een van de jonge medewerksters van dhr. Berlusconi in de trein zat. Dhr. Berlusconi heeft extra bescherming voor haar aangevraagd omdat ze toevallig ook een nicht van de Thaise premier zou zijn. In Thailand schijnt er een spreekwoord te zijn: “een hele verre nicht is ook een nicht”. Het commentaar van de gezaghebbende media (van dhr. Berlusconi) uit Italië: “hier hadden wij geen enkel idee van.”

Reageer
gravatar

Geachte heer Hietbrink,

Wilt u a.u.b. per direct stoppen met het jatten van mijn woordspelingen? Mijn voorraad slechte grappen slinkt zienderogen!

Hoogachtend,
Seth Gaykema

Reageer
gravatar

Geacht Gaaike,

een gaai is een vogel die alles napraat, dus niet ik maar u pleegt plagiaat=bij-al-gejat. mijn werk staat al 40 jaren in door mijn bedachte boeken… mochten uwe vonsten ook van dien tijden zijn… gooi het dan op het kolektief geheugen.

gravatar

En maar klagen dat het toerisme in Thailand afneemt.

Geen dijkje maken tegen hoge golven, geen geschikte infrastructuur. Moedige mensen die Irene van Dalsum en Gerard Boerteling, zeker op hun relatief lage en hoge leeftijd.

Reageer
gravatar

Inderdaad, hulde voor deze helden! Al die regenten vertrekken naar het buitenland en laten ons hier achter met torenhoge belastingen en de scharia en incompetente graaiers. RIP en respect!

gravatar

Kom nou zeg, dat zeggen jullie elk jaar! Kunnen jullie dan niet uit voorzorg minder treinen laten rijden of zo? Weet ik veel. Wat vindt reizigersorganisatie โจร er eigenlijk van?

gravatar

Geachte heer Ono,

Alhoewel wij de problematiek rondom olifanten op het spoor niet kennen hebben wij in een ver ver ver verleden ook wel eens last gehad van vertragingen naar aanleiding van bijvoorbeeld weersomstandigheden. Wij hebben derhalve nog een aantal sneeuwschuivers in de aanbieding die u wellicht kunt gebruiken in het geval van uw olifanten problematiek. Wij hebben ze niet meer nodig aangezien wij een andere manier van (af)schuiven hebben gevonden.

gravatar

google; One Night In Bangkok … Murray Head.
o wat stom van deze mensen… bangkok=bank-gok en spelen maar wat voor een spel dan ook want je bent toch wel even in thaai-thaailand =’t aai-land. en bij al dat aaien kun je niet genoeg vertraging oplopen want het aaien neemt plechtig en langzaam alle tijd in beslag.

Reageer
gravatar

Misschien moeten ze de Thaise koning aan het Internationaal Strafhof uitleveren, voor misdaden tegen de menselijkheid.

Reageer
gravatar

Tja, de focus ligt nu wel heel erg eenzijdig op ontwikkelingslanden. Terwijl toch onze NS en ProRail tweedr4achtelijk ook heel wat mans zijn. Ik heb vertragingen meegemaakt die tot 6 uur duurden en dan ook nog op eigen kosten per taxi moesten worden opgelost of via vrienden, buren of familielden. Gelukkig heeft dat voor de eindverantwoordelijken nooit enig nadelig gevolg gehad, men bleef manhaftig bonusfähig! En er was niet eens gratis koffie en een afrondende debriefing. Kijk, daar zie je aan dat ontwikkelingslanden niet voor niets “ont-wikkelingslanden” worden genoemd. Voordat men er in slaagt reizigers zes uur lang onvervoerd in de kou en de onzekerheid te houden, daar komt toch een enorme lading bureaucratisch gestructureerde privatisering bij kijken. Ik stel mij – als ervaringsdeskundige- beschikbaar om in Thailand de boel modern Westeuropees te gaan vormgeven. Ik neem gelijk alle treinstellen mee van de Fyra, dan hoeft ook België niet meer te zuchten onder diens vertragingen.

Reageer
gravatar

Het laatste nieuws is dat men op last van koningin Beatrix een onderzoekscommissie gaat installeren. Eén van de hoofdvragen in het rapport zal zijn welke variaties aan koffie het meest wenselijk is en hoe om te gaan met thee drinkers. Job Cohen zal het onderzoek gaan uitvoeren aangezien hij ervaring heeft met thee drinkers.

Reageer
gravatar

Waarschijnlijk ook omdat Tjibbe Jouwstra het voorlopig te druk heeft met onderzoeken naar niet functionerende neurologen en cardiologen in gedesorganiseerde ziekenhuizen..

gravatar

Je moet er niet aan denken wat er allemaal had kunnen gebeuren zeg! Poeh, wat een heldhaftig en manmoedig besluit. Dat ze het nu de draad op moeten pakken zonder goede nazorg, stemt mij wel somber…

Reageer
gravatar

Jaja, weer volop aandacht voor mensen die reizen in het buitenland! Niet eerlijk, want toen ik vanochtend 15 minuten vertraging had met de trein tussen Apelfoort en Amersdoorn was er ook niemand om mij op te vangen! Laat staan een kopje koffie. Dus Speld: aub ook aandacht voor binnenlands leed!

Reageer
gravatar

wordt tijd dat ze de fyra aanschaffen, dan is er tenminste weer een stabiele factor in de vertraging. Ook beter voor het afvalprobleem, want naast de eventuele koffie, blijft de aankomst gegarandeerd koffiedik kijken