Omstreden fietsenmaker actief in België

Rijwielhersteller verrichtte talloze onnodige reparaties

De controversiële fietsenmaker Onno Verduig, die in Nederland zijn beroep niet meer mag uitoefenen, heeft al zes jaar een praktijk in het Belgische Dendermonde. Ook hier maakt hij zich schuldig aan verkeerde diagnoses en onnodige reparaties.

Verduig, ook bekend als de ‘bandenplakker des doods’, werd in Nederland in 2003 uit zijn ambt gezet. In de tien jaar die daaraan voorafgingen, had hij bij ruim 26 fietsen onnodige reparaties verricht, variërend van het vervangen van een band tot het aanbrengen van een compleet nieuwe set versnellingen. In 2003 werd een rechtszaak tegen Verduig aangespannen, nadat hij onterecht de diagnose ‘doorgeroest tandwiel’ stelde. De klant zag zich genoodzaakt zijn fiets bij het grof vuil te zetten.

Anneke van Tuyl (51) bracht in 2002 haar fiets bij Verduig om een nieuwe bel aan te laten brengen. “Toen ik terugkwam, bleek mijn stalen ros ontdaan van alle versnellingen. Verduig vertelde me dat ze mettertijd toch stuk voor stuk zouden uitvallen.”

Toen zijn wangedrag in Nederland aan het licht kwam, toonde Verduig berouw: “Ik heb mensen onnodig leed aangedaan”, zei hij destijds in een interview met fietsvakblad De versnelling. “Mijn lijmsnuifverslaving is uit de hand gelopen. Ik voerde uitgebreide reparaties uit omdat ik dacht dat de fietsen erbij gebaat zouden zijn, maar ook om mijn grote lijmvoorraad te kunnen verantwoorden.”

Hoeveel slachtoffers Verduig in Dendermonde heeft gemaakt, is nog niet duidelijk. Wel kwam gisteren aan het licht dat een herenfiets ten onrechte is voorzien van een nieuw achterwiel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Onno Verduig zei je? Wat een oplichter is dat! Vlak voor mijn fietsvakantie, heb ik alle fietsen van ons hele gezin daar gebracht. Van mijn vrouw en mijn drie kinderen. Na drie weken niks te horen, toch maar eens gaan bellen. Kreeg ik steeds zijn vriendin aan de lijn met een smoes dat hij ziek zou zijn.

Uit eindelijk onze fietsvakantie doorgebracht bij andere mensen achterop. Geen pretje kan ik je vertellen.

Maanden niks meer wat van mijn fietsen gehoord tot ik op een website las dat mijn fietsen, omgebouwd, in Thailand waren gezignaleerd. Zie je fietsen dan maar terug te krijgen.

Nee, als ik Onno te pakken krijg, is hij nog niet jarig.

Reageer
gravatar

Naar aanleiding van dit treurige voorval hebben wij een zwarte lijst opgesteld van niet plakkende fietsenband herstellers. Deze lijst wordt nu ook verzonden naar onze zusterorganisaties in andere landen.
Onze succesvolle ervaring wordt reeds overgedragen op andere beroepsgroepen waarin falende professionals tot voor kort uitwijk zochten naar buitengebieden.
De bond van functionerende bestuurders, de club van trouwe voetbalvrouwen en de vereniging van bonusvrije bankiers worden klaargestoomd.
Google heeft belangeloze ondersteuning aangeboden in verband met het opstellen van goede zoekcriteria.

Reageer
gravatar

De door u aangedragen akties lijken mij zeer vertrouwenwekkend op 1 kleine kanttekening na.
De belangenorganisatie van belangeloze Google ondersteuning ziet er geen enkel belang in dat Google op enige wijze, belangeloos, haar steun aan dit initiatief verleent.
Men zal dat aangaande dan ook een negatief advies uitbrengen.
Google heeft in een wereldomvattend perscommuniqué , in zowel de reguliere als de moderne media, reeds aangegeven zich bij het advies van de haar vertegenwoordigende belangenorganisatie aan te zullen sluiten. Bij nader inzien.

gravatar

Mijn nieuwsgierigheid wordt onmiddellijk gewekt als ik lees “achterwiel”.
Betrof het hier een linker of een rechter achterwiel, dat zijn de vragen die wij onszelf moeten stellen.

Reageer
gravatar

Als je het mij vraagt is die hele fietsenmakerij een dekmantel om de man zijn lijmsnuiverij te faciliteren. Laten ze eens controleren hoeveel Simson solutie hij heeft besteld op naam van zijn bedrijf en hoeveel banden er zijn gerepareerd. Ik voorspel dat er veel meer besteld is dan gebruikt in de fietsenmakerij! Twee keer raden waar de rest van de lijm gebleven is!

Reageer
gravatar

Als rechtgeaard Wikipediaan kan ik u vertellen dat er bij ons voor ‘t huis langs diverse camions per week over de Périphérique richting Dendermonde rijden. Laatst vertelde een chauffeur dat een Simson “vrachtwahen tehen den hevel was hereden” en dat enkele gauwdieven diverse dozen lijm hadden ontvreemdt van de plek des onheils. Er liep destijds een radeloze fietsenmaker door het dorp waarvan men denkt dat het Onno Verduig betreft.
Het gerucht gaat dat de Dendermondese rugbyclub een “zakelijke” deal heeft met voornoemde Verduig over de levering van grote partijen lijm. Deze lijm zou ervoor zorgen dat men de ballen beter vast kan houden. Dit zou een enorme competitievervalsing kunnen betekenen maar daar moeten andere instanties hun licht maar op laten schijnen. Het is dus nog niet geheel duidelijk wat er precies gebeurt met de grote partijen lijm die dhr.Verduig verwerft. Tevens is niet duidelijk of Bostik Findley, als producent van de Simson lijm, volledig op de hoogte is. Ook is nog niet bekend of het slechts de lijm betreft of volledige Simson reparatiedoosjes.
Op uitnodiging van ETRA vond recentelijk een ontmoeting plaats tussen ECF en ETRA om van gedachten te wisselen over de herziening van de Europese wetgeving voor vrij verkrijgbare lijmen. Regelgeving volgt.

gravatar

Er is goed nieuws! Onno Verduig heeft een Russisch paspoort gekregen en is ook welkom in Azarbadjan en San Marino en in de bezette gebieden en de Gazastrook. Zo krijgt een goed vakman en standwerker de eer die hij zeker verdient. Ik heb hem zelf al een tientje een losse knoop, een afgebroken veter en een knikker toegestuurd om deze zo verkeerd beoordeelde en als kind gepeste zielepiet een hart onder de riem te steken. Het tientje viel per ongeluk weer terug in mijn portemonnee, maar ik heb het goed bedoeld. Een dankbriefje terug van die looser? Nee hoor!

Reageer
gravatar

Hier leest u het relaas van nog een slachtoffer van bovenGENOEMDE.
Ik heb een waterfiets opgelopen bij één van zijn reparaties, daar heb ik nog dagen rugpijn van gehad.

Nu, weken later, kan ik mij nog steeds niet op straat begeven met dat ding. De pijn komt direct weer opzetten.

Reageer
gravatar

Wel wel wel, het ontschoot mij steeds waar het mij aan deed denken. Eerst leek het me een contraptie om racebanden op te warmen, maar het viel mij in: de man is een grote fan van Eddy Christiani!

Deze vinding moet gezien worden als een eerbetoon aan Nederlands bekendste crooner van weleer, de man die de electrische gitaar in Nederland introduceerde, maar dat terzijde.
Opdat de heer Christiani nimmer meer met het euvel te kampen krijgt, is dit vehikel gemaakt natuurlijk:

http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=653197

Reageer
gravatar

Zonder de site te hebben geraadpleegd begrijp ik de referentie naar Eddy Christiani: “M’n achterband is wel wat zacht, maar ‘t geeft niet lieve schat. Spring maar achterop, spring maar achterop.” Nu is er alleen nog het probleem dat de betreffende achteropspring-kandidate in dit geval geen bagagedrager kan worden geboden. Zij kan hooguit op gymnastiekschoentjes meelopen als cascadeuse, áls zij tenminste te voet en in contra-rotatie de vereiste snelheid kan bereiken. Maar met een laag verzet (van de eenzame fietser) moet een jonge vrouw met enig athletisch vermogen het toch wel een stief kwartiertje kunnen volhouden.

gravatar

Het schijnt dat het sluipend proces van ambachtslieden die naar buurlanden uitwijken om daar hun kwalijke arbeid te verrichten is overgeslagen naar de medische ambachtslieden. Zo is Ernst Jansen Steur hersenoperaties en lumbaalpuncties aan het verrichten op diverse plaatsen in de Bondsrepubliek en is dokter Van Eeghem na zíjn ambtshalve verbanning uit Nederland gewoon weer aan het werk in België, waar men wat liberaler omgaat met disfunctionerende artsen en de taken van de Medische Tuchtraad. Zijn er voor Bram en Robert Moszkowicz niet nobele taken weggelegd in België, of Transandijvië? De medische stand verlaat ons land, de advocatuur wijkt uit en nu de fietsenmakers ook al? Waar moet dat heen met Europa?

Reageer
gravatar

De vraag is natuurlijk: waar moet dat heen met *Nederland* als alle fietsenmakers, artsen, autoverkopers en advocaten ons land verlaten en elders in Europa gaan werken…?

gravatar

In dit verband geldt ook: de vraag stellen is hem beantwoorden. Als alle door u gememoreerde ambachtslieden over de grenzen van een grenzenloos Europa verdwijnen, rest ons niets anders dan het wiel, het buskruit én het zwarte garen opnieuw zelf uit te vinden of ons uit te leveren aan de interdependentie die het doel is van een Verenigd Europa. Niettemin blijft dat een riskante operatie, hoe maakt u duidelijk aan een Grieks sprekende arts dat niet uw achterband lek is, doch dat uw blinde darm aan groot onderhoud toe is?

gravatar

Grand prix honneur concours du Liége 2006 Bourse industriéle inventieve.
Wij gebruiken dit reuze rad ook nog eens om Koeivlaai te verspreiden in de weilanden. Met de juiste snelheid pakt en plakt de mest en vliegt er vrolijk in het rond.

Reageer
gravatar

Jullie hebben het allemaal MIS !!!
De Man die dit soort reperatie’s C/Q werzaamheden uitdoktert is de buurman Van Hietbrink. Volkomen hardwerkende intergere man en net als Hietbrink Autodidakt. Maar Autododakten ontmaskeren nu een maal het grote nepbedrijven van de samen leving, waar slechts systemen bedacht die geld opbrengen, kan niet schelen hoe als het maar werkt allemaal vals. ( denk aan de media-maffia en de geneeskundige industrie en de niet exacte wetenschappen die universitair aangesmeert worden.) Het voertuig op de foto is een Rolator=rol-laat-door banden-aanhanger voor agarische en bouwprojkt gebieden waar deze reuze banden van node. En om dat er geen plaats is voor een reserveband kan een kind op deze fiets stappen en zulk een monster reserve wiel-band ter plaatsen bezorgen.
Wij overwegen dan ook naar de rechter te stappen, daar mijnheer X sinds gisteren geen een bestelling meer heeft ontvangen. Doen “de speld” dus een proces aan Laten onze banden niet zomaar met een grapje doorprikken.
Dus U bent bij deze gewaarschuwd.
(ps. dit mobiel heeft notabene nog een prijs gewonnen op de uitvinders beurs van Liëge=luik.)

Reageer
gravatar

Het lijkt me, zeker met die temperaturen, een verfrissende behandelwijze. Waarschijnlijk, hoewel; op zeker, zal deze niet in Nederland als geneeswijze in het Basispakket opgenomen worden, dit vanwege ARBO regels.
Het gevaar voor de behandelend geneesheer -of zijn AIO- zal zijn, dat bij een dozijn patiënten per dag een chronisch carpaaltunnelsyndroom zal optreden, alsmede abnormale slijtage van het polsgewricht.

Voor Verduig komt daar nog het risico bij van lijmresten op de handen, met de kans op stukjes losgetrokken hoofdhuid.

Bij nader inzien is de beste man op het Binnenhof prima op zijn plek. Terughalen die man!

gravatar

Elk land krijgt de fietsenmakers die het verdient. Voor het laten plakken van banden gaat men al naar de lokale rijwielhersteldienstverlener. De volgende stap is dat men zijn eigen banden niet meer zelf op denkt te kunnen pompen. Ik zeg: eigen schuld!

Reageer
gravatar

Zolang u geen azijn snuift lijkt het mij geen probleem verder. Ik zou wel enkele wc-eenden rond laten scharrelen in uw toilet tegen de zure lucht. Voordat je het weet zit je met het beruchte pruimenmondje, een zuur gezicht of erger, azijn is net als lijm snuiven niet bevordelijk voor de volksgezondheid. Ik van wc-eend adviseer de eucalyptus-eend, lekker fris!! Daar knapt een mens van op; probeer maar eens!

gravatar

Als er echt azijn uit uw … ehhh .. waterleiding komt is dat niet gezond hoor. Een gang naar een dokter is dan méér dan aan te raden teneinde erger te voorkomen.
Hopelijk dat u uw stelligheid in het innemen van posities dan verlaat, anders gaat het alsnog mis.

Wat u eigenlijk wilt zeggen is dat Ú het niet leuk vindt. Dat kan, het is een mening. En een mededeling waarvan het nut me enigszins ontgaat.
Dat hét niet leuk is, daar gaat u niet over; dat bepalen de lezers zelf wel.

gravatar

Eindelijk begrijp ik waar mijn lijmpistool is gebleven.. Toen deze heer nog in Nederland werkzaam was ben ik een keer bij hem op de koffie gekomen.

Reageer
gravatar

In principe doen wij elkaar geen kwaad. Dit is een site voor betrouwbaar nieuws. Een “rammeling” doen wij hier alleen in woorden en soms in niet mis te verstane haal….

gravatar

Belachelijk bericht? Ik erger me dood aan commentaren als de uwe; aanzetten tot geweld of aanzetten tot het verrijken van een malafide verslaafde fietsenboer zonder opleiding. Ik hoop dat u geen twitter-account heeft en nog meer opruiende berichten de wereld inslingert; het is al erg genoeg allemaal en we zijn nu wel gewaarschuwd en tellen dus voor 2. Heeft u wellicht een tandem te koop of weet u een malafide fietsenwinkel die ze voor woekerprijzen verkoopt? Dan ben ik uw man!(V)

gravatar

Ik behoor tot de weinigen die de moeite hebben genomen om het originele rapport helemaal uit te lezen. Daaruit kan het volgende onthullen.

Onno Verduig wordt verdacht van het opzettelijk plaatsen van damesachterwielen in herenfietsen. Zijn verklaring was dat hij als katholiek van de paus geen herenachterwielen in herenfietsen zou mogen plaatsen. De onderzoeksraad vond dit een plausibele verklaring, daarom is destijds hier geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Reageer
gravatar

Mijn beste opa,

Wij kennen al sinds het eerste rijwiel het gebod om achterwielen van verschillend geslacht te plaatsen. Dat hebben wij ontleent aan de beide stenen tafelen van Mozes, die van verschillend geslacht waren. Uiteraard, anders mocht hij ze niet op elkaar leggen.

gravatar

Ik vind de beschrijving “omstreden” nogal aanvechtbaar.
De bedenkelijkheid van deze term kan natuurlijk betwist worden maar dat zou best nog ook wel eens als controversieel uitgelegd kunnen worden.
En dat is dubieus! Willen we dat wel?
tsja, Ik twijfel. Discutabel is het zeker weg en zeker niet algemeen aanvaard. Kortom, het enige wat hier met zekerheid over te zeggen valt is dat het nogal onzeker is ( in bepaalde mate )

Reageer
gravatar

Tsja, tsja tsja,…
Nu ik mijn stukje weer terug lees, vind ik het toch inderdaad wat te sterk uitgedrukt. Maar ja, wie ben ik. Dus ik denk dat u wel een punt heeft, zeg maar. Vindt u zelf ook niet?

gravatar

Ben ook slachtoffer geweest van dit mannetje… toen ik weg reed en al had afgerekend zag ik het pas… ik dacht wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?… HIJ HAD VAN MIJN TANDEM EEN DRIE ZITS GEMAAKT ZONDER TRAPPERS… VOOR DE DERDE ZIT.

Reageer
gravatar

Het schijnt dat ook ergens in Zuid-Amerika een omstreden Nederlandse vrouw tamelijk actief is in de jungle, maar het fijne weet ik er niet van.

Reageer
gravatar

Dat klopt; het is te hopen dat actiecommittee “De dwaze moeders” geen lucht krijgt van die nevenvestiging in Olanda, anders zou de voortgang van de politieke zuivering wel eens kunnen stagneren, want wat als deze moeders collectief hun actie zouden verplaatsen naar Nederland? Wie moet ons dan nog verdedigen? Leger, marine en luchtmacht zijn voltallig op vredesmissie in oorlogsgebieden; alleen de gerontocratische Vidéla-agitproppers Van Agt en Wiegel kunnen nog worden gemobiliseerd. Dus op enige tegenstand van betekenis hoeft niet te worden gerekend, Paisos Bajos- Mamas Locos: 0-1, in de finale dus wéér van Argentinië verloren, zonder verlenging.

gravatar

Beste Carrotte,

Een lekker wild vrouwtjesdier hoort toch in de jungle. En dan dansen die mannetjesdieren met hun geile geweertje om d’r heen, zodat ze er een kan uitkiezen, die er dan mee mag schieten. Of zie ik dat verkeerd?

gravatar

@outsider: Maakt u zich geen zorgen, ze noemen zichzelf wel dwaze moeders maar ze zijn niet achterlijk; integendeel! Ik denk niet dat er veel van die vrouwen in een vliegtuig stappen op weg naar een land waar net een Argentijnse piloot is betrapt op het opscheppen over het in zee werpen van hun zoons en echtgenoten en daar nog steeds geen standje voor heeft gehad.. De kans dat er een luik onder je openklapt boven zee is wel heel erg groot, zeker voor deze vrouwen. Onze troetelprinses vliegt niet voor niets met een eigen veilig prive-toestel met haar droomprins met vliegbrevet op vaderdag even naar Argentinië. Wat zouden Wim-Lex en Max hun dochters vertellen over die Dwaze Moeders; dat soort dingen wil IK dan weer graag weten. Iemand een idee?

gravatar

In Columbia schijnt inderdaad een Nederlandse vrouw rond te lopen die op mensen schiet.
Wat ik haar nog het meest kwalijk neem is dat zij haar Nederlandse aard verloochent: een Nederlander schiet niet, een Nederlander fietst!

gravatar

Nee, de foto is juist. Het onthult de pathologische voorkeur van Onno Verduig voor Amerikaanse “bikes”. De rondom verslaafde Verduig volgt alle uitzendingen op National Geographic over de Orange Country familie Teutul, waar vader en oudste zoon om strijd de wanstaltigste tweewielgedrochten scheppen die in Nederland niet op de weg zouden worden toegestaan. In het getoonde frame zal later een 1500 cc, 185 pk. viertakt Harley motor worden ingebouwd. Dit voertuig is een hybride vorm tussen een gewone fiets en een trike, met als functie het onderbreken van ongewenste zwangerschappen. Vroeger gebeurde dat met kale achtervelg op het baanvak Vlaardingen – Maassluis, na zijn overijlde vertrek uit Nederland gebeurt dat nu met massief rubberen achterband op het traject Halle – Vilvoorde.

Reageer
gravatar

Tja dan moet je niet naar de Speld toe gaan, azijnpisser.

gravatar

De Speld is bedoeld voor satire. Satire is vaak op het randje. Als dat je niet aanstaat, moet je gewoon niet naar de site gaan.

gravatar

De Speld is bedoeld voor satire. Satire is vaak op het randje. Anders moet je gewoon niet naar de site gaan.

gravatar

Een verkeerd gediagnosticeerde voorrem kan anders slachtoffers kosten,Onno Verduig is een potentieel gevaar voor de verkeersveiligheid, het is goed dat dit soort verschrikkelijke zaken aan de kaak worden gesteld.

gravatar

Oef!! Gelukkig maar een beetje. Het zou toch godgeklaagd zijn als het helemaal smakeloos zou zijn.
De Speld kruipt hier door het oog van de naald.

gravatar

Ja Pieter, als je over het randje fietst kan dat -zeker in de Belgische Ardennen- mensenlevens kosten. Het is maar goed dat De Speld ook de Belgische medemensch informeert!
(Ik begin nu trouwens te begrijpen wat er werkelijk aan de hand was toen ik met fietspech in Dendermonde strandde. Achteraf bleek ik het hele eind te hebben gefietst zonder mijn fiets van het slot te halen. De fietsenmaker daar heeft echter mijn hele remnaaf van een nieuwe binnenwerk voorzien. Een dure aangelegenheid, daar het een Torpedo Two Speed betreft. (Twee versnellings terugtraprem)

gravatar

Kom op,Pieter. Humor! Godfried Bomans zei het al: Humor is overwonnen droefheid. Humor zegt vaak meer dan de loodzware ernst waarmee mensen geneigd zijn diepe dingen te benaderen! Ik vind dit schitterend!

gravatar

Je hebt gelijk; een fiets is wel wat anders dan een mensenleven. Over het randje, er zijn grenzen! Waar artsen en fietsenmakers dankbaar gebruik van maken maar goedkoop blijkt vaak duurkoop.. Als ik kon kiezen, mijn dure fiets naar een malafide lijmsnuivert of mijn schoonmoeder met hartkwaal naar een arts in Belgie die niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken twijfel ik geen seconde: mijn schoonmoeder is ouder en heeft geen enkele toegevoegde waarde in mijn leven dus dan maar wat meer betalen voor de reparatie van mijn fiets. Die Belgische engerd blijft van mijn dierbare spullen af met zijn ongeschoolde doorgesnoven kop!

gravatar

Awel, ekik ‘eb mijnen velo daar ook laten ‘erstellen en ‘k moe toch zeggen, ‘ij dee da goe. ‘k Heb nu 2 velookes veur d’n prijs van vier!

Reageer
gravatar

Het achterwiel doet mij overigens qua grootte denken aan een gigantisch achterwiel van een vrachtwagen welke mij op de State Highway tussen Amsterdam en Buffalo inhaalde. (Ik doel hier op Amsterdam in New York state en niet op het dorp waar ik mijn maandelijkse onkostenvergoeding verdien).

gravatar

Zo’n motorretje op het voorwiel zou wel kunnen bijdragen aan een neutraal bochtengedrag aangezien de constructie mij wat staartlastig voorkomt.

Katteklieke geestelijken zouden een kinderzitje aan het stuur kunnen overwegen. Ter voorkoming van misverstanden: dit uitsluitend in verband met die staartlastigheid.