EU: ‘Kwaliteit politieke partijen moet leidend worden’

Ledenaantallen en zetels niet meer bepalend voor subsidie

De Europese Commissie eist dat Nederland zijn politieke partijen geen subsidie meer toekent op basis van zetel- en ledenaantallen, maar op basis van kwaliteit. Commissie-voorzitter Barroso wil met de nieuwe regeling Nederlandse politici stimuleren om kwalitatief hoogstaande partijprogramma’s te maken.

Barroso: “Op dit moment kijken de Nederlandse politieke partijen te veel naar het electoraat en is het bestel een soort eenheidsworst. Burgers die geen stemrecht hebben of het niet gebruiken, worden daardoor benadeeld. Partijen moeten met elkaar in competitie gaan. Voortaan gaat het niet alleen om de leden en de kiezers, maar om alle Nederlanders.”

De EU gaat een jury installeren van politieke experts om een oordeel te vormen over de partijen. Almachtig mag deze jury niet worden. In een toelichting stelt Barroso daarom voor om te kijken of ook de Nederlandse bevolking invloed kan hebben op de programma’s.

De nieuwe regel kan grote gevolgen hebben voor politieke partijen. Barroso heeft al laten weten dat een paar marginale partijen moeten verdwijnen of fuseren. Zo kunnen volgens hem de ChristenUnie en de SGP moeiteloos samengaan met het CDA. Ook voor 50Plus zou dat gezien de vergelijkbare achterban een optie kunnen zijn: “Op die manier wordt ook in het politieke landschap de ontzuiling een feit.”

SGP-leider Van der Staaij is ‘diep bedroefd’ door het besluit. “Dit staat niet op zich. De seculiere agenda van de Europese superstaat wordt steeds duidelijker. We hadden al een liberale munt en nu dit.”

Geert Wilders is minder negatief: “Dit bewijst eens te meer de waarde van de EU. Het is een schande dat wij op basis van ons geringe ledenaantal jarenlang minder subsidie kregen dan andere partijen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben van mening dat we de politieke partijen meer bedrijfsmatig moeten laten opereren, overlaten aan de markt. Ook met dit nieuwe voorstel van Barroso blijft de politiek een ‘ver van mijn bedshow’ en linkse hobby voor het gros van de bevolking. Laat het daarom over aan de markt, dan zal blijken of er überhaupt wel vraag naar de politiek is en zullen de partijen gedwongen efficiënter te werken.

Reageer
gravatar

Het is soms lastig vast te stellen of nieuwsberichten wel ‘echt’ zijn of eerder een ludieke omkering. Op nu.nl zag ik een hele leuke:

“Bankenplan legt risico bij aandeelhouder”

Ik citeer:
‘Het belangrijkste doel is om de risico’s neer te leggen bij aandeelhouders en schuldhouders. Zij worden gedwongen om verliezen te accepteren en op te draaien voor schulden’

Hoe verzinnen ze het! En dan nog eens d’r overheen he..

‘Daarnaast kan volgens het plan ook het topmanagement makkelijker worden ontslagen en verantwoordelijk worden gehouden voor de prestaties van de betreffende bank’

BI-ZARRE humor! Daar heeft de Speld niet van terug dacht ik zo..

gravatar

Wat er ook gebeurt, Barroso hoeft niet het pensioengat te vrezen. Vermogensvormende banen zoals die van hem zijn naar inkomen gegarandeerd levenslang waarde-, welvaarts-, depriciatie- en inflatievast. Het pensioen van de langstlevende weduwe c.q. maîtresse evenzeer.

Reageer
gravatar

Ach ja, terug naar het corporatisme, overheid, werknemers en werkgevers die samen de dienst uit maken. De tijden van Mussolini en KVP zijn voorbij.
Wat moet Barosso nou?

Reageer
gravatar

Brussel dreigt om een der kamers in Den Haag per opbod te verkopen, omdat commerciële bedrijven een kwalitatief betere politieke Reality TV-show kunnen maken.

Reageer
gravatar

Mijn god, is dit de paardenhemel? Als dat waar is, heeft u de hemel geschapen naar beeltenis van de aarde.

Heeft u toevallig een aspirientje op zak voor mijn kop, pardon hoofdpijn.

Reageer
gravatar

Ach wat; die partijprogramma’s zijn toch alleen maar gartuite intentieverklaringen, die in de coalitiebesprekingen naar hartelust tot 180° verschoven kunnen worden (zie “Schuivende panelen”). Dat nu zo’n professioneel opportunist en lobbyist als Barroso aan Nederlandse profiteurs in het Binnenhof moet gaan uitleggen wat het belang is van kwalitatieve verkiezingsprogramma’s; dat slaat als K. op Dirk. Van EU-politiek mag men van alles verwachten, maar geen concrete resultaten.

Reageer
gravatar

Ja, en bovendien is het retro-denken. De macht is aan de markt, dus wat moet je nog met ouwe politiek en vergane glorie politieke partijen?

Hoorde zojuist weer iemand zeggen dat het goed gaat omdat ‘de markten’ vertrouwen hebben en de rente daarom laag staat. Dat de bevolking aan het gas ligt, och ….

gravatar

Dat aan het aardgas liggen heb ik geprobeerd. Ik word er niet vrolijk van. Misschien moet er een vuurtje bij houden. Collega Stalpaert, zou dat hel

gravatar

Enkele aanvullende citaten uit een interview met Barosso:
“We gaan een einde maken aan de versnippering in Den Haag.”
“Beginselen zijn een taak voor de gehele politiek, alleen de vraag is of je dat nou moet doen met individueel gefinancierde politieke partijen op basis van ideologie of levensbeschouwing.”
“De vraag is: wat is nou de kern van politiek? Ik vind dat de politiek niet exact een kopie moet zijn van wat Hilversum ook doet; ik vind ook niet dat de politiek alleen maar hele ingewikkelde en moeilijke debatten moet houden die alleen maar voor een hele kleine groep zijn. Het zal er ergens tussenin zitten.”
Op de vraag of dit voortkomt uit ergernis over alle campagnes van de laatste tijd: “Nou, het is mij wel opgevallen, laat ik het zo zeggen. Partijen denken nu: hoe meer stemmen, hoe meer invloed. Daar gaan we een einde aan maken.”

Reageer
gravatar

Hoi die lieve Marg00tje,

Zakken vullen doe je bij Jamin of zo door uit elke bak met een schepje één of twee snoepjes te halen, daarna de zak afwegen en prijsbonnetje op de zak plakken, dan nog drie of vier toverballen of toffees erbij, zak dichtbinden en tenslotte de gevulde zak afrekenen bij de kassajuffrouw.

Nog veel warme knuffels en doei dan maar,
Paulientje met de staartjes.
x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn pappie zegt dat hij politici nooit zakken heeft zien vullen in de Kamer. Mijn mammie denkt dat de fractiemedewerkers dat voor hun rekening nemen. Mijn broertje zegt dat dat niet kan, want die medewerkers hebben daar de ballen verstand van en bij de grote fracties verdienen ze daar niet genoeg voor.

gravatar

Margootje & Paulientje toch: de zakken worden gevuld buiten zicht en de zakken worden met vrouwen met ballen geleegd op het toilet of in een kleedkamer of kast. Dat weet toch iedereen?

gravatar

Hoe kan men iets weten over de kwaliteit der Nederlandse vriendjes politiek, als er niet duidelijk een richting wordt gegeven wie wat doet en waarvoor. Ik zou zeggen geef het volk een stem door meerdere mooiere diversiteiten partijtjes, waarbij het de plicht wordt dat de winnaar gaat zorgen voor degene die hebben verloren door meedoen… Stappen ze meteen uit de politiek en laten ze de evolutionare leiders (Heren) een beetje met rust? Ongedwonge zaken krijgen wat voorrang…. Beschrijf ook eens hoe kwaliteit kan zijn en voor wie?

Reageer
gravatar

Hoe gaan we na de verkiezingen dan de kwaliteit van de partijen bewaken?

Ik zie daar wel een toegevoegde waarde in een European Political Quality Contol Centre. De EPQCC kan dan sancties opleggen aan partijen die de kwaliteit niet waarborgen en bv zetels afnemen als de kwaliteit van de partij niet voldoet dat de door de EPQCC gestelde normen en waarden.

De EPQCC Normen en Waarden kunnen bekeken en gemonitord worden in een European Quality Agengy (EQA) en een European Quality Agency control Agency zodat het controleren op de juiste manier uitgevoerd wordt.

Alles natuurlijk in overleg met de National European Political Centre of Politics zodat de normen en waarden goed beschreven worden.

We zijn dus nog ver weg van een politieke omgeving gebaseerd op kwaliteit.

Reageer
gravatar

Voor de kwaliteitsbeoordeling moeten politici met de billen bloot om te kijken wie de blankste heeft. Een klimhal is heel geschikt voor de keuring, want als politieke apen hoger klimmen, ziet men hun blote billen. Mocht daarbij blijken dat een van hen de billen heeft verbrand en derhalve op de blaren moet zitten, is hij/zij zeker ongeschikt voor het bezetten van een Kamerzetel.

Reageer
gravatar

Dit roep ik al jaren, kamerzetels moeten ook niet gebaseerd worden op de resultaten van verkiezingen, maar deze moeten worden verdeeld op basis van kwaliteit d.w.z. het resultaat van mijn enquêtes. Dat is de enige democratische manier van politiek bedrijven. 3000 van mijn panelleden weten veel beter wat goed is voor Nederland dan de 13 mln kiesgerechtigden. En het is ook veel sneller en je hebt geen goede met stemcomputers.

Reageer
gravatar

Nou Bralhuysen: hoogste tijd voor een bezoekje aan Hans Anders, Pearl of die andere glazenboer, dat is wat jouw oog nodig heeft.
Zelfs met fotosjop kan je er nauwelijks iets mee …

gravatar

Beste Van Bralhuysen,

De kwaliteit van uw foto’s is niet om naar huis te iemelen. Dat kan beter:
http://tinyurl.com/b2s8462

Maar kijkt u voor de aardigheid eens achter deze niet onfraaie façade van het CDA-vrouwtje Mona Keijzer. Kijk eens goed.
Ziet u haar homohaat?
Ziet u haar felle weerstand tegen onze democratische wetten aangaande abortus en euthanasie?
Ziet u haar afwijzing van preservatieven?
Ziet u haar passie voor grote gezinnen?
Ziet u haar voorkeur voor weigerachtige gristelijke ambtenaren?
Ziet u haar liefde voor dierenslachters met pijnlijke methoden?
Ziet u haar onvoorwaardelijke steun aan bisschoppen en paus?
Ziet u haar minachting voor andersdenkenden?

Welnu, is het koppie dan nog zo fraai als u aanvankelijk dacht?

gravatar

@Frederik Laetitia (en de hele familie Griffith) was mijn buurvrouw. Meerdere heel aardige zussen, maar of ze in de aanbieding zijn weet ik niet.

gravatar

Het principe “kwaliteit vóór kwantiteit” geldt binnenkort voor uw publieke omroepen en uw volksvertegenwoordiging. Maar weet u wel, dat uw episcopaat dit beginsel al sinds de jaren ’70 in uw land huldigt.

God wil alleen nog kwaliteitsgelovigen die volledig in mijn gezag geloven. Dat ik en god daarmee lege kerken veroorzaken, is niet erg, want de hemel was toch al overboekt.

Reageer
gravatar

Heilliggeit, Kunnen we niet alle religieën ter wereld fuseren en in Europa laten beslissen over het kleine Nederlandse volkje met een begrotingstekort een bevolkingsoverschot en een veel te krappe huizenmarkt. Waar ze geld geven aan het buitenland terwijl zij niet weten waar Uwe klokkenspel zijne klepel hangt, waardoor zij altijd een tekort uitvoeren op eigen de minima. Terwijl hunne mediareclame de boventoonvoert en uit een lege put water wil halen, terwijl Uwe kalf al is verdronken en verdrongen door andere materiele verlangens….Geen wonder dat vele het niet meer snappen. Het is wachten op wie de geest geeft….

gravatar

Misschien een tip voor Barosso: vraag Poetin om voorzitter te worden van deze kwaliteitsbeoordelingscommissie. Ook al is Rusland geen deelnemer van de EU. Dit is een duidelijke boodschap enerzijds dat de EU serieus wordt genomen en anderzijds dat de beoordeling geheel objectief en onbetwistbaar zal zijn.

Reageer
gravatar

Fantastisch initiatief!!

Het omkijken naar de burger is duidelijk achterhaald. Ik vind dat dit niet ver genoeg gaat, die genoemde jury mag wat mij betreft meer invloed hebben, daar het over experts gaat. De partijen zelf kunnen de kwaliteit niet waarborgen, dus ik stel voor de programma’s ook door een onafhankelijk orgaan te laten opstellen, uiteraard ook met op expertise getoetste leden.

De burger moet mijn inziens een stapje terug doen, het is gebleken dat die meer kwaads dan goeds aanrichten.

Reageer
gravatar

Ik ben is minder negatief. Dit bewijst eens te meer de waarde van de EU. Het is een schande dat wij op basis van ons geringe ledenaantal jarenlang minder subsidie kregen dan andere partijen.

Reageer
gravatar

Barrooso’s denkrichting is goed. Maar waarom niet veel verder gaan en alle kandidaten eerst op kwaliteit door de Commissie laten beoordelen voordat ze op de kieslijst mogen? IQ, assessment, rollenspellen, geheugentest, leugendetector, vul maar aan. En natuurlijk strafblad, mogelijke dubieuze bonnetjes, bij elkaar gelogen diploma’s, terroristische jungle avonturen etc. Het scheelt ons belastingbetalers in ieder geval veel geld wanneer het toch uitkomt en de betrokkene moet aftreden en vervolgens jarenlang riant wachtgeld ontvangt.

Reageer
gravatar

Inderdaad. De verkiezingswinnaar moet op kwaliteit besloten worden, niet op het aantal stemmers.

Reageer