Joris van Kraats (8) sluit zich aan bij rebellenleger Kony

Gedreven basisscholier gaat zich actiever inzetten voor Afrika

De Bussumse basisscholier Joris van Kraats (8) heeft zaterdag het vliegtuig naar de Oegandese hoofdstad Kampala genomen. Joris wil zich aansluiten bij de Lord Resistance Army (LRA) van Joseph Kony.

Door Kinderen voor Kinderen, waarvoor hij zingt, leerde Joris over de ellende in Afrika. Presentatrice Claudia de Breij: ‘’Joris vertelde de laatste tijd dat zingen alleen te weinig voor hem was. Hij wilde actiever zijn. Op internet had hij gelezen over het leger van Kony en het liet hem niet meer los.’’

Joris’ klasgenoten en leraren kennen hem als een gedreven, idealistische jongen. Roosmarijn ‘Juf Roos’ Koutema: “Joris komt altijd op voor de leerlingen die gepest worden. Hij is degene die de meeste kinderzegels verkoopt en geeft soms een deel van zijn knikkerwinst terug. Ik maak me zorgen, want het oerwoud van Oeganda is wel even andere koek dan het Bussumse Bilderdijkpark.”

Vader Eugène van Kraats: “We bleven vertellen wat voor man Kony is en wat zijn leger allemaal doet, maar hij antwoordde steevast met ‘Dat zeggen ze alleen maar op de televisie’. Zaterdag, toen ik hem naar zijn hockeytraining wilde brengen, trof ik een lege kamer aan, op het bed de afscheidsbrief. Op Schiphol vernam ik dat de vlucht naar Kampala net vertrokken was.”

Uit zijn afscheidsbrief blijkt dat Joris beseft wat hij in Nederland achterlaat. “Ik zal het schoen zetten missen, dat doen ze daar niet. Ik hoop dat papa en mama niet boos zijn. Ook beloof ik dat ik op tijd naar bed ga en niet zomaar met vreemden meega.” Joris laat verder weten dat het leger zijn bestemming is en dat hij het niet zal verlaten voordat hij de maximumleeftijd van 13 jaar heeft bereikt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Nederlandse honorair consul in Kampala heeft contact gezocht met Joris teneinde hem attent te maken op het feit dat hij (Joris) zijn Nederlanderschap kan verliezen bij een langer verblijf dan 6 maanden in den vreemde. Joris heeft gesteld zich van geen Kraats bewust te zijn. De LRA heeft daarop gesteld dat men in dat geval een langer verblijf kan regelen door middel van een studievisum; de constructie die Mauro in Nederland vermocht doen blijven.

Reageer
gravatar

bah, nu gaan ze graven in dat gat in mijn CV tussen 1996 en 1998 – ze hebben mijn woordenboek swahili nog niet gevonden, gelukkig maar met die gedetailleerde aantekeningen in 3D.

Reageer
gravatar

Kom nou Peter, een beetje met de tijd meegaan hè? De tijd van Sjors en Sjimmie van de Rebellenclub is wel voorgoed voorbij. In de brave new world van de global village moeten kinderen de vleugels kunnen uitslaan; je moet als ouders je kinderen de ruimte durven geven. Kijk naar al die heisa rond het zeilmeisje, met 14 jaar een bijna- soloreis om de wereld. Jeugdzorg, (altijd oog voor de eigen arbeidsplaatsen )op de achterste poten, rechtbank in het geweer, Pauw en Witteman in rep en roer. Ze is intussen al lang weer terug, maar nou wil ze niet meer in Nederland blijven, haar kolonialistische VOC-hartje is open gegaan. Joris bouwt weliswaar in Kampala geen pensioenjaren op, maar soit, die gaan toch de mist in dankzij de Euro.

gravatar

Het moet duidelijk zijn dat het verzetsleger van de heer, dat geleid wordt door de Heer Kony, niet onze goedkeuring wegdraagt. Onze Heere is namelijk volgens het oude testament veel rancuneuzer.

Reageer
gravatar

Bedoel je Kony the Game of is dit geen kinderspel?

Krijgt ie wel zakgeld? En what about een bonus per 10 geborgen lichamen?? Het is een edele roepING.

Goed komt ie op z’n 13e als man terug nar Vernederland en dan? School is te saai, spelletjes nog erger. Maar hij kan zijn ervaring inzetten voor de verdedigING der corpocratie. Daar wordt dik voor betaald. Hij wordt een baas!

Reageer
gravatar

Joris van Kraats is nu kindsoldaat van Kony en daarmede een inspirerend rolmodel voor vele leeftijdgenoten. Gevreesd moet nu worden voor een tsunamische precedentwerking: Joris meldde telefonisch na aankomst dat hij in feite gevlucht was voor de CITO-toets. Het is bekend dat kinderen uit minder kansrijke milieus overwegend een VMBO-advies krijgen met een vervolg in de LSBL- en VAPRO-sfeer, tamelijk uitzichtloos dus. Daarentegen krijgen kinderen uit bankiers-, CEO- en CFO-kringen -hoe laag hun IQ ook- onveranderlijk een HAVO-VWO advies. Kinderen van politici wordt verder onderwijs afgeraden; ze zijn voldoende goochem en kunnen dus zo doorstromen naar de Tweede Kamer en een royaal inkomen. Aan goed onderlegde parlementariërs bestaat in Nederland geen behoefte.

Reageer
gravatar

Zelf rekruteer ik altijd liever wat jonger. Als ze voor hun zesde niet al de nodige kills op hun naam hebben, krijg je die vanzelfsprekendheid er niet meer in. Je ziet het van The Bride tot Jules Winnfield, het doden gaat niet meer volstrekt natuurlijk, er moet een show van gemaakt worden.

Reageer
gravatar

Zeg rattenvanger, weet je niet meer dat je oorspronkelijk niet van de Britse eilanden maar uit Duitsland komt? Dus waarom druk je dodingen, de bruid van Juul Winstveld en voorstelling niet in het Duits, maar in het Engels uit?

In de hoek en duizend strafregels.

gravatar

Eindelijk zien we weer eens de VOC mentaliteit die we zo lang gemist hebben! Joris en Tanja: de mensen waar Nederland als volk van vrijheid in de toekomst op kan en mag bouwen.

Reageer
gravatar

Bravo Joris! Wij idealisten moeten opkomen voor onze idealen, fuck main stream.
Als je klaar bent bij Kony, kunnen we bij de FARC nieuwe jonge rekruten gebruiken. Bel even van te voren, dan kunnen we een extra coke vluchtje regelen om jouw ticket te betalen.

Reageer
gravatar

“fuck main stream”

Foei Tanja, dat heb ik jou niet geleerd.
Als het Spaans was, had ik het nog kunnen begrijpen, maar overbodig Engels? Van mijn nooit niet.

Hup, met ezelsoren de hoek in van jouw hotelkamer in Havana.

gravatar

En als ie geweigerd wordt omdat ie te weinig mensen kan doden, moet ie bij JOVD gaan: “Liberalen geloven in wat iemand wel kan, in plaats van hij niet kan.”

Reageer
gravatar

Het is gewoon eigen schuld van zijn papa en mama. Hadden ze hem maar met zijn eerste verjaardag geen AK 47 moeten geven. Het ding was weliswaar van kunststof, maar dan nog.