Kabinet wil zeven provinciën

Herindelingsvoorstel lijkt gunstig voor handel

Het kabinet heeft concrete plannen voor het herindelen van de provincies gepresenteerd. VVD en PvdA kiezen voor één Randstadprovincie ‘Holland’.

Drenthe krijgt geen vertegenwoordiging meer op landelijk niveau, Noord-Brabant verliest zijn eigen bestuur, Limburg wordt afgestoten en Flevoland wordt onder water gezet, zo maakte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bekend.

Plasterk spreekt van een ‘ambitieuze, maar haalbare agenda’. Hij kiest bewust voor rigoureuze maatregelen om de overheid slagvaardiger te maken. “We versterken de Randstad, onze economische motor. Dat is hard nodig.” De minister erkent dat de enorme provincie een dominante positie krijgt: “Je moet niet raar opkijken als men in het buitenland op termijn heel Nederland met ‘Holland’ gaat aanduiden.”

De plannen brengen een aantal taalkundige wijzigingen met zich mee. Zo gaat Gelderland ‘Gelre’ heten, Noord-Brabant ‘Staats-Brabant’ en Groningen ‘Stad en Lande’. Ook gaan provincies voortaan ‘provinciën’ heten. Plasterk: “Dat vind ik mooier.”

Deskundigen reageren overwegend positief. Nanne Hupperts, hoogleraar bestuurskunde aan Universiteit Leiden, spreekt van een uniek experiment. Hij wijst op de voordelige effecten van het plan: “Zo zijn er straks geen Drentse Tweede Kamerleden meer en kan door de ontpoldering van Flevoland de Hedwigepolder behouden blijven.” Hupperts plaatst ook de nodige kanttekeningen: “Je kunt je afvragen of een monarchie hiervoor wel de beste staatsvorm is. Ik betwijfel of daar voldoende over is nagedacht.”

In Engeland en Frankrijk is naar aanleiding van de plannen onrust ontstaan. De Britse premier Cameron heeft aangekondigd extra te investeren in de marine. Publicist Thierry Baudet maakt zich geen zorgen: “Dit plan zorgt voor gezonde concurrentie met andere natiestaten. Voor een handelsland als Nederland is dat alleen maar goed. Ik voorzie een glorieuze eeuw voor ons land.”

In de nieuwe plannen zal de Afsluitdijk worden wegbezuinigd. Ter compensatie wil het kabinet extra investeringen in graanmolens.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Slordig van Plasterk: Gelderland van naam veranderen in Gelre en Limburg afstoten. Het oude Gelre bestond vroeger ook uit Noord Limburg (ook Venlo maar zonder Wilders) en flinke stukken Niederrhein. Als eerste stap pleit ik voor de hereniging van de Mookerheide in Gelders land.

Reageer
gravatar

Mede namens Hans Wiegel teken ik hier protest aan tegen het feit dat in het redactioneel artikel Friesland om onbegrijpelijke reden niet werd genoemd. Bij de Unie van Utrecht (1579) trad de Heerlijkheid Friesland toe tot de Zeven Provinciën; het is uiterst irritant en kleinerend te suggereren dat de toenmalige grens der beschaving bij Zurich -of all places-zou liggen. En die Afsluitdijk vervallen verklaren, dat mag van ons nog vandaag. De enigen die daarvan last hebben zijn Randstadters die eigenaar zijn van een tweede huis in Friesland en van grote belastingvrije jachten in Eernewoude.

Reageer
gravatar

Beste Pier, zie ook mijn bijdragen hierboven waarin Fryslân genoemd wordt. Natuurlijk gunnen we jullie je onafhankelijkheid, dan is Den Haag tenminste van dat schip van bijleg af. Misschien kan dan meteen dat orakel bij jullie de mond gesnoerd worden. Overigens ligt de grens der beschaving niet bij Surich, maar ca 60 km daarvoor (ongeveer ter hoogte van de lijn Hoorn- Alkmaar).

gravatar

Wel, beste hertog van Alva, bereidt u zich er maar op voor dat begin tweede kwartaal 2013 met de uitvoering wordt begonnen!

gravatar

Van Twaalf, naar Zeven provincies/en, naja dat lijkt best op wat men in Adam deed/doet/probeerde.

(groen haar zal de Draak verslaan!)

Pogen kan, maar de werkelijkheid doet nog steeds weer zoals de werkelijkheid dat pleegt te doen.

Kortom;
*maar dan langom*

Vlaanderen 1 van onzer (duitsch) provinzies ? purrrima, maar Frieschland Boppe dan eruit \?

Nevah!

Omtrent geluksgetallen;

Waarom toch weer dat bijgelovige getal 7? Wat is er mis aan 6? Of 8?

7 is soms venus (soms iets anders) en venus is van de mooi.

6 is soms van de Zon, dat wat beweegt (pantareium)

8 vinden de chinesen een geluksgetal, wij zien dat meer als 1 en 7…

Aldus ook de volgende query;

Maar wordt er wel geïnvesteerd in de nieuwste Hollandse waterlinie?

Alhoewel een haringopstopping erg onverwacht lijkt, de hollandse nieuwe, nieuwe Wat?ER!Linie nog niet bestaat;
blijft de tactiek dezelfde;
“Zorg dat niemand je wil aanvallen!”

Aangaande het een provincie van DuitschLand wurden;

Ik denk dan meer aan een klimato-analogisch landje pik zet van Neerlandsch oosterlijke gebiedsdelen.

(Snapt toch niemand als Tukkers plotsklaps in duitsland (of waar dan ook) iets gaan lopen verkondigen)

Intermezzo:

Wie weet in hoeverre HF hier iets mee te maken heeft ?
(HF; tukker, of zo, met een taal fetischisme)

Reageer
gravatar

Brabodja en Limbabwe kunnen we missen als kiespijn. Maar dat we het enige Drentse Kamerlid kwijtraken is wel erg. Ook al is hij van een socialistische partij.

Reageer
gravatar

We moeten eens gaan denken om Noord-Holland benoorden het IJ van Nederland los te maken en dit bij Groot-Friesland te voegen. Dit gebied zal zich dan uitstrekken van het Buiksloterwegveer (tegenover het CS) via Westfriesland, Afsluitdijk, Fryslân, Groningen , Ostfriesland, Schleswig Holstein en Jutland tot aan Fredrikshavn. De taalkundige overeenkomsten tussen genoemde gebieden zijn al aanwezig en de overzeese gebiedsdelen in de Waddenzee worden als extra bonus bijgevoegd. Dat zal die arrogante Rotterdammers, Hagenezen en Amsterdammers leren!

Reageer
gravatar

Kom kom, waarde Bralhuysen: het komt mij tamelijk arrogant over te denken dat wij in Rotterdam het afdrijven van een onzalig stuk bodem zullen betreuren, dan wel daar leringhe uit zouden moeten trekken.
Wij zijn zelfs zo gul u ook de zuidoever van het IJ te gunnen.

gravatar

Inderdaad, gewoon Belgie en Luxemburg in beslag nemen en de oorlog verklaren aan de Spanjolen. Ze zullen daar weten dat je geld van de Bataafse Republiek aanneemt op eigen risico!

Reageer
gravatar

Misschien ook een idee om direct een paar politici te lynchen, de lijken te ontkleden, ze op het Groene Zoodje in Den Haag aan de wipgalg ondersteboven op te hangen, open te rijten en te castreren? Of draaf ik nu te ver door?

Reageer
gravatar

Ik denk dat we flink moeten investeren in piekeniers. Altijd goed op het slagveld, piekeniers, ook prima inzetbaar tegen krakers, en anders lenen we ze uit aan Hollywood. Overigens denk ik dat we best weer den oorlogh aan Hispanje kunnen verklaren, want ik meen dat de herstelbetalingen voor de 80-jarige oorlog niet voldoende waren, en ze hebben ook nooit excuses gemaakt voor de moord op Willem van O. !

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens: zwaar ondergewaardeerd, die piekeniers. Alleen graag niet in van die malle pakjes, anders worden ze genaast door de paus.
Ik voorzie wel wat moeilijkheden door het afschaffen van de gulden: euroniers klinkt lang zo stoer niet.

gravatar

De rest van Holland? Wat bedoel je daarmee?
Denk erom hoor, wij Geldersen laten ons niet uitschelden voor Hollanders! En we weten jullie landstreek wonen!
We hebben al een pact gesloten met de Brabanders!

gravatar

Lieber August Heinrich Hoffmann von Fallersleben.

Vielen Dank fur den Tip mit Memel, das Lied habe ich nicht gelernt auf der DDR-Schule. Ich werde gleich ein paar Truppen schicken, um das gestohlene Land zuruckzuholen.

gravatar

Gelukkig heb ik de huidige jaargang van de Donald Duck bewaard. Dat wordt een kostbaar historisch document.
Bij het volgende jubileum zal de omvang van het jaar naar 7 maanden moeten zijn teruggebracht.

Reageer
gravatar

Verder maak ik me er niet zo druk over. Het eenvoudigste is de Nederlanden gewoon weg te geven aan Duitsland. We zullen als de nieuwe provincie van Duitsland gewillig toegevoegd worden met een zeer volle schatkist. We worden met open armen ontvangen. Ken niet slechter.

Reageer
gravatar

Tja, dat is het risico door steeds te zingen dat wij van “duitse bloed” zijn. Maar we moeten onze huid duur verkopen en bedingen dat niet alleen in Nederland, maar ook in oost-Friesland het nederlands de eerste taal is.
Verder deutschen ze maar een eind weg. En natuurlijk minstens zeven nederlandse clubs in de Bundesliga. Voor je het weet worden we afgescheept met de regionalliga en dan zijn de rapen gaar.

gravatar

Sieben schlappe hollandische clubs in der deutschen Bundesliga? Mein lieber Tuck, die deutschen Mannschaften haben die talentierten Hollander schon alle gekauft, das langt. Also, wegweisen! Und nicht wieder spucken!

gravatar

Aber, aber, denn geht es schön nicht durch, höre.
Als je ziet hoe ooit vooraanstaande oostduitse clubs als Magdeburg en Jena nu ergens op het derde of vierde niveau spartelen, kunnen we dat onze clubs niet aandoen. Stel je voor: Ajax of Feyenoord in de dritte liga. Brrrr

gravatar

Zeg, is BV Nederland soms gekaapt door een hedge fund? De winstgevende delen vol met schulden hangen en de rest verkopen..

Ik vind het juist wel leuk, al die koddige provincietjes. Laten we daar eerder wat aan toevoegen. Het Drentsche gewest kan weer in Noord en Zuid verdeeld worden, steden met (resten van) een stadsmuur weer autonoom, en een béétje fenikslocatie mag ook best een provincie heten. Eilanden apart, en voor de leuk polderen we er her en der nog wat bij.

Dan wordt het de Republiek van de 700 provinciën. Dat klinkt toch een stuk imposanter!

Reageer
gravatar

Mijn beste Zotheid…

U bedoeld zeker een duizend eilanden rijk! Nou dat lukt aardig sinds ze de dijken allang niet meer verhogen. Koud kunstje toch!

gravatar

Waarde Margootje,

Dat is helemaal geen slecht idee! Dan wordt het een groot ‘schipper mag ik overvaren’ vanaf Enschede. Dat maakt de logistiek voor mijn waarde vrind Nico ook weer een stuk makkelijker. Waarom je zijn bestaan ontkend is me vooralsnog een raadsel trouwens..

gravatar

Lieve Paulusje….

Je hebt gelijk hoor en laat je niet bang maken door die Heilige Nicolaas….We weten toch wel beter dat die vent niet bestaat….

gravatar

Maar mensen, we moeten geen delen van ons land verkopen, maar juist ons fiere land uitbreiden !
Eerst klein beginnen met Vlaanderen en dan voor een zacht prijsje Oost-Friesland opkopen.
Als we daar frans Vlaanderen aan toe weten te voegen begint het een serieus land te worden en kan de nederlandse leeuw weer brullen in plaats van mompelen.

Reageer
gravatar

Nee nee, verkopen zolang het nog kan, want alles keldert hier in waarde.

En je weet toch dat een leeuw alleen maar brult om de buit die de leeuwinnen hebben gemaakt te naasten?
Een echte freeloader: dus waarom dan armoeiige gebieden opkopen die niks meer zijn dan een afgekloven karkas?

gravatar

Het beste lijkt me te investeren in hooggelegen land, zoals de Ardennen of Sauerland. Daar kunnen we opnieuw beginnen als het grootste deel van Nederland onder water is gelopen. Laten we juist de laaggelegen delen van Nederland verkopen aan b.v. de chinezen of japanners.

gravatar

Uit cultureel oogpunt en vanwege de werkloosheid is het wel aardig als kroonprins Alex de belegering van de ‘s-Hertogenbosch met 40.000 man overdoet. Maar eerst moeten we voor de bekostiging de Spanjaarden weer van hun zilverwerk ontdoen.

Wordt het toch nog gezellig!

Reageer
gravatar

Mag ik u wel wijzen op de ingrijpende maatregelen die nodig zijn op de Duitse constitutie als ze na deelstaten ook provincies gaan toelaten?

gravatar

Onderdeel worden van Duitsland is prima, maar dan moet Duitsland als tegenprestatie wel een monarchie worden en ons koningshuis adopteren. Zij zijn toch al van Duitschen bloed, dus dat moet niet zo’n probleem zijn, lijkt me.

gravatar

Waarom ook niet meteen de drie noordelijke provinciën verkopen aan Niedersachsen en de beide oostelijke aan Nordrhein-Westfalen ?
Tenslotte nog Zeeland en de zuidelijke provinciën verpatsen aan Vlaanderen en dan is Holland, met Utrecht erbij, een klein maar steenrijk land !

Reageer
gravatar

We zullen zien, zonder Gronings gas, Twents zout, de Betuwelijn, de HSL, de Brabantse maakindustrie, Limburgse asperges, Friese aardappelen en koeien, Gelderse klompen.
Dat wordt armoe voor de Hollanders.

gravatar

Oh ja joh? Dachie? Zonder die gedwongen nering kenne we eindelijk de beschaving invoere. Nie voor niks een nieuw stukkie land erbij angelegd.

gravatar

Beschaving? Ha, je schertst ongetwijfeld!

Het enige beschaafde dat jullie in Rotterdam hebben is Martin Lodewijk. Die redt in zijn eentje de hele stad van de ondergang.
Nou ja, die twee van Olga helpen wel goed mee, moet ik zeggen!

gravatar

Wat mij betreft wordt Staats-Brabant direct overgedragen aan Spanje. Speelt PSV eindelijk in een uitdagende competitie.

Reageer
gravatar

Maastricht maar bij de provincie Liège doen? Of Belgisch Limburg? Geen idee waar ze zich beter verstaanbaar kunnen maken.

Reageer
gravatar

Och, waarom leren onze limburgers geen marokkaans ? Dan is er in ieder geval een groep nederlanders en een groep belgen die de limburgers kunnen verstaan.

gravatar

8 zou zelfs veel beter zijn: het drukt onze innige verbondenheid met Octopus Paul uit. En als we dan Holland gewoon onder water zetten, kan Octopus Paul daar ook gewoon gaan wonen.

gravatar

Ik ben niet zo voor unieke experimenten. Voor historisch onderzoek dienen experimenten herhaalbaar te zijn. Gelukkig maar dat het 7 provinciën concept al eens eerder is uitgeprobeerd.

Reageer
gravatar

Drenthe kan gewoon Drentherveen worden met autonomie, een eigen rechtspraak en baas over eigen grond. Nu worden die arme Drenthenaren uitgebuit. Als het belastingstelsel aantrekkelijk wordt en de huizen betaalbaar wil ik zo verhuizen.

gravatar

Als Fryslân dan ook nog onafhankelijk wordt kunnen we inderdaad de Afsluitdijk opheffen. Tevens lijkt mij bij het onder water zetten van Flevoland dat de dijk Enkhuizen – Lelystad ook overbodig geworden is.

Reageer