Johnny Heitinga: ‘Charmante Leon de Winter verdient dit niet’

'Hij zou een parel van de samenleving kunnen zijn'

Leon de Winter krijgt in de media de wind van voren vanwege zijn pleidooi voor Badr Hari. Dat is omdat mensen jaloers op hem zijn en omdat hij een jood is, betoogt voetballer Johnny Heitinga.

Ik ontmoette Leon de Winter op een feestje van Hard Gras. Ik kon niet om hem heen, al was het alleen maar vanwege zijn indrukwekkende postuur. Ik was me niet bewust van zijn reputatie. Maar als ik die wel had gekend had ik hem ook sympathiek gevonden. Hij beviel me. Een wereldster in de dop, dacht ik.

Later hoorde ik over zijn Palestijnenhaat. Ik had dus iemand sympathiek gevonden die een zionist was. Ik kon die berichten moeilijk rijmen met de man met wie ik had gesproken.

In een uitzending van Voetbal International nam ik het op voor Leon. Ik kreeg het halve land over mij heen. Want iedereen had zijn oordeel al gevormd: De Winter is een zionist.

Mensen vertelden me over zijn ultrarechtse columns, waarin hij ontkent dat de Palestijnen onderdrukt worden. Dat is onmogelijk volgens Leon, omdat ze gemiddeld 71 jaar oud worden. Ik kon moeilijk geloven dat hij echt zulke ongenuanceerde standpunten innam. Er moest een aanleiding zijn geweest, dacht ik voortdurend. En dat denk ik nog steeds.

De verdediging van Badr Hari bevestigt wat politiek correct Nederland al dacht: ‘Zie je wel, De Winter is een monster.’ Mensen zijn blij dat ze een stok hebben om hem mee te slaan want ze zijn jaloers op zijn succes, maar de charmante schrijver verdient dit niet.

Als je met zo weinig talent de top van de Nederlandse literatuur kunt bereiken, getuigt dat van een ijzeren wilskracht. De Winter is een ‘role model’ en heeft tientallen fans over de hele wereld. Leon is een fenomeen. Hij zou een parel van de samenleving kunnen zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste John, dat Harde Gras kun je maar beter niet oproken. Maar ik hou wel van voetballers die hun horizon verbreden hoor. Het is net als voetballen: heel veel vallen en opstaan.

Reageer
gravatar

Nu we het er toch over hebben, ik heb de Lof der Zotheid van D. Erasmus (1469-1536, één der bekendste Rotterdammers, samen met Coen Moulijn) er nog eens op nageslagen. Twee uitspraken van hem: “Schijn is het beste waar wezen (inhoud, essentie) ontbreekt” en “De hoogste wijsheid is: op tijd dwaasheid te veinzen”, Dit nu gebeurt dagelijks in de kolommen van De Speld. Wordt de ironie niet te vaak als maatstaf genomen? En zo ja: zijn niet alle Speldenaren dan (au fond) filosofen die hun dwaze wijsheden -om niet- aan anderen aanbieden?

Reageer
gravatar

Het is duidelijk merkbaar dat circa 14 miljoen Nederlanders nog niet zijn ingeburgerd; we staan noch niet als één man achter Badr Hari. 2½ miljoen Medelanders doen dat wel en spreken schande van de discriminatie door het OM van een vredelievende kickbokser die alleen op grond van zijn Turkse wortels achter de tralies wordt gezet. Amnesty Internatuional is ingeschakeld en alom wordt geld ingezameld om Badr van goede juridische steun te verzekeren. Bram M. heeft ondanks zijn onlangs hervatte werkzaamheden als Boulevardier ruimte gevonden deze beroemdste 2e generatie gastarbeider -onze nationale knuffelTurk- in de rug te steunen. Bram heeft zijn weinig prudente aanpak rond de jurisprudentie met de rechtszaak van Geert Wilders nog vers in het geheugen. Dat komt helemaal goed met Badr en Estelle. Is ze trouwens al in blijde verwachting?

Reageer
gravatar

Blijkens een warbol in de Volkskrant is dit allemaal terug te voeren op platte jaloezie. Jaloezie betreffende dure horloges, dure auto’s, Bekend Nederlanderschap en het genieten van de vleselijke lusten van Estelle.

Hoewel ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat deze niet per se wild gillend van enthousiasme staat te wachten op bezoek van pak ‘m beet 7 miljoen mannelijke Nederlanders.

Maar toch: wat een broodje allemaal niet teweeg kan brengen: men zou haast roepen: “Ivo, maatregelen, anders kinderporno!”.

(by the way: was het voorgaans niet Outsider?)

gravatar

Voornoemde warbol is ex-delinquent en als zodanig een materiedeskundige. Dat is een deskundige die bij gebrek aan enige navolgbare betoogtrant voor deskundig wordt gehouden. Men snapt er geen bal van, maar het zal wel waar zijn want anders zouden ze het niet in de krant zetten.

Jawel, jaloezie op Bekend Nederlanderschap. Het wordt steeds gekker. Bekende Nederlanders waren ooit mensen als Victor van Vriesland of de immer onberispelijk in het pak gestoken mr. G.B.J. Hiltermann. Wat tegenwoordig als Bekend Nederlander wordt geoormerkt, bestaat steeds vaker uit lieden met wie men liever niet in het openbaar wordt gezien als men het Normaal Nederlanderschap en zijn goede naam niet wil verliezen.

Zo, en u ga ik een broodje eten.

gravatar

Past u wel op voor loslopende kickboksers, Heer Spaland? Voor men het weet slaat men de ogen weer op in het hospitaal, zonder de geneugten van het broodje te hebben mogen smaken. En ziekenhuisbroodjes zijn nu niet je dát.

Zelf ga ik mij bezondigen aan een glaasje armagnac, nu dat nog mogelijk is.

gravatar

Heer Jeettje, het voorvoegsel ‘knuffel’ voor allochtonen is duidelijk niet in alle gevallen letterlijk te nemen: er is slechts weinig openbaar knuffelachtigs aan Badr Hari, anders dan voor de voormalige mevrouw Gullit. Hoe anders gaat onze knuffelMarokkaan Ali B. om met zijn predicaat, hij komt frequent in beeld in spelletjes en tv-reclames, hij heeft daartoe het veelvuldig gebruik van de woorden k*t en f*ck afgeleerd en hij heeft de Majesteit omhelsd en gekust. Voorwaar: hij is -met schrijver Kadr Abdollah en dichter des vaderlands Ramsey Nasr een parel aan de ketting der Nieuwe Nederlanders. Bij ontstentenis van de dames Albayrak op het politieke toneel is het zoeken nu dus naar een geslaags rolmodel als knuffelTurk(se). De Rotterdamse wethouder Karakus zou een mogelijke kandidaat kunnen zijn. Wat dunkt u?

gravatar

Heer Outsider, betreffende het geval Ali B. zou ik willen opmerken dat de door hem afgeleerde woorden ook de best verstaanbare waren. Voor de rest uit hij zich met een (wellicht aangeleerd?) tongvalletje dat hem toch wat lastig verstaanbaar maakt. Zolang hij daar nog “de bink” mee uithangt komt het onderwerp “knuffelen” wat mij betreft nog niet in beeld.

gravatar

Heer Outsider, ik voel mij niet zo aangesproken: ik ben van nature een weinig knuffelachtig persoon.
Niet discriminerend naar iemands afkomst, haast ik mij te zeggen; voor men het weet heeft men een kwalijke naam.

De heer Karakus ken ik niet persoonlijk, daar valt me weinig over te zeggen, en de dames Albayrak hebben zich uit de markt geprijsd voor een eenvoudige ziel welke in een pensioengat dreigt te verzeilen.

Ali B. is een merk wat als het ondergoed was een jeukende uitslag zou bezorgen. Het doet zijn best, maar te goed en te opzichtig, zoals Wilhelm Busch al opmerkte: ‘Bescheidenheit ist eine Zier, doch weiter kommt man ohne ihr’. Nu ja, men komt dan toch in ieder geval op de Nederlandse televisie, maar of dat nu een aanbeveling lijkt?

Neen, mijn beste: knuffelen reserveer ik wel voor de hond die ik nog immer niet bezit.

gravatar

“Leon de Winter krijgt in de media de wind van voren vanwege zijn pleidooi voor Badr Hari. Dat is omdat mensen jaloers op hem zijn en omdat hij een jood is, betoogt voetballer Johnny Heitinga.”
Johnny Heitinga kan niet betogen. Hij kan wel schoffelen, rossen, bikkelen, knijpen, en intervenieren als de beste, maar niet betogen.

Reageer
gravatar

Nee Pal,

De man op jouw foto is niet Johnny Heitinga, want die draagt doorgaans geen zwaard, maar het is D’Artagnan.

Het wordt overigens de hoogste tijd, dat François Hollande namens de Académie française ook alle Franse verhalen terugvordert, die in het verleden aan het buitenland in bruikleen zijn gegeven.

gravatar

Snap niet dat een serieus medium als ‘De Speld’ Johnny Heitinga een podium geeft voor dit soort prietpraat. Was ‘De Speld’ vroeger nog een betrouwbare nieuwsbron begint het nu steeds meer een parodie van zichzelf te worden. Jammer.

Reageer
gravatar

Beetje gemeen om Heitinga een IQ aan te meten. Voetballers hebben daar niet zo veel aan. Daarom worden die voetbalmakelaars rijker dan de spelers en dat willen ze zo houden.

Reageer
gravatar

Zolang er mensen zijn zoals de heer De Winter komt er nooit een oplossing in het Midden-Oosten. Ik denk niet dat er kritiek op hem is omdat hij Joods is. De redenering van Johnny geeft maar weer eens aan dat je als voetballer niet teveel moet koppen.

Reageer
gravatar

“Dat is onmogelijk volgens Leon, omdat ze gemiddeld 71 jaar oud worden. Ik kon moeilijk geloven dat hij echt zulke ongenuanceerde standpunten innam.”
Heeft u daarna geprobeerd te bevestigen of hij deze standpunten innam, of dat men daar ongelijk in had? Dat is toch ergens wel belangrijk als je het daarna later opnieuw voor hem opneemt.

“Hitler is zo’n leuke man, ik heb echt een band met hem gevormd toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Men zegt vreselijke dingen over hem, maar die heb ik nooit geloofd. Dus heb ik het voor hem opgenomen. Iedereen die mij daarover bekritiseerd, had duidelijk zijn oordeel al klaar!”

Excuus voor de slechte humor, maar zie je het probleem?

Reageer
gravatar

Of echte dan wel fake Theodor: dit is uiteraard figuurlijk bedoeld, zoals het meestal figuurlijk bedoeld is als iemand ‘zich zou omdraaien in zijn graf’. Want anders iets te schrijven als: ‘Van Gogh zou zijn stoffelijke resten in as doen opstuiven??’

gravatar

Theodor, moeilijk he Nederlandse gezegdes.
“Omdraaien in zijn graf”, wordt mee bedoeld dat iemand postuum het niet zo leuk zou vinden. Dat heeft niet zoveel met begraven of cremeren te maken. Dit soort uitspraken komen vaker voor. Niet altijd letterlijk nemen, het is bij wijze van spreken…