Op 28 oktober is het weer tijd voor de winter-BTW. Ieder jaar leidt de seizoensgebonden belastingverhoging weer tot felle discussies. Het koopgedrag van consumenten raakt jaarlijks weer ontregeld en critici betwijfelen of de maatregel wel effectief is.
De winter-BTW werd in 1916 ingevoerd om de fluctuerende staatsinkomsten te stabiliseren. De meeste typische ‘winterproducten’ waren goedkoper dan zomerse producten, waardoor een extra belasting van twee procent nodig was om de staatskas weer in evenwicht te brengen.
Het wintertarief leidt bij deskundigen tot verdeelde reacties. Econoom Bas Jacobs: “Het werkt niet omdat consumenten juist minder uitgeven en de aanschaf van grote winterproducten uitstellen. Niemand die in de winter nog een droger of klapschaatsen aanschaft. De meeste mensen kopen hun handschoenen nu begin juli. Per saldo is het effect op de overheidsfinanciën dus nihil.”
Volgens Jacobs moet er ook gekeken worden naar de landen om ons heen, Indonesië of Brazilië bijvoorbeeld. “Daar hebben ze geen winter-BTW en daar gaat het uitstekend,” zegt Jacobs. Volgens econoom Arjo Klamer is de discussie zwaar overtrokken. “We moeten in deze niet tijden tornen aan de winter-BTW. Zeker als je het niet financieel kunt dekken in de begroting, is het een lege huls. Bovendien weten we niet welk effect het zou hebben op het weer.”
De winter-BTW gaat in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober om 02:00 uur in en loopt tot 16 maart
Winterslaap is nog BTW vrij.
Het moet ons toch een troost zijn dat alle verhogingen van directe en indirecte belastingen een nobel doel dienen; rechtstreekse bijstand aan lieden die in Italië, Spanje, Griekenland en Portugal, die -in hun tak van Olympische sport: belastingontduiking vanaf de 10 meter plank- de top van hun kunnen hebben bereikt. Omwille van deze uitverkorenen worden welvaart en welzijn van normaal betalende EU-belastingplichtigen uitgemolken. Een juridisch én economisch Verenigd Europa; krijgt Hitler 72 jaar na dato toch nog z’n zin. Zum Wohl und Prosit, sliepuit Herman Rompuyt
Dankzij mijn grote vriend Rosenthal heb ik eindelijk mijn visum.
In Australië is de lente net aangebroken, zoals u weet, dus als de regering mij het voorjaarsakkoord meegeeft dan ruil ik het even voor een najaarsakkoord.
Ik heb eerlijk gezegd korte tijd overwogen, als ik er toch ben, om daar maar te blijven. Maar dat kan ik natuurlijk Nederland niet aandoen.
Ik vroeg mij al af waarom Chris Bowen(ter verduidelijking: de tegenvoeter van Gerd Leers) U al geen permanent residence permit verleend had. Indien u zich hieromtrent bedenkt kunt U altijd nog een aanvraag indienen via http://www.immi.gov.au/
Geert zou het daar zeker naar zijn zin hebben. Daar wonen enkel immigranten.
In de Haagse wandelgangen wordt gefluisterd dat de winter-btw wordt vervangen door het nacht-btw. CDA en ChristenUnie zijn tegen vanwege de langere openingstijden.
Alleen als die nacht BTW Zondagnacht geheven wordt. Maar dan is de SGP ook tegen.
Nee hoor, mijnheer van Bralhuysen, de SGP is nooit tegen flink geld verdienen op zondag, als er maar niet wordt gewerkt.
Goed dat er geen zomer-BTW is…
Zoek en vervang: BTW ==> tijd
of
Zoek en vervang: BTW ==> tenen
of
Zoek en vervang: BTW ==> akoniet
of
Zoek en vervang: BTW ==> offensief
of
Zoek en vervang: BTW ==> schilder
of
Zoek en vervang: BTW ==> sport
of
Zoek en vervang: BTW ==> wortel
of
Zoek en vervang: BTW ==> komkommertijd
of
etc. etc.
Lente-akkoord, hete herfst, winter btw…
Kijk gelukkig altijd naar Zomergasten.
Toch mis ik ook hier weer de immer goed onderbouwde analyse van prof. dr. Bert Bokhoven! Speld redactie, doe er wat aan!!
Ik raak altijd in de war of ik de winter-BTW nu vooruit of achteraf moet betalen
Tijdens
Gelukkig wordt de behandeling van de winterdepressie in het najaarsakkoord wel weer volledig vergoed. Een btw-verhoging op een vergoeding wordt ook vergoed, naar ik aanneem.
Gelukkig is in het najaarsakkoord de langstudeerboete met terugwerkende kracht afgeschaft.
In deze barre internet-tijden waarin het ‘op steen bewaren’ van berichten, onder embargo dus, uit de mode is geraakt, is wonderwel het idee om de langstudeerboete in te trekken weliswaar door de ‘radiostilte’ gekomen, maar het voornemen om de hele studie op voorhand te laten voldoen nog niet.
Halve informatie is géén informatie, zeggen wij zetters altijd; vandaar dat ik het embargo nu even doorbreek.
Door het laten voldoen van het bedrag voor de hele studieduur vóór aanvang van de studie hopen beleidsmakers uitval, langstuderen én verkeerde studenten terug te dringen.
Uiteraard zal er geen sprake zijn van restitutie, dat spreekt voor zich.
Laten we eens kritisch doornemen wat de winter overheid en detailhandel allemaal oplevert aan omzet:
– winter-BTW: (Rutte, hulp aan Griekenland, Spanje, Italë)
– winterbanden (BOVAG: straks wettelijk verplicht)
– winterdepressie (Blokker: U.V. lampen)
– winterdip (RIAGG; hogere omzet)
– winterdienstregeling (NS: besparingen)
– winterhulp, (ANWB: op de weg) (NSB: Agitprop)
– winterkleding (C&A: aparte garderobe)
– winterkoninkje (Koninklijk Huis: W.A. op oefening in Lech en Zell am See)
– winterkost (AH: gerecyclede zomerkost)
– winternachten (Mekka, Baghdad, NUON, Essent: lang en koud, extra-hoog energieverbruik door ouderen)
– winterpeen, (LTO: .. + uien=stamppot)
– winterschilder (Schildersbedrijf: all season werkgelegenheid)
– wintersport (ANWB/Martinair, gipsvluchten) en (KNSB en TV: hogere kijkcijfers, meer reclame-omzet, meer winst)
– wintertenen (HEMA: thermische sokken)
– winterklare tuin (Jacobse en Van Es: commercieel uitgebuite dwangneurose)
– winti (Stokpaardje Bouterse en Surinaamse VVV)
– wintertijd (Kabinet: uit de hand gelopen grap)
– Winterverbruik (Garagebedrijven, Bovag, Shell, Esso: hoger brandstofverbruik, meer winst, Rijksbelastingen: hoger benzineverbruik, meer accijns)
We zien hier, beminde gelovigen dat de winter ‘an sich’ dus als 4e seizoen totaal onmisbaar is voor o.a. overheid, multinationals, detailhandel en bevriende olielanden. Als (tijdelijke)tegenprestatie wordt er soms wat zout gestrooid (indien geen zout-tekort) dat via een verhoogde milieutoeslag weer wordt ‘verduis’conteerd. Leve de Winter.
Heer Outsider,
U heeft één niet onbeduidende inkomstenbron vergeten, maar dat duid ik u, als niet kerkenraadslid, niet euvel.
Dat is het collectezakje.
De meeste kerken moeten het overgrote deel van hun jaarinkomsten tegenwoordig op slechts één dag verdienen. Met kerstmis, de enige dag in het jaar dat men op tijd in een kerk moet zijn om een zitplaats te kunnen vinden.
En de overige dagen is het collectezakje karig gevuld daar men voor het zingen de kerk verlaten heeft…
Ik betwijfel als criticus of de maatregel wel doelmatig is.
Immers de winter is een dure maand voor de consument. Ik denk bijvoorbeeld aan de dure fossielen – zoals aardgas – waarvan de inkoop noodzakelijk is voor de stook tijdens koude dagen. Daaraan verdienen de overheid, Shell en ExxonMobil een rijkbelegde boterham. Derhalve verdient het aanbeveling om de btw-verhoging alleen door te voeren voor het boterhambeleg van de genoemde partijen.
Hooggeleerde heer professor,
Heeft u er wel bij stilgestaan, dat december ook een dure maand is voor grote bedrijven, met name banken? Denk u maar eens aan de kerstpakketjes voor het personeel en de miljoenenbonussen voor de leiding.
Met sterke drang en grote noodzaak wil ik al mijn collegae paleontologen en eenieder met een hart voor de evolutie opstoken tegen professor Paulussen, die pleit voor het opstoken van kostbare fossielen.
Ik begin in het najaar al de winterbanden met onze vrienden aan te halen in verband met sinterklaas, kerst en nieuwjaar.
Allerliefste oma,
Uit respect bent u de enig die tot nog toe niet is bekritiseerd.
Kusjes van jouw liefhebbende achterkleinzoon Paulusje
Regeren is vooruitzien, dus met de opwarming van eehhh dinges whatever, zou je kunnen stellen dat een winter-BTW niet meer van deze tijd is.
Akke, ja allicht is 17:02 niet meer van deze tijd. Deze tijd is nu 18:27 en over nog geen minuut ook al niet meer.
Ik leg winterbanden op mijn fiets. Je weet maar ooit nooit niet, zei de gek.
Opa, ik heb nog wat winterfietsbandjes liggen voor een klein prijsje.
Ben je vannacht thuis?
Off-topic, iemand al gemerkt dat het mobile thema niet uit te zetten is. Ik verdenk de Speld niet snel van een grapje, maar dit zou er een kunnen zijn.
Mevrouw, mag ik u iets vragen? Bent u bekend hier? Ik ben op zoek naar ene heer Outsider op nummer acht.
Apelfoort, 2 oktober 2012
Zeergeachte mevrouw Carol s.s.t.t.,
Wie is “Off-topic”? Moet ik die ergens van kennen?
Van de andere kant meent onze familienerd u niet te kennen. Maar hij vraagt zich desalniettemin af wat een “mobile thema” mag wezen.
Met de meeste hoogachting,
Paulus Paulussen
Hoofdreacteur
Zelfde reden waarom Rusland vorig jaar de Winter-BTW heeft afgeschaft!
Но мы увеличили объем налога на добавленную стоимость для всех сезона
Logisch dat ze in Indonsië en Brazilië geen winter BTW hebben: Klapschaatsen zijn daar onverkoopbaar. In Zuid Afrika, Argentinië, Chili, Nieuw Zeeland en het Zuidoosten van Australië hebben ze wel een Winter BTW, deze gaat half April in en loopt tot eind September. De staat der Nederlanden krijgt zo via een achterdeurtje toch winter BTW binnen vanuit de export naar genoemde landen gedurende de periode van de winter BTW.
Achterdeurtjes blijven inderdaad onbelast, in tegenstelling tot ander dichttimmerwerk.