PvdA-kiezer overrompeld door eigen keuze

'Het was iets wat anderen overkwam, maar mij niet'

Eline Duimstra (43) uit Hengelo, overtuigd GroenLinks-aanhanger, weet nog precies waar het gebeurde. “Ik stond met mijn auto bij een tankstation, Ik wilde net afrekenen toen er ineens een sterk sociaaldemocratisch gevoel in mij opwelde.”

Zoals Eline Duimstra zijn er velen. Volgens onderzoek van TNS NIPO zag 78 procent van de nieuwe PvdA-kiezers zijn eigen keuze niet aankomen. Net als Duimstra hebben ze de partij op feestjes vaak jarenlang verfoeid en beschimpt. Ze vonden de PvdA een bende van baantjesjagers, die het contact met de kiezer volledig kwijt was. Een stelletje linkslullende zakkenvullers.

Bert Bokhoven, onderzoeker bij TNS NIPO, ziet een parallel met een vulkaanuitbarsting. “Wie op de flanken van een schijnbaar slapende vulkaan leeft, weet dat hij gevaar loopt. Maar omdat er niets gebeurt, wordt hij uiteindelijk toch overvallen door een uitbarsting. Dit zien we hier ook. Na tien jaar is het afgeven op de PvdA zo normaal geworden, dat we volledig overrompeld zijn als we ons electoraal ineens tot hen aangetrokken voelen.”

Hoewel het voor Duimstra nog altijd onwerkelijk voelt, beseft zij dat zij zich naar deze nieuwe situatie zal moeten schikken. “Een electorale switch naar de sociaal democraten voelde voor mij altijd aan als een ver-van-mijn-bed-show. Het was iets wat anderen overkwam, maar mij niet. Maar nu komt het ineens heel dichtbij. Ik realiseer me dat de man waar ik woensdag op ga stemmen daadwerkelijk van de PvdA is.”

Het is nog maar de vraag hoe duurzaam de koerswijziging van de nieuw verworven kiezers is. Bokhoven: “Je zult zien dat het regeerakkoord niet in lijn ligt met hun verwachtingen en dat ze straks weer vooraan staan om de PvdA keihard de grond in te boren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Broer van: te uwer gerieve wijs ik u en uw media-stille broeder erop dat de aartsvader der Europese paparazzi kortelings verscheiden is. Hij wordt beweend in heel West-Europa, door unaniem alle schandaalbladen. Gelukkig is in zijn erfopvolging voorzien door zijn zoon die in vader’s nog iets te grote schonen is gestapt. Deze zoon bereidt in het geheim een megaproductie voor i.s.m. Albert Verlinde Productions Ltd. (Bare Bottoms Up), waarin niet skinny Kate maar haar fotogenieker zus Pippa zal schitteren. Dit format zal simultaan worden aangeboden aan selecte bladen als Story, Weekend en Privé. Ik raad uw broer aan voor een halfjaar een veilig onderkomen te zoeken bij Jort Kelder of die andere VVD’er met een Bentley Carnage, dinges, kom, hoe heet die ook al weer .. Harry Mens (en zijn Suze).

Reageer
gravatar

De Speld heeft succesvol een iconisch fantoom geschapen; ook al doet Bokhoven niets; hij doet toch van zich spreken, hij wordt (in elk mogelijk verband) geciteerd door zijn idolate, hyperactieve fanclub. Deze persoonsverheerlijking lijkt op die van de gemiddelde NoordKoreaanse leider, of Kremlin gerontocraat of nóg erger: op die van Baghwan. Hier is niets tegen te doen; we kennen het verschijnsel nog van de achterbannen van wijlen Lou de Palingboer, Mussolini, Elvis Presley, n Pim Fortuyn, Hans Kazan, Mark Rutte en Hans Wiegel: de aanbeden rolmodellen worden nog overal waargenomen: “Elvis has just left the building and so did Frank Zappa”. De mythe is sterker dan de waarheid; de afgelopen verkiezingen getuigen daarvan. Fuck Bert Bokhoven!

Reageer
gravatar

Weet wel over wie u het heeft! Prof. dr. Bert Bokhoven, meer dan omni-expert, dé kenner van de Nederlandse samenleving op velerlei gebieden. Waarschijnlijk bent u gewoon jaloers, geachte outsider.

gravatar

Verrek, Néé, ik ben niet jaloers op de omni-potentiële grootheid (van) Bert Bokhoven. Wat mij stoort -als een losliggende stoeptegel in een verder onberispelijk trottoir- is dat zijn fanclub heel idolaat “Hosannah en Hallelujah” roept ook als De Meester Niet(s) Heeft Gesproken en al maanden uit de ether en De Speld is geweest. De aanhang creërt a.h.w. de Meester, een vorm van zorgvuldig georkestreerde massahysterie die ik suspect acht. Het doet mij sterk denken aan de citaten waarvan bepaalde godsdienstijveraars zich bedienen ten aanzien van hun profeet. Deze zeloten dragen fanaat hun overtuiging uit, uit zowel het westelijke als het Oostelijke halfrond. Ik verwijt voornoemde Bokhoven dat hij niet zeer duidelijk afstand neemt van deze ongefundeerde persoonverheerlijking.

gravatar

Mijn broer doet zijn best, maar alles wat hij zegt wordt tegen hem gebruikt. Of voor: dan beginnen ze te juichen.
Dus heeft hij nu een radiostilte ingelast in de hoop dat het overwaait.

Helaas doet dat gedoe met Kate er weer geen goed aan: de hele omgeving is bezaaid met paparazzi.

gravatar

Die dekselse prof. dr. Bert Bokhoven ook weer! Helemaal raak: dansen op de vulkaan, dat doet ons land met het stemmen op een VVDA kabinet. Die Bokhoven moet meer voor de Speld analyseren, dat is wel duielijk!

Reageer
gravatar

Meneer Den Uyl: voor de wat minder gebekten onder ons (ik schaar mijzelve daaronder) komt uw kwalificatie “Gelul in de ruimte” nogal bruut over. Dit lijkt mij in uw professie als pedagoog en kinderfluisteraar niet op zijn plaats. U leidt waarschijnlijk na 19.30 uur een dubbelleven; de vette knipoog op uw foto doet vermoeden dat u het dagelijks geroddel over de dieren van ‘t Braamstruikse Binnenpad, succesvol combineert met een lucratief bordeelhouderschap, mét tapvergunning A in een skybox in de Ajax Arena.

gravatar

Tja, de winst van Welgesteld Nederland: ik blijf er bij; het heeft allemaal te maken met de geur en de moraal van het geld en het otale gebrek daaraan in de onderste strata van onze maatschappij. Het idee heeft postgevat dat je, als dubbeltje geboren, nooit een kwartje zou kunnen worden. Niets is minder waar: kijk naar die proleet van ‘n Heijnsbroek (Alle 13 Goud, Goed of Goed Fout); niemand gaf ‘m een stuiver en toch veelvoudig multimiljonair geworden en via de LPF zelfs een echt ministerie kunnen kopen! De Bentley Carnage waarmee hij op Het Binnenhof verscheen, was weliswaar van hemzelf, maar volledig aftrekbaar à € 10,95 per gereden km. woon/werkverkeer. Als iedere (beneden)modaler had gaan stemmen hadden we nu drie feestjes gehad; niet alleen bij de PvdA, maar ook bij de SP en de rechtervleugel van de VVD, lees PVV. Macht komt uit de loop van een geweer (Mao) of uit het bezit van de bankensector (Zalm)

Reageer
gravatar

Vanaf heden is het afzeiken van Rutte c.s. verboden, dat moge duidelijk zijn. De caviapolitie zal worden getransformeerd naar anti-afzeikpolitie met vergaande knuppelbevoegdheid, gesteund door de onmogelijkheid een civiele procedure te beginnen.

Verbazingwekkend dat Nederland zoveel miljonairs en miljardairs kent die medelijden met zichzelf hebben, zodat zij dit koekoeksjong weer de opdracht hebben kunnen geven hun geld veilig te stellen.
De zeer welgestelden hebben een geslaagde coup uitgevoerd, da’s duidelijk.

Persoonlijk wordt ik liever geregeerd door iemand die een normaal salaris krijgt dan door iemand die al erg veel geld teveel heeft en daar nog niet genoeg aan heeft, maar ja: dat zal wel liggen aan mijn upstairs-downstairs syndroom.
Iets met eerlijkheid en dat soort dingen.

gravatar

O, gij nobele Spalander uit Mathenesse. Welke gevoelens en sensaties wellen er op in uw boezem als u heeft afgerekend aan de pomp in de wetenschap dat u € 1,42 per liter brandstof heeft bijgedragen aan het ESM-fonds? Welt de tevreden fierheid van dé goede daad op in uw prangend gemoed, wetende dat u aldus plichts- en gewetensvol de bovenmodale belastingontduikende Berlusconi’s in Griekenland, Spanje en Italië met uw kleine donatie ceteris paribus helpt overleven? Zeg mij, gij waarde Rijnmonder, wat zijn uw diepste gedachten en gevoelens hieromtrent? Ik zal ze aanhoren doch -ik zweer het u- ze strikt voor mijzelve houden.

gravatar

En dat aangevuld met een zucht van de ziedende zee, Heer Jeettje. Ik ben mijn gemotoriseerde loopbaan aangevangen met de oude Solex van mijn moeder. In gedachten zie ik weer de oude Den Uyl ten tijde van de oliecrisis: “Het wordt nooit meer zoals het was.” Tja, daar kijgt hij postuum gelijk in, want die Solex staat natuurlijk niet meer in het schuurtje.

gravatar

De tarieven kunnen omlaag, Heer Outsider. Ik heb hedenavond vernomen dat er plannen zijn om de Griekse lunchpauzes in te korten. Daardoor gaan zij 6 dagen per week en 13 uren per dag werken. Ik zou menen dat zij het nu zelf kunnen verdienen en mijn bijdrage van € 1,42 niet meer nodig hebben. Net als in het verleden breken betere tijden aan. De Solex werd opgevolgd door een Kreidler

gravatar

Ja, ik heb ongeveer dezelfde ervaring, alleen was het in mijn geval een Zuendapp. Uiteraard opgevoerd.
En Den Uyl kon het zo mooi brengen. De tranen stroomden over je wangen. Net als bij Ed van Thijn na de “Bijlmerramp”. Ik wilde, als Bijlmerbewoner in de G-buurt, de televisie wel over het balkon gooien (destijds dagelijkse praktijk).

gravatar

Outsider, u heeft bepaald geen positieve visie op de mensensoort die in de politiek actief is. Heeft u zelf slechte ervaringen opgedaan in deze sector? Hoe weet u trouwens dat Gerrit Zalm zo schandelijk onderbetaald wordt? Inside-information? Wat doen we bij dit peilloze lijden, organiseren we een collecte op Prinsjesdag, ten bate van de verarmde en ondervoede VVD-medemens?

Reageer
gravatar

Verkiezingsprogramma’s zijn NOOIT méér geweest en zullen nooit méér zijn dan onverplichtende intentieverklaringen, lokkertjes voor stemvee, met garantie tot aan de deur: óók bij de komende coalitiebesprekingen zullen we zien hoe politici van links tot rechts gewichtsloos over hun eigen schaduw springen in hun haast om op het pluche van de macht te belanden. Regelrechte nonvaleurs zullen wéér ministeriabel en staatssecretariabel blijken. Daardoor sneuvelen allereerst de ‘ethische’ principes ten aanzien van de laagste inkomensgroepen, direct daarna wordt collectief pardon verleend aan de veroorzakers van ‘s werelds diepste crisis sinds de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs. Bankiers en speculanten: deze parasitaire levens-vormen blijven in “de luwte” en mogen van hun rechtse handlangers hun eerlijkverdiende megabonussen belastingvrij parkeren in erkende belastingparadijzen. Gerrit Zalm (één van de bejubelde bedenkers van het mega-fiasco €uro) beurt nu slechts een bescheiden schaalsalaris van € 850.000,-p.j. exclusief bonussen en secundaire voorzieningen. Deze onderbetaalde arme pauper moet nu uitzien naar een krantenwijk of het rondbrengen van de Leesmap om zijn huishouden in stand te kunnen houden. Tja, het is hemeltergend hoe makkelijk de crisis wordt afgewenteld op de kleine man; geen enkele partij durft dát ter discussie te stellen. Mundus vult decipi. Enfin, volgend jaar om deze tijd zijn er weer nieuwe verkiezingen en krijgen kiezers weer nieuwe oren aangenaaid door onze financiële en politieke elite. Maar er is nu één (1) lichtpuntje: Charley Aptroot wordt burgemeester van Gouda, op de rondweg rond deze stad zal daarom binnenkort een maximumsnelheid van 180 km gelden. De politiek is niet meer dan een verbale constructie; collectieve zinsbegoocheling. Democratie bestaat alleen voor degenen die nog in Sinterklaas geloven. Cheers!

Reageer
gravatar

Geachte outsider, gezien je emotionele commentaar heb ik nog wel een uurtje per week tijd voor je. Ik kan je dan leren om innerlijke rust te vinden en om te kunnen gaan met je ergernissen.

gravatar

Beste Akke,

Ik heb vandaag inderdaad de insteekopening benut. Ik zou niet weten hoe ik die enorme lap gevouwen behangpapier anders in de bus had moeten krijgen. Netjes terugvouwen kostte mij te veel tijd dit jaar. Dus had ik er maar een prop van gemaakt, waarvan bleek dat ik ‘m moest platslaan vanwege de dikte. Zoveel moeite om iets door een gleuf te krijgen, had ik niet eerder meegemaakt.

Nu weer ter zake, in het stemlokaal trof ik geheel ander personeel dan op de foto. Twee dames met haast verstikkende kraagjes en een heer, die alle drie wat bijverdienden als aanvulling op hun karige pensioentjes.

Zo ver mijn avonturen vandaag.

Wat een lulverhaal eigenlijk.

gravatar

Ja jongens, ik kreeg zowaar een hartverzakking toen ik dat stempapier meekreeg. En dat allemaal om van twee partijen wat af te snoepen. Ik heb van het stembiljet geen prop gemaakt om te pletten, maar wel willekeurig dichtgevouwen. En volgend jaar hebben we weer zo’n marteling. Denkt men niet aan het milieu? Een groen stempotlood zou ook kunnen!

gravatar

Me fader is venoggend eers naa de kroech gegaant foordad ie gingt stemme. Nou sit ie de heele dach al te lagge in se stoel wand ie hep stiekum twee stemme uitgebrach op se formeliertje; 1tje op ome Geert en nocg een op mefrauw Fluer AAgemaa wand das een lekker wijf seggie.

Reageer
gravatar

Als je Sociaal-democratische gevoelens hebt moet je gewoon een PGB aanvragen. Het is helemaal niet raar dat je dat overkomt en er is best wat aan te doen.

Reageer
gravatar

Alvast enkele uitslagen:

koortslippen
psoriasis
waterpokken
schimmel/gistinfectie
atopisch eczeem
seborroïsch eczeem
geneesmiddelexantheem
netelroos
rode hond
impetigo
lues
pityriasis rosea
intertrigo
pityriasis versicolor
petechiën
purpura
lupus erythematodes
en
Ajax – Elinkwijk: 0 – 6

Reageer
gravatar

Ik mis Sabine bij uw Uitslagen…

gravatar

Jaa ik ga nu eindelijk sgp stemmen! Het vrouwvriendelijkebeleid spreekt mij aan! Hierbij roep ik alle vrouwen op sgp te stemmen! Een vrouwenpartij hoort erbij joechei!

gravatar

Verdikkie, hier kan ik niet om lachen hoor grmgrm.
Bij de volgende verkiezingen in maart/april 2013 zullen er stembureau’s komen bij Shell benzinestations met dan extra zegeltjes voor de stemmende automobilist: ze zullen dan zeker wel voor de goeie partij stemmen, HÁ!

Reageer
gravatar

Oh hahahahaa nee hoor: ons campagneteam zorgt daar wel voor hahahaaha. Denkt u nu heus dat de hardwerkende oeps hihihi hardrijdende Nederlandse automobilist niet stopt voor een kwartje korting plus extra zegeltjes en een sleutelhanger met mijn foto? Hahahahah u is me er eentje gnuif

gravatar

Wie is toch die onnozele gans, die zich herhaaldelijk voor mij uitgeeft?

Onnozele hals,

Kleffe zegeltjes, waar je de hele dag een plakkerige tong en een vieze smaak in de mond aan overhoudt, is zooooooooo onVVDs. Wij zijn voor bonussen handje contantje.

Wat anders, als mijn plannen doorgaan, dan kan de gewone man de reiskosten naar zijn werk helemaal niet meer betalen. Dan krijgt hij bonus noch zegeltjes. En zo hoort het ook.

gravatar

Whoehahahaaaa alsof er ook maar iemand is die daar in trapt: ik ben natuurlijk de enige echte premier. Nog nog even demissionair, maar dat duurt niet lang meer hahahahaha wie het laatst lacht lachte het hardst en ik lach altijd hard dus ook het laatst hahahaahahhah.

Grinnikgrinnik er is meer voor nodig dan mij nadoen met een pinokkioneusje opzetten en zure linkse praatjes houden over de gewone man hehheh die kennen wij toch helemaal niet? Handje contantje? Lamenietlache whoehahihi, we staan niet op de markt zeg.
Bij ons is dat flitskapitaal wat over de wereld suist; contant hahaha we weten niet eens hoe dat er uitziet gniffelgniffel. En voor zegeltjes likken hebben wij personeel; hahahihihaha is een goeie afleiding voor ze van het hielenlikken wat ze anders normaal doen hehhehheh.

Dus mannetje, jij bent gewoon een akelige linkse mol die onze zuurverdiende zeteltjes probeert af te pakken en we hebben je door mannetje HAHAHA: je valt door de mand omdat je nooit lacht mwoehah zou ik trouwens ook niet doen als ik links was hihihehehihi
maar dat ben ik niet want ik drink wijn en geen azijn o zo haha.

gravatar

Wat een stemmingmakerij weer van die Paulussen/Paulienen en andere aanhangsels. Kunnen deze lui niet worden weggestemd?

gravatar

Lieve Paulusje…

Wij hadden vandaag in de klas zelf een stembureau gemaakt en we mochten daar van onze juf allemaal stemmen. De uitslag was dat de PS had gewonnen. Had jouw juf dat ook niet kunnen doen?

xxx Marg00tje

gravatar

Moet nog gaan stemmen, zie er als een berg tegen op, met lood in de schoenen naar het stemlokaal want zaken als; behaald falen in het verleden, heden & toekomst, onprettige gewaarwordingen en de napijn zijn niet 4 jaar lang met een (zelfgekocht) paracetamolletje te bestrijden.

Reageer
gravatar

Tjeempie, wees gerust, geen van de laatste kabinetten hebben het 4 jaar volgehouden.
Met wat formeren erbij, is de kans groot, dat we volgend jaar om deze tijd weer naar het hokje mogen gaan.
Het wordt een jaarlijks terugkerende traditie in de trant van Sinterklaas en Kerstmis.

gravatar

033 4220100

Stichting Korrelatie.

Heel slordig om niet even dit erbij te vermelden: meerdere kiezers zullen morgen met een verkiezingskater zitten, veroorzaakt door een overdosis campagnekoorts en ongelimiteerd debattelevisie kijken.
Hulp is geboden!

Reageer
gravatar

“Een stem op de heer Wilders is een stem op Samsom.” “Een stem op de heer Rutte is een stem op Samsom.” “Een stem op de SP is een stem op de PvdA.”

Ik vind het dan niet zo gek dat PvdA de grootste partij wordt…

Reageer
gravatar

Het is veel eenvoudiger: een stem op de Pv/dA is een stem op de VVD, een stem op D’66 is een stem op het CDA, een stem op de SP is een stem op GL, een stem op de piratenpartij is een stem op de dierenpartij, een stem op het CDA is gewoon dom en een stem op de VVD is lood om oud ijzer. Duidelijk nu ?

gravatar

Bah, het zijn allemaal negatievelingen die niet willen dat een wonderschone en o zo positieve partij als de VVD de grootste wordt.
We verlossen ouderen van hun werk, knijpen uitkeringstrekkers zo af dat ze ieder #$@&-baantje moeten accepteren, drukken de kosten door (miniumum)lonen te verlagen en dat soort constructieve acties.

Reageer
gravatar

Ja, we blijven positief, want we leren zieken en gehandicapten hun eigen broek/rok op te houden door ook op hen flink te bezuinigen. Soft of niet soft, we hebben geen enkel minpunt !

gravatar

En zie eens hoe constructief we studenten en ouden van dagen uit hun luie stoel weten te krijgen (met name omdat ze die stoel moeten verkopen), dus stem vvd, dan komt alles goed (zeker voor rijke hardverdienende en hardbelastingontlopende huizenbezitters).

gravatar

Het is een kwestie van marketing: De PvdA als nieuwe protestpartij trekt meer stemmen dan een PvdA als establishment partij.
Zo heeft de VVD zijn transformatie gemaakt van partij voor het liberalisme tot broederpartij van de xenofobe PVV. Dat is geen omslag – de slogan is immers nog steeds “als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht” – maar een ander marketing jasje.

Reageer