Klimaattop in teken van acceptatie

Erkenning van menselijk tekort zorgt voor gelatenheid

“We moeten accepteren dat er problemen zijn die we niet kunnen oplossen,” zo staat te lezen in de 47 pagina’s tellende slotverklaring The Future we accept, van de VN-top voor duurzame ontwikkeling, die de verzamelde afgevaardigden van regeringleiders gisteren in Rio de Janeiro ondertekenden.

Volgens het document is de acceptatie van de wereldproblemen een eerste stap op weg naar geluk. “Als je het probleem accepteert kun je het van je af laten glijden. Acceptatie is het resultaat van wat na verloop van tijd geleidelijk ontstaat. Verwachtingen kunnen doelen worden die de ervaring van dit moment alleen maar hinderen.” De verklaring zorgden voor een prettige gelatenheid onder de aanwezigen.

In het document staat verder dat het oplossen van de problemen de menselijke macht te boven gaat. Dat heeft volgens de wereldleiders te maken met het feit dat de mens niet is toegerust om op lange termijn te denken, laat staan te handelen. “Dat dit fundamentele menselijk tekort door de VN wordt erkend, is pure winst,” aldus staatssecretaris Ben Knapen, die de Nederlandse afvaardiging voorzat.

Volgens Knapen wordt het door het document eenvoudiger om verantwoording af te leggen aan toekomstige generaties. “Als zij vragen waarom we niets hebben gedaan aan het mondiale klimaatprobleem, dan kunnen we zeggen dat we niet anders konden. We zijn een generatie van mensen, maar daar zijn we ons tenminste van bewust. Laten we er vooral niet emotioneel over doen, het gaat erom je op de juiste afstand te verhouden tot je emoties. Niet erin zwelgen, maar ze ook niet verdringen. Maar in contact ermee treden en blijven, met zachtheid en met gevoel.”

De top in Rio de Janeiro was een vervolg op een aardetop van twintig jaar geleden, waar afspraken werden gemaakt over duurzame ontwikkeling. Mochten er over twintig jaar nog acceptatieproblemen zijn, wordt er weer een top georganiseerd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

[…] “Als je het probleem accepteert kun je het van je af laten glijden. Acceptatie is het resultaat van wat na verloop van tijd geleidelijk ontstaat. Verwachtingen kunnen doelen worden die de ervaring van dit moment alleen maar hinderen.” Satirische beschouwing van alweer een mislukte klimaattop. [De Speld] […]

Reageer
gravatar

Hoe meer ik het vertrouwen in (verantwoordelijke) mensen verlies, des te blijer ik ben dat ik geen kinderen heb.
Een mondiale catastrofe is blijkbaar het enige dat de problemen kan oplossen.
Sorry voor deze cliché maar we zijn er weer wat meer van bewust.

Reageer
gravatar

Ik heb voor u in de aanbieding voor een heel mooi prijsje:

EEN WINDMOLENPARKJE

Het parkje bevat drie molens van honderdenvijftig meter hoog. Daarom zeer geschikt als blikvanger op grote afstand.

Als het hard genoeg waait kunt een complete woonwijk van elektriciteit voorzien oftewel zeker 0,0001 promille van de totale elektriciteitsbehoefte in ons land.

Ik bied u de garantie dat uw buren uit jaloezie u gaan tegenwerken, terwijl er toch echt gratis en voor niks een fraaie slagschaduw in hun tuin valt en een leuk ritmisch geluid is te horen.

De windmolens zijn ook fantastisch geschikt als bliksemvanger. Ze hebben al voor menig spektakel met rondvliegende wieken gezorgd.

Uiteraard verdient u de kostprijs van aanschaf en zeker het noodzakelijke onderhoud nooit van uw leven terug. De molens zijn, zoals u weet, uiterst ondoelmatig. Zelden waait het hard genoeg en daarbij waait de meeste wind tussen de wieken door.

Toch durf ik u dit product te verkopen! Waarom?

Gelukkig is er de overheid die u een zeer voordelige financiering aanbiedt, en u een flinke winst garandeert. Plaatsing van uw parkje in de achtertuin van de buren wordt door de overheid sterk gepromoot.

Dus nu of nooit.
U zult zich als een bankdirecteur voelen.

Nogmaals, u strijkt op en het verwachte verlies wordt de overheid dubbel en dwars goed gemaakt. Mooier kan het toch niet?

Reageer
gravatar

Da’s mooi, dan is de druk van de ketel en kunnen al die zogenaamde en zelfverklaarde klimaatwetenschappers weer nuttige dingen gaan doen, in plaats van mekaar de tent uit vechten om de subsidiecentjes.
Dat gaat weer mooie plaatjes op NatGeo opleveren!

Reageer
gravatar

Hé, je moet mij niet hebben, je moet die gasten hebben die zichzelf klimaatwetenschapper noemen: dat vak bestaat helemaal niet, is pure humbug op jacht naar subsidiegeld.

Dat er wat aan de hand is met het klimaat -pas sinds het ontstaan van de aarde- ok., maar voorlopig is het geen studierichting: dan moet je meteorologie, geologie, paleogeologie, vulkanologie, oceanologie, paleontologie, biologie en marinebiologie, astronomie, seismologie en nog wat van dat soort dingen in een wetenschappelijk statistisch evolutionair model weten te prakken.

En die snurkers zijn er niet, allemaal deelwetenschappertjes.
En die uitruil van koeiestront is nep-economisch gereutel: heeft niks met klimaat te maken.

gravatar

Waarschijnlijk is het De Speld worst of het uw worst is waar u niet opgewonden van raakt. En het is maar de vraag of De Speld dat beter kan.

gravatar

Goed bezig deze wijze mannen! We moeten het milieu boycotten.

Reageer
gravatar

In deze definitie van “rouw” worden de stadia;
Schok
Wanhoop & depressie
Ongerichte woede
Marchanderen
Voor het gemak maar gewoon even overgeslagen en men vliegt direct door naar het hoofdstuk acceptatie & glijbaan maar heb vorig jaar m’n abonnement van de buurtspeeltuin opgezegd.

Reageer
gravatar

De klimaattop betekent in ieder geval weer een topklimaat voor kwakkelende reisbureaus. Alles reist natuurlijk businessclass, verblijft in de duurste hotels, nuttigt natuurlijk uitsluitend masterchef maaltijden. Vele deelnemers twijfelen voorspelbaar tussen de wip en de snip en zullen -uiteindelijk- de kool en de geit sparen. Van het klimaat komt geen barst meer terecht, (immers: nu heeft economische groei duidelijke prioriteit, nietwaar?) maar dat was al bekend vóór de aanvang van dit circus. Blijft over dat een groot aantal managers er een legitiem pretreisje met hun secretaresses aan overhouden. En het milieu wordt nog wat verder belast door het grote aantal intercontinentale vluchten en het gat in de ozonlaag groeit spontaan verder.

Reageer