Schippers geschokt door toename comarokende senioren

'Vier pakjes Belinda Super Kings op 1 avond is geen uitzondering'

Minister Schippers (VWS) luidt de noodklok over comarokende bejaarden. Volgens een nieuw rapport komen er door comaroken iedere dag 12 bejaarden in het ziekenhuis terecht.

Het College voor Zorgverzekeringen schat in dat de kosten voor de behandeling van de comarokende oudere zo’n € 5.000 (of 1.000 pakjes Miss Blanche Virginia’s) kost. De symptomen waarmee de ouderen die worden opgenomen vormen een lijst van afschuwelijkheden: “Klaplongen, nierfalen, acute ademnood, leverproblemen, het is ongelofelijk wat ze zichzelf aandoen.”

De minister kondigde een fors pakket maatregelen aan. Zo wil ze onder andere de pakjes uit supermarkten weghalen: “Het gaat niet alleen om hun eigen lichaam, maar vooral de meerokende kleinkinderen van een jaar of 15, 16. Dat zijn de echte slachtoffers. Natuurlijk is de ouderdom een lichamelijk tumultueuze periode waarin er allerlei lichamelijke en geestelijke veranderingen plaatsvinden, maar dat betekent niet dat ze niet voor hun handelen verantwoordelijk gehouden kunnen worden.”

Bezorgde verpleger Eelco Harms in verzorgingstehuis De Kanarie licht toe: “Ze kennen hun grens niet meer. Zeker op bingo-avonden gaat het er wild aan toe. Sigaren, sigaretten, pijp: ze roken alles door elkaar. Je ziet soms de andere kant van de kamer niet eens meer. Maar het ergste vind ik nog dat de ouderen de jongere bewoners, van een jaar of 70, meesleuren in hun gedrag. Die kijken zo op tegen de oudere jongens, die laten zich alles wijsmaken.”

Harms maakt zich zorgen om de indirecte gevolgen van het rookgedrag. ”Vaak zie je dat sigaretten de eerste stap zijn. Dan komt er een advocaatje bij, en een jenever, en nog een jenever. Wanneer dat niet sterk genoeg meer is beginnen de medicijnen te verdwijnen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het kan ook anders.
Toen Boele Graaier manager werd van het bejaardenhuis “De Rustende Koe” in het pittoreske Purmerend kreeg hij direct een stapel klachten van het verzorgend personeel over de coma-flatulerende bejaarden onder ogen. De stank was soms niet te harden. Helaas was daar niet zoveel aan te doen, maar hij bedacht dat de uitgestoten gassen voor een groot deel uit het zeer brandbare methaangas bestaan. Methaangas kan ook gebruikt worden om te stoken en samen met de directie van Stadsverwarming Purmerend werd een systeem bedacht de gassen op te vangen en te gebruiken voor de verwarming van het bejaardenhuis.
Inmiddels een groot succes. De bejaarden flatuleren zich warm. Boele Graaijer heeft zichzelf een aardige bonus toegekend en er wordt inmiddels geexperimenteerd welk soort voedsel de hoogste gas-uitstoot produceert.

Reageer
gravatar

Je zal toch maar bejaard zijn in Purmerend, aangewezen zijn op het enige bejaardenhuis “De rustende koe” (what’s in a name?) en dan bij de aanmelding een flatulatietest moeten doen! Produceer je niet genoeg gas, dan krijg je een extra aangepast dieet, anders kun je ophoepelen.
Pittoresk Purmerend! Ja, ja….Boycotten die Graaier!

gravatar

De boerenjongens en citroentjes met suiker moeten ook achter slot en grendel en wellicht kan de de leeftijdgrens naar 105 want de rollatorterreur van hangouderen begint de laaste tijd kwalijke vormen aan te nemen.
Gisteravond nog zag ik na de wekelijkse bingo-avond in het buurthuis een beschonken senior met z’n looprek op wielen om een lataarnpaal heen geslingerd, het karretje was total loss. De beschonken grijsaard werd even later met straatlamp en looprek afgevoerd in een ambulance

Reageer
gravatar

Ik vind het persoonlijk erg jammer dat deze advertorial is doorgedrongen tot de redactie van de Speld. Steeds meer ouderen weten deze site te vinden sinds de recente vermelding op Seniorenweb en ik weet als insider als geen ander hoe trendgevoelig het gedrag van de ouderen van tegenwoordig is.

Ik doe nu al enkele jaren onderzoek naar de verschillen tussen een coma en een copa en stuit steeds weer op de tegenwerking vanuit de tabakslobby. Een bericht als dit vervuilt zowel de statistieken als de atmosfeer en daar heb ik een broertje dood aan (zien gaan).

Bah!

Reageer
gravatar

Is het misschien een goed idee om elk jaar de belasting op rookwaren te verhogen bij voorbeeld via de accijns? Het mes snijdt dan aan alle kanten. Meer inkomsten voor de Rijksschatkist en die ouderen merken dat toch niet, als je het maar geleidelijk doet.

Reageer
gravatar

Je moet toch wat als oudere. Het volstrekt oneetbare “voedsel”leidt op grote schaal tot ondervoeding. Drank is gerantsoeneerd en niet iedereen vindt bingo leuk. Voorts betalen we flink mee door de tabaksbelasting en sterven we tien jaar eerder en dat scheelt een slok op een borrel.

Reageer
gravatar

Oma rokende senioren?

Mijn oma is nogal smal. Maar dat die slechtzienden in Huize Avondrood haar als een soort paling behandelen, lijkt mij echt te ver gaan.

Reageer
gravatar

Als er dan zo nodig comagerookt moet worden door onze meest geliefde doelgroep, dan maar een groepskorting op de gecertificeerde crematoria 75 plus.

Reageer
gravatar

Als eerste maatregel heeft de gemeente Maastricht een Belinda-pas ingevoerd om ernstige hinder van over de grens shoppende Belgische bejaarden tegen te gaan.

Reageer
gravatar

Inderdaad. Mijn ervaring is dat wie tijdens het leven meer rookt, dat uiteindelijk bij mij wat minder doet en vice versa. Dit plan is de zoveelste sigaar uit eigen kist van mevrouw Schippers-van de Wal.

gravatar

Beste cremateur,

Ik begrijp uw probleem niet. Bij u blijft de schoorsteen sowieso altijd roken. Ook al zit u meer dan driehonderd meter van het dichtstbijzijnde bejaardenhuis en is uw crematorium groter dan zeventig vierkante meter.

gravatar

Daarnaast is het voor u eenvoudig om überhaupt te gaan roken. Alle benodigdheden heeft u al. Dit is een uitstekende gelegenheid om van uw baan uw hobby te maken.

gravatar

Te vrezen valt, beste Moosje, dat deze 300 meter niet meer afdoende is door de voortschrijdende stand van de techniek.

Bromscooters, electrische fietsen en vierwielaangedreven rollators zorgen voor een ondenkbare uitbreiding van areaal te bezoeken.

Ook moet men in ogenschouw nemen dat velen per internet hun bestellingen zullen plegen; het lijkt me moeilijk daar vat op te krijgen.

gravatar

Geachte Jeettje,

Dank voor uw kritiek.

Wij zullen de voorgestelde straal van 300meter uitbreiden naar 30 kilometer. Wij beseffen dat een enkele ‘hard-core’ geriatrisch gehandicapte zich wellicht niet zal laten weerhouden op zoek te gaan naar een verkooppunt, de voortschrijdende dementering en het leegraken van batterijen zal echter er toe leiden dat een terugkeer naar de uitvalsbasis om aldaar de verworven waren te consumeren, steeds onwaarschijnlijker wordt.

Daar waar het gaat om internetbestellingen wordt reeds jaren gewaarschuwd voor het bestellen van rookwaren gezien het aanzienlijk risico dat na betaling er namaakgoederen worden geleverd. De bejaarde die evengoed een bestelling doet straft dus waarschijnlijk zichzelf. Daarnaast zien wij hier een belangrijke toezichthoudende en corrigerende taak voor de wijkverpleegkundige die hiertoe tevens tot BOA zal worden benoemd.

gravatar

Tiens, weer een vuig staaltje symboolpolitiek. Het enige middel dat nog enigszins zoden aan de dijk zet en deze ongewenste trend kan stoppen, is budgetbeheersing.

Het is duidelijk dat de groep een teveel aan zakgeld en vrije tijd heeft. Dáár moet op ingegrepen worden. Tewerkstelling in rollatorherstelwerkplaatsen met daaraan gekoppeld de zakgeldhoogte zou een optie kunnen zijn.

Hard ingrijpen is geboden: ook deze leeftijdfase zal eens ontgroeid worden, dus waarom daarop wachten met alle kwalijke gevolgen van dien?

Reageer
gravatar

En als dat niet werkt dan kunnen er pasjes ingevoerd worden, en de daders van deze misdaad zullen hinderlijk gestalkt worden door de stadswacht of de politie.
Bij uitblijven van resultaat kan er uiteindelijk overgegaan worden tot in bewaring nemen.
Dit alles natuurlijk voor uw welzijn.

Reageer