Discussie over tegelijk opstellen Vorm en Stekelenburg

'Als hun niet kunnen scoren, kunnen ze ook niet winnen’

Door de moeizame aanloop van Oranje naar het EK is de discussie over de keuze tussen de keepers Vorm en Stekelenburg opgelaaid. Beide keepers hebben een topseizoen achter de rug en het is moeilijk om te kiezen. Steeds meer analisten zijn van mening dat dat ook helemaal niet nodig is.

Willem van Hanegem: “Zulke goede keepers moet je gewoon altijd opstellen. Het systeem is helemaal niet belangrijk, dat moet zich maar aanpassen. Ik zou Vorm in de goal zetten, met Stekelenburg ervoor in een vrije rol rond de penaltystip. Die heeft toch het meeste voetballend vermogen. Vorm ontwikkelt zich, maar zijn kwaliteit blijft het om goals tegen te houden. Hij is een killer, met een neusje voor het stoppen van ballen.”

De Kromme staat daarmee lijnrecht tegenover de bondscoach. Van Marwijk vindt dat de twee keepers elkaar voor de voeten lopen. “Vooral bij een uiterste poging zie je ze soms keihard tegen elkaar op knallen.” De voorkeur van Van Marwijk gaat uit naar Maarten Stekelenburg, die het afgelopen seizoen schitterde bij AS Roma. De hele ploeg werd daar om hem heen gebouwd.

Johan Cruijff (columnist bij De Telegraaf) gaat nog verder dan Van Hanegem. Hij wil ook reservekeeper Tim Krul opstellen. “Met drie keepers heb je drie keer zoveel kans om de bal tegen te houden. Simpel. En als hun niet kunnen scoren, kunnen ze ook niet winnen.” Cruijff zou Vorm als centrumkeeper aanwijzen, met Stekelenburg en Krul op de flanken. Tijdens vrije trappen en penalties zou hij ze alledrie op de doellijn plaatsen: “Dan pakt Stekelenburg de hoge en Vorm de lage ballen. Krul neemt dan de twijfelgevallen.”

Vorm noch Stekelenburg willen zelf iets kwijt over de nummer-éénpositie. Vorm: “Natuurlijk vind ik dat ik moet spelen. Maar dat is niet aan mij, daar gaat de bondscoach over.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ooit je tanden gezet in zo’n stekelenburger? Alsof je een cactus opvreet!Geheid een Vormfout. Volgens mij is het veel handiger de Italiaanse variant uit te werken: groeven Italianen zich in vroeger tijden in voor het doel, lijkt het efficiënt juist de tegenstander in te graven voor het doel. Dat komt hun beweeglijkheid niet ten goede en geeft uw team meer bewegingsvrijheid, hetgeen de scoringsmogelijkheden aanzienlijk zal vergroten.

Reageer
gravatar

Als ik alles bij elkaar optel kan het toch nog een leuk spel worden. Inderdaad op voorwaarde dat ook de rechtschijtert vervangen kan worden. Nu is het teveel een FiFa-poppetje. Hij hoort er puur ter eer en glorie van het spel te staan. En van mij mag ie af en toe mest meespelen, hij is psvr ook een mens die van de bal houdt.

Voor de duideleukheid: als je alleen maar keepers op zou stellen, dan heet het spel handbal. Wel flauw trouwens dat je bij officieel handbal niet 1 speler hebt die ook tegenstanders omver mag schieten.

Reageer
gravatar

Of op willekeurige momenten steeds op een andere plek van het veld een doel uit de grond laten oprijzen. Net zoals bij Nieuwsuur, waar Ferry Mengelen regelmatig vanaf de vloer opstijgt.

Vraag me trouwens af waarom @25 ‘De Beer van de Meer’ verzwijgt. Omdat het een Ajaxiet is?

Reageer
gravatar

Met dus standaard vliegende keepers. Het onderscheid tussen tafel- en veldvoetbal kan dan gaandeweg vervagen.

Maar voor veel mensen is dit te onzeker. Als het doel op een vaste plek staat is het makkelijker trainen. Het doel heiligt de middelen…

gravatar

Hahaha… die domme Cruijff toch ook. Een kind weet hat het ‘En als hun niet kunnen scoren, kunnen hun ook niet winnen.’ moet zijn.

Reageer
gravatar

Zou zeggen, zet Stekelenburg in de spits. Kan ie daar ballen ronselen en het doel inrammen. Verdedigers prikkelen of de bal leksteken als de schijts het niet ziet.

Als Vorm zichzelf is mag hij van mij best in die goal gaan hangen als ie daar zin in heeft.

Verder is het allemal gewoon weer een enorme portie SHOWS EN SPELEN. Geef het volk afleidING. Ik let ondertussen op de pipolitici. Het is nl een beproefde taktiek om tijdens grote sportevenementen belangRIJKe beslissINGen door de kamer te loodsen. De goedkeurING van het EU-verdrag alsook laatst het ESM-gedoe (klik op mijn naam). De ballen!

Reageer
gravatar

Ik denk nog wel eens met heimwee aan Frans de Munck (de zwarte panter) Wim Landman (met immer afgezakte kousen) Eddy Pieters Graafland (die simultaan een herenmodezaak dreef), Eddy Treytel (de man die een meeuw uit de lucht schoot). Kerels van staal met koppen van beton. Ik zie de Werdegang van het keeperdom ná Van der Sar en dan denk ik wel eens: beter al in de eerste ronde uitgeschakeld, dan wéér een finale verliezen. Zijn we gelijk van die commerciële massahysterie op tv en in dagbladen af; ik ontwikkel geleidelijk een oranje-allergie.

Reageer
gravatar

Kunnen wij U alles vragen? Dat balsmeren. Waarmede doet U dat? Vaseline of Tiger balsem? Wijlen Prinsch Claus, mijner echtgenoot, gebruikte altijd Bulgaarse Yoghurt. Voor de frissigheid zeg maar… Oh sorry, U komt uit Balsmeren. Moet dat toch eensch bezoeken.

gravatar

Ik had juist begrepen dat het aantal ballen in het veld gemiddeld 24 is. Maar als u het zegt zal ik het wel mis hebben.

gravatar

Als er slechts 24 ballen in het spel zijn hebben we hier te maken met een medische misstand. Wij protesteren wel tegen het besnijden van vrouwen maar het castreren van ons mannen wordt weer protestloos toegelaten.
Laten we even rekenen: 1 speelbal resteren er nog 23. 22 spelers en 1 scheidsrechter dat betekent dat iedereen binnen de lijnen maar 1 bal heeft. Of we zijn in de war met korfbal hetgeen een gemengde sport is en daar worden de ballen dus over minder gegadigden verdeeld. Hoewel er ook bevolkingsgroepen zijn die vrouwenborsten ook ballen noemen, maar daar wordt het verhaal wel heel ingewikkeld van. Maar ik heb er dan ook de ballen verstand van.

gravatar

Tja als u de biologische ballen meetelt dan gaat het nog altijd om 44 biologische ballen + 22 ballen + 1 voetbal = 67 ballen. Het spel gaat echter wel om de knikkers en feitelijk zijn dat ook een soort van ballen waardoor het werkelijke aantal vele malen hoger ligt. Maar de grote JC geeft dat er maar een bal is en anders zou er ook geen bal aan zijn.

gravatar

Beste Frederik V.G. van Swalmen Blerick Cromweel,

Ik lees, dat wij gelijkgezind zijn.
Zullen we tijdens dat EK-gedoe samen ergens in een rustige ambiance met een goeie cognac bij de hand gaan schaken?

gravatar

Erg defensief gedrag. We kunnen ook gewoon zeggen dat we neutraal zijn. Dat heeft ons in WOI ook geen windeieren gelegd. Trouwens als we toch voor oorlog kiezen, en een selectie hebben van 23 man, lijkt mij een Total War benadering het meest efficient. Er op en erover! Zoals mijn moedertje lief altijd placht te zeggen. Dus haal de opstelling 8-4-8 opstelling maar van stal! (Met 3 keepers natuurlijk)

Reageer
gravatar

Een dan één keeper van ons in het andere doel om die doelman de blunders van het tegenhouden te verhinderen? ‘t is een optie.

Naar het schijnt is er nu een digitaal voetbalspel dat zó geavanceerd is, dat het 11-tal eigenlijk overbodig is en de 2 trainers vanaf de dug-out het met mekaar kunnen uitvechten op de pc met groot scherm.
Volgens de reclame dan.

gravatar

Een beetje timmerman kan toch gewoon met een handvol planken en wat spijkers het doel potdicht timmeren? Hebben we helemaal geen keepers nodig en kunnen we een extra aanvaller opstellen. Of spelen met een extra nummer 10, 10+ dus. Maar die bange Van Marwijk zal wel weer kiezen voor een extra controleur.

Reageer
gravatar

Beetje meer buiten-de-doos denken Carretje: waarom überhaupt een goal het veld op sjouwen?
‘t geeft een veldspeler meer.

En als er dan toch zonodig een goal moet staan: niks timmeren, gewoon omdraaien.

gravatar

Ik heb al moeite met de doos zelf Akkutje: volgens mij staat het doel er al. Alleen tijdens trainingen sjouwen de spelers met doelen, waarschijnlijk om ook hun armspieren wat te oefenen. Maar in principe kan ik wel met je redenering meegaan.

gravatar

O.k., maar dan is het misschien een idee om die keepers allebei of -drie op te stellen maar er één of twee in de dug out te zetten? Dan weet de tegenstander geheid niet meer waar hij de bal nou moet inschieten.

gravatar

Al jaren pleit ik voor het 5-3-4 systeem, maar als we dat aanvullen met twee of drie keepers, is Nederland praktisch onverslaanbaar !

Reageer
gravatar

Nu kan je ze wel vóór het goal zetten, maar wat als de Duitsers van achteren komen?

Veel succes met de rugnummers overigens, voor zover rugnummer
0,3333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333…
op het shirtje past.

Reageer
gravatar

Ik pleit voor onze Fredje in de vrije keepersrol, hij is vlugger dan stekel en als hij zijn handen mag gebruiken kan die zijn verdedigende deficiënties corrigeren.

Reageer
gravatar

Stekelenburg is niet in vorm.
Vorm volgt functie.
Dus Krul op goal zou ik zeggen.

Reageer
gravatar

Drie keepers heeft ook z’n voordelen als de tegenstander een penalty mag nemen. Vorm duikt dan naar links, Krul naar rechts en Stekelenburg blijft in het midden staan. Maar dat moet wel goed geoefend worden op de training, opdat ze niet allemaal dezelfde hoek induiken.

Reageer
gravatar

“Se moeten gewoon niet bij de goal kenne kommen, dan schieten se ook niet raak as ze misschiete, slogisch toch?” volgens kenner JC.

gravatar

Goed idee. Ik zal het van Marwijk direct, per decreet, wijs maken. Op deze manier van spelen kunnen onser manschap het EK winnen en zal Oranje de boventoon voeren qua vlagvertoon…

Reageer
gravatar

In de sjempjous liege heeft sjelsie laten zien dat je met 10 keepers en 1 spits heel goed ken winnen. alleen moet je dan wel op penanties oefenen want dat komt er geheid van.

Reageer
gravatar

Daar ben ik het eigenlijk helemaal mee eens. Zou beter zijn om 23 keepers mee te nemen en de eerste helft er 11 in het doel te zetten. Kan de tweede helft ingevallen worden door de andere 11. Dan maken we tenminste goede kans op het kampioenschap.

Reageer