Politici mogelijk niet naar WK handbal in Qatar

Rutte geeft signaal af tegen ondemocratisch bewind

Demissionair premier Rutte en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) overwegen af te zien van een bezoek aan Qatar tijdens het WK handbal in 2015. Het kabinet zou met een mogelijke boycot een politiek signaal willen afgeven tegen de ondemocratische ontwikkelingen in het Arabische land.

Van Zanten: “Wij maken ons grote zorgen over het absolutistisch bewind dat Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani in de afgelopen 17 jaar heeft gevoerd. Er bestaan geen politieke partijen, men mag de islam niet afvallen en dissidenten belanden in de gevangenis, waar zij onder helse omstandigheden moeten leven. Ik kan dan niet met een schoon geweten naar een sprongworp kijken.”

Voor Nederland is het niet gebruikelijk dat de premier en de staatssecretaris van Sport het WK handbal bijwonen. Ook voor deze editie lijkt daar geen verandering in te komen. Rutte: “Ons hart ligt natuurlijk bij onze jongens die in Qatar de klus moeten zien te klaren. Maar we kunnen ons hoofd niet afkeren van het lijden van het Qatarese volk. We gaan de ontwikkelingen in het land op de voet volgen en een nauwkeurige afweging maken.”

Het toernooi moet de Arabische golfstaat, die vooral bekend staat om zijn hoeveelheid zand, op de sportieve wereldkaart zetten. De Qatarese handbalbond (QHF) voerde met succes een intensieve campagne om het WK te organiseren. Een handbalarena verrees in het woestijnzand buiten de hoofdstad Doha en de volledige infrastructuur zal worden aangepast aan ‘Qatar 2015’.

Emir Khalifa al-Thani is niet onder de indruk van het geopolitieke steekspel van Nederland. ‘Ik ben benieuwd of meneer Rutte nog steeds zo principieel is als ik de oliekraan dichtdraai. Gelet op de huidige olieprijzen verwacht ik dat de liefde voor het handbal hem naar Qatar zal doen afreizen.’

Of Oranje zich zal kwalificeren is nog maar de vraag. De laatste keer dat dit lukte, was in 1972.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als over een paar weken ook de uitslagen voor dit sportevenement zullen uitlekken zien we toch vanzelf of Nederland zich zal plaatsen?

Reageer
gravatar

Weten de heren inQatar dat het om HANDbal gaat en niet om ZANDbal? Vertalingen vanuit het Arabisch naar het Nederlandsch blijken wel vaker tot verwarring en onbegrip. Ik kan mij indenken dat het andersom ook heel wel mogelijk is.

Reageer
gravatar

Premier Wilders? Tegen die tijd is Nederland zo onbestuurbaar geworden dat er al lang een zakenkabinet is aangetreden. Zo’n zakenkabinet zal geleid moeten worden door een iemand die bewezen heeft over een enorm leiderschapstalent te beschikken, iemand die het land bij elkaar kan houden en het resultaat vooropstelt.

Ik zal meteen Louis van Gaal bellen om te vragen of hij beschikbaar is.

gravatar

Beste Frederik, dan kunt u in een adem door ook de heer Cruijff bellen: die twee schijnen onlosmakelijk aan elkaar verbonden te zijn.
De vraag is of Nederland dit moet willen: een bestuurscrisis bovenop allerlei andere lijkt me niet verstandig. Zeker in geval een overvloed aan rechtsbenige linksbuitens. Daar worden de heren het nooit over eens.

gravatar

Er wordt nu overwogen er sporters naar toe te sturen, in plaats van politici.

Reageer
gravatar

Zeker niet. Nederland heeft zich nog geen een keer niet geplaatst voor de finales korfbal. Dus dit moet vast en zeker wel handbal wezen.

gravatar

Geen een keer niet, beste Haes? Dus elke keer wél?

En daarbij: het gebruik van voeten om de bal in de korf te krijgen is bij korfbal een onreglementaire actie, ergo betreft het hier een handbalvariant.

gravatar

O nee hè; Quatar? Daar gaan de postzegelprijzen! De hobby van de kleine man wordt ook al onbetaalbaar gemaakt!! Dit is nog erger dan stijgende olieprijzen!!!

Reageer
gravatar

Nee mevrouw Suus, opnieuw Demissionair. Uit een uitgelekt rapport van het centraal plan bureau blijkt dat na de komende verkiezingen we het kabinet Roemer I krijgen. Gevolgd door nieuwe verkiezingen in maart 2013. Dan ziet de opkomende PvdA kans om het kabinet Cohen I te beginnen (ingewikkeld verhaal, maar Samsong bleek toch tegen te vallen). Dit kabinet houd het bijna een vol jaar vol waarna er gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 een coalitie tussen Trots op Holland (de naamswijziging heeft te maken met het zelfstandig worden van Limburg, Brabant en Zeeland op 1 januari 2014) en de Afhankelijke Burger Partij. Dit kabinet Brinkman I valt in oktober 2014 over de JSF-affaire waarna na nieuwe verkiezingen er een absolute meerderheid is voor de lentepartij (fusiepartij tussen VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de Christenunie) geleid door Marjo Rutte (de zus van). Dit kabinet valt vlak voor de zomer van 2015 waardoor het ten tijde van het WK handbal in Qatar demissionair zal zijn.

gravatar

Dank voor deze toelichting. Heeft het Planbureau ook doorgerekend of het handbalteam de kwalificatie voor het WK Handbal 2015 in Qatar al dan niet gaat halen en vooral hoe dan ?