Nieuwe Van Gogh ontdekt

Topstuk belooft publiekstrekker van de zomer te worden

In een Oost-Vlaamse doorzonwoning is gisteren een tot nog toe onbekende Van Gogh aangetroffen. Het gaat om Klaartje van Gogh, 85 jaar oud en in relatief goede staat verkerend.

Klara Elizabeth Maria Van Gogh woont in  Petegem-aan-de-Leie. Insiders denken dat Klaartje zeker 20 miljoen euro waard is. Hein Vanderbruggen, burgemeester van ‘De trekschuithoofdstad van Europa’, maakt zich op voor een toeristisch topseizoen: “Het is een onbeschrijfelijk gevoel als je zo’n ontdekking in je eigen stad doet. Een echte Van Gogh is een adembenemend schouwspel. En ze is zó goed geconserveerd.”

Sommige kunstkenners twijfelen over de authenticiteit van de vondst. “Een echte Van Gogh herken je aan een bepaalde frisheid in het kleurgebruik en een goede compositie. Als ik naar Klaartje kijk, zie ik vooral een wat uitgeblust uiterlijk. De lijnen lopen een beetje weg en het penseel lijkt geen enkele indruk te hebben nagelaten”, aldus Bert Bokhoven, kunsthistoricus aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Medewerkers van het Van Gogh museum benadrukken juist de authenticiteit van Klaartje. “In latere Van Goghs is een zekere vaalheid en fysieke kaalslag zichtbaar. Dit zagen we al bij Theo in de jaren ‘90 en vroege 21e eeuw, waarin de nadruk op vadsigheid, zweetplekken en verwassen T-shirts lag. Klaartje ligt wat dat betreft volledig in deze lijn.”

De laatste tijd is veel te doen geweest over de authenticiteit van vermeende meesterwerken. Geruchten dat een vervalste Vermeer onder de lat zou staan bij landskampioen Ajax worden door de KNVB ontkend.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is toch duidelijk te zien en te merken! Klaartje is een van gogh!net zoals haar neefje theo schuwt zij de publiciteit niet! Wat een geweldig mens! En wat heerlijk dat de speld nu ook een fotoprimeur heeft!

Reageer
gravatar

Er blijkt sprake van een kettingreactie, opeens komen er van gefortuneerde zijde allerlei Van Gogh’s boven water, die twee jaar lang gratis worden bestudeerd door blijkbaar daartoe opgeleiden. Ik heb zo mijn twijfels: iedere bovenhuis-artiest kan -vandaag de dag- een van Gogh op het doek krijgen: “Painting by numbers”. Een hedendaagse versie van de (zwarte) Tulpenhandel. Beleggingsfondsje van Ruud Gullit voor oude en nieuwe alimentatiekwesties?

Reageer
gravatar

Ontdekking van een echte van Gogh heeft een stormloop op bejaardentehuizen veroorzaakt.

Reageer
gravatar

Des te jammerder dat nu de ontdekking van een gaaf gefossileerde Van Gogh is ondergesneeuwd. Directeur/eigenaar Tjerk Bootstra van het geprivatiseerde bejaardentehuis in de gemeente Nuenen (N.Br.) vond juist deze week in een, in authentieke staat herstelde, hoerenkast (annex biechthok)de stoffige resten van minnebroeder Johannes Vincentius Maria van Gogh(1888-2010), die in zijn afscheidsbrief zowel zijn betreurde vader Vincent als zijn neef Theo als reden voor zijn zelfdoding vermeldde. De directie van het Van Gogh museum heeft zijn medeleven uitgesproken.

Reageer
gravatar

Ik mis ome Theo. 🙁

En bedankt voor de ontzettend fijnzinnige grap, Bøs Showfør. Had ie vast leuk gevonden. Het was trouwens in z’n buik…

Reageer
gravatar

Dat mes is door zijn ‘vrienden’; de Holmans, Zwagermannen, Hirsi Ali’s enzovoort wel degelijk in zijn rug gestoken, toen hij dood was …
Opportunisme heet dat.

gravatar

Met alle soorten van genoegen, hoor! Blijkt dat die van Goghjes toch messen door het hele lichaam laten slingeren: de een in het oor, de ander in de buik, dan weer in de rug. Wellicht is het beter voor de overgebleven van Goghjes voortaan van dat plastic Barbieknoei-bestek te gebruiken. (Zelfs als je daar je Tofik of tofu mee wilt snijden lukt dat nog niet.)

gravatar

Heer Gay,

Wij hebben ook nagedacht over het gebruik van de naam Theo van Gogh in deze discussie. Theo is per slot van rekening de enige Van Gogh die bekend is bij de kiezers van Geert Wilders.
Doch wij menen dat wij compassie moeten hebben met hebben met de zwakken van geest.

gravatar

Cor Rectie,

Wij hebben ook nagedacht over het gebruik van de naam Theo van Gogh in deze discussie. Theo is per slot van rekening de enige Van Gogh die bekend is bij de kiezers van Geert Wilders.

Wij menen echter dat wij, in tegenstelling tot de heer Bøs Showfør, compassie moeten hebben met deze zwakken van geest.

gravatar

Zal ik eens met mijn doekje terpentine langs komen? Ze moet duidelijk eens schoongemaakt worden en dan zal de kleurechtheid al of niet blijken! Overigens is het wel jammer, dat er slechts een detail van deze van Gogh staat afgebeeld, anders hadden we ook nog eens de signatuur kunnen controleren!

Reageer
gravatar

De authenticiteit is eenvoudig te achterhalen. Tref je sporen van botox aan, dan moet je toch aan recentere datum denken.
Een restauratie van het werk zoals bij ”
Who s afraid of Red Yellow and Blue” zou het werk goed doen.

Reageer
gravatar

Een authentieke aardappeleetster van Van Gogh, en nog in zeer goede staat van ontbinding.

Reageer
gravatar

Inderdaad een zeer matige vervalsing. Elke kunstkenner weet dat een echte van Gogh enkel Pepsi Cola drinkt al dan niet gemengd met Cubaanse Rum.

Reageer
gravatar

Heren, even ter uwer informatie; dit is duidelijk een vervalsing.
De kleur op het gezicht is veel valer dan bij het originele exemplaar van ca. 23 jaar oud en de tanden zijn duidelijk een prothese. Ik weet toevallig dat dat ook voor 1 van de heupen geldt. Ik was namelijk bij de restauratie betrokken. Achteraf bezien allemaal voor niets. Een echte nepperd dus deze van Gogh

Reageer
gravatar

Ik was eerst blij en verheugd over dit bericht. Maar wanneer ik zie dat een eminent kunsthistoricus als Bert Bokhoven zijn twijfels heeft ga ik me toch wel onzeker voelen!

Reageer
gravatar

Al is ze nog zo goed geconserveerd,ze mag mij niet pijpen.

Reageer
gravatar

Volgens mij is dit mevrouw Petra Elizabeth Victoria Boogiewoogie-Mondriaan, die zich vorige maand nog voor tachtig miljoen wilde verkopen.

Eind vorig jaar heette ze nog Remie Elizabeth Saskia Nachtwacht-Van Rijn. Toen bood zij zich voor bijna een miljard aan.

In feite is ze geen cent voor haar neus waard.

Reageer
gravatar

Ivo geeft in bovenstaande aan dat Vincent in 1890 overleden zou zijn, zelfs hier valt nu aan te twijfelen.
CocaCola is weliswaar in 1886 uitgevonden, maar pas in 1893 handelsmerk geregistreerd en op dit meesterwerk is het merk toch duidelijk herkenbaar, mogelijk is hier zelfs de Ligth versie al afgebeeld. Moet welhaast als wonderlijk beschouwd worden.

Reageer
gravatar

Omtrent de dood van Vincent van Gogh doen de meest vreemde verhalen de ronde. Graag wil ik een ingezonden brief citeren die de Volkskrant in de laatste editie van het jaar 1990 (het Van Goghjaar) plaatste. De Volkskrant had de gewoonte opmerkelijke brieven in de laatste krant van het jaar te plaatsen. Helaas is de naam van de schrijver van dit meesterstukje onbekend gebleven.

BEGIN CITAAT:
“Had Vincent van Gogh heden ten dage nog geleefd, dan was hij ongetwijfeld bezweken aan de overkill van publiciteit rond zijn persoon. Daarom is het des te merkwaardiger dat de echte waarheid rond zijn dood nog nergens is vermeld.
Vincent van Gogh heeft namelijk niet zelfmoord gepleegd, maar is op 27 juli 1890 neergeschoten door de Noorse luitenand Per Olaf Gugason!
Zoals bekend is, voorde Noorwegen aan het eind van de vorige eeuw (**Notitie van dBR: deze brief is geschreven in 1990**) een zeer agressieve politiek, ook wel de Tweede Noormannentijd genoemd. Tot de snode plannen van Noorwegen behoorde een invasie van Frankrijk. Daartoe was in het diepste geheim een groot Noors invasieleger overgebracht naar de korenvelden bij Auvers-sur-Oise, van waaruit het op 1 augustus Frankrijk van binnenuit zou overvallen.
Op 27 juli ontdekte Vincent van Gogh dit leger terwijl hij in een korenveld zat te werken. Hij had met zijn bekende schildersnelheid al twee Noorse soldaten op het doek gezet voor hij zich realiseerde dat dit een buitenlandse invasieleger moest zijn. Direct besloot Vincent de plaatselijke gendarmerie te waarschuwen. Hij slaagde er bijna in onopgemerkt uit het korenveld te sluipen. Helaas werd hij op het laatste moment ontdekt en de Noorse militairen zetten de achtervolging in.
Vlak voor het dorpje Auvers-sur-Oise loste de snelste Noorse hardloper, luitenant Gugason, een wanhoopsschot dat Vincent dodelijk verwondde. Ondanks deze verwonding slaagde Vincent erin het dorpje veilig te bereiken.
De Noren, bang dat ze vroegtijdig waren ontdekt, besloten terstond de aftocht te blazen en arriveerden op 6 augustus 1890 in Oslo in Noorwegen met Vincents doek “Korenveld met twee militairen”.
Vincent van Gogh werd in Auvers-sur-Oise ten onrechte definitief voor gek verklaard toen er zich in het korenveld geen enkele militair bleek te bevinden.
Aangezien na honderd jaar alle dossiers in Noorwegen vrij ter beschikking staan voor het publiek, dient er onmiddellijk een onderzoek te komen naar deze geschiedenis opdat eerherstel voor Vincent van Gogh kan plaatsvinden.
Misschien komt dan tevens de waarheid boven water over de mislukte Noorse invasies van Japan (1892) en de Verenigde Staten (1893).
En indien minister Van den Broek (**Notitie van dBR: deze brief is geschreven in 1990**) verstandig is, eist hij onmiddellijk het doek “Korenveld met twee soldaten” op, voor zijn Franse collega dit doet.
Vincent van Gogh was een bijzonder mens, maar gek was hij niet.” EINDE CITAAT

gravatar

Ik geloof er niks van. Hooguit het bloemenperkje op de achtergrond kan van ‘van Gogh’ zijn. De rest is te modernistisch lijkt me.
Zal wel een vervalsing van ‘van Meekeren’ zijn.

Reageer
gravatar

Da’s een echte, dat zie je zo! Hoef je geen kunsthistoricus voor te zijn.
Ik zou zeggen: meteen verkopen aan de jappen voor honderd miljoen. Kun je leuke dingen voor de mensen mee doen.

Reageer