PvdA en SP: we proberen het oneens te worden

'Onze standpunten liggen mijlenver bij elkaar'

De PvdA en de SP zijn in onderhandeling om het oneens te worden over een pakket maatregelen. De plannen moeten ervoor zorgen dat er in de verkiezingscampagne weer verschil zichtbaar is tussen de beide partijen.

Sinds afgelopen vrijdag wordt er op het Amsterdamse partijbureau van de PvdA onderhandeld onder leiding van verdeler Paul Rosenmöller. Volgens de voormalig GroenLinks-leider is een sfeer van verdeeldheid cruciaal voor het slagen van de onderhandelingen: ‘Je kunt het inhoudelijk wel oneens zijn, maar als er geen onderlinge animositeit is, kom je nooit uit elkaar.’

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman erkent dat de onderhandelingen moeizaam verlopen. ‘We moeten voortdurend standpunten inleveren die we het liefst hadden gehouden, maar onderhandelen is geven en nemen. We hopen echt dat onze achterban straks begrijpt dat we bepaalde standpunten niet meer kunnen uitdragen.’

Bronnen rond de partijen melden dat het er tijdens de onderhandelingen soms vriendelijk aan toe gaat. ‘Voor de camera’s proberen Samsom en Roemer elkaar zwart te maken, maar achter gesloten deuren vliegen de complimenten over tafel,’ aldus een anonieme bron.

Diederik Samsom ziet mogelijkheden om het over Europa oneens te worden. Samsom: ‘Het betekent wel dat de SP haar nuances moet opgeven en feller tegen de EU campagne moet voeren. Aan zalvende retoriek hebben we niks.’

Emile Roemer denkt dat de nuanceverschillen over het verhogen van de AOW-leeftijd verder uitvergroot kunnen worden. ‘We zijn als SP bereid de pensioensleeftijd te verlagen tot 59, mits daar iets tegenover staat. De wil is er om eruit te komen, maar onze standpunten liggen mijlenver bij elkaar,’ zegt Roemer.

PVV-leider Wilders is teleurgesteld dat hij niet werd uitgenodigd voor de gesprekken: ‘Ontzettend jammer. Wij waren bereid om extreme standpunten in te nemen om de verschillen zo duidelijk mogelijk te maken.’

Volgens Spekman is een akkoord uiteindelijk onvermijdelijk: ‘Onder druk wordt alles vloeibaar. Als het niet lukt, stevenen we af op een fusie en dat wil niemand. Nogmaals, het gaat mij niet om het landsbelang, maar echt om de eigen profilering. Dit is het moment om de lege handen ineen te slaan.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zojuist werd bekend dat de partijtop en partijbaronnen gisteravond in besloten kring in gezellig samenzijn analyseerden waarom de PvdA dit keer opnieuw de boot én het Haagse pluche heeft gemist. Uit welingelichte bron werd vernomen dat partijleider en huisideoloog Hans Spekman Diederik Samsung’s stellingname te mager achtte. Mark Rutte (de immer lachende derde) stuurde een verhinderd-bericht én bloemen (Aronskelken)en zoals gebruikelijk serveerde Delilah Samsom na afloop vegetarische bitterballen. Men overweegt Diederik Stapel als hoofd van het wetenschappelijk bureau (de Wiardi Beckmannstichting)te vragen, hij is momenteel transfervrij en al snel inzetbaar.

Reageer
gravatar

Outsider’s intenties zijn goed, maar hij gaat hier té breed off-topic. Want waar gaat het nu eigenlijk over? Over de beoogde onverenigbaarheid van socialisten en sociaaldemocraten. Net als in de Weimar-Republiek vreten crypto-communisten en salonsocialisten elkaar op. Zo gaf men indertijd Adolf Hitler alle ruimte. Het Politburo in Oss en het generaalsecretariaat in Amsterdam vechten voor hun zelfstandigheid en de verdeling van het electoraat. Intussen worden wij opgeknapt met Rutte II dankzij de collaboratie van GL, CU en SGP. Voorwaar ik zeg u, de PVV gaat zich verbinden met het Vlaamsch Blok en met de Lijst Le Pen. De Europese multinationals staan al te trappelen om (vanuit de coulissen) bij te springen zoals in de jaren ’30 Henry Ford, Herr Flick van Mercedes-Benz, Baron Thyssen en nog wat gespuis van I.G. Farben onder de paraplu van Het Vaticaan dat ideologische rugdekking geeft.

Reageer
gravatar

Als dit geknutsel van VDL maar niet tot net zo’n ramp leidt als toen met die daadkrachtige Nederlandse V.O.C.-pionier Victor Muller, die ooit, na een nachtje stevig doorhalen met wat ABN-AMRO kroegmaten, meende de automobieltak van Saab van de ondergang te kunnen redden. Ooit toegejuicht als de nieuwe messias, nu teruggebracht tot ware proporties, d.w.z. de schandknaap van General Motors die niet wil dat Westerse technologie (?) in Saabs, ter beschikking komt van Chinezen. De muis die brulde! Fiere Hollandse entrepreneurs doen alles voor geld, que patet orbis, ook het voorspelbaar onmogelijke. De risico’s zijn immers aldoor voor de staat, belastingbetalers en het personeel. Daar zorgen CDA en VVD wetgevend wel voor.

Reageer
gravatar

ik lees pensioen leeftijd naar 59 ? kom op ..doe er nog 4 af en ik stem gelijk op de pvdsp.
*alvast koffers pakt voor de voetreis naar rome

Reageer
gravatar

Als de VLD groep zijn zin krijgt, dan betaald de belastingbetaler, minimaal, 50 miljoen euro.

Ik vind dat de vervuiler betalen moet.

Reageer
gravatar

Ik sta meteen in de rij voor een nieuwe auto. Als niet discriminerend kan het me verder niet schelen van wat voor land of merk.Op kleur discrimineer ik niet. Kunnen we er meteen zo’n leuk vrouwtje van de Beurs erbij krijgen? Smikkel. Wat denkt de vieze man van de Paulussen hiervan? En Marg00tje? Heer Jeettje telt nu even niet mee: hij is zich aan het voorbereiden op de reis te voet van Rotterdam (behoudens Zuid) naar Santiago de Compestela.

gravatar

Zo gaat dat in Nederland.

De VDL Groep uit Eindhoven wil NedCar overnemen als BMW bereid is daar vanaf 2014 auto’s te gaan bouwen. VDL heeft gesprekken daarover vrijdag bevestigd, maar weigert in details te treden. Door Peter Kamps Voorwaarde is wel dat de overheid de 1500 werknemers een jaar lang doorbetaalt. Mitsubishi stopt eind dit jaar immers met de productie in Born.

—————
Mitsubishi verkoopt, nedcar voor een euro, wil geen ontslagvergoeding betalen, en VLD groep, roept het Nederlands volk op om het personeel een jaar te steunen.

Mitsubishi, een miljarden bedrijf, en VDL, zijn echte liberale, laten we de lasten verdelen, en de lusten voor ons zelf houden.

—————
VDL Groep uit Eindhoven voert gesprekken over een mogelijk overname van NedCar in Born. De fabrikant van bussen en auto-onderdelen laat dat vandaag weten in een verklaring.
Het bedrijf praat onder meer met aandeelhouders, directie en ondernemingsraad van NedCar, de vakbonden, klanten én regionale en landelijke overheid. VDL wil verder geen mededelingen doen.

De autofabriek in Born moet dicht als er geen overnamekandidaat is omdat Mitsubishi stopt met de productie van de Colt en de Outlander. Bij NedCar werken 1500 mensen.

VDL Groep is met 7400 werknemers actief in 17 landen. De omzet van het bedrijf was vorig jaar 1,5 miljard euro.

——————————
Als dat maar niet zo eindigt als dat bij de postbode is gebeurt.

Reageer
gravatar

Ho, ho, ho! VDL, is NIET een fabrikant van bussen.e ondingen die daar van de band lopen kunnen kwalijk dat predikaat meekrijgen. Ooit gezeten in een voertuig waarop ‘Ambassador 200’ als type-aanduiding stond? Heb dan compassie met de busstuurder! Die zal wel honger hebben, want in de cabine geen ruimte voor een pakje brood. Ruimte is WEL nodig om het onding te keren: de draaicirkel is ongeveer zo groot als van Moeder Aarde, terwijl het geluid van een opstijgende Airbus in het niet valt bij dat van een optrekkende Ambassador 200. Die Airbus gaat wel een stuk sneller vooruit. De acceleratie van de VDL is gelijk aan die van een eikenhouten wandmeubel met goed gevulde boekenplank. VDL? SLUITEN die tent!

gravatar

HistOricus of histEricus? Die fusie zou wellicht leiden tot een op de SDAP gelijkende partij. Daartoe zullen alleen wel de huidige partijleiders plaats moeten maken voor een reïncarnerende Drees. (Misschien introduceert die dan wel plots een AOW die ingaat bij het bereiken van de 65 jarige leeftijd.)

Reageer
gravatar

zo jongens, ook lekker NationalCeografics aan het kijken van de week, elke avond al over de NSDAP 😉 valt wel op hoor, ineens zie je overal die partijnaam verschijnen 😉

Reageer
gravatar

Het lijkt mij dat de geschiedenis zich ook hier weer herhaalt. De nieuwe en tegelijk oude en vertrouwde naam voor beiden is er al; de fusienaam S(DA)P.

Reageer
gravatar

Misschien er eerst maar eens een naggie over slapen!

Ja WERKEN motje van de Partij. In het zweet des aanschijns, zeiden ze er vroeger bij. Nu gaan we verlengen, jaartje voor jaartje later pensioen. Ik geef m’n stem aan niemand meer weg. Verhef de jouwe ook. Eigen geluid. Omdat je meer waard bent dan betaalslaaf te spelen.

Reageer
gravatar

Het zweet des aanschijns is van het CDA en andere gristelijke partijen -vóór het zingen de kerk in en pas na betaling er weer uit; het zweet hun’s aanschijns van de VVD -het zweet van de tuinman, dienstmaagd, staljongen, boerenknecht en andere onderknuppels.

Van de PvdA en SP moet je ook wel werken, maar die proberen er tenminste nog wat voor te laten betalen door werkgevers. D’66 ziet het liefst aan de lopende band of bureau vastgeketende mensen -alleen afdoen als iemand écht dood is; GL loopt met windmolentjes te huppelen en van de PVV moet je je in een heilige oorlog storten.

Zo moeilijk wordt dat niet: stemmen.

gravatar

en bovendien jullie voelen je nog al aangesproken is het niet misschien bedoelde ik het ook wel Sarcastisch.
Aan gezien ik de speld al lang ken…

Reageer
gravatar

En als ze het hartgrondig oneens zijn geworden komt Grote Geert persoonlijk langs, samen met zijn lievelings-imam om de stekker er weer in te steken.

Jolande Sap zal voorgaan in een dankdienst in de moskee van Rotterdam.

Handenschudden verplicht.

Reageer
gravatar

In principe zijn we het hier allemaal met elkaar oneens. Maar we kunnen hier wel het meeste kwijt wat we willen. Voor serieuze berichtgeving verwijs ik graag naar De Groene Amsterdammer, VN en soms HP/De Tijd of zelfs Elsvier. De Donald Duck biedt een uitwijkmogelijkheid. Het nieuws bij De Speld is de laatste tijd erg betrouwbaar. We zitten te wachten op een nieuwe analyse van prof. Bokhoven.

gravatar

Kijk wie komen er meteen met beledigingen
RejWin weet heus wel wat je daar mee bedoel en als dat satire is dan dit ook.
Als jij voor de de poort van Petrus ga dan trapt hij jou meteen naar beneden
Hah haah ahaa wat een lol Not!

Reageer
gravatar

Sint Paulus, jij moet altijd het laatste woord hebben, zeker met je grote familie. Maar het gaat hier wel om een serieus probleem.Maar goed, een aantal reageerders hier willen zich verenigen tegen de serieuze reaguurders.
Oké, waar demonstreren we: met de krakers in AmsterdaM of op het Maliveld?

gravatar

Erg hoor kijk iedereen nu serieus reageren op een Humor site mensen het is de speld
en grappige dat juist rechtse mensen dit niet in zien 🙂
als ze maar kunnen zeuren en jammeren of hun partijen zo geweldig zijn.pfff

Reageer
gravatar

In een reactie op De Speld gaan zeuren dat mensen in reacties op De Speld aan het zeuren zijn, dat vraagt er gewoon om dat ik in een reactie op De Speld over die reactie ga zeuren…

gravatar

Hihi, dit is een prachtige post van Rej … de inhoud slaat enkel en volledig op de reactie zelf. Kortom … begrijpt Rej zichzelf wel? En begrijpt hij het verschil tussen humor en satire wel?

gravatar

Ik adviseer een omscholingscurus voor deelnemers aan De Speld. Blijkbaar is het gevoel voor humor, satire en licht sarcastisch gedrag niet aan iedereen besteed.
Heb je last van werkelijkheidswaan dan biedt De Speld een cursus aan voor 150 euro per dagdeel. Een koopje! De psy is inbegrepen.

gravatar

So far for het Poldermodel.
Waar Kok en Cohen al jarenlang proberen geheel te niveleren tot ver onder het maaiveld, proberen Roemer en Samsom nu opeens elkaars vliegen af te vangen.
Heren, heren, laten ze toch inderdaad tot een socialistische kernfusie overgaan, zodat ze in September kunnen gaan KNALLEN!

Reageer
gravatar

Binnen de PvdA dreigt een ernstig conflict tussen de milieukundige Hans Spekman en de kernfysicus Diederik Samsom. In tegenstelling tot Hans meent Diederik, dat niet alles maar alleen gas vloeibaar wordt onder druk.

De onderwijzer Emile Roemer liet weten, dat hij zich niet onder druk laat zetten, want hij heeft het al veel te druk.

De lasser Jan Marijnissen wil daarentegen toch meer druk op de ketel.

De havenarbeider Paul Rosenmöller zegt, dat de Gaswet ook maar een mening is.

De HAVO-leerling Geert Wilders vraagt zich af waarom zijn winden wel stinken, maar nooit vloeibaar worden.

Reageer
gravatar

Juist Samsom als kernfysicus weet dat fusie vooralsnog niet haalbaar is. Deling levert al wel energie. En grotere kernen zijn eerder instabiel dan de lichtere elementen.

Komt bij dat de SPvdA meteen als grootste de premier mag leveren. Men heeft het nog steeds over de puinhopen van Paars. Herhaling kan nooit de bedoeling zijn!

gravatar

Tja,

zolang die sticker op de achtergrond nog roept ‘samen werkt beter’ blijft het lastig om te begrijpen waar Samson nu eigenlijk voor staat (behalve dat ‘ie voor de sticker staat natuurlijk!). Maar dat levert eigenlijk alleen electoraal voordeel op, toch?

Reageer
gravatar

Als de twee bereid zijn over elkaars schaduw heen te springen, dan is een botsing uiteindelijk onvermijdelijk en dit zal dan tot de gewenste fracturen leiden.

Reageer
gravatar

Het is inderdaad echt een misser om wilders niet uit te nodigen. Met hem erbij had je al bij voorbaat ruzie in de tent. DAN kom je nog eens mijlen ver uit elkaar te liggen! Het enige risico is dat de SP en de PvdA het er dan over eens zullen zijn dat wilders zijn toon moet matigen.

Reageer
gravatar

Ach, eigenlijk hóéf ik er niet bij te zijn zolang ze over mij maar duidelijke standpunten innemen.

Ik stel voor dat amice Diederik gaat vinden dat hij mij in Nederland wil houden en dat vriend Emile met evenveel verve mijn USA-ambities stimuleert.

Dat beide opties het conservatieve belang dienen hoeft geen betoog. En als raszuivere (!) democraat zal ik mij bij de verkiezingsuitslag neerleggen.

gravatar

Toch liggen de standpunten van de PVV enerzijds en PvdA+SP anderzijds nog niet eens zover uiteen. De PVV heeft op sociaal-economisch gebied behoorlijk linkse standpunten. Verder heeft de PVV net als de PvdA en de SP lak aan de 3%-norm en pretendeert zij voor de oudjes van dagen op te komen. Kortom eigenlijk maakt de PVV deel uit van de haar zo verfoeide linkse kerk.

gravatar

Er zijn wel lichtpuntjes.

De overeenkomst tussen de 2 is voor iedereen duidelijk: Zij willen beiden al het inkomen van de werkende Nederlander afpakken waarna zij zelf in hun oneindige wijsheid kunnen beslissen oe ze het uitdelen.
Het grootste verschil echter is dat de SP nog wel iets wil teruggeven aan de werkende burger, waar de PvdA meer ziet in uitdelen aan Afrikaanse dictators en aan “hulpverleningsorganisaties” die allemaal bestaan uit PvdA-ers en ex-PvdA-ers

Reageer
gravatar

De Buurman kon het bijna niet beter zeggen. Ga liever het geld weg halen bij de grote bedrijven dan bij de werkende klasse! Die grote bedrijven kunnen het makkelijk lijen, of ze compenseren het gewoon in de prijzen of met de salarissen.

Ik ben overigens wel benieuwd welke Afrikaanse dictators allemaal PvdA lid zijn, dat wist ik geeneens! Dat is dan meteen een mooi verschil met de SP, die hebben alleen leden in Rusland en China.

gravatar

Beste P. Deauville, de Kunduz-coalitie gaat de dalende inkomsten van minima al compenseren door een flinke btw-verhoging. Die maatregel is tevens bedoeld om de inflatie krachtig te stimuleren.