Kritiek op campagne ‘Vrijheid, nou weten we het wel’

Bevrijdingsdag 2012 wordt op nader te bepalen wijze ingevuld

Het comité 4 en 5 mei heeft felle kritiek gekregen op de campagne ‘Vrijheid, nou weten we het wel’. Critici vrezen dat het comité zijn oorspronkelijke idealen uit het oog verliest.

Voorzitter Joan Leemhuis-Stout: “We vinden het heel belangrijk dat bevrijdingsdag 2012 op nader te bepalen wijze wordt ingevuld. Op de avond ervoor worden er om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen waarin mensen even helemaal niets hoeven. De dag daarop moeten mensen maar kijken wat ze doen.”

De nieuwe aanpak stuit op veel kritiek. DJ Giel Beelen vindt het thema veel te vaag: “Kijk, vrijheid is voor mij toch gewoon wel even een dingetje. En om dan te zeggen van ‘kijk maar en doe maar gewoon je ding’, dat vind ik dan gewoon net even te vaag ofzo. Ik weet niet.” Volgens Nationale Ombudsman Alex Breninkmeijer verzuimt het comité om richting te geven aan het thema: “Juist bij zo’n groot onderwerp is dat van belang.”

Leemhuis-Stout beroept zich op de vrijheid van het bestuur om invulling te geven aan het thema. Volgens haar heeft het begrip vrijheid elk jaar als een molensteen om bevrijdingsdag gehangen: “Altijd moest het thema van 5 mei linksom of rechtsom met hetzelfde onderwerp te maken hebben. Dat heeft ons gedurende bijna zeventig jaar enorm beperkt in onze keuzevrijheid. Nu is het tijd om ons van dat keurslijf los te maken. Bevrijdingsdag wordt eindelijk een dag waarop je nergens bij stil hoeft te staan als je dat niet wilt.”

Het comité wil niet op voorhand vastleggen wie dit jaar de 5 mei-lezing moet houden: “Als mensen zich geroepen voelen, moeten ze dat vooral doen. Op die manier voorkomen we dat er een discussie op gang komt in de samenleving. We organiseren gewoon die dag en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Leemhuis-Stout: “Natuurlijk zijn er critici die zeggen dat we ons er te makkelijk van af maken. Dat vind ik echt voorspelbare kritiek. Tegen dat soort mensen kan ik alleen maar zeggen: laat maar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Desnoods mensen dwingen om even stil te staan bij hun vrijheid. Wie niet luisteren wil moet maar voelen!

Reageer
gravatar

Of je het nu best belangrijk of zo vindt of niet, als uitkomst van langdurige CAO-onderhandelingen is de Vrijheid mooi wel algemeen bindend verklaard!

gravatar

Stalpaert, dat van die aandelen zult u zelf moeten uitmaken, maar ik vermoed niet dat Post.nl nog een lang leven beschoren zal zijn. Kenners berichten dat nu al sms’en in remissie is, dus de fase ervoor (brieven/kaarten schrijven)zal binnenkort wel vervallen. Overheden gaan “groen” en duurzaam, dus sparen op porto- en papierkosten, iedereen moet een computer en emailadres hebben. Dat zal leiden tot een scherpe verdeling in de communicatie-markt: zakelijke post komt alleen nog via de computer (Mijn Nuon, Mijn Belastingen, Mijn Etc.; dus alles zelf printen!) en het uitsterven van de generatie baby-boomers zal (afgezien van een fiks aantal rouwkaarten) op zich al tot sterke vermindering van schriftelijke communicatie leiden. Twitteren en tweeten is alleen weggelegd voor mensen met geld voor dure abonnementen en de benodigde draagbare apparatuur (Ipads en Ipods). Politici (en niet slechts die van PVV, VVD en CDA) twitteren nog slechts met hun electoraat en de groep autisten en Arspergers zal (i.h.k.v. bezuinigingsoperaties) in het geheel niet meer mogen communiceren. Zo zullen rode brievenbussen en ouderwetse telefooncellen verzamelobjecten worden voor nostalgici die sterk vereenzaamd (boven hun postzegelalbums) terugdenken aan de tijd dat Nederlanders nog konden en wilden schrijven. Ons wenkt een toekomst als de “State of nature” van Thomas Hobbes: “no ARTS (Halbe Zijlstra), no LETTERS, no society (Hans Wiegel & Co.)and, which is worst of all, continual fear and danger of violent death. The life of man(hood): SOLITARY, POOR (Rutte/De Jager & Co.), nasty, brutish and SHORT!” Dus globaal een NWO-toekomst zoals VVD en CDA (met een terugtredende overheid en onbegrensde privatisering)die voor ons (klootjesvolk) in petto hebben.

Reageer
gravatar

Ik begrijp wat u bedoelt, en ik ben het in grote mate met u eens, maar ik vind de term ‘klootjesvolk’ een tikje -ehm- discriminerend naar de andere helft toe.

Die gaan daar toch ook last van krijgen: dat wordt weer ouderwets aan de haren naar het hol gesleept.

gravatar

In Tietjerksteradeel hebben we sinds jaar en een paar dagen een toegangspoort met de gevleugelde woorden “Freiheit macht frei”. Sindsdien is de rust wedergekeerd.

Reageer
gravatar

Wat bedoelt u daarmee eigenlijk te zeggen? In Dachau had men een tijd lang een toegangspoort met -in ijzeren letters-: “Arbeit macht frei”. ‘t Was daar ook lang érg rustig. Duidt u soms op de werkzame relatie tussen taal, ideologie en manipulatie: neuro-linguïstiek genaamd?

gravatar

Dat verband had ik als a-medicus nog niet gelegd. Echt.
Die relatie kan niet ontkend worden. Nou ja, dat kan wel, maar dan sta je al gauw te boek als relatie-ontkenner.
Taal, ideologie en manipulatie worden op vele vlakken i.c.m. elkander gebruikt, weliswaar met alle mogelijke verschillende doelen, van opvoeden tot africhten en erger.
Wat ik dus bedoel te zeggen is geheel onduidelijk. Wellicht dat taal, ideologie en manipulatie hier een helder licht op kunnen laten schijnen.

gravatar

Outsider: u doet mij een gedachte aan de hand qua neuro-linguistisch programmeren.
Lingo begon met 5 letters, maar is uitgebreid naar 6-, 7- en sinds kort naar 8-letterwoorden. Tegelijkertijd zien we de opkomst van Twitter, wat 140 tekens mag zijn.

Grote kans dat als Lingo de letterwoordengrootte gaat uitbreiden qua omvang Twitter volgt en men zich weer vrij gaat voelen om teksten te schrijven met voldragen gedachten.
Wie weet schrijft men dan wel weer brieven!
Ik houd mijn aandeeltjes PostNl nog maar even in de portefeuille.

gravatar

Hoeveel vrijheid hebben wij dan eigenlijk ? daar doen ze veel te vaag over, en als je merkt hoeveel het echt is, dan is het te laat. Zo schijnt de Nederlandse economie de bezuinigingen best te kunnen trekken, maar de burger niet en ik vrees dat het met die vrijheid of de bezuinigingen daarop dezelfde kant op gaat.

Reageer
gravatar

Als je het antwoord op je vraag inmiddels hebt gekregen/achterhaald en er is genoeg, doe mij dan ook maar een pond. Ja, om mee te nemen.

gravatar

HOERA voor de moderne slavenarij! Maar we noemen het vrijheid, dat is wel slim.

Reageer
gravatar

Heer van Mathenesse Spaland,

Daar zit wel wat in. Enkele eeuwen geleden behoefden de klassieke werkslaven immers niet te betalen voor zo’n volgepakte boot.

Tegenwoordig kost het ons, moderne kapitaalslaven, veel geld om varend de overkant van de oceaan te bereiken, terwijl zo’n reis met onze moderne schepen nog maar hooguit een week duurt.

gravatar

“Thus says The Lord: Behold, I have come down! Yes, I AM HERE! I have come down to dwell in My chosen and to deliver My elect, even every lamb! For I am The Lord! And My jealousy has come to the full!…

I shall no more tolerate all this injustice and murder! All these abominations! All this wickedness! I shall no more endure all this persecution!… Even by My own people, who pollute My name day and night, without ceasing! For I shall stand upon the earth in My fierce anger, and REPAY! And I shall defend My elect and protect the weak and the needy! And the cause of the widow shall be fulfilled in her deliverance! For I am Lord and God! THE DELIVERER!… Yes, I AM HE!”

http://trumpetcallofgodonline.com/index.php5?title=Epilogue:_A_New_and_Terrible_Thing

Reageer
gravatar

Daar kom ik mooi vanaf: ik geloof in Octopus Paul en Die slaat gelukkig niet van dit soort wartaal uit.
Die laat gewoon iedereen zijn of haar eigen persoonlijke heilige boek schrijven met Zijn heilige inkt. En Zijn uitverkoren volk kun je overal herkennen: die hebben allemaal een zwart velletje.

gravatar

Die rare man begint al met discrimineer’n.
‘N partie voor burgers: jawel, en wie dan? Wie de Buutenluu, hé? En de Boer’n, hoe zit’t met de Boer’n?

Wie komp er weer niet an te pas, altied hetzelfde liedje.

Reageer
gravatar

Nee hoor:
Den boer dat is de kerl, den boer dat is de kerl,
den boer dat is de kerl die ut mot doen.
Ut zu iedereen duchtig raken,
as den boer ging staken,
den boer dat is de kerl die ut mot doen.

Normaal, vertaling van The farmer is the man.

gravatar

Onze ‘Partij Tegen Tolerantie’.nl stemt opnieuw in met de oppositie. Het moet eindelijk maar eens afgelopen zijn met de tegendraadse gedachtengang!

Reageer
gravatar

René uit Franeker, hoewel Franeker een schitterend stadje is met de voorloper van de Universiteit van Groningen verval je nu in de herhaalstand. Duitsers kunnen je helpen, zoals in het verleden meermalen is gebleken. Met het familiekamerlid van de Paulussen eens (wat zijn het er veel), dat dit wel eens een oplossing zou kunnen zijn voor Franeker.

Reageer
gravatar

We hebben het hier over een monument wat er moet staan in 2015 met de tekst: ’70 jaar na dato, wat nu?’. Het monument komt er wel, maar de tekst schijnt heel gevoelig te liggen en daar zit de gemeenteraad nog over de bakkeleien. Hebben ze 3 jaar voor.

Reageer
gravatar

Als wij met zijn allen (16,7 miljoen inwoners) 2 minuten stil zijn, zijn wij zo’n 33,4 miljoen minuten stil. Dat is 63,5 jaar. Ik stel voor dat i.p.v. dat iedereen 2 minuten stil is, Paul de Leeuw gedurende 63,5 jaar zijn bek houdt. Dat zou in ieders voordeel zijn.

gravatar

Meneer van Swalmen Blerick Cromweel:
Ik kan daar luidkeels mee instemmen. Mijn instemmend JA-geschreeuw kan ik gemakkelijk twee minuten volhouden, dus dat komt goed.

gravatar

Bij de herdenking van de holocaustslachtoffers is schreeuwen gepaster dan stilte. Juist door zwijgen kon en kan het gebeuren dat mensen van doodsangst moeten schreeuwen.

De damschreeuwer is een van de weinigen die het echt begrijpen. Hij verdient geen straf, maar juist onze hulde. Het gezapige jaarlijkse gebeuren – Bea’s moetje – werd door een schreeuw betekenisvol. Bea en velen met haar op de Dam voelden heel even de angst, die joden, zigeuners, homo’s en Hitlers tegenstanders dagelijks moesten voelen.

Reageer
gravatar

De voltijds psychiater van de Paulussen heeft geregeld veel meer werk aan de Paulussen dan de “gewone” psychiater aan de Damschreeuwer. De Damschreeuwer uitte zich als imitatie van Munch. Door op het juiste moment toe te slaan is geweldig. De waxinelichtjesgooier had het anders aan moeten pakken. Alsjeblieft met waterpistool! Enige psychische hulp van psychiaters of klinisch psychologen is hierbij wenselijk. Waarom wordt ons vak noot gewaardeerd?

gravatar

Een grote vrijheid leidt alleen maar tot stress. Zie ‘The Paradox of Choice’ (Barry Schwartz), de paradox van de keuze[vrijheid], die ons vrije lijkt te maken, maar ons in feite inperkt in verwachtingspatronen, transactiekosten voor de broodnodige transparantie, etc. etc. Enfin, het riedeltje dat we nog van de middelbare school kennen: voorwaarden aan een vrije markt.

Reageer
gravatar

Mijn vrouw is nu al weken als voorbereiding op 4 mei twee minuten stilte aan het oefenen. Het lukt haar maar niet. Heeft een van de lezers een handige tip voor haar?

Reageer
gravatar

Jazeker, yoga staat op nummer 1, terugkrabbelen op de duikplank (2 m hoog) op nummer 2. een priester opzoeken op nummer 3. voorzeker is comazuipen voor jongeren op nummer 4 en benzodiazepines slikken op nummer 5. Het snuiven van cocaïne of het spuiten of roken van heroïne wordt afgeraden.

gravatar

4 mei moet natuurlijk helemaal anders. Gewoon wat later op de avond en dan allemaal met knuffels en waxinelichtjes naar je dichtstbijzijnde oorlogsmonument om een mooie avondwake te houden. Het lijkt mij mooi om te zien als onze vorstin haar warum-bordje tegen het monument op de Dam zet.

Reageer
gravatar

Goed idee, die themaverandering. Ik was de dictatuur van de vrijheid ook wel een beetje zag, eigenlijk. Jammer dat er zo veel mensen zijn die nog steeds de vrijheid op willen leggen.

Reageer
gravatar

Ik vind het niks die vrijheid en ben blij met deze ontwikkeling.

Voor de een is vrijheid strenger straffen en voor de ander is het mensen in een hoekje plaatsen met een stigma als een jodenster. Beiden voeren ‘vrijheid’ hoog in hun vaandel en partijnaam. Ik hoor de laarzen stampen.

Weg met de vrijheid, dan wordt het pas weer ouderwets gezellig.

Reageer
gravatar

Merkwaardig rustig hier. Ik doe wel een aftrap.

Ik stel voor de 4 mei herdenking te houden zoals die tot 2055. Dan verzint de jonge generatie wel iets anders. 5 Mei wordt een themadag, elk jaar wisselend.

Thema’s zouden kunnen zijn: wat is de beleving van katten geweest tijdens WO II, wat is er gebeurd met de friteskramen, bestond er toen al McDonalds, was er echt minder seks etc. Het aantal thema’s is eindeloos.

Aantjes en Van Agt worden voor vijf jaar benoemd tot voorzitters van het 4-5 mei comité.

Jongens, even wat luchthartiger (bij Nederlands geleerd dat je dat ook tegen jongedames op de voormalige Huishoudschool mag zeggen).

Reageer
gravatar

Ja, hier wreekt zich dat mevrouw Leemhuis van de VVD is.
“De burger moet zijn verantwoordelijkheid oppakken; daar gaan wij geen geld aan
uitgeven” is daar nog steeds het devies. Misschien moeten we Bevrijdingsdag 2012 beter uitstellen tot ná 12 september?