Opstelten: ‘Harde maatregelen tegen verruwing paasfeest’

Zoekenden mogen maar één ei per uur rapen

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft gisteren extra maatregelen aangekondigd om het paasfeest rustig te laten verlopen. Zoekenden zullen bijvoorbeeld niet meer dan één ei per uur mogen rapen.

Volgens de minister wordt het paasfeest elk jaar drukker, dronkener en agressiever. Met name in de centra van de grote steden leidde dit regelmatig tot onveilige situaties, waarbij hordes jongeren uit de provincie onder invloed van drank en drugs massaal eieren zochten, paashazen imiteerden en uit volle borst het Paasoratium van Johan Sebastian Bach zongen.

Opstelten: “Neem bijvoorbeeld het jaarlijkse feest van Radio 538 op het Museumplein. Honderdduizenden jongeren komen af op verstopte eieren. Daar komen alleen maar problemen van. Voor je het weet drukken ze elkaar dood of gaan ze met eieren gooien.”

De minister hoopt dat de Nederlanders de oorspronkelijke betekenis van het paasfeest herontdekken. “Het feest moet zijn karakter terugkrijgen, met de wederopstanding van Christus en de paashaas. Voor veel mensen is het paasfeest geen vrolijke dag meer, terwijl het toch gezellig zou moeten zijn en op een kleinschalige manier zou moeten worden gevierd.”

Het pakket aan maatregelen bevat onder meer speciale wetgeving om notoire overlastveroorzakers keihard aan te pakken. En het voortijdig afbreken van evenementen, zoals paasbrunches. Die moeten om 13.30 stoppen, een uur eerder dan gebruikelijk, waardoor de kans op escalatie geminimaliseerd wordt. Ook zullen gemeenten dergelijke grote evenementen alleen aan de rand van de stad toestaan.

Verder zullen er in overleg met de burgemeesters van grote steden borden met looproutes worden geplaatst om de verschillende stromen eierzoekers in goede banen te leiden. De NS zal maatregelen treffen om te voorkomen dat er massaal eieren in de trein verstopt worden, zodat het treinverkeer van en naar de grote stad soepel verloopt.

Verschillende organisaties hebben kritiek op de plannen van de minister. Volgens Hein van Dorp, woordvoerder van de protestbeweging AiPasen, wil Opstelten het paasfeest terug naar de jaren vijftig bombarderen. “We moeten oppassen dat Pasen niet vertrut.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik verbied mijn kindertjes al sinds jaar en dag elkaar de hersentjes in te slaan bij het zoeken naar de eitjes bij oma in de tuin, maar dat helpt niet echt. Bloedneusjes, blauwe oogjes en tandjes door de lipjes zijn tot dusver onontkoombaar gebleken. En geen volwassene die zich als ME-er in de vechtende kluwen durft te werpen. Ik kan Opsteltens initiatief dus van harte toejuichen.

Reageer
gravatar

Dat is nou moedwillig een leuk eieren rapen feest te verstoren. Schande. Die ongeregeldheden horen er gewoon bij, dat hoort bij de cultuur.

Reageer
gravatar

Hij was reeds ‘Van Burgemeester Dikkerdak Tot Minister Van Ongemak’ maar nu helemaal het geklutste ei kwijt! Om te beginnen raap ik jaarlijks MINIMAAL 150 eieren, welke ik dan verdeel onder de daartoe behoeftigen in de buurt. Daaronder zijn veel oudevandagen, slecht ter been en zodanig stram dat bukken om eieren te rapen niet meer gaat. Verboden!
Als Ivo met zijn eminente eierkop meent dat er teveel gewonden vallen bij het eieren zoeken, zou hij kunnen overwegen aanwijsbordjes bij de eieren te laten plaatsen. Dat hele gezoek wordt dan vanzelf een stuk minder frustrerend en dientengevolge minder riskant. Het enige dat hout snijdt is de opmerking dat het nog tot daaraan toe is dat mensen elkaar verwonden, maar dat met eieren gooien ECHT niet kan.

Reageer
gravatar

Beste heer BS,
Ei, ei, past u wel op niet in de valkuil van de semantische satiatie te vallen?

gravatar

Wij in Twente doen aan brandstichting en Grolsch. Grote stapels hout steken we aan met pasen. Dat doen we al vanuit de tijd dat we nog in berenvellen liepen.

Vooral niet tegen papa Opstelten en zijn zoon Teefen zeggen. Voor je het weet rukt de ME uit en krijgen we slaag, veel slaag en worden we in het cachot gegooid en onze medische dossiers op straat gesmeten.

Reageer
gravatar

het wordt door de powers that be uit de media gehouden maar geruchten gaan dat er nog voor de opvoering van de mattheus passion in naarden behoorlijke relletjes zijn uitgebroken bij de ingang. de ME is daarbij ingezet om de kerk te ontzetten en het gepeupel van de genodigden te scheiden.

Reageer
gravatar

Lees ik daar dat de Paashaas weder is opgestaan? Ik wist niet dat ie ook gekruisigd was. Ik heb nu wel moeite met het totaalplaatje. Was Brian ook niet gekruisigd? En met hem hele horden? Ik heb tussen al die “Bright side of life” zingende gekruisigden trouwens de Paashaas niet waargenomen. Liep ie toen al eieren te verstoppen? En eieren zoeken doen ze toch alleen in Friesland? Van die arme kieviten? Het moest allemaal verboden worden. Het duizelt me. Help!

Reageer
gravatar

Even ter verduidelijking: De paashaas heeft ongeveer een week voor Kerst een schot hagel in z’n donder gekregen. Daarna heeft ie een tijdje in de over doorgebracht op 180 graden. Van de restjes hebben we op tweede kerstdag een heerlijke wild ragout gemaakt. Ik was al bang dat er dit jaar geen Pasen zou zijn, maar het wonder lijkt dan toch geschied.

gravatar

Inderdaad, gewoon alles verbieden, dan hoeven we niet zo naar de nuances te kijken of erover na te denken (dat is toch te moeilijk in het algemeen, nadenken) en dan is het eindelijk overal rustig!

Reageer
gravatar

Klopt! Dat heet liberalisme tegenwoordig.

Het wordt gepredikt door partijen met ‘vrijheid’ in hun naam. We weten sinds het kabinet Bruin I dat geldt: als de vos de passie preekt boer pas op uw kippen!

En in alle rust scheuren we met 130 km van de beschaafde wereld af.

gravatar

Het bedroeft mij om in één adem te worden genoemd met het christendom, want ik besta echt en doe goede werken, zoals eieren verstoppen en de benen, pardon poten, nemen als het paasfeest weer voorbij is.

Reageer
gravatar

Wanneer pasen en pinksteren op 1 dag gevierd gaan worden, missen wij enorm veel omzet. Wij zullen dan ook lobbyen voor het gescheiden blijven vieren van pasen en pinksteren.
Wij zien veel meer in het ook openstellen van meubelboulevards op 2e kerstdag, 3e paasdag en 3e pinksterdag.

gravatar

Ik heb niet zoveel met de maat van viswater in de kom.
Doar he’j wa geliek oan!

Maar ondertussen zitten we toch wel mooi met die Opstelten opgescheept.

gravatar

…Ik stel voor om vooraf bij alle evenementenplEInen omlEIdingen in te stellen richting alle keukenpalEIzen, woonboulevards en Zweedse ondernemingen. Probleem weer beheersbaar en een mooi meegenomen broodnodige stEIging van de consumentenbestedingen….

Reageer
gravatar

Ferme taal weer van deze ex-burgemeester, die het maar niet laten kan te burgemeesteren en nu over het ganse land, om zijn koddebeiers en Swiebertjes op het volk af te sturen wat zijn verantwoordelijkheid neemt door levensgevaarlijke in de weg liggende eieren onschadelijk te maken.

Als die eieren blijven liggen is het wachten op de eerste gebroken heup van een bejaarde die struikelt over zo’n ding of een scootmobiel die van de weg af raakt, geslipt op overstekende eieren.

Bah, maak die man gemeentesecretaris op Rottumerplaat, kan die geen schade aanrichten.

Reageer
gravatar

Misschien eens een keertje lekkel eieren gaan gooien naar die regerING op goede vrijdag. Op gele donderdag mag ook, wellicht handiger omdat er vrijdag misschien geen eiers meer zijn. Gewoon verboden. Leg ze zelf maar.

Reageer
gravatar

Voor de liefhebberts kunnen we ook een enorme kotsomelet gaan bakken op het Binnenhof. Laat ze ervan lusten! Bak ze minstens zo bruin. Voor mijn part met reeptjes regeringsvlees hoewel dat sommigen tegen de kippenborst kan stuiteren.

Neen zonder gekheid: zo’n goedgericht eitje levert leuke fotootjes op tog?!

Reageer
gravatar

Eieren verbieden, zeker die boven 80% cacaogehalte. Import uit België krachtdadig aanpakken. Met honden en mobiele teams langs de grens.
Go Ivo Go!

Reageer
gravatar

Zo’n paasfeest is alleen interessant voor kinderlokkers. Elk redelijk mens zou tegen deze indirecte propaganda voor kinderporno moeten zijn.

Reageer