Langstudeerboete nadelig voor langstudeerders

Volgens de LSVB meet het kabinet met één maat

De boete voor langstudeerders dreigt nadelig uit te pakken voor langstudeerders. Met name de groep in kwestie zou financieel gezien de dupe kunnen worden. Dit stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVB).

Volgens LSVB-woordvoerder Wouter Krols is het onbedoelde neveneffect van de maatregel dat studenten die niets doen in koopkracht achteruit gaan. Hij hekelt het kortetermijndenken van het kabinet. “Ze denken alleen aan de eerste paar jaar, waarin studenten wellicht actiever worden. Het gevolg op lange termijn is echter van een andere orde: economische groei. De vraag is of Rutte dat heeft ingecalculeerd.”

Het onderzoek naar de langstudeerboete ging in 2003 van start en werd uitbesteed aan twee zesdejaarsstudenten Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hoewel het onderzoek nog niet voltooid is, besloot het kabinet de knoop door te hakken en de boete in te voeren. De LSVB is verbijsterd over deze daadkrachtige gang van zaken. Daan Wegman (38), een van de onderzoekers: “In de fase waarin we nog volop aan het brainstormen waren over de onderzoeksvragen, heeft de regering onze conclusies al getrokken. Lekker makkelijk.”

Langstudeerders waarschuwen het kabinet voor een te snelle invoering van de boete. “Als je al zo’n maatregel bedenkt, neem er dan de tijd voor om deze geleidelijk in voeren, op zijn minst een jaar of zes”, aldus Jesse Heijboer (37), 13e-jaars Rechten. “Op deze manier ontstaat een onoverbrugbare kloof tussen korter- en langeropgeleiden. Alles wat we de afgelopen jaren hebben verzuimd op te bouwen, wordt nu tenietgedaan. Eeuwig zonde.”

Volgens de LSVB meet het kabinet met één maat: “Wat willen ze nou eigenlijk? Studenten die hard werken om op tijd hun studie af te ronden, worden op deze manier bevoordeeld en wij niet. Wij komen later op de arbeidsmarkt en hebben een boete als rugzakje. We staan eigenlijk op voorhand al met 2-0 achter.”

De LSVB weet nog niet of ze ook een protestactie gaat opzetten. ‘Wij zijn dat op dit moment aan het onderzoeken. Al een tijdje eigenlijk. Maar reken maar dat wij met terugwerkende kracht iets hadden moeten gaan doen.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hm. Bij de bouw van een huis begint men in het gemeen met de fundamenten …

Ik vrees dat het Innovatieplatform nooit bestaan heeft, anders dan in de lege hoofden van snel willende scoren politici, die innovatie vertaalden in meer winst.
Het is immer de afdeling Research & Development die als eerste het loodje legt; Natlab van Philips als voorbeeld.
Als de resultaten niet onmiddellijk te vermarkten zijn, wat hebben we eran?; dat is de vraag die altijd verkeerd wordt beantwoord, vrees ik.

Reageer
gravatar

Heb zelf het traject doorlopen. Er zijn vele, massa’s studenten met motivatieproblemen. Daaromomdat ze niet doen wat ze eigenlijk willen. Het is teveel meedraaien in de molen en dan heb je ontspannING nodig! Ook ik was ooit zo’n zuipstudent. Bulletje wel gehaald inclusief die vertragING. Gewoon om het af te maken. Hij hangt in de plee. Omgekeerd. Serieus.

Studeren stelt weinig voor. Er is teveel waardering voor het herhalen van feiten en er worden doorgaans voorgekauwde methodes gevolgd. Studiepuntjes scoren.

Ik denk dat de ratio topstudenten – fopstudenten minder dan 1 : 10 is.

Reageer
gravatar

Kan uw mening deels onderschrijven. Onderwijs (lager, middelbaar en hoger)is overwegend gericht op het kunnen reproduceren van oude kost; het stimuleert nauwelijks nieuwe benaderingen en al helemaal geen insteek op nieuwe aandachtsvelden. Zelfs “thinking out of the box” moet wel historisch onderbouwbaar zijn. Het bouwsel ‘Innovatieplatform 2000’ is geluidloos ingestort onder het gewicht van de bestuurlijke ambtelijke en commerciële zwaargewichten. Ceteris paribus figureert Nederland over een jaar of tien op de ranglijst voor onderwijs onder Albanië en Transandijvië, Mali en Afghanistan, op de 29e plaats. Robbert Dijkgraaf heeft niet voor niets een veilig heenkomen gezocht in de VS.

gravatar

Nee Boze Student, jij bent zeker GEEN topstudent. Het begint ermee dat jij in het HBO niet voorzag dat jij daar aan je top zat. Had jij ook maar één enkele keer een docent getroffen die kritisch naar jouw gebruik van het Nederlands had gekeken, zou jij TOEN reeds de conclusie hebben getrokken dat je wellicht het HBO nog zou kunnen afmaken, maar NOOIT goed zou kunnen functioneren op een middelhoog niveau. MATIGHEID is de kwalificatie die het best past bij jou. Mijn welgemeend advies: stop met studeren. Stel je ambities bij naar een duizelingwekkend stuk lager niveau. Met een beetje meer inspanning kun je het mogelijkerwijs nog schoppen tot assistent-vestigingsmanager van een middelgroot filiaal van de HEMA, bijvoorbeeld in Sas van Gent of Almere-Muziekwijk. Sterkte!

Reageer
gravatar

Gevreesd dient te worden, Heer Henk, dat voornoemd aantal zaken niet afgehandeld kan worden te Kootwijkerbroek. De HEMA is een prachtig bedrijf, waarvan ik mij niet kan voorstellen dat het zich te Kootwijkerbroek zou willen vestigen. Staphorst wellicht?

gravatar

Heren, heren! matigt u, wat ik u bid: deze studente doet tenminste nog een poging!!

Kijken wij in diverse fora op het net, dan zien wij figuren die schaamteloos hun onbenul etaleren en hun bezit van een NSB-gen, tot schande van hun nazaten vrees ik: deze kunnen later teruglezen dat dit familielid beter overgeslagen had kunnen worden.
Deze figuren opereren onder het motto: ‘ik begrijp het niet dus jij bent dom’, en doen ook verder geen moeite om zich te informeren of zelfs maar iets te laten leren: een poging daartoe mondt uit in scheldpartijen en ander virtueel terrorisme.

Ik mag u de woorden van de heer Einstein voorhouden? “Nieuwsgierigheid is een delicaat plantje dat, behalve aanmoediging, vooral vrijheid behoeft.”

Studeer, studente, je wordt er niet dommer van en er zijn al genoeg domme mensen.
Ja, je zult het zelf moeten betalen, maar daar staat tegenover dat je altijd tegen een bluffertje kan zeggen dat jij een self-made woman bent. En dat is veel waard in de toekomst.

gravatar

Dat meen je niet! Ten eerste ben ik geen topstudent (op het HBO natuurlijk wel), ten tweede: Had ik echt moeten bedenken dat er ooit met terugwerkende kracht een langstudeerboete ingevoerd gaat worden?

Reageer
gravatar

Hoe raar ook; ja.
Het is het oneindig vertrouwen van de jeugd die denkt dat alles bij het oude blijft en de toekomst een linear gegeven is.

Helaas is dat niet zo: het zijn afspraken gemaakt in de tijd. En die afspraken kunnen en zullen geschonden worden, zeker als politici ze gemaakt hebben.

Niemand had zo’n 10 jaar geleden gedacht -echt niemand: iedereen die anders zeg, liegt- dat AOW en pensioen niet onaantastbaar zouden zijn: het waren immers gebeitelde afspraken?
Gebeiteld in bros zandsteen is dus gebleken.

Ik geef toe dat met terugwerkende kracht een nieuwe dimensie toevoegt: het is iets waar men vroeger likkebaardend aan dacht (en dat via slinkse wegen toch probeerde voor elkaar te krijgen) maar niet hardop dorst te uiten: we hadden toen nog een zekere mate van beschaving – o tempora, o mores.

Die mate is dus nu het riool ingespoeld, dankzij een clustering van ziekelijke en xenofobische jaloezie, kapitalistische onbedaarlijke graailust en verlangen naar restauratie van de kerkelijke macht – in ieder geval die tijd.

You ain’t seen nothin’ yet, sister. Dit is slechts het begin.

gravatar

Waar hebben jullie het nou over? Wat maakt het allemaal uit?

Zware studie gekozen
Feestende student
Werkende student
Twijfelende student
etc

Feit is dat veel minder een zware studie gekozen zouden hebben hadden ze tevoren geweten dat er een langstudeerboete zou komen.

Feit is dat veel minder studenten zouden hebben genoten van hun studententijd hadden ze de langstudeerboete voorzien.

Jullie begrijpen het wel. Iedereen die nu langstudeerder is had waarschijnlijk andere keuzes gemaakt.

Ik blijf het gewoon oneerlijk vinden. Kan iemand mij uitleggen wat mijn overtreding is:

1 jaar HBO-Rechten. Ik kreeg een prachtige propedeuse met tienen terug. Ach waarom niet naar de universiteit. Ik arriveer en het blijkt voor mij tegen te vallen (niet voor iedereen, maar voor mij wel). Het eerste jaar heb ik alleen maar in huis gezeten achter de boeken. Mijn huis verliet ik enkel voor tentamens. Met al die grote boeken kwam ik niet eens toe aan colleges etc. Hoe dan ook het lukte me wel. Had al mijn 60 ECTS binnen in een jaar dus ik kreeg geen negatief BSA. Dus vrolijk verder. Echter het tweede jaar werden de vakken meer en moeilijker. Zelfs met 15 uur per dag studeren lukte het niet meer. Er bleven vakken over waar ik gewoon niet eens aan toe kwam met lezen. En ik deed niets anders! Had en heb mijn hobby’s, sociale contacten, werk gewoon alles opgegeven. Het opnemen van de academische stof duurt voor mij gewoon extreem lang. Het is nu al mijn 5de jaar en ik heb volgend jaar nog 3 of 4 vakken over. Niet heel erg, want ik krijg dus wel mijn diploma als ik die vakken volgend jaar gewoon maak en haal. Dus nog even inspannen en daarna heb ik eindelijk mijn bachelor. Echter mag ik als student die nog steeds door de stof heen zwoegt zometeen 5000 euro gaan toveren. Dat betekent dus dat ik zou moeten gaan werken…doe ik dat dan loop ik waarschijnlijk meer studievertraging op want dan heb ik geen 15 uur per dag meer om de stof door te lezen.

WAAROM HEB IK NIET GEWOON HBO AFGEMAAKT! Ik deed het daar goed en zou nu gewoon al klaar zijn en werken en nooit van Halbe Zijlstra gehoord hebben.

Overtreding waarvoor ik nu een boete mag betalen: Verkeerde keus gemaakt.

Ik weet 100% zeker had ik van die boete geweten dan was ik nooit overgestapt naar de universiteit. Het enigste wat ik wist is: 10 jaar de tijd wat betreft DUO + geldigheid bachelor cijfers is nog vrij lang op mijn universiteit 8 jaar.

Meer hoefde ik niet te weten! Echter dankzij Halbe Zijlstra krijg ik nu te maken met onderwijsherzieningen (genaamd: nominaal is normaal) en een mooie boete.

En die jaar uitstel is vrij waardeloos, want elke tentamen gaat dit heel jaar zo gespannen: Als ik hem niet haal dan wordt het betalen. Nu mag Halbe deze druk positief noemen voor mij werkt het averechts. Ik ben zo bang dat ik de nacht voor de tentamens geen oog dicht krijg en geen hap door me keel krijg voor ik de tentamens ga maken. Tijdens de tentamens zit ik heel angstig te lezen en te schrijven en voelt het nu gewoon zinloos aan.

Ik begrijp dat deze hele langstudeerboete niets met ‘ons’ te maken heeft. Ze hebben gewoon een mooie manier bedacht om geld te krijgen in deze tijden van economische crisis en bezuinigingen. Echter ik vind het puur studenten pesten en bang maken. Net alsof de harde knip nog niet erg genoeg is.

Nu ga ik weer verder in de hoop de schade te beperken. En ergens heb ik nog een sprankje hoop dat deze onzin niet doorgaat. Als rechtenstudente die alle studieboeken van a tot z uit haar hoofd leert moet ik helaas bekennen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de langstudeerboete kantelt voor de rechter. Mogelijk voor de deeltijdstudenten of mogelijk zal de wet aangepast moeten worden….echter voor ons voltijdstudenten is het vrij zeker: 4834 euro toveren.

Zal ik maar een rijke vent aan de haak slaan? Of gewoon stoppen, maar dan moet ik 12000 o.i.d terugbetalen aan DUO…dat is ook vrij zinloos.

Wat een nachtmerrie!

Reageer
gravatar

Ik begrijp uw boosheid deels. Maar een topstudent had dit al ver tevoren zien aankomen en was naar iets als Windesheim gegaan, of InHolland, en had zich aangesloten bij de VVD om de volgende Halbe Zijkstra te worden.
Hoe moeilijk kan dit nu zijn?
Men moet de jeugd ook van alles voorkauwen, lijkt.

Qua dat rijke man aan de haak slaan; daar valt nog wel over te praten – ik heb al een cabrio, dus de vooruitzichten zijn voorspoedig.

gravatar

Wanhoop niet, daar waar het lijkt dat keuzes u beperken, daar is het meestal niet zo.

In uw geval zou ik zeggen, waarom kiezen tussen het een óf het ander. Maak uw studie af met hoogst mogelijke gezwindheid én sla een rijke vent aan de haak.

Dan komt alles weer goed. Uw studie klaar, een beperkte boete en een rijke man gevolgd door een prima alimentatie. Gewoon vooruit kijken. Veel sterkte.

gravatar

Tja, Boze student. Ik heb het maar even laten bezinken omdat ik een en ander met enig ongeloof heb bezien. Indien u op de HBO-rechten met tienen door de prop kwam, dan moet het op de universiteit toch ook kunnen lukken? Aan uw hersenen ligt het kennelijk niet.

Uit uw verhaal blijkt wel dat u tracht alle boeken van kaft tot kaft uit het hoofd te leren. Ik kan u garanderen dat het op die manier niet gaat lukken een rechtenstudie af te ronden. Uit het hoofd leren is een zinloze bezigheid; wat men in de avond in het hoofd stampt loopt er in de morgen met het waswater weer uit. Studeren betekent wel het vinden van de rode draad door de stof. Het aloude stampen bewijst hooguit diensten als men het beperkt tot wat keyfacts vlak voor een tentamen. Maar hele boeken uit het hoofd leren is echt onbegonnen werk.

Anders dan heer Jeettje beschik ik niet over een cabrio. Misschien is dat maar goed ook. Het bewaart de rust in huis.

gravatar

Zolang de regering gevormd wordt door gristenen die van de aanrechtplicht voor vrouwen doorgeschakeld zijn in emancipatie die betekent dat de vrouw nu ook moet werken, aangevuld met een zogenaamde volkspartij die vooral bedrijven vrijheid geeft (onze vrije markt is verboden, behoudens 1 dag per jaar) en afgemaakt met een Partij Voor Verbod die zich ook al beroept op vrijheid en verdeel-en-heers wil spelen, blijft het beleid hetzelfde.

Maar vergis je niet: als de linkse elite weer aan de macht komt gaat de betaaldwang ook gewoon door. Alleen dan is er wat meer subsidie voor van alles en nog niks plus misschien enige extra kruimeltjes voor Jan Arbeit.

En dan leer je op school dat het goed is…

Reageer
gravatar

Als arbeidsuitgedaagde volgens de regelingen zoals die golden voor 2010 (2008 in mijn geval) heb ik het gepresteerd om 2 jaar over een MBO-studie te doen die in 1 jaar prima te halen was, en hier toch een HBO studie als beloning voor terug gekregen. Dit is onderwijs van de commercie; en mag dus best wat kosten. Bovendien rendeert de opleiding na 8 jaar nog steeds beter dan totale arbeidsincompetentie voor de belangenbehartiger UWV. Zodoende wordt er weldegelijk met 2 maten gemeten, want deze studie is 100% overheidsgesubsidieerd + vrije tijds toelage met vrij te besteden geld dat nooit wordt teruggevorderd. Daarbij moet toegegeven worden dat het falen van 4 HBO-opleidingen, omdat men zo gestresst deed over de eerste 46 studiepunten, ook een hele prestatie is.(ja zo heette dat toen nog, i.p.v. Euro Credits) En opmerkt moet worden dat er nog wel een studieschuld uit staat van tientallen duizenden euros als gevolg daar van; welke ik kan aflossen door het behalen van de Bachelor in de Hogere Vrijtijdskunde: Automagisch verstrekt 15 jaar na aanvang van de betreffende studies waar geen diploma’s voor zijn behaald. Daarbij geldt als verzachtende factor dat ik wel de bijbehorende minors in Toegepaste Farmacokinetiek en Organische Chemie heb behaald zonder hiervoor de credits te innen in een EVC-traject.

Reageer
gravatar

Ik heb het even onderzocht, en nu weet ik zeker dat deze boetes gericht zijn op langstudeerders.

*Mooie laatste alinea.

gravatar

Niettegenstaande het wijdverspreidde volksgeloof betreft Hoe luier ik doeltreffend een cursus voor ouders die hun pampervaardigheden beter willen ontwikkelen. Voor ouders die hier schijt aan hebben is de cursusvrijtijd bedoeld. Daar staat tegenover dat voortijdig klaarkomen voor langstudeerders ook in mijn vakgebied een contradickdildo in termini is.

Reageer
gravatar

Ik snap die langstudeerders niet, hebben ze dan nooit van een pretpakket gehoord? Doen wat je leuk vindt kan nooit moeilijk zijn, tenzij je lekker lang moeilijk doen leuk vindt natuurlijk. Maar als je zo sadomasochistisch bent is een boete eigenlijk ook wel weer erg lekker.

Reageer
gravatar

Doe de cursussen Hoe luier ik doeltreffend en Hoe laat ik anderen doelmatig luieren bij elkaar en dan heb je een leergang Vrijetijdsbesteding.

Op een universiteit heet dit Vrijetijdswetenschappen.
Is de toelatingseis HAVO dan spreken we over Hogere Vrijtijdskunde.
Is de cursus verbonden aan een MBO dan spreken we van Vrijtijdskunde”.
Bij VMBO en ROC is het een bezigheid die beoefend wordt door spijbelaars.

Maar de inhoud blijft hetzelfde.

gravatar

Het is een beetje flauw en in strijd met de CAO om stapelwerk en Stapelwerk over één kam te scheren. Bij stapelwerk stapel je dingen op elkaar en bij Stapelwerk verzin je met een goed werkend brein je onderzoek voordat het gedaan is. De heer Stapel had beter zijn toevlucht kunnen nemen tot marktonderzoek, want daar was het Stapelwerk niet opgevallen. (In feite moet je met onderzoek niet overdrijven, één of twee keer per jaar is wel voldoende.)

gravatar

Ik heb wel eens gehoord van een geStapelde studie. Is dat een studie die van A tot Z verzonnen is, of is dit een term uit het verleden toen de heer Stapel nog bevoegd was om onderricht te geven?

gravatar

Neo kolonist, Stapelwerk is onderzoek waarbij je uitgaat van een these die je werkelijkheid laat worden door de feiten erbij te fantaseren. Vergelijk het maar met de schrijver van een boek. Als er in het voorwoord staat dat het hele onderzoek geStapeld is, dan is het mogelijk literair. Een goede Stapelwerker kan op enig moment gewoon weer aan de slag bij een andere universiteit.

gravatar

Een scheef aanrecht kan ofwel opnieuw worden gesteld door een langstudeerder of worden bijgeslepen door een kortstudeerder (vermits het niet om RVS gaat of om zeer dunne composietplaten: dan bestel je maar een nieuwe).

gravatar

Wij importeren puntmutsen uit Zuid-Soedan en Kongo in allerlei kleuren. Mutsen hebben we hier genoeg. We zijn echte groenwerkers en gaan voor een betere wereld. Met de geschikte muts kun je bijdragen aan je nationale identiteit. In Nederland zijn onze specialiteiten oranje mutsen, rood-wit-blauwe mutsen (vooral als het dreigt te gaan vriezen) en Surinaamse mutsen.

gravatar

Als ik het goed begrijp zijn de meeste academische titels dus waardeloos. In feite mogen de meeste titels ook worden afgeschaft.
Een ouderwetse studie bracht je meer dan alleen een basisopleiding. Nu zoeken de studenten hun heil elders.
Er zijn zat langstudeerders die het ver hebben geschopt en er zijn kortstudeerders die er een potje van maken.

gravatar

Familiewijsneus, je bent abuis. Een aanrechtspecialist is meestal een man die aanrechten kan maken of bewerken, zoals granito aanrechten, marmercomposietaanrechten, granietaanrechten (doordat ze zo slijtvast zijn zo duur), composietaanrechten van bijv. Du Pont en onfrisse stalen aanrechten. De man/vrouw achter het aanrecht is degene die het aanrecht op kwaliteit kan beoordelen. Beiden zijn dus specialisten en één jaar studie is daarvoor te kort: dan word je beter verkoper van tweedehandsauto’s of boekenverkoper aan de deur, hiervoor bestaat immers een markt nu Seleczys (?) de deuren heeft moeten sluiten.

gravatar

Vrijetijdskunde is echter de enige studie waarin slechts 1700 uren per jaar niet aan de studie besteed worden. Dus om de masters (norm 5100 studiebelastinguren met goed gevolg afgelegd) te halen volstaat een jaar ruimsschoots. Als men bovendien mondelinge examens combineert met het werk bij een escortbureau dan is sneller succes mogelijk. In geval van SM is het toppunt van een Masters zelfs in enkele minuten te halen.

gravatar

Een betere oplossing is om elke abituriënt aan de poort te vragen hoeveel tijd hij* jaarlijks beschikbaar heeft voor collegebezoek en studie. Daardoor kan de langstudeerboete over de gehele studieduur worden uitgespreid.

naschrift
* Zelden van toepassing op aanstaande vrouwelijke studenten.

Reageer
gravatar

Inderdaad; je zult maar een studierichting gekozen hebben waar geen eind aan komt vanwege de nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Dat is dan wel even vette pech (jargon).

Maar misschien krijgen studenten op de School des Levens dispensatie?

Reageer
gravatar

Iemand die protesteert tegen de langstudeerboete voor homo’s. Vanwege het lange wachten heeft ‘ie koude oorlelletjes gekregen.

Reageer