VVD: klok moet drie uur terug

“Economie loopt door zomertijd tientallen miljoenen mis”

De VVD wil dat het kabinet de zomertijd met twee uur verlengt. Kamerlid Stef Blok: ‘In deze bezuinigingsronde moeten we op zoek naar creatieve oplossingen. Als Nederland nou jaarlijks twee uur meer werkt dan andere landen, versterken we onze concurrentiepositie aanzienlijk.’

Het voorstel volgt op de berichtgeving dat het kabinet 600 miljoen extra moet bezuinigen, bovenop de bezuinigingen van 9 miljard, die dit jaar bovenop de al eerder bezuinigde 18 miljard komen. In het plan van de VVD gaat de klok in het komend weekend drie uur terug. De Nederlandse bevolking kan dan gedurende zes maanden drie uur langer werken.

Er wordt nu volgens Blok te makkelijk omgegaan met het vooruit zetten van de klok. ‘Die twee extra uren, naast het uur dat we terugpakken op de huidige situatie, zou de schatkist op jaarbasis tientallen miljoenen opleveren.’

Volgens de GroenLinks-fractie zou de maatregel juist meer energie kosten omdat het vroeger donker wordt. Jolande Sap: ‘In eerste instantie is de maatregel ingevoerd zodat mensen minder lampen zouden gebruiken in de avond. Als je daar twee uur aftrekt, is het ook midzomer om zeven uur donker. Maar de airco kan dan wel weer eerder uit.’

PvdA-leider Diederik Samsom staat open voor meer zomertijd, maar wil deze wel eerlijker verdelen: ‘Laat de topinkomens maar drie uur extra werken, voor bijstandsmoeders en schoonmakers is 30 minuten voorlopig wel voldoende.’

Een evaluatie van de verlengde zomertijd bij de vaste Kamercommissie Temporele Zaken staat gepland op 23 mei om 14:00, of 16:00u.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Is het kabinet ziek geworden?
Het huidige systeem zorgt al voor verstoring in ons bioritme. Als de “slimme heren en dames” dit nog verder in de war willen schoppen kan dat natuurlijk. Maar de zorgkosten lopen daardoor denk ik nog verder op. Ook de uitval wellicht bij bedrijven door meer zieke werknemers. Ben je dan inventief bezig of dommer? Dat is de vraag.

Reageer
gravatar

Het is al net zo’n kromme bewering als dat belasting verhoging het kas tekort gaat oplossen. Hogere belasting minder geld om uit te geven en meer bedrijven die er mee MOETEN stoppen. Ik begrijp dus niet hoe men met twee uur meer zomer tijd meer gaat werken. De burger zou zeggen rot op met dit idee. klok twee uur extra terug betekend niet dat er 2 uur meer wordt gewerkt aangezien men een 8 uur werkdag heeft. Het lost geen donder op alleen dat je 2 uur langer inde tuin kan hangen!!

Reageer
gravatar

Beste Rein,

bij dit soort weer hang ik heeeeel graag 2 uur extra in de tuin. En het lost niets op??? Moet jij maar eens aan komen wijzen waar mijn ijsblokjes gebleven zijn.

gravatar

TIP: Werkgever zet de tijd op uw netwerk 5 minuten terug, dan gaan al uw werknemers 5 minuten later naar huis terwijl ze wel op tijd beginnen. Simpel rekensommetje kunt u zelf doen.

U kunt mij inhuren tegen 130 euro per uur.
Stuur maar een mailtje.

Reageer
gravatar

Geweldig kerl, wordt ik nog rijker en kan ik in plaats van 2x per week nu 3x per week golven en mijn 4e cabrio kopen. Uitbuiten die arbeiders en weer terug naar de slavernij. Samen met de Kerk (SGP) maken we jullie simpele arbeiders in een paar generaties wel weer dommer en volgzamer. Zodat wij nog meer geld kunnen verdienen over jullie ruggen.

Reageer
gravatar

Als je ieder uur korter maakt, wordt de dag vanzelf langer. Toch?

Reageer
gravatar

Ik denk dat we er beter aan doen door de klok iedere maandagmorgen om 11.00 uur drie uur terug te draaien en de klok elke zaterdagavond drie uur vooruit te zetten.

Reageer
gravatar

Als jullie het wachtgeld en de declaraties en jullie fraudepraktijken eerst es even aanpakken scheeld dat al 50miljard groetjes

Reageer
gravatar

Nee joh, het is allang tijd!

@ De Vrije Radikaal:
Inderdood ja, had die move van de VVD =
(uit-)Verkoopparty Voor Derivate democraten, nog niet doorzien. 3 uur geven, de overige uren via een doordraaitruc inpikken. Laat de betaalslaven maar weer draven…

gravatar

Het wordt tijd dat we de draaisnelheid van de aarde beter reguleren, dan kunnen we naar behoefte dagen verlengen of verkorten.

Misschien kunnen we de aarde zelfs wel stil zetten met de westerse wereld aan de zonzijde. Dat zou een hoop energie besparen.

Reageer
gravatar

Een maatregel waaruit daadkracht blijkt en dat is te waarderen. Het is echter onduidelijk wanneer en in welke vorm de burger dit terugkrijgt. We wachten al jaren tevergeefs op teruggave van het kwartiertje van Kok. Reken er maar op dat de drie uur van Blok ook gestolen tijd zal blijken te zijn. Ik ben nog niet om.

Reageer
gravatar

ENERENE probeert wel een scheet, maar er is slechts een zachte Pffff te horen. Jammer, het lijkt wel een Duits gevoel voor humor…

PFFFFRRRRRRT!

gravatar

…Ik mis bij dit soort berichtjes vaak de feitelijke onderbouwing, je weet wel, de getalletjes en zo die aantonen dat e.e.a. inderdaad wat oplevert… Nu vind ik het een hoop gewauwel in de ruimte.

Reageer
gravatar

Ja maar … ja maar … dat onderbouwen kost ook weer een uur. En door dat te besparen kunnen we de economie weer lekker boosten! En nou aan je werk!

gravatar

Aanname: een week heeft 168 uren en 7 dagen

Voorstel: 1 dag=28 uur
Voorstel: de week heeft 6 dagen (5 werkdagen en één dag voor het weekend)

Resultaat: Meer uren dat er gewerkt kan worden. Kolfje naar de hand van de VVD

Reageer
gravatar

Jammer dat je het niet helemaal begrijpt met dat vooruit en achteruit.
En het is zo simpel, en VVD-vilein: door de klok drie uur vooruit te draaien, zet je hem eigenlijk 21 uur achteruit: dáár ligt de kern. Per dag win je dus 21 uur, zonder loonkosten.

Wat nog moet komen is het voorstel om bedrijfsklokken handmatig te bedienen door VVD-gecertificeerde klokkendraaiers.
De klok staat stil en de werkgever bepaalt wanneer de klokkendraaier het ding de tijd aan moet laten geven die volgens de werkgever waarschijnlijk ongeveer wel de juiste zou kunnen zijn.

Zijn we gelijk van het probleem van klokkenluiders af: niet VVD-gecertificeerd, dus crimineel.

gravatar

Ik ben voor, want als we dit doorvoeren dan liggen die Somalische rabauwen drie uur eerder in bed en hebben onze mariniers dus meer tijd om hun spullen af te pakken. En als ze dan wakker worden, zijn wij al lang vertrokken met de Lynx helikopter!

Reageer
gravatar

Is het misschien een goed idee om allemaal onze biologische klok wat uurtjes/daagjes/jaartjes vooruit dan wel achteruit te zetten al naar gelang de behoefte? Ik zet de mijne wel een jaartje vooruit. Dat is goed voor de economie, denk ik. Kunnen we die andere klokken gewoon met rust laten. Misschien kunnen we ze zelfs afschaffen. Wel zo rustig, lijkt me.

Reageer
gravatar

Volgens Wientjes 1 minuut voor twaalf.
Of dat ‘s middags is of ‘s avonds zei hij er niet bij, dat blijft gissen.
En hoe lang het 1 minuut voor twaalf blijft moet men ook naar raden.

gravatar

Tja, Heer Jeettje. Uw bericht is van 23.57 uur ofwel van 3 minuten voor twaalf. Op dat moment deelt u mij mede dat het 1 minuut voor twaalf is. Op zich zou dat verklaarbaar zijn omdat ik u er niet van verdenk dat u achter loopt. Tot zover niets aan de hand. Uw beroep op de heer Wientjes is echter suspect omdat die al jaren dezelfde tijd aanwijst zodat wellicht kan worden aangenomen dat hij tot stilstand is gekomen.

gravatar

Ben je zo levensmoe dat je in 1 klap een jaar dichter naar je levenseinde wilt springen? Ongezonde zaak lijkt me. Wil je d’r over praten?

gravatar

Kijk, nu komen we ergens. Laten we het relativistische begrip gevoelstijd niet vergeten! Voor mijn gevoel werk ik altijd veel te lang; 3 uren of 3 eeuwen erbij maakt dan ook niet meer uit.

gravatar

Misschien beseft dhr. Blok niet dat een dag 24 uur blijft. Of je de klok nou 1,2,3,4,5 of 6 uur naar voor of naar achteren verzet.

Reageer
gravatar

Misschien kunnen we de hele VVD terugzetten in de tijd want sinds zij aan het roer staan gaat het steeds slechter met de economie.

Reageer
gravatar

In verband met de te verwachten problemen met de tijdswaarneming verzoeken wij om het moment van vooruitzetten van de klok op een tijdstip te plannen waarop er geen wereldbekerwedstrijden plaats vinden.

Reageer
gravatar

Of juist wel … met name wanneer we tijdens de wereldbeker, aan het begin van de tweede helft van de finale tegen Brazilië, door stom toeval op 1-0 komen te staan. Als dan de klok in 1 klap een uur vooruit springt wil ik best de resterende ellendige 40 minuten missen 🙂

gravatar

Betrap ik de redactie van het overigens uitstekende medium “De Speld” daar nu op een foutje?
De VVD wil de klok namelijk niet drie uur terug zetten, maar drie eeuwen.

Reageer
gravatar

En dan Sir Paul McCartney vragen de campagnesong te spelen: “8 Days a Week”.

Reageer
gravatar

Net zoals de actiegroep ‘hak een wak’ in de wintertijd bestaat met name rond de 11stedentochttijd net zo dienen we de VVD te beschouwen. Een clubje goedlachse vooral heren en ook wat dames die het ook allemaal niet weten en daardoor onzinnige voorstellen doen die vooral aan hun eigen vriendjeskliek veel voordeel geven. De campagne: ‘Een mens wil zinvolle tijd en is de VVD liever kwijt’ zal dan ook de leus worden voor de nieuw actiegroep: ‘Lachebekken, stop met kwekken’.

Reageer
gravatar

Mag ik even aandacht vragen voor mijn actiegroep avondmensen? Wij ijveren al jaren om *iedere dag* een overgang van zomertijd naar wintertijd in te stellen. Dit zorgt ervoor dat onze biologische klok van 25 uur samen valt met het dagritme.

Slappe regeling van de VVD dus, bij lange na niet genoeg.

U kunt ons steunen door te twitteren met hashtag “#helpmemijnbeduittekomen”, te surfen naar http://www.petitie.nl/avondmensenhebbenookrechtenenwilleneenuurerbijendatiederedag en door mij de eerste twee uur op kantoor niet zo lastig te vallen.

Reageer
gravatar

Beter is het om de klok geleidelijk achteruit te zetten. Met 1 minuut per dag bijvoorbeeld. Dat levert op jaarbasis toch al gauw 6 uur op!

gravatar

Mee eens,het is een multifunctionele kist en hij kan alles. Echter is hij nrenegs in gespecialiseerd. Zoals jachtvliegtuig, stealth of bommenwerper.Er is bijvoorbeeld een minimale ruimte in de kist voor bommen. Als je meer mee wilt nemen (bommenwerper) hangen ze aan de buitenkant, en daar gaat je stealth voor een groot deel!Ik denk dat NL beter een beproefde kist had kunnen kopen en dan misschien 2 kisten welke allebij goed zijn in een specifieke taak.Nu zijn ze al ik weet niet hoeveel geld kwijt aan ontwikkeling en er is nog steeds niets, en t wordt almaar duurder!

gravatar

De heer Wuite heeft een punt, maar laten wij eerst maar weer eens de dienstplicht herinvoeren, dan volgt slavernij vanzelf.

Dan leert de slappe hap die de jeugd tegenwoordig is nog eens eerlijk handwerk te verrichten zonder last van CAO- en Arbo-urenflauwekul.