Theo Janssen: ‘Rembrandt toont ons dat mensen van elkaar verschillen’

Voetballers koesteren Oude Meesters

Een nieuwe trend is zichtbaar in de voetbalsport: spelers die een kunstwerk op hun lichaam laten tatoeëren. Het begon met Ajacied Theo Janssen die De Anatomische Les van Rembrandt in de volle lengte op zijn buik liet zetten om zijn teamgenoten te wijzen op de innerlijke verschillen tussen mensen.

Voor de camera van Studio Sport geeft Janssen aan dat hij zijn ploeggenoten wil tonen dat elk mens anders in elkaar zit: ‘Ik draag de schilderkunst, met name de oude meesters, een warm hart toe. Dankzij deze tatoeage kunnen Siem de Jong en Christian Eriksen onder de douche direct zien hoe het lichaam er van binnen uitziet. Die jongens leren elke week weer bij; het is juist die belangrijke rol in de kleedkamer waarvoor ik naar Ajax ben gehaald.’

Het initiatief heeft inmiddels navolging gekregen van Wesley Sneijder. Na de competitiewedstrijd tegen Palermo toonde hij voor de camera’s van RAI UNO vol trots het Meisje met de Parel van Vermeer op zijn rechterarm en wees de Italianen op de link tussen voetbal en kunst. ‘Wij zijn de werkelijke kunstenaars van onze generatie, we worden niet voor niets de Nieuwe Meesters genoemd. Wat wij doen voor deze generatie, deden jongens als een Rembrandt van Rijn, een Johannes Vermeer maar ook een Frans Hals voor hun generatie. Je moet die jongens niet onderschatten. Met ons spel inspireren we, zetten we mensen aan het denken en creëren we controverse. Met deze tatoeage wil ik laten zien wie mij hiertoe hebben geïnspireerd.’

Niet iedereen is gecharmeerd van de nieuwe trend. Voetballend trendwatcher Gregory van der Wiel laat via zijn twitteraccount weten de hausse aan getatoeëerde schilderijen van oude meesters ‘volstrekt belachelijk’ te vinden. ‘Ik heb daar echt helemaal niets mee, ik zou nooit zo een schilderij op mijn lijf laten verven.’ Om aan te geven ‘hoe het wel moet’ uploadde hij vervolgens een foto van zichzelf met het neoplasticistische werk Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan getatoeëerd in zijn nek.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ben toch enigzins benieuwd of er wel eens iemand een voetbal op z’n ballenzak heeft laten tattooeren. Of Cruyffie op een been, dat heb ik ook nog niet mogen aanschouwen.

Reageer
gravatar

Tja, ieder zijn/haar meug, maar ik begrijp het toch niet goed.
Een hele tijd geleden bijna klop gehad met iemand die zeer trots op zijn tatoeage was, achter op zijn schouderblad.

En zijn hoofd stond op de gewone manier op zijn romp, dus zijn tatoeage kon hij alleen in spiegelbeeld aanschouwen met beginnende nekkramp. Dan vraag je zo iemand wat daar nu achter steekt; nooit te beroerd om iets te leren, zo ben ik wel, heb je bijna ruzie…

Dat werd nog erger toen ik op de vraag of het niet mooi vond geheel waarheidsgetrouw “neen” antwoordde, want de meeste tattoo’s zijn gewoon niet mooi. Knap gedaan zonder beverige hand, dat wel, maar mooi; nee. Ik zou er geen kaartje voor kopen om het in een museum te bezoeken.

Het werd in de sfeer van persoonlijke vrijheid van meningsuiting getrokken, Doch wat de Kelten daar nou mee te maken hebben ontging mij ook: een merkteken dat je bij een ‘tribe’ behoort die uitgestorven is?

Nu ja, sinds kort is er in mijn nette buurt ook zo’n shop gevestigd, maar ik denk niet dat er veel Hillegersbergenaren zijn die ‘hup VVD, handen af van de HRA’ of ‘leve Groen Links’ ergens op hun lijf laten zetten, of een strofe uit de Mattheuspassion. En het type zeebonk wat in de jachthaventjes ligt hier, kwalificeert zich meer als mooiweersloepschuimer. Misschien moet die shop wat gaan doen met overdrukplaatjes zoals vroeger bij de Bazooka gewikkeld zaten: na één middagje Bergse Plas is het er wel af en kan meneer weer schoon naar kantoor.
Ik zal deze gedachte eens aanreiken. Veilig op straat staande.

Reageer
gravatar

Heer Jeettje, de tatooshop is misschien slechts het begin. Hillegersberg kan een tsunami van echte Rotterdammers verwachten om jullie wakker zal schudden uit je’bubble’. Naast de in deze bubble nu gebruikelijke argumentenwisselingen zal het gebruik van het ad pugnum argument waar u mee te maken heeft gehad wel toenemen…

Ach u moet maar zo denken, het is allemaal een kwestie van stijl and smaak. En daar valt weer niet over te twisten zegt het spreekwoord. Of doet u dat nu juist wel? Tsja, wie kaatst …

gravatar

Ik heb gehoord dat er peilingen zijn waarbij Rembrandt flink bakzeil haalt. Als die figuur subsidie krijgt, nou dan is het een zakkenvuller. Onmiddelijk stoppen en zijn plaatjes vind ik ook niks.

Reageer
gravatar

Oude meesters: Ruud Krol, Willem van Hanegem, Piet Keizer, Aad Mansveld, enz..
Vroeger werd Johan Cruijff hier ook toe gerekend, maar dat is een ordinaire vervalser gebleken.

Reageer
gravatar

Nummer acht, je bent spuit elf en je moet je achter de oren wassen. Dat je hier nummer 11 bent en geen verschil weet tussen man en vrouw zegt genoeg.

gravatar

Tatoe Uitleen Paulus ken jouw tatoo ook op jouw buik projectere voor ‘t geval je niet van plakzooi houd. Zie als voorbeeld de middelste photo. Niet van echt te onderscheie, toch?

Voor de dikkere buike rade wij de boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Ouwe aan.

gravatar

Voor de arme hebbe wij ‘n armtatoe in blauw. Deze word gelevert als huid kleurige boven of onder armband. jullie kenne ‘m zien op de rechter photo. Niet van echt te onderscheie, toch?

Tevens mag ik de Speld bedanke voor de voor mijn photoos te beschikbaar gestelde ruimte op hullie websijt.

gravatar

Hoi familietatoueerder van de Paulussen. Of de e met dubbele punt terecht is weet ik niet. Het gaat toch om een tatu/tattooo/tatoo, whatever. Tatu of tattoe lijken me het eenvoudigst.
En niet zo tekeergaan tegen jonge scribenten.
Beter hebben we het over 010, 020 en 030, de enige kengetallen die je hoeft te onthouden.

gravatar

Elkie, je lijkt je ernstig te vergissen. Een oude zegswijze luidt dat ‘Ben je in Delft, dan ben je op de helft’. Betekent dat, dat ben je in 015, je halverwege Utrecht bent? Komt mij heel vreemd voor, daar het een rare omweg is, via Delft naar de Domstad

gravatar

Moet ik uit dit bericht opmaken dat er een hausse aan de gang is onder voetballers? Dat het LOI spotje is aangeslagen?

Wanneer krijgen we dan de eerste existentiële discussies bij de middenstip over het statistisch juiste gebruik van de toss?

Reageer
gravatar

In het kader van de neo-absurdische stijl, lijkt het mij een goed idee, dat ook trainers meedoen in deze hartverwarmende trend.
Daarom lijkt het mij een goed idee, dat bij voorbeeld Gert-Jan Verbeek van AZ een scheidsrechtersfluit op zijn eigen fluit laat tatoeëren en bij elke emotionele oprisping zijn geval liefst in geërecteerde vorm toont aan scheids, vierde man en ach vooruit, aan het hele publiek en niet te vergeten de tv-kijkers, daarbij heftig zwaaiend met de armen. Het lijkt me, dat Theo Janssen daar met zijn ouderwetse getatoeëerde schilderijtje nog een puntje aan kan zuigen, bij wijze van spreken dan.

Reageer
gravatar

Ik moet zeggen, Carrrrrrrrrrrrrotte, hoewel ik op geen enkele wijze op de fluit van Verbeek zit te wachten, moet ik bekennen wel eens stommere ideeën van jouw kant gelezen. Ik moet wel zeggen er stevig aan te twijfelen of die Ernemse kroket in 020-se dienst behalve viezeretjes ook pijp wil roken. Behalve dat, valt te betwijfelen of Fellatio Verbeek dat aan die kroket wil toevertrouwen. Het puntje van die kroket moet hij wellicht dan maar achter zijn loopbaan zetten.

gravatar

Dank voor uw enthousiaste reactie op mijn idee, heer BS! En bovendien dat u met uw reactie even een puntje op de i hebt gezet.

gravatar

“Het begon allemaal met Ajax-middenvelder Theo Janssen die ‘de Anatomieles’ van Johannes Vermeer in de volle lengte op zijn buik liet zetten om zijn teamgenoten te wijzen op de innerlijke verschillen die mensen van elkaar scheiden.”

Foei!
Is van R. van Rijn….

Reageer
gravatar

Het grootste nieuws van dit bericht is toch wel het uiterst gezonde wasbordje dat de ‘Anatomieles’ bij Theo Janssen probeert te verhullen. Zo strak is hij in jaren toch niet geweest

Reageer
gravatar

Wauw. Dat getuigt van lef en doorzettingsvermogen. Je bent een ware trendsetter, Wieke!

gravatar

Jammer genoeg verbiedt de KNVB spelers om na een goal hun shirtje uit te trekken. Daarmee onthouden zij de supporters de schoonheid die deze spelers bieden.

Reageer