VN-Veiligheidsraad: rotonde in Muziekwijk onveilig

Internationale gemeenschap kan niet langer wegkijken

De rotonde aan de Contrabasweg in Almere Muziekwijk is onveilig. Dat staat in resolutie 2041 die de VN-Veiligheidsraad vannacht heeft aangenomen.

De internationale gemeenschap maakt zich al maanden zorgen over de rotonde, waar de afgelopen weken maar liefst vier botsingen plaatsvonden. Vorige week liep de diplomatieke druk hoog op, nadat Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, voor de derde maal had geweigerd VN-waarnemers toe te laten tot de dertigkilometerzone van de Muziekwijk.

Eerder deze maand publiceerde de VN een rapport over de rotonde, aan de hand van beelden op Google Street View. De bevindingen in het rapport vormen een ondubbelzinnige veroordeling van de huidige veiligheidssituatie. De rotonde valt in de laagste categorie van overzichtelijkheid, code paars. De bewegwijzering laat te wensen over en de verlichting langs de weg blijft ver onder de maat. Bovendien is de noordelijke tak van de rotonde door de hoge snelheid van automobilisten een beproeving voor fietsers.

Het gebeurt niet vaak dat landen een resolutie zo gemakkelijk aannemen. China leek even dwars te liggen, maar ging uiteindelijk overstag na een emotioneel betoog van secretaris-generaal Ban Ki-Moon: “Vier ongevallen en twee bijna-ongevallen binnen een maand, daar kunnen we als internationale gemeenschap niet van wegkijken. Stel je voor dat er omstanders waren geweest: die hadden flink kunnen schrikken.”

Burgemeester Jorritsma is niet blij met de lokale media-aandacht die de VN-resolutie heeft veroorzaakt: “Ik vind het jammer dat meneer Welkers van de Wijkraad zich inmiddels ook in het debat heeft gemengd. Wat mij betreft, heeft hij echt voor zijn beurt gesproken: dit is een buurtaangelegenheid, de wijkraad gaat daar helemaal niet over. Pas als de problemen zich richting het winkelcentrum om de hoek zouden verplaatsen, dan komt het bij de VN-Veiligheidsraad terecht. Eerder niet.”

De provincie Flevoland wil deze week samen met het Europees Parlement bemiddelen in de kwestie. Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland: “De situatie dreigt nu te escaleren en dat is een bedreiging voor de stabiliteit in deze toch al kwetsbare regio.” Volgens Verbeek staat er veel op het spel: “Als we er niet uitkomen, dreigen we de risee van de internationale gemeenschap te worden.”

Volgens secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen gaat de VN met de resolutie haar mandaat te buiten: “Het is volslagen absurd dat de VN zich nu gaat bezighouden met een rotonde in een Nederlandse Vinex-wijk: dit is echt een interne kwestie binnen de NAVO.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met de scooter vanuit Amsterdam toch even wezen kijken, want dit soort praktijken kennen we hier niet. Ik heb overigens twee en een half rondjes kunnen maken, todat er een tegenligger kwam.

Reageer
gravatar

Hoezo onzinartikel? Een nationale ramp met internationale complicaties dreigt en u vind het onzin?
Volgens mij is de enige gepaste remedie tegen dit wegkijken verbanning naar de muziekwijk in Almere.
En dat zegt wat: dat wens je eigenlijk je ergste vijand niet toe.

gravatar

Ik denk dat hier rechtsom of linksom moet worden ingegrepen. Ik stel voor om eerst het persbericht uit te vaaridgen dat Jorritsma babies eet, dan een no fly zone in te stellen, om vervolgens een begin te maken met de humanitaire bombardementen en uiteindelijk een invasie met grondtroep gesteund door een tot dan toe onbekende rebellengroep.
Het lijkt me wel duidelijk dat de Almerezen uiteindelijk voor de kosten moeten opdraaien.

Reageer
gravatar

Het is een mogelijkheid, maar ik sluit niet uit dat dit de resten zijn van een proefboring van de man van de burgemeester naar gratis water.

gravatar

Let op het ronde blauwe bord, waarover al is geschreven. Het zou horizontaal moeten worden geplaatst.

Onjuist! Het bord geeft aan dat de naderende automobilist, fietser dan wel voetganger eerst de heuvel op moet, dan over de top weer naar beneden. Dat is ook korter.

Reageer
gravatar

De waarheid is nog veel onthutsender: het is opzet van Almere!

In het diepste geheim wordt al jaren gewerkt aan het binnenhalen van de Tourstart in Almere, maar ja, de Tour kan tegenwoordig niet meer zonder levensgevaarlijke rotondes, dus dan moet je daarin investeren zegt men. Om zichzelf extra kans te geven maakt gemeentewerken in de loop van dit jaar ook nog een wegversmalling en plaatst het extra prikkeldraad ter hoogte van het Top 40-plein. En om ook nog eens een paar levensgevaarlijke afdalingen in het Almeerse ‘bid’ mee te kunnen nemen bestaan er ook nog plannen voor een 2 km hoge berg. Als Almere dan de Tour niet krijgt kunnen ze altijd nog voor de Winterspelen gaan.

Nu zitten we in Almere wel met het probleem dat Henk dit allemaal prachtig vindt, maar dat Ingrid liever heeft dat Almere de Huishoudbeurs eens een keertje binnenhaalt.

Reageer
gravatar

Zeer juist opgemerkt, Heer Bøs; wij hebben hier ter stede al sinds mensenheugenis een rotonde midden in de stad, zonder noemenswaardige last.
Men rijdt rond een grote fontein, doorkruist trambanen en fiets- en voetgangersoversteekplaatsen zonder een centje pijn. Hoewel ik moet zeggen dat het allemaal nóg vlotter ging toen de verkeerslichten een wijle buiten gebruik waren gesteld.

De conclusie kan alleen maar getrokken worden dat het gevaar aan Almere zelf ligt; in alle haast om allerijl dit oord te verlaten en dan een rotonde als obstakel tegen te komen: dat kan niet anders dan onheil met zich brengen.

Reageer
gravatar

We zijn meegereisd van Praag naar Boedapest en van Boedapest naar Wenen. Indrukwekkend, die sceehnon aan het Donaukanaal. Je maakt prachtige foto’s. Jammer dat je Pieter en Jonna met kinderen niet ontmoet hebt in Wenen.Een goede laatste dag en behouden thuiskomst.

gravatar

Levensgevaarlijk al die rotondes in de muziek-wijk te Almere. Daar moet actie tegen genomen worden. Men ziet het verschil niet meer tussen kruisingen en rotondes. Iedereen doet maar wat. De regelgeving laat ook heel wat afweten. Bij de een heeft de fietser voorrang en bij de ander e niet. Misschien een goed idee om de dijken door te steken. Is dit probleem opgelost en België misschien te Vreden!

Reageer
gravatar

Het gevaar zit ‘m niet zozeer in de rotondes (die vind men door heel Europa heen) als wel in dat almere er omheen. Bombardeer desnoods dat almere plat en je zult zien dat er dan geen aanrijdingen meer zullen plaatsvinden op de rotonde.

gravatar

ZO is dat, Meindert! Amsterdarmer is -zachtjes gezegd- al geen compliment. Almeerders zijn Miss Luckte amsterdarmers. Dan is het echt hééééééééél erg erg met je gesteld, hoor: zelfs niet goed genoeg zijn om amsterdarmer te zijn. Dat daar eleende van komt laat zich raden!

gravatar

Wij begrijpen de commotie niet zo goed. Het perkje wordt prima onderhouden, eens per jaar als er geld over is, en het geheel is voorzien van rustgevende lavendel in prachtige pasteltinten.

Reageer
gravatar

Op dit artikel kan ik natuurlijk niet achterblijven… Weest gerust, vanaf elk willekeurig punt, naar elke redelijke bestemming wordt deze rotonde in de beschrijving vermeden. Dus zo erg kan het niet zijn.

Mits je een abonnement op updates hebt natuurlijk, want eerlijk gezegd werd deze rotonde als begaanbaar beschouwd in oudere versies, samen met nog een aantal vergelijkbare gevallen in nieuwbouwwijken van Apelfoort en herbouwwijken van Amersdoorn. Snel abonneren op updates dus! Kan met credit card, paypal of wachtwoord voor DigiD.

Reageer
gravatar

De onveiligheid wordt natuurlijk veroorzaakt door de borden die aangeven dat je in het verticale vlak een rondje moet draaien, terwijl de rotonde overduidelijk horizontaal ligt.

Reageer
gravatar

Dit is natuurlijk weer eens sterk overdreven. Het gaat om een werkelijk schitterende rotonde, een waar sieraad voor het walhalla Almere. Het is grof schandaal dat de internationale gemeenschap zich met dit kunstwerk wil bemoeien. Eigen rotondes eerst!Betrouwbare PVV-bronnen spreken van de kwalijke gevolgen van het VN-Meldpunt “Overlastgevende rotonden” en is van mening, dat dit meldpunt op z’n minst racistisch genoemd kan worden.

Reageer
gravatar

Almere, je zult er maar wonen. Met Jorritsma als voor zichzelf regelende burgermoeder die haar eigen man, vriendjes en relaties slinks weet te bevoordelen. Zo zal die rotonde ook wel weer door een verwante incompetente aannemer bijgeklust zijn. Geef mij maar Apelfoort, want daar hoor je gelukkig nooit wat over!

Reageer
gravatar

Tjongejonge, dit is toch zo op te lossen. Gewoon de Oostvaardersdijk ter hoogte van de Pampushavenweg doorsteken! Binnen de kortste keren ben je dan van die gevaarlijke rotonde af. Bijkomend voordeel is dat je ook gelijk van Almere en Annemarie Jorritsma af bent.

Reageer
gravatar

Tijd voor een referendum! Of nee, wacht…eerst moet er een zebrapad komen van de stoep naar het bloemenperk opdat medewerkers van het dienstdoende hoveniersbedrijf veilig kunnen oversteken. Vervolgens moeten er externe verkeersbrigadiers worden aangesteld om toezicht te houden op het juist gebruik van de aldus ontstane oversteekplaats. Vervolgens dient onderzoek plaats te vinden naar hun bevoegdheden en moeten er voorlichters worden aangesteld om de lokale bevolking uit te leggen wat er gebeurt. Ik ben bereid een paar Playmobil-poppetjes te doneren om het lesgeven te vergemakkelijken, anticiperend op taalproblemen. Of zouden er al veel Franse VN-soldaten Almeriaans spreken? Overigens vraag ik voor die poppetjes slechts 200 euro per stuk. Een koopje, vergeleken met de poppetjes die eertijds in Afghanistan werden gebruikt om lokale agenten te leren hoe zij een ‘halt’ teken met de arm en hand moeten maken. ‘Nee, niet met gestrekte arm maar gebogen vanaf de elleboog. Kijk, met dit blauwe poppetje doe ik het wel even voor.’

Reageer
gravatar

Uit nog niet uitgelekte informatie van de Binnenlandse Veiligheids Dienst blijkt dat er een taskforce van de NAVO van 300 militairen zal worden gestationeerd in Almere totdat de veiligheid weer gegarandeerd kan worden. Vooralsnog is er overigens geen olie gevonden in de regio. Dat lekte zojuist uit.

Reageer
gravatar

Goed nieuws, eindelijk erkenning voor dit probleem. De gevestigde orde probeert al jaren deze kwestie te sussen, lincksh blijft de problemen ontkennen. Gelukkig heeft onze website, http://www.pvv_rotonde_meldpunt.nl dan toch eindelijk z’n succes behaald waar Henk en Ingrid al jaren om schreeuwen.

Wat wel jammer is, is dat de VN gaat ingrijpen. We wilden juist as weekend een Tea Party houden op de rotonde. Deze party is bedoeld om aandacht te vestigen op het feit dat de rotonde uitgang richting winkelcentrum op 15 graden na precies wijst op Mekka. Dit kan toch geen toeval zijn!!!

Reageer
gravatar

Dit lijkt mij een enigszins zinloos artikel. Heel Nederland weet dat wie zich in Almere begeeft, zijn of haar leven niet zeker is. Of dat al dan niet in de buurt van deze rotonde is doet niet echt ter zake, Almere als geheel is gewoon levensgevaarlijk.

Reageer
gravatar

Is Almere wel zo levensgevaarlijk? Bij mijn weten is er niemand die daar dood gevonden wil worden. Dus volgens mij valt het wel mee.

gravatar

Dat is ook de reden dat de meeste weldenkende mensen er niet heengaan, om het risico dat men er dood gevonden wordt uit te sluiten. Er bestaat wel degelijk een grote kans, veel mensen die al langer in Almere verbleven zijn uiteindelijk dood gevonden, dat is toch op z’n minst een zeer kwalijke zaak zou ik zeggen.

gravatar

Als Almeerder kan ik jullie meedelen, dat de rotondes in mijn woonplaats levensgevaarlijk zijn en dat het tot de Veiligheidsraad moet komen is logisch.
Ik ken de Contrabasweg en heb daar bijna gewoond. Die rotondes en bulten zijn de schrik van elke automobilist. Mijn partij “Weg met de Rotondes en Bulten NU” doet volgende keer mee met de Gemeenteraadsverkiezingen.

gravatar

Dit valt makkelijk op te lossen: we zetten er een beeld neer van een lachende Rutte.
Als dat de secretaris generaal niet doet afschrikken, wat dan nog wel?

En men kijkt wel uit onder het lachend oog van Rutte zich op een rotonde te begeven: je raakt er nooit meer vanaf.

Reageer
gravatar

Ik zie een algemene mobilisatie komen, grensbewaking instellen en de waterlinie wordt met spoed uitgebaggerd, schuilkelders leeggepompt en klaar voor gebruik en hopen dat de aanval niet in het weekend valt want dan hebben we echt een probleem.

Reageer
gravatar

Echt niet kies, om in een dergelijke crisis te gaan palaveren over jurisdictie. Een dikke onvoldoende voor Jorritsma en de NAVO-baas!

Reageer
gravatar

Oh mijn god. Zo is de eerste wereldoorlog ook begonnen! Toen was het de moord op Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk- Hongarije en nu dus de rotonde aan de Contrabasweg in Almere.
O, Nederland, let op u saeck. De tijt en stond is daer!

Reageer