Jayden (8) ontwricht knikkereconomie

Onrust heerst, instorting markt dreigt

Minder dan een week voor aanvang van de nieuwe knikkertijd is de Nederlandse basisschooljeugd opgeschrikt door een plotselinge devaluatie van reuzen en reuzenreuzen. De onverwachte waardeval werd ingezet op basisschool De Peppel in het Drentse Roden.

Of de reuzencrisis landelijk zal worden overgenomen, kan nog niet worden voorspeld, maar deskundigen vrezen het ergste. Een totaal instorten van de markt kan niet worden uitgesloten.

Middelpunt van de ophef is de 8-jarige Jayden Mollema, een getalenteerde vijfdegroeper die afgelopen seizoen een aanzienlijk kapitaal aan supermega’s vergaarde. Terwijl het spel deze winter stil lag, startte hij een doeltreffende campagne om zijn winst tegen dumpprijzen in te ruilen tegen reuzenreuzen van zijn klasgenootjes. In strijd met alle knikkerwetten ruilde hij deze vervolgens met reuzen.

“Er heeft nooit onduidelijkheid bestaan over de koersen die we landelijk hanteren,” aldus Mollema. “Een supermega rode duivel is twee supermega turtles waard, die je weer voor drie pink panthers kunt inwisselen. Wat veel spelers echter vergeten, is dat deze pink panthers weer kunnen worden verhandeld voor 3 andere pink panthers, mits men er geen probleem mee heeft om over te schakelen op reuzenreuzen.”

Effect van Mollema’s woekerhandel is dat de knikkerkoersen lokaal op de helling zijn gegaan, een situatie die zich kan uitbreiden naar de rest van Nederland. “De onrust heerst”, aldus Egon Daalstra, filiaalmanager van Bart Smit Stadskanaal. “Nu al klinkt op sommige scholen de roep om de terugkeer naar de dertiggies en rolploerten.”

Speelgoedhandelaren in Nederland overwegen om leerlingen van De Peppel een noodlening van 1500 reuzen en 300 pink panthers te verstrekken om zo een stabiele markt te genereren. Daalstra: “Het vertrouwen in de markt is verdwenen. Knikkers blijven in heel Groningen in de schappen liggen en ook in Drenthe blijft de verkoop achter. Een sneeuwbaleffect dreigt en het is de vraag of of het knikkerseizoen dit voorjaar wel echt op gang zal komen. Kinderen bewaren in crisistijden hun reuzen liever dan ze op het spel te zetten. Ik voorzie dit jaar een vroege inval van de jojo en de hoepel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er is maar 1 oplossing. De lokale politiek moet zich ermee gaan bemoeien! Door garantstellingen t.w.v. 20 miljard pink panthers te leveren komt er weer relatieve rust op de markt.

Reageer
gravatar

Katteogen hebben alles kapot gemaakt.

Het introduceren van emoties in de economie, het overwaarderen van die groene kijkers, was een grote misstap in de vroegste ontwikkelingen in de rationele wereld van het geld.

Dat wist ik toen al.. daar op het schoolpleintje.. en ik ben er nog steeds niet overheen.. buuhuu ik wil mijn knikkers terug..

Reageer
gravatar

Het begon als onschuldig spelletje… Inmiddels is er ook hieroverheen een hele economie ontstaan lees ik. Doet me denken aan die tulpenhandel in de 17e eeuw. Tis maar war je in gelooft en wat de gek ervoor geeft. En oppassen dat je niet genept wordt met vals glas.

Jojojo, Hoela-Hoepeltje doen dan maar??

Reageer
gravatar

Zoveel verontwaardiging hierboven. Ziet dan niemand in dat de acties van Mollema getuigen van een gezonde oerhollandse VOC- (Verrijckt Oover Cnikkeraarsruggen) mentaliteit?Door dit soort initiatiefnemers is Holland juist groot geworden. Onze voorouders behaalden hun succes toen niet met Pink Panthers, maar met andere soorten. Waaraan denkt men dat we de grote hoeveelheid Afrikaantjes in ons land te danken hebben? Juist, door helden als Mollema. Iets meer waardering graag.

Er is tevens helemaal geen reden voor paniek. Mollema zal zijn winst op gegeven moment toch weer uitgeven, al was het maar om meer winstmogelijkheden te creëren; knikkers moeten rollen.

Reageer
gravatar

Voor je het weet moet er met handicap gespeeld gaan worden, worden er stomme vlaggetjes bij de kuuk geplaatst, moet je van de ene kuuk naar de andere en -erger nog!- worden knikkerbanen glooiend, waarbij de knikkeraars niet eens meer bukken om met gekromde vinger de knikker in de kuuk te wagen, maar doen dat met een stok, die zij laten dragen door knechtjes.

gravatar

Ik stoor me er toch wel aan dat de meesten hier voorbijgaan aan de kern van het probleem: namelijk dat één persoon zo veel kapitaal kon vergaren dat hij in staat was het hele systeem op de helling te zetten. Het is werkelijk te zot voor woorden wat een gegraai sommigen op schaamteloze wijze aan de dag weten te leggen. Ik stel een aantal maatregelen voor:

Als eerste een verplichte knikkerafdracht van 1 op de 3 boven de 20 knikkers winst per week en 1 op de 2 over het deel boven de 50 knikkers winst per week.

Daarnaast moet een Rutte-norm ingevoerd worden voor alle spelers: alle winst boven de 100 knikkers per week moet voortaan rücksichtlos afgetopt worden.

Als derde zou iedereen over zijn gehele knikkerbezit 1 op de 20 knikkers af moeten staan. Met knikkers maak je immers knikkers, en met veel knikkers maak je veel knikkers; daarmee is het verschil in kapitaal tussen de knikkersaars onrechtvaardig.

Als laatste horen de zo verkregen knikkers van overheidswege verdeeld te worden onder de mensen die niet in staat zijn gebleken om een winst te behalen. Dit om te voorkomen dat de mensen die van nature wat minder bedeeld zijn met talent al hun geld kwijt zijn aan het kopen van nieuwe knikkers.

Ik broed nog op plannen voor periodieke uitkeringen aan mensen die te oud zijn geworden om nog te knikkeren – mits die mensen hun hele knikkerzame leven ook daadwerkelijk geknikkerd hebben.

Reageer
gravatar

Zojuist is Bert, de knikkeraar, Bonk uit Noordenveld door mij gearresteerd op verdenking van een gewapende overval op Jayden Mollema, knikkerwisselaar te Roden. Het wapen, een hydraulisch aquapistool van het merk Nerf Super Soaker, is teruggevonden achter op de vluchtfiets.

Reageer
gravatar

Laatste knikkerkoers

– 100 Amerikaanse Marble voor 76,0456 Europese Reuze

– 100 Engelse Taw voor 120,7073 Europese Reuze

– 100 Zwitserse Marmel voor 82,8706 Europese Reuze

– Oorspronkelijke koers 100 Stuiter voor 45,3780216 Reuze

Persoonlijke leningen

Kortlopend: 0,5 Reuze per Reuze per halfuur

Langdurig: 3,9 Reuze per Reuze per dagdeel

Doorlopend: n.v.t.

Zwarte markt

Momenteel op De Peppel in het Drentse Roden: 100 Reuze voor 573,4923 zwarte knikkers.

Reageer
gravatar

Lieve Paulusje:

Ik heb vandaag de hele dag voor je geknikkerd in het Drentse Roden. Ik had 573.4900 zwarte knikkers om kunnen ruilen voor 99 Reuze. Ze zijn allemaal een beetje vies je moet ze wel wit wassen. Wil je ze hebben?

gravatar

die zojuist en passent en terloops opgemerkte knikkerpest kan uitkomst bieden. Mogelijk dat we het jaarlijkse knikkervirus gecontroleerd kunnen laten uitgroeien tot een knikkerpandemie waarbij er flink geruimd kan worden, waarbij het vrije marktprincipe van vraag en aanbod de euro-reuzen en bammen weer equivaleert.

Daarnaast zou ik om persoonlijke redenen tevens willen pleiten voor de opwaardering van de kale knikker.

Reageer
gravatar

Net als Jayden(8) snapte ik (toen 9) toch al nooit wat van die knikkerkoersen op het schoolplein. Ik wilde allen maar stalen bonken.

Daarom heb ik financiële opleidingen daarna ook als de knikkerpest gemeden. Een beetje dom zeg ik nu… Ik had dan misschien beter kunnen begrijpen wat ze met mijn woekerpotje hadden gedaan.

Reageer
gravatar

Ach een extra starters-leninkje van 1000.000.000.000,00 knikkers moet voorlopig wel genoeg zijn toch?

Het mooie is bovendien dat dit soort knikkers ook daadwerkelijk geproduceerd moeten worden i.p.v. alleen in een computertje ingetypt en dus naast de systeembanken ook daadwerkelijk de productie-economie een handje helpen.

Prachtig toch?

Reageer
gravatar

Wij willen de oude vertrouwde Stuiter terug. En wel nu!

De problemen zijn begonnen toen wij onze nationale knikker, de Stuiter in hebben gewisseld voor de Europese Reuze.

Om te beginnen kregen al veel te weinig Reuze voor onze Stuiter.

Een gebruikersprobleem was jarenlang de onbekendheid met de nieuwe knikker. Vaak was de knikkertijd al voorbij als het gevoel voor de waarde van de Reuze eindelijk een beetje begon te komen.
Daarvan hebben kinderen als Jayden schandelijk misbruik gemaakt.

De knikkercrisis waarin wij thans verkeren is het gevolg van onvoldoende regulering van knikkerbanken, waardoor reuze hoeveelheden Reuzen in slechts enkele handen vielen, zoals van de zeer gehaaide Jayden.

Een Reuze bleek veel makkelijker na te maken dan onze oude Stuiter. Daardoor kon de valseknikkerij tot grote hoogte opbloeien. Drie maal raden wie daar weer aan de touwtjes trok.

Gefluisterd wordt dat Jayden daarbij niet terugschrikt voor omkoperij met zwarte knikkers. De knikkerpolitie staat helaas machteloos.

Wij willen de oude vertrouwde Stuiter terug. En wel nu!

Reageer
gravatar

Mijn knikkers hebben ze van me gejat!! De ene heette Maxine en de andere heette Geert en dat jongetje van Rutte of zoiets was er ook bij. Ik wil mijn knikkers terug en zeker die mooie supermega!!!

Reageer
gravatar

Knikkers, geld en Drenthe, niemand legt de relatie maar ik zie ‘m wel degelijk! Logisch verhaal gewoon.

Het zwarte goud uit Nederlandse bodem komt met behulp van jaknikkers namelijk uit Drenthe en wel uit Schoonebeek!

Drenthe, het Texas van de Lage Landen, het Midden-Oosten van Nederland, onze eigen mini oliestaat!

Reageer
gravatar

Hoort Drente nog steeds bij het Midden-Oosten of behoort het tot het Noord-Oosten. Zeker waar het Roden betreft zou ik die vraag beantwoord willen zien. Voor Schoonebeek bijvoorbeeld ligt die zaak toch beduidend anders. Drente lijkt mij derhalve een provincie met een (geografische) identiteitscrisis…

gravatar

Inderdaad, dit geval riekt naar voorkennis. Het wordt hoog tijd dat de heer Mollema zijn handelwijze aan een diepgaand onderzoek wordt onderworpen. Het kan niet zo zijn dat 1 persoon schatrijk wordt over de rug van het gewone volk.

gravatar

Nu de handel met knikkers stil dreigt te vallen zie je meteen de derivatenhandel in jojo’s en hoepels toenemen. Prijzen zullen snel gaan stijgen na dit soort berichten om na enige tijd op en neer te gaan tot door winstneming de jojo stilvalt en de hoepel op.

Reageer
gravatar

Waarom knikkeren we die Jayden niet meteen het land uit? Kan ie elders zijn praktijken botvieren. Geef de knikkers terug aan de Nederlanders!
(Ik meen dit natuurlijk niet allemaal. Maar om de een of andere reden voelde het toch wel goed om de verwerpelijke tekst in te typen. Het luchtte lekker op en dat mag ook wel eens.)

Reageer
gravatar

Van WIE mag dat, Wo’tel? Het komt mij nogal vrijpostig en overbodig over. Heb jij wel ENIG idee hoe erg het is in Groningen of -zo mogelijk- erger nog: Drenthe te wonen? Het kan toch niet zo zijn, dat wij wangedrag gaan belonen?

gravatar

Waarom grijpt de EKB (Europese Knikker Bank) niet in? Als er niets gebeurt, bestaat het gevaar dat het overslaat naar de gehele speelgoedindustrie.
We moeten ingrijpen voor het 5 december is!

Reageer
gravatar

Hè dat wilde ik ook net zeggen. Ik heb er mijn hele basisschooltijd gewoond. Toen ook al veel gedoe met knikkers. 😉

gravatar

Niet zeuren. Voor Groningen is Drente het achterland waar de Groningers zich nog thuis kunnen voelen. Een kabinetsvoorstel ligt dan ook klaar om Groningen, Drente en Overijssel te laten opgaan in OverDeGron. De westfriezen en oostfriezen kunnen samen gaan in Groot-Fryslan.
Let wel, het gaat hier om de pegels, pardon knikkers.

gravatar

Beste Bant, natuurlijk zijn de noordfriezen van harte welkom. Misschien zijn er in Scandinavië ook nog mensen die zich willen aansluiten. Een gemeenschappelijk knikkerfestijn ligt in het verschiet. Legoland wordt er niets bij.

gravatar

Jayden is de George Soros van de knikkereconomie. Hulde! En jong geleerd, oud gedaan. Groningen mag trots zijn op zo’n knaap. Hier wordt de de uitdrukking “het gaat niet om de knikkers, maar om het spel” omgedraaid.
Dat in het artikel wordt gesuggereerd, dat het hier in plaats van knikkers om pegels gaat en dat Groningen en Griekenland twee eerste letters gemeen hebben is zuiver toeval.
Groningen heeft de Martinitoren en de Grieken niet. Zij hebben wel meer eilandjes naast olijfolie en retsina.

Reageer
gravatar

Amai, met het badwater van het stront-aan-de-knikker worden ook zeer kostbare elementen weggespoeld: ik zie daar op de foto enkele Unica’s van Copier.

Nablijven en strafregels, dat is de enige remedie.

Reageer
gravatar

Schandalig om mijn geliefde Groningen op één lijn met Griekse nietsnutten te stellen, bovendien lijkt mij dat hele verhaal gewoon verzonnen, slechte journalistiek!

Reageer
gravatar

Inderdaad! er is helemaal geen basischool de peppel in Roden! Ik had er al bijna een eind aan gemaakt, ik leef van mijn reuzenreuzen. Na nader onderzoek blijken veel andere stukken op deze ‘vaste prik voor betrouwbaar nieuws’ ook op enkele onwaarheden gebaseerd. Ik denk dat ik mijn abonnement op de pers weer aan ga vragen.