Hugenoten moeten terug naar thuisland

Frankrijk inmiddels veilig genoeg

Minister Leers heeft besloten dat de gedoogstatus van de in ons land verblijvende Hugenoten per 1 januari 2013 zal worden beëindigd. Voor enkele tienduizenden nazaten van deze Calvinistische vluchtelingen betekent dit dat zij terug zullen moeten keren naar Frankrijk.

Aan het besluit is uitgebreid onderzoek voorafgegaan. Gedurende drie decennia zijn Nederlandse vrijwilligers naar Frankrijk gereisd om zich enkele weken onder de bevolking daar te mengen. Een deel van de onderzoeksgroep verbleef bij de lokale bevolking in huis, een ander deel in speciaal voor dat doel opgerichte tentenkampen. Leers: “Uit het onderzoek is overduidelijk vast komen te staan dat het grootste deel van Frankrijk inmiddels als veilig gebied kan worden beschouwd.”

Tegen de aanhangers van Calvijn zijn diverse bloedige godsdienstoorlogen gevoerd, met als tragisch dieptepunt de Bartholomeusnacht die in 1572 aan duizenden Hugenoten het leven heeft gekost. Tegen het eind van de 17e eeuw werd de vervolging verhevigd en is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen. Rond 1700 was één op de vijftien Amsterdammers van Franse afkomst.

De toenemende invloed van de Hugenoten op onze cultuur is volgens Leers de belangrijkste reden geweest om hun gedoogstatus te heroverwegen. “Op slinkse wijze zorgden de Fransen ervoor dat Nederland zich aan hen aanpaste, in plaats van andersom. Onze authentieke Hollandse schrijftafel is een bureau geworden, de onduidelijke activiteiten rond mijn vakantiehuis in Bulgarije zijn een affaire, en sinds de eerste Fransen zich hier vestigden kijken we niet meer naar het nieuws, maar naar het journaal.”

Dat het inmiddels de 12e generatie Fransen betreft, is volgens Leers geen probleem. “We hebben nauw overleg met Parijs gevoerd. Een van de besproken ideeën was om in Noordwest-Frankrijk een Nederlandse enclave te stichten. De stad Lille zou dan omgedoopt worden tot Rijsel, en Dunkerque moest dan Duinkerke gaan heten.” Dat plan stuitte echter op grote weerstand bij de plaatselijke bevolking. Daarom kiest Leers voor de ongeleide terugkeer. “Daarmee ontstaat vanzelf een soort verdunning en wordt ghettovorming voorkomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja. Wordt toch lastig. Een oermoeder uit Texel, nog een uit Duitsland, want ook daarvandaan kwamen veel emigranten naar Amsterdam, een oervader, die in het napoleontische leger vocht en in Texel gestationeerd werd en ergens die Hugenoten, wat ik vooral als verhaal meegekregen heb, maar niet helemaal kan verifieren, dan nog die vermoedelijk vikingen uit een huurleger die hier de feodale belangen kwamen verdedigen en ongetwijfeld nog wel meer voorouders van vreemde bloede.

gravatar

Waren de slavenhandelaars Hugenoten of Nederlanders; ik denk dat Leers in het gelijk wordt gesteld door het EUROPESE HOF, onze naam wordt besmeurd, welk snood plan steekt hier achter????????? binnenkort moeten we allemaal vertrekken als de vinger uit de dijk wordt getrokken.

Reageer
gravatar

Aangezien ze in Spanje allemaal joden waren en de slavenhandel aan hen voorbehouden was, terwijl ze van vele andere handel buitengesloten werden, vergeet je m.i. een groep. Hugenoten waren sterk in de wolhandel.

gravatar

Voor ieder die denkt onder de bovengenoemde bevolkingsgroep te vallen het volgende.
U kunt zich via ons kantoor laten omschrijven van Hugonoot naar Hogenood. Dit is een nieuwe regeling voor urgente gevallen waar de beukennoten ook gebruik van gemaakt hebben.

Verder goed nieuws voor nieuwe vervolgden, wegens de financiele crisis zal de spaanse Inquisitie geen gebruik meer maken van een heet hangijzer. Ze hebben besloten een toastie apparaat te gebruiken. Dat is veiliger en voldoet aan de laatste EU eisen en is KEMA gekeurt.

U vind ons op het welbekende onderduikadres aan de walnotenlaan, Amerongen.

Reageer
gravatar

je meent het toch niet dat de overheid geld heeft uitgegeven aan een onderzoek om uit te zoeken of mensen terug naar frankrijk gestuurd kunnen worden? dat is nog eens verspild belastingsgeld!! is dit een vroege 1 april grap?

Reageer
gravatar

Laat ik nou toch denken dat in onze gouden eeuw, de VOC-mentaliteit al zo ver gevorderd was dat al die in Holland gevestigde Hugenoten allang afgedankt waren en met schuiten vol en een zakcentje overal naar toe waren getransporteerd o.a. naar Zuid Afrika. Zijn er toch zeker nog een paar achter gebleven om onze cultuur te verrijken.

Reageer
gravatar

Er moet nu eindelijk eens, na al die eeuwen, een einde komen aan de Hugenotisering van ons land.
Waarom is er nog geen Meldpunt Klachten Hugenoten.

Reageer
gravatar

Het wordt tijd voor een Hugenotenkraker!
(leuk bedacht hè, deze woordspeling?)

Reageer
gravatar

Mijn excuses dat ik bovenstaande achteraf toch minder grappige woordspeling niet meteen niet heb opgeschreven.

gravatar

Wat ik in alle bovenstaande overwegingen (ik onthoud me van het woord ‘deliberaties’) is dat iedereen die Frans, Francien of verbasteringen hiervan heet ook zal moeten vertrekken. Dit is namelijk een direkte verwijzing naar de Franse Herkomst. Tevens zal elke persoon die Napoleon heet en korter is dan gemiddeld meteen naar Elba worden verbannen. Iedere Jacques zal zijn naar moeten wijzigen in Sjakie, en de Nederlandse nationaliteit aanvragen.
Dit wordt een heel gedoe!

Reageer
gravatar

Beste Chriet, hoe zit het dan met Frans Duits, die dan ook nog eens in het Nederlands ‘zingt’, die zal dan toch in een identiteitscrisis van jewelste terecht moeten komen?

gravatar

Beste Nonkel Pierre (zal oom Piet moeten worden) Ik denk dat onze zingende dikkerd helemaal niet meer weet waar hij heen zal moeten. In mijn verwachting wordt dat een asielprocedure en naamswijzging.
Als we een stapje verder gaan dan zullen nog meer mensen de klos zijn bij deze naam-xenofobe actie. Maar het mag gezegd worden: ‘Wie Neerlands Bloed in d’ Ahahahadren vloeit” etc. Het meest fascistoide volkslied aller tijden wordt nog steeds gezongen.

gravatar

U genoot dus in Nederland en u gaat nu met rijksbijdrage terug naar la Douce France, met medeneming van toilet en douche uit uw huurhuis. Dat is handig want in sommige landelijke streken in Frankrijk bestaat het toilet nog uit een gat in de grond en twee markeringen: één voor de linker-en één voor de rechtervoet. Dan is Nederlands sanitair letterlijk en figuurlijk méégenomen. U moet nog wel een oplossing vinden voor het doorspoelen. Als u nog iets van Neerlands koloniale verleden kent is mandiën en tjebokken wellicht de oplossing. Vraag es een oud-KNIL-ler in Bronbeek. Bon voyage.

Reageer
gravatar

Mon matre nogantoe zeg… Kan iemand mij vertellen waar ik de in-bourgeois-cursus moet gaan volgen?

Let wel, boersin-koppen, U zult uwer kak-huisjes moeten gaan renoveren want het toilet gaat mee terug naar douce France. Eh… douce??? Die zijn jelui ook kwijt!
Bij deze trek ik van leer. U mag de pot op.

Zij die genoten groeten U.

Reageer
gravatar

De Lovide (De l’Eauvide) was de naam van mijn voorvader voordat hij en de zijnen door Louis XIV werden verjaagd van hun Chateau en wijngaard in de Périgord. Hij had het geluk (?!) nog net vóór opzegging van het Edict van Nantes noordwaarts te worden uitgezet; een paar weken later en hij was op eigen grond opgehangen en begraven. Hij dacht een veilig heenkomen te hebben gevonden in Niftrik maar de Guerre de Hollande haalde hem in. Hij en de zijnen werden nipt gered door de Vrede van Nijmegen (1678) al moest daarvoor wel een veer worden gelaten: de jongste dochters Eloïse en Marie-Louise werden ‘en passant’ te grazen genomen door de zwakbegaafde doch hoogpotente Louis XIV. De daaruit ontsproten bastaardtweeling noemde zich later Francois en Louis Dieudonné (later eenvoudig Donner (naar donner: Fr. voor geven). Deze verzwegen familietak heeft zich (vooral vanaf 1813 in Scheveningen) stevig genesteld in de hofhouding van een bekend Europees vorstenhuis. Tot op de dag van vandaag levert men dat land de onderkoning. Het is maar om aan te tonen dat Hugenoten hun naam, bezit, eer en dochters veil hebben gehad ten bate van de Nederlandsche onafhankelijkheid: Wien Neerlands bloed, door d’ad’ren vloeit ..” is kandidaat om te worden uitgeperst.

Reageer
gravatar

Zo – en nou ook meteen bij alle politici nagaan wie een niet uit de klei getrokken genenstaaltje heeft. Te beginnen bij Blondy.
Jongens, wij krijgen SPACE in NL.

Reageer
gravatar

Oh la la, quoi faire? Er zit een hele wijk in Amsterdam die door de Hugenoten is gesticht: de Jordaan (le Jardin, de tuin), vol met bloemenstraten. Moet die dan ook plat?

Reageer
gravatar

Dat lijkt mij helder. Ik denk dat ter voorkoming van besmetting de belendende wijken ook plat gegooid moeten worden. (tot aan de gemeentegrenzen met Zaanstad, Haarlemmerliede c.s. en Abcoude)

gravatar

Heh, nou vergeet u weer Kootjebroek te noemen, Heer Bøs.

Overigens nog eens iets nageslagen, maar de claim dat het van ‘jardin’ zou komen kan niet gestaafd worden.
Dat was ook moeilijk voor te stellen, het schijnt iets met jenever te maken te hebben en dat klopt beter, lijkt mij.

Niet netjes hoor: eerst ons het land uit willen schoppen en dan ons de schuld geven van een miserabele plek in een miserabele stad. Zoiets noemt men demoniseren. Affreus.

gravatar

Heer Jeettje, hoezeer het wegvagen van Kootwijkerbroek een zegening van Paradijselijke omvang zou zijn, moet geconstateerd worden dat het gat niet eens in de buurt van het te vernietigen dorp in NH ligt.

gravatar

Bent u niet goed snik , chère Madame? Hugenoten genoten en genieten enige beschaving; dit platte buurtaccent kan nooit uit de mond van een beschaafd mens komen. De “Jordaan” roept bij mij eerder associaties op met de gelijknamige rivier die in het Midden-Oosten een schaars goed (water) distribueert tussen (Trans)Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden. Ligt dat niet meer voor de hand?

gravatar

Ik heb buren die verdacht veel Boursin eten.
Is er al een nummer geopend om ze aan te geven.
Of kan dit op het zelfde nummer van de pvv voor Polen?

Ik verdachte ze al langer maar nu ze de baby Frans hebben genoemd weet ik het zeker.

Reageer
gravatar

De verlaagde status van Frankrijk is om te zorgen dat de Président de la République er ook bij kan. Van Petit Sarkozy kan niet verlangd worden dat die ALTIJD op een kistje blijft staan.

Reageer
gravatar

Frankrijk veilig? Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt? Dan zien ze zeker de jaarlijkse invasie der sleurhutten over het hoofd.
Dit ‘evenement’ (dat nota bene voornamelijk door die asociale ‘gewone’ Nederlander wordt beoefend) kost miljoenen slachtoffers elk jaar weer ( voornamelijk onder geleedpotigen.) En wanneer de spreekwoordelijke stofwolken zijn opgetrokken, is er altijd een spoor van destructie en verloedering langs de grote doorgangswegen en overnachtingsplekken zichtbaar.

Daarnaast zijn de spanningen zo dicht op de grens nog lang niet vergeven en vergeten. De woedende accenten hoor je nog altijd terug in de straattaal van de regio.

Of wat dacht je van al die gigantische oorlogsvestigingen verspreid over het gehele land? Als het veilig was geweest, dan zouden deze toch allang gesloopt zijn met het oog op de heropbouw van dit zwaar getroffen land?
Is het dan niemand ontgaan dat Frankrijk nog altijd in zeer zwaar financieel weer zit? Onlangs nog hebben verscheidene hoog aangeschreven organisaties de kredietwaardigheid van Frankrijk verlaagt naar een zorgwekkend lage status.

Dit ruikt naar een gevalletje Mauro… Misschien moet die Leers zelf eerst maar eens een jaartje in dat rampgebied gaan zitten, voor hij er een oordeel over velt.

Reageer
gravatar

Niets nieuws! Er is al decennialang een jaarlijks terugkerende trektocht naar vluchtelingenkampen in Zuid-Frankrijk te bekennen.
Let wel! Diezelfde uitgeprocedeerde hugenoten bleken enkele weken later, gebruind en wel via de achterdeur het land weer binnen te komen!!! En niemand zegt er wat van!!!
Daar moet de overheid ook eens aandacht aan gaan besteden!!!

Reageer
gravatar

Wordt het niet eens tijd Willem-Alexander terug te sturen? Tenslotte was zijn vader een Duitser, zijn grootvader een Duitser, zijn overgrootvader een Duitser, zijn betovergrootmoederin een Duitse, zijn betbetovergrootmoedert een Russische, zijn betbetbetovergrootmoeder een Duitse..zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Reageer
gravatar

Eindelijk iemand die het doorheeft. We worden al generaties lang qua monarchie door Duitsers ‘bezet’. Er zit geen spat Neerlands bloed meer in, zeker niet sinds Willem III, Gott habe seine Seele, onvruchtbaar was. Nu ja, de Ranitz deelt volgens de overleveringen nog een beetje mee in het genenpakket. Maar is dat een reden om te buigen?

gravatar

Om je rot te lachen. Volgens my is die Geert Wilders met z’n zagjtegjee een halve spanjaard, kunnen we die dan ook terug sturen?

Reageer
gravatar

Past in een stoere historische traditie: 70 jaar geleden stond er een vast bedrag per hoofd op een aangifte, met gegarandeerde uitbetaling door een buitenlandse Rijkscommissaris. Dat was geen blauwe envelop.

gravatar

“Zuid-Nederlanders zijn dan Vlamingen.”
– Gustaaf Asaert, “1585: De Val van Antwerpen en de Uittocht van Vlamingen en Brabanders” (Tielt: lannoo, 2002), blz. 11

Reageer
gravatar

IN het kader van het repatriëren van de Hugenoten, zie ik ook graag dat de ontwikkelingshulp aan Frankrijk wordt herzien. Het lijkt, gelet op de ambtsberichten niet meer noodzakelijk. Misschien kan staatssecretaris Knapen hier duidelijk over geven.

Reageer
gravatar

Mijn oma heet Thibaut, moet je dat eens zeggen in Frankrijk, gaan ze opeens heel chagrijnig en raar naar je kijken. Schijnt nogal wat verleden aan te zitten blijkbaar. Nou we zullen welkom zijn zeg. Kan die Leers niet onderzocht worden in het PieterBaan Centrum?

Reageer
gravatar

Nee, dat kan niet. Gert Leers is ambtshalve lid van de Raad van Bestuur en van de Raad van Toezicht van het PBC. Deze dubbelfunctie stamt nog uit de tijd dat de KVP het overgrote deel van het bankwezen (Raiffeisenbank/Boerenleenbank), ergo van alle hypotheekhoudende gelovigen en van het maatschappelijk middenveld in bezit en beheer had. Namens het Bisschoppelijk Overleg en het Pauselijk Concordaat van Rome. Nederlands was tot voor kort officieel Hervormd, maar werd in de praktijk eeuwen gerund door zwart(gerokt) geld. Tegenwoordig buigen we niet meer naar Rome, maar naar Mekka; daar waar men onze oliekraan doseert.

gravatar

Lieve Lems, het is “je vais, tu vas, il va”. Maar dat kan men je niet kwalijk nemen, geïntegreerd als je bent en je landstaal vergeten!

gravatar

Par Bleu…

Pardón?! Die Oranjes (Fam.d’Hautpoule & Pommes d’Orange à d’Oeuil), die nu al- reeds zó veel doorstaan, uítleveren aan Gallië? Dezen, die ons door hen geredde en zo go?dgevuld kikkerlandje her-laten aan -brute- nazaten der kanninephaten & kannie-balen-vandalen? Or-anges( Go?d-engelen) répatriëren naar Notre Patrie?
De neoranje hug-genoten = Oshoïeten dus
achterlatend in ‘n uitgehold/2x Hol-land
overgeleverd aan het bestuur van ‘n nog Beatrix&Brigitte-loze dierenpartij? Stil
wordt men ervan,nog zelfs geen vallende speld te vernemen in de contreien dezer
getrouwen, docilen, nee horigen medium!

Voilà, Mes Chers et Cheries, c’est dit! Soyez non-maudit(e)s! Soyez des Libres!
Leef!dus hebt L.E.F.:recherchez TA SOY.
http://www.7freedom.com crisisvr!j=gratis boek.
L’ivre Livre…

Votre pt. gardien de (la) nouvel’église
des hug-genots vous salue bien et ferme.

N.B.
“La vie est une maladie mortelle, bien sexuellement transmissible” Marc Averous
, grand-maïtre en occitan. AVÉ’R@US!!!

Reageer
gravatar

Een grap moet je natuurlijk niet serieus nemen. Toch wil ik opmerken dat vele honderdduizenden Nederlanders een of meer Hugenoten in hun voorouders hebben, na 12 generaties. Het probleem is dus toch wat groter.

Reageer
gravatar

Hugenoten hoeven helemaal niet terug naar het thuisland. De meesten hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit en zij zijn Nederlands staatsburger. Als men staatsburger van een land is, kan de staat de toegang tot het grondgebied van dat land niet weigeren. Minister Leers staat dus met lege handen.

Het zou natuurlijk nog kunnen dat het als satire was bedoeld. Je weet het maar nooit in dit land.

Reageer
gravatar

Maar, Heer Spaland, dat wil ik juist graag! Het weer is daar aangenamer (famille du sud), de mensen aardiger en ontwikkelder en de taal zoetvloeiend.
Er is/was zelfs sprake van het opbloeien van het Occitaans, dus geen Halbe Zijlstra’s die alle poging tot ontwikkeling saboteren!

Het Nederlands staatsburgerschap is mij ook maar aangepraat omdat mijn voorvaderen als immigrant hierheen zijn gevlucht, dus het is in feite maar een mening.

Nee, ik vertrek wel, mits natuurlijk die compensatie voor opgebouwde rechten en smartengeld wordt uitgekeerd.
Voor wat hoort wat.

gravatar

Heer Jeettje toch, met uw opmerking dat u het juist graag wilt zet u uw vordering van smartengeld geheel op losse schroeven. Als u krijgt toegewezen wat u graag wilt, kunt u immers niet staande houden dat u in immaterieel opzicht schade hebt geleden.

Maar er is nog hoop. Er is geen hond die dit allemaal leest zodat u er deze keer goed mee wegkomt. Verder heb ik aangegeven dat wat Leers wil, helemaal niet kan. Dit betekent dat er een geenszins te verwaarlozen kans bestaat dat hij het tegen de verdrukking in gaat doorzetten en daarbij fouten gaat maken.

U moet de ontwikkelingen even afwachten en tot uw vertrek naar de Languedoc uw woonstede te Hildegaersberch aanhouden.

gravatar

Smartengeld voor het leed dat door de eeuwen de famille is aangedaan, Heer Spaland, dát en niets anders. Geen excuses welke doorgaans niet gepaard gaan met een riante som pecunia.
Neen, natuurlijk kan meneer Leers niets voor elkaar krijgen, maar dat zal het hoogste Europese Hof hem nog wel duidelijk maken. Tegen die tijd is het te laat voor hem: schokken dus, payer.

Overigens is het een zeer hinderlijke reclame aan het begin van de pagina. Ik zal zeker geen gebruik maken van zulke opdringerige types.

Gisteren ook zo’n type: kwam iets verkopen, kortingen op electra of zoiets, bij een andere firma. Met als verkoop argument dat de meeste mensen uit de straat … .
Wel, deze jeugdige snaak goed de oren gewassen: hij begrijpt nu dat er mensen zijn die niet met iedereen geparenteerd willen worden. Aan onze deur wordt gekocht noch bekeerd.
Aanbellen op eigen risico: ik zou eigenlijk een plaquette aan de gevel moeten bevestigen, maar eerlijk gezegd is het wel aardig die mensen peentjes te zien zweten.
De kleine genoegen des levens, n’est-ce pas?

gravatar

Weet u, Heer Jeettje, de moeilijkheid met uw famielje is dat men zich indertijd eigener beweging alhier heeft gevestigd, en daarmee ook op eigen risico. Voordat er sprake zou zijn van schade zou er eerst sprake moeten zijn geweest van een besluit van een bestuursorgaan. Maar zelfs als dit zo zou zijn, dan bent u er nog niet.

Voor immateriële schade staat voorop, dat deelname aan het maatschappelijk – en dus ook ambtelijk – verkeer vaak een zeker ongerief en soms leed meebrengt, zonder dat daartegenover terstond een geldelijke compensatieplicht van het bestuursorgaan kan worden gesteld.

Als criterium geldt, dat eerst sprake kan zijn van immateriële schadevergoeding, indien het bestreden besluit heeft geleid tot het schaden van de eer of de goede naam of anderszins een aantasting van de persoon in die zin, dat sprake is van geestelijk leed. Het is onvoldoende dat bij u gevoelens van meer of minder psychisch onbehagen zijn ontstaan en een u gekwetst voelen door het onrechtmatige besluit.

In het geval van geestelijk leed staat centraal de vraag of de gestelde immateriële schade tengevolge van de (psychische) decompensatie in een zodanig verband met onze besluiten staat dat dit leed aan onze staat als een gevolg van die besluiten kan worden toegerekend. Vaak worden psychische klachten veroorzaakt door een samenstel van omstandigheden, zodat niet aantoonbaar is dat het geestelijk leed geheel is toe te schijven aan de achteraf onjuist gebleken besluiten.

Zoals u ziet hebt u nog een lange weg te gaan. Troost kunt u putten uit het feit dat u tijdens die lange weg nog veel bekeerders, gasverkopers en ander gespuis aan uw deur kunt afpoeieren, een uiterst bevredigende invulling van de vrije tijd.

gravatar

Tsjonge, ik lees net dit bericht.
Heftig!
Even bijkomen. Beetje buiten adem.

Soms is satire de overtreffende trap van de Werkelijkheid.

Reageer
gravatar

Wat noa wir?! Om met Barbapapa te spreken: het eind is zoek.

Want waar te beginnen? Die Hugenoten zijn inmiddels door-geintregreerd, het bloed is vermengd. Zoals dat nu ook gaat met eerdere generaties allochtonen. Die paren ook niet alleen binnen hun groepie.

Maar goed zal wel weer eigenbelang zijn. Ik ben er nl officieel ook een. Heb een Nederlandse achternaam van Franse afkomst. Mijn uiterlijk is echter meer Spaans. Dat komt door de instroom van Spaans bloed in de 80-jarige oorlog die er daarna overheenkwam. En nu ben ik NEEderlander: ik ga niet terug. Donder op met je snode geldspel!

En omdat ik ook Europeaan ben:
Ich bin ein Hollander, jaWOL

Reageer
gravatar

Tussen 1217 en 1221 is een zeer grote groep moslim-vluchtelingen teruggestuurd naar hun eigen land. Toen hun eigen land tegensputterde hebben ze daar de boel kort en klein geslagen. Deze gebeurtenis is later door Historici ten onrechte als Vijfde Kruistocht aangemerkt.

Reageer
gravatar

Ewh, Moslimvluchtelingen? Volgens mij was het een samengeraapt zoodje gelukszoekers dat tsunamigewijze die kant optrokken, maar ik geef gaarne mijn mening voor een historisch juistere.

gravatar

Tot nu toe heb ik me afzijdig kunnen houden van deze discussie, maar nu moet ik toch reageren. Als direct betrokkene (moeder’s familie is afkomstig uit St. Petersburg en vader was een directe afstammeling van een Hugenoot); via de vaderlijke erflijn heb ik ervaren dat de familie net vóór de intocht van Napoleon in Nederland (1799 of daaromtrent) naamsverandering heeft moeten aanvragen om registratie als Hugenoot te voorkomen. Vergelijk het met de Islamisering van namen van Armeniëers die in 1915 de genocide overleefden. Ik voel er, als zittend pater familias, weinig voor nu mijn familie, ons opgebouwde spaargeld, pensioenrechten en velerhande spaarzegels prijs te geven t.b.v. dubieuze crisisbeheersing door de malafide coalitie van VVD/CDA/PVV. Leers (als goed katholiek) heeft natuurlijk al lang op deze kans geloerd om de Protestanten in het CDA en de rest van Nederland deze ongelooflijke loer te draaien . Zouden de kleinkinderen nog een studievisum kunnen krijgen?

Reageer
gravatar

Weinig kans, mijn waarde: zonet vandaag heeft mw Spies (what’s in a name?) een wetsvoorstel ingediend ter voorkoming van het vrijwillig afstaan van de Nederlandse identiteit.
Ik vrees met grote vreze dat men hier voor een definitieve keus gesteld wordt.

Eh, die grote vreze zij dan dat er geen compensatiegelden gereserveerd zijn.

gravatar

Geachte heer of mevrouw Leeflang,

Wat uw zorgen omtrent de door u verzamelde spaarzegels betreft kunnen wij van Albert Heijn u geruststellen. Uw AH-spaarzegels en uw bonuskaart kunt u in al onze vestigingen in het buitenland gebruiken. Zo hebben wij in Torremolinos een mega-Albert Heijn. Mag ik van de gelegenheid gebruik maken u er attent op te maken dat de bosuitjes en de spruitjes deze week in de aanbieding zijn?

gravatar

Hi. Kun je me iets meer vertellen over die gedwongen naamsverandering. Ik ben opgegroeid met het verhaal dat ik een afstammeling Jacques, Hugenoten ben. Nu is er iemand die stelt dat Jacques afstamt van Sjaakes in Kampen, die geen hugenoten waren. Voor mijn gevoel klopt dit niet.

gravatar

Het omdopen van Lille in Rijsel mocht niet van Sarkozy, anders dreigde hij een groot deel van zijn toch al niet al te grote aanhang kwijt te raken, hetgeen hem zijn herverkiezing zou kosten. Bovendien dreigen er in deze nog taalkundige problemen te ontstaan met Elio di Roepie-Roepie di Vlinderdas aan de andere kant van de grens.

Reageer
gravatar

Israel: gewoon opheffen. Ben je er vanaf.

GRONDRECHT = een mensenrecht als aardebewoner. Dus iedereen heeft gewoon recht op een stuk grond.

gravatar

De Waalse kerk in Amsterdam moet ook terug naar de Nederlandse protestanten, ik bedoel katholieken, ik bedoel de Germanen of neen, juist de….

Reageer
gravatar

Op veel scholen in Frans-Vlaanderen, van Duinkerken tot Rijsel, volgen al veel leerlingen het keuzevak Nederlands dus de plaatselijke bevolking zal er juist goed op reageren!

Reageer
gravatar

In Noord west frankrijk spreken ze nog steeds oud vlaams en heeft men nog steeds de vlaamse weken,dus aanpassen word niet zo moeilijk.

gravatar

Dat Frankrijk weer veilig is biedt nieuwe kansen. Prinsen kunnnen er off piste skieen. Er hoeven geen aangespoelde Orca’s meer naar Tenerife gestuurd te worden. Onze puberdochters kunnen er rappers bezoeken.
Ik zie zelfs mogelijkheden voor cruiseschepen op het centraal massief.

Reageer
gravatar

Hoho, U beseft toch wel dat de eerste actie van de teruggekeerden zal zijn het inrichten van een specifiek “lieu pour signaler des problèmes Hollandais” ?
Rommel moet je thuis maken, niet in het buitenland.

gravatar

Schandalig dat deze overlastgevende pseudo-illegalen zo lang de dans konden ontspringen. De daadkracht van Leers kent gelukkig geen grenzen, behalve die van Bulgarije en Roemenië natuurlijk.

Reageer
gravatar

Mm. Ik verdenk de schrijver van dit stuk ervan persoonlijke belangen te hebben bij dit besluit en trek zijn journalistieke objectiviteit dan ook in twijfel. Is er al een Meldpunt Hugenoten?

Reageer
gravatar

Als echte Hugenoot heb ik nog wel een ander probleem dat eerst moet worden opgelost. In de Bartholomeusnacht in 1572 zijn vele voorouders gedood. De vraag is nu wat er met de spaartegoeden is gebeurd? Net als de Joodse tegoeden uit WOII nu nog worden uitgekeerd, verwacht ik dat die tegoeden alsnog tot uitkering komen, met 450 jaar rente op rente natuurlijk. kan de heer Deetman dit ook oppakken?

Reageer
gravatar

Dat vraag ik me nu ook al jaren af. Maar niet alleen franse hugenoten, maar ook het napoleontische leger bleef hier hangen. En aangezien nogal wat franse achternamen in het nederlands verbasterd werden, wordt het toch lastig om te achterhalen wie van de ware hugenoten afstammen. Zo’n fraude als bij de duitse herstelbetalingen zou ik toch ook Frankrijk niet aan willen doen. Maar ik zweer dat ik de katholieke Notre Dame in Parijs mijn voorouders voelde

gravatar

Ja, daar ben ik helemaal voor. De beuk eruit!

gravatar

Mmmm, mijn halve stadje loopt leeg: de DuPrie’s, de Labruyeres, de Oliviers, de Geenjaars, de Lauriers,… ‘t Wordt daar dan zo saai. Dat zijn juist de mensen die de stad wat kleur geven.

Ze zijn ook best goed geïntegreerd. Bij het leuke tijdverdrijf studentje pesten hoor ik nl. geen woord Frans en volgens mij kunnen ze dat ook niet: “Tering, mot je klappen dan?”. Dat zal nog zwaar voor ze worden, zo onder Rijssel.

gravatar

Ja maar… ik ben hier helemaal ingeburgerd! Ik heb hier een leven opgebouwd, ik bouw pensioen op, ik heb hier vrienden… En ik spreek geen woord Frans! Nou ja, niet meer dan elke andere Nederlander… IK WIL BLIJVEN!

Reageer
gravatar

Het feit dat uw familie u een Franse voornaam heeft gegeven zegt genoeg: niet ingeburgerd, terug naar Frankrijk!

gravatar

Ach laten we dan ook teruggasn naar de tijd dat meneer pastoor tegen de burgemeester zei, als jij ze maar arm houdt houd ik ze wel dom en omgekeerd en dat de courant een beschaafd informatieblad was voor de gegoede burger, zonder de vooroordelen en sensatiezucht van heden

Reageer
gravatar

Ik heb al tijden niets meer gehoord van de familieleden die we 400 jaar geleden moesten achterlaten in Ieper. Volgens mij worden ze nog steeds vastgehouden door de Inquisitie. Het is daar niet veilig mensen!!!

Reageer
gravatar

Kijk; daar kan ik mee instemmen. U, sorry, je, slaat de spijker op de kop. Herstelbetalingen!

Het familiekasteel ligt in gruzelementen en de inboedel is middels antiekmarkten een niet traceerbare zwerftocht door gans Europa aangevangen.

Waar wij, de famille, vroeger belastingen hieven, werden wij gedwongen deze nu te betalen! Dus wat ons nog restte aan familiekapitaal is aangewend om dit malle land met verkeerd klimaat te beschaven.

Gelijk oversteken derhalve: een royale compensatie en u hoort niets meer van ons.
En niet in monnaie ancienne, tenzij in francs à cheval of francs d’argent.

Overigens hoeft de heer Leers niet op een goedkoop vakantieverblijf te rekenen, laat dat hem gezegd zijn: de instructies voor de pachters gelukszoekers te verjagen met hond en knuppel zijn nog immer van kracht!

gravatar

Ik heb eind 69, begin 70 een poging gedaan terug te keren. De mensen gedroegen zich erg vijandig. In Xanten en Keulen wisten we die vijandigheid nog wel te overwinnen, maar bij Trier werd het moeilijker. Toen we terugkeerden naar Nederland hebben we ons asielzoekerscentrum in Nijmegen in brand gestoken, maar ook zulke desperate maatregelen konden onze vervolgers niet vermurwen. Het liep uiteindelijk uit op gevechten in de Betuwe.

Het Tweede, het Tiende en daarna het Negende Legioen zijn nog lang in Nijmegen gestationeerd geweest: vreemde troepen op Nederlandse bodem, alleen om ons Bataven uit Duitsland te weren. We hebben onze woningen een eind verderop moeten herbouwen.

Ik vrees dat een nieuwe poging terug te keren naar Duitsland alleen maar zal leiden tot een nieuwe bezetting.

gravatar

Ja, door die tsunami destijds van Hugenoten naar Amsterdam krijg je de gekste dingen. Bij voorbeeld bij kruising van die lieden met autochtonen. Voor je het weet huist er in het lichaam van een een Ajax-fan een PSG-supporter bij voorbeeld. Daar moet je toch niet aan denken. Zo iemand wil dan misschien een ombouw-operatie in zijn hersenen. Veel te duur. Komt allemaal op rekening van de eerlijke belastingbetalers.
Goede actie van onze regering. Hulde!

Reageer
gravatar

Laten we ook niet vergeten dat een van de Hugenotenfamilies, Toquet, tegenwoordig synoniem is geworden met asocialen.

Reageer
gravatar

Ik ben inmiddels al 312 jaar in Amsterdam en er is helaas nog steeds geen indexering op mijn pensioenfonds van kracht. De uitbetaling bestaat nog steeds uit Florijnen.

Ik hoop dat ik in Frankrijk de onkosten die in 312 jaar zijn veroorzaakt kan declareren.

Reageer
gravatar

Dan zul je toch eerst de florijnen in Franse Franken moeten omrekenenen en vervolgens in EURO. Met deze laatste omwisseling zal geen probleem ontstaan want die koers staat als sinds 1999 vast, maar de cross-rate Florijn/FRF heeft nogal gefluctueerd de laatste eeuwen.

gravatar

De PVV heeft toch nog best het een en ander uit het partijprogramma in het gedoogakkoord gekregen blijkbaar. Keep up the good work Richard de Mos!!

Reageer