Gedetineerde neemt sabbatical

Moordenaar zit er na drie jaar helemaal doorheen

Het wordt hem te veel, de muren komen op hem af. Wim V., drie jaar geleden veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege een dubbele moord, neemt een jaar sabbatical. “Daarna hoop ik weer als een herboren gedetineerde terug te keren.”

V. is de eerste gedetineerde die gebruik maakt van de mogelijkheid van een sabbatical. Penitentiaire Inrichting ‘De Boschpoort’ in Breda biedt deze sinds kort aan gedetineerden. Directeur Hayo Dussel: “Veel gevangenen worden na een paar jaar celstraf neerslachtig en kunnen daardoor agressief of suïcidaal worden. Dit zorgt op sommige afdelingen voor een gespannen sfeer. In overleg met de gedetineerdenraad hebben we deze oplossing uitgewerkt. Zij kunnen met frisse moed verder en de sfeer in onze gevangenis zal er met sprongen op vooruit gaan. Een win-winsituatie.”

V. zit er na ruim drie jaar opsluiting naar eigen zeggen ‘helemaal doorheen’. “Ik word gek van iedere dag weer diezelfde koepel boven m’n hoofd. Eten in zo’n bord met compartimenten, altijd weer hetzelfde rondje over de binnenplaats; ik kan het niet meer zien. Elke nacht huil ik mezelf in slaap. Bovendien trekt zo’n gevangenisstraf een enorme wissel op je privéleven.”

Volgens V. heeft ook zijn omgeving last van zijn psychische toestand: “Ik heb lang geprobeerd om de schijn op te houden tegenover de cipiers. Maar het ging me steeds moeilijker af om vriendelijk tegen ze te blijven. Ik kreeg last van woede-uitbarstingen als ze ’s ochtends de celdeur openden, terwijl ik van nature echt totaal niet agressief ben. Daarom is het voor iedereen beter als ik er even een jaartje tussenuit ga.”

Wie denkt dat V. het jaar niets gaat doen, zit ernaast. “Natuurlijk, ik moet eerst even bijkomen, maar denk niet dat ik nu een jaar lang ga lanterfanten. Eerst ga ik maar eens een paar maanden reizen, lekker backpacken in Australië en in India het spirituele contact met mijn ware zelf hervinden. Ook denk ik erover om een boek te gaan schrijven over het leven in de gevangenis. Het wordt tijd dat de wereld weet wat een rechtgeaard gevangene allemaal moet doorstaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Iemand nog iets gehoord van Willem Holleeder? Die schijnt met een speciale vertrekregeling (langdurig proefverlof en een Gouden Handdruk) via Arke Fly te zijn vertrokken. Leers, Opstelten en Teeven hebben hem nog uitgezwaaid. Willem H. heeft wel z’n krantenwijk aan één van zijn dames van lichte zeden overgedaan, dus op spoedige terugkeer hoeven we niet te rekenen.

Reageer
gravatar

Dit is de wereld op zijn kop! Veroordeelt worden voor een dubbele moord en huilen dat het zo zwaar is en je er niet tegen kan… Had je misdaad dan niet gepleegd! Wie denkt aan de slachtoffers en hun familie??! Wat moeten die er wel niet van denken? Je bent gestraft en moet op de blaren zitten. Directeur van deze gevangenis moeten ze nodig een lobotomie geven, mogelijk dat hij dan beter leert na te denken. De mensen die hij in bewaring heeft zijn personen die willens en wetens misdaden gepleegd hebben en daarvoor gepakt zijn en gestraft worden… Wat blijft er van die straf over wanneer je een sabbatical kan nemen? Om nog maar te zwijgen over de vluchtmogelijkheid naar een land zonder uitleveringsverdrag, aangezien het allemaal zo zwaar is….

Reageer
gravatar

Toch niet op kosten van de Staat hoop ik? En is er geen gevaar dat ie in de tussentijd nog meer mensen op gaat ruimen?? Of inderdaadje nooit meer wederkeert, waarom zou ie???

Als ie niet meer wil, dan moet er gewoon een mooie zelfmoordruimte in de gevangenis komen.

Maar fffff realistik: ruilen van cel zou misschien ook helpen. Soort doorstroomproject. Met een ander uitzicht en nieuwe tijdschriften.

Reageer
gravatar

Eerst kon ik weinig sympathie opbrengen voor Wim ‘de Naaldhak’ V. Maar nu ik heb gelezen dat hij eten kreeg uit een compartimenten-bord begrijp ik hem. Nooit meer een lekker kuiltje jus in je stamppot maar jaar in jaar uit je jus in een (klein) compartiment op je bord. Vreselijk. Hoe moet Wim op deze manier her-inburgeren in onze oer-Hollandsche samenleving. Als je al geen boef bent dan wordt je het zo wel.

Reageer
gravatar

Hij zou er een studiereis van moeten maken, een paar maandjes in het HvB in India zou hem goed doen.
Als hij dan weer terug komt kan die ervaring hem zijn lot helpen accepteren, misschien dat hij dan die 20 jaar wat makkelijker volmaakt.
Dat hij er na 3 jaar al doorheen zit zegt overigens wel wat over deze meneer, een beetje een slapjanus in mijn optiek.

Reageer
gravatar

Eerst had ik geen compassie met Wim ‘de Naaldhak’ V, maar nu ik lees dat hij eten uit een bord met compartimenten krijgt bezie ik het anders en geef ik hem groot gelijk. Nooit eens een kuiltje jus in je stamppot maar altijd de jus in het kleinste compartimentje. Zo kan Wim toch nooit her-inburgeren. Wat moet die jongen anders?

Reageer
gravatar

Meneer V, heeft u plek voor een kofferdrager? Ik werk inmiddels al 32 jaar in Breda, gemiddeld verblijf ik daar 9 uur per dag, rond 200 dagen in een jaar, dat is bij elkaar en het einde is nog lang niet in zicht! En krijg ik elke dag een vakjesbord met eten? Nee. Mag ik zo maar rondjes lopen op de binnenplaats? Nee. En hoe groot zijn de muren waartussen ik heen-en-weer moet lopen? Vele malen groter dan die in uw veuls te kleine celletje. Stel u eens voor hoe ik vaak het gevoel heb dat die reusachtige muren op mij af komen … nee, het leven van een gevangene is zo rot nog niet.

Reageer
gravatar

Dit vind ik echt de grootste onzin ooit. een persoon die dubbele moord gepleegd heeft mag vrolijk op reis?
Je laat hem naar Australie los en denkt echt dat hij netjes weer terug gaat komen om 17 jaar in de cel te zitten?

En dan is die suicidiaal, laat hem lekker zijn gang gaan dan. Scheelt weer x euros aan belasting geld.
Ik zou zeggen neem een voorbeeld aan de gevangenissen in de VS: Bende-geweld en moord zijn daar alledaagse gebeurtenissen. Misschien moeten onze sebatical-gedetineerden daar een jaartje heen, dan beseffen ze hoe goed ze het hebben in nederland.
En als je als cipier het niet aan kunt dan had je je dat misschien van te voren moeten bedenken voordat je besloot de baan te nemen.

Reageer
gravatar

Niet zo plagen, familie Paulussen, anders zijn we hier straks met zijn tienen. En geloof me, ik plaag jullie wel terug. Overigens sans rancune en met goed gemoed. Prettige avond en groeten aan Paulien.

gravatar

hmmmm even denken waarom zijn we mensen ook alweer in gevangenissen gaan stoppen? schijnt iets te maken te hebben met ”een gevaar zijn voor de maatschappij?” en omdat meneer het zwaar heeft in de cel vervalt dit?

Reageer
gravatar

Misschien moet het gevangeniswezen in Nederland eens wat dingen uit het Amerikaanse gevangeniswezen afkijken. De gangmentaliteit, geestverruimende middelen en homoseks hebben daar de sleur en druk van het allerdaagse ernstig opgeleukt. Als je de cijfers mag geloven komt men daar ook graag terug naar de gevangenis, na de 3de keer mogen ze zelfs levenslang blijven. Vinden ze gezellig.

Reageer
gravatar

Ben jij toevallig familie van Danger Mouse? Ik ben een fan en wil dan graag je handtekening. Goed? Ik neem wel wat vriendinnetjes mee.

gravatar

Oké, Kootwijkerbroek, Colombia of St. Maarten. Hoe lossen we dit op voor die arme drommel? Laten we het PBC er maar uit laten. Behalve dat ze uit 030 zijn, komen ze altijd te laat.
Paulus 1 en 2 weten vast meer.

Reageer
gravatar

Carrotte heeft iets met wortels en een speld. Paulien blijkbaar iets met naalden. Als jullie je goed in de literatuur zouden hebben verdiept, dan zouden jullie kunnen weten, dat het alleen maar gaat om de Ring.
Opgeslotenen, met of zonder een sabbatical, hebben iets met boeien, Die bedoel ik niet.

gravatar

en tijdens dat jaar wordt de leegstaande cel een kraak-gedoogzone. Krakers die “buiten” dreigen vervolgd te worden, mogen dan de leegstaande cel kraken. Zo snijdt dat mes aan twee kanten!

Reageer
gravatar

Krijgt Willem V. ook met voorrang gratis huisvesting buiten de gevangenis aangeboden? Bovendien heeft-ie een uitkering nodig natuurlijk en een forse som vakantiegeld om rond te kunnen reizen tijdens zijn sabbtical.

Krijgt-ie bovendien ook 24/7 privé bewaking mee ter bescherming tegen familieleden van de mensen die hij vermoord heeft?

Willem, als je dit leest: Ik heb nog wel een leuk baantje voor je: koeriersdiensten tussen NL en Colombia. Vrij reizen, je ziet wat van de wereld, mooi weer daar en mocht je in Colombia gepakt worden, dan kom je in ieder geval niet terug in dezelfde cel hier in NL!

Reageer
gravatar

De oplossing is eigenlijk zo simpel: trek een les uit de geschiedenis!
Steek Kootwijkerbroek af en maak er een afgelegen eiland van. Negeer de Kootwijkerbroeker inboorlingen en deporteer alle langgestrften naar Kootwijkerbroek. Iedereen is daarmee geholpen. Na verloop van tijd bestaat de kans dat het nodig is een scheepslading weesmeisjes naar het eiland te transporteren, maar daar houdt het dan ook bij op. Over enkele decennia zal wellicht zelfs het niveau van Kootwijkerbroek zodanig zijn opgekrikt dat er vrijwillig mensen naartoe zullen gaan.

Reageer
gravatar

Toegegeven, Kootwijkerbroek is heel erg en juist daarom mag je dit de langdurig gestraften niet aandoen. Eenzame opsluiting is dan humaner.

gravatar

98,3 % van de ondervraagde lang-gestraften gaf als reactie: “Als ik vantevoren had geweten hoe het hier in zijn werk gaat, had ik een baantje gezocht, desnoods als bordenwasser bij Van der Valk of MacDonald”. De hele onderzoekspopulatie: 66.328 m/v gaf aan spijtoptant te zijn. In enkele gevallen schafte het Pieter Baan Centrum ruimte voor een uitgebreid weekendverlof, sommige PBC’ers zijn al jaren zoek en sturen af en toe een briefkaartje of vervallen in recidive en laten ergens een nieuw slachtoffer achter. Staatssecretaris Fred Teeven heeft nu toegezegd de weekendregeling te gaan herzien. De VVD is voor een humaner penitentiair beleid bij economische delicten; vermogende fraudeurs zouden hun gevangenisstraf mogen uitzitten in 4-sterren hotels en het CDA wil zedenmisdrijven in uniform na 1 jaar verjaard verklaren. Amnesty International houdt op 5 mei een Open Dag voor langdurig gestraften in de EBI’s. Er wordt dus volop gewerkt aan humanisering van het lot van gevangenen

Reageer
gravatar

Dankzij de moedige actie van Wim V. kwam er media-aandacht voor de wantoestanden in de Bredase gevangenis. De compartimentenborden behoren inmiddels tot het verleden. Op de beruchte binnenplaats staat nu een monument ter nagedachtenis aan alle gevangenen die net als Wim V. geen andere uitweg meer zagen dan een sabbatical.

Reageer
gravatar

Als ervaringsdeskundige protesteer ik tegen dit artikel. We mogen slechts zelden op straat en dan alleen onder stricte begeleiding. Terecht, want ik zin op nieuws bij al het moois op straat.
Wij stellen voor St. Maarten over te nemen om daar een kolonie te stichten: “New Netherlands” met als hoofdstad “Marty”.

Reageer
gravatar

Ik denk niet dat een sabbatical de oplossing is. Als het zo erg is dat je er na ruim drie jaar al agressief of suïcidaal van wordt, dan kun je er beter mee stoppen en wat anders gaan doen. Als hij terugkomt na dat sabbatical is het binnen drie jaar weer hetzelfde liedje. Wim moet gewoon onder ogen zien dat hij er niet geschikt voor is. Niet koste wat koste die twintig jaar proberen vol te maken.

Reageer
gravatar

Een carriëre als gevangene moet je natuurlijk niet ongetraind beginnen. Dat is denk ik ook de valkuil van veel beginners, ik pleit dan ook voor een gedegen vooropleiding vooraf gegaan door een intensief “intake gesprek” waarin de verwachtingen en wensen van de aankomend gedetineerden uitgebreid worden geanalyseerd en de uitkomst met de betrokkenen worden besproken.

Dit voorkomt achteraf veel teleurstellingen, en mensen die de rit niet volledig wensen uit te zitten

gravatar

Na vijf jaren pensioen zit ik er ook behoorlijk doorheen. Wordt daar wel eens aan gedacht? Aan al die mensen met hun pensioen en AOW? Daar hoor je de gevangenen nooit over. Zijn alleen maar bezig met hun eigen problematiek. Van mij blijven ze gewoon zitten allemaal.
Ik zeg: eigen pensioen eerst! Of zoiets.

Reageer
gravatar

En 20 jaar cel is eigenlijk 20 jaar plus 5 dagen met al die schrikkeljaren tegenwoordig.

Reageer
gravatar

Geweldig initiatief! Tegelijkertijd wel heel triest dat zoveel gevangenen hiervoor zoveel ellende hebben moeten doorstaan voordat er eindelijk iets werd ondernomen. Mijn hart gaat ook naar hen uit.

Reageer
gravatar

Wat veel mensen vergeten is dat gevangen zijn zwaarder is dan een 9-tot-5 baan. Je bent niet alleen tijdens kantooruten gevangen, maar 24 uur per dag, 7 dagen per week! Dat hakt er dan wel even in. goed voor te stellen dat de muren dan op je af komen.

Heel begrijpelijk dit.

Reageer