Laatste inwoner Renswoude geïndividualiseerd

'Baken van collectivisme' maakt overstap

De 78-jarige Renger Stroothof is gistermiddag om 15:32 uur als laatste van zijn gemeente Renswoude geïndividualiseerd. Dit maakte de burgemeester van de Utrechtse gemeente bekend.

Stroothof was na het overlijden van Fredje Hulsman in 1995 de enige niet-geïndividualiseerde Renswoudenaar. Met zijn hang naar saamhorigheid en zijn collectivistische levensstijl was hij jarenlang uniek in het dorp. Door het organiseren van buurtbarbecue’s en bingo-avonden groeide hij uit tot een sociaal baken in een geïndividualiseerd bolwerk.

Vage kennissen van Stroothof zijn verrast door de gebeurtenis. ‘Ik heb het altijd al gezegd: Renger is wel de laatst mogelijke van wie je het zou kunnen verwachten’, aldus een buurtgenoot. ‘Hoewel het niet aan ons besteed was, zullen we zijn volhardendheid en sociale betrokkenheid missen. Hij was altijd bereid een praatje te maken, zonder dat we daar ooit gebruik van hebben gemaakt. Renger vierde als enige zijn verjaardag, en stuurde dan het hele dorp een uitnodiging waar wij dan geen gehoor aan gaven. Die traditie zullen we missen.’

Jarenlang is Stroothof naar eigen zeggen door zijn gemeenschap onder druk gezet om ook te individualiseren. ‘Er was een enorme groepsdruk om mee te gaan in de golf van atomisering. Gelukkig ben ik nooit erg gevoelig geweest voor groepsdruk, maar dat is me niet altijd in dank afgenomen. In het dorp werd ik vaak met de nek aangekeken. Op straat werd ik ook niet meer begroet. Later bleek dat erbij te horen.’

Door te volharden in zijn collectivistische levensstijl kwam Renger in een sociaal isolement. Dit leidde uiteindelijk tot zijn besluit zich bij zijn individualistische dorpsgenoten aan te sluiten.

Stroothof heeft grootste plannen voor zijn leven na de individualisering. Hij heeft een Twitter- en Facebookaccount aangemaakt. ‘Ik besef dat ik nog maar net kom kijken in het wereldje en rustig moet beginnen. Ik ga gewoon lekker mezelf zijn en mijn eigen ding doen, wat anderen er ook van zeggen.’

Volgens Stroothof zal het niet meevallen om als individu door het leven te gaan: ‘Gelukkig heb ik veel steun gehad van mensen die hetzelfde proces hebben doorgemaakt.’ Rengers tweets liegen er niet om: ‘in slaap gevallen op de bank. nu weer wakker. #individualisering’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een enkele Latijnse spreuk is als zout in de pap; maar het agogisch effect gaat verloren als er zonder rem en vertaling maar wat in het rond wordt gestrooid door oud-gymnasiasten of mensen die daarvoor willen doorgaan. Van Bralhuysen; indachtig bovenstaande twee opmerkingen: 1) Het is niet “Quid licet Iovi” maar “Quod licet Jovi” in de hedendaagse versie en 2) wat Jupiter is toegestaan, is de stier niet toegestaan, maar het verhaal erachter vertelt u niet, waarom niet? Quod dubitas, ne feceris! (als men twijfelt, niet doen!)

Reageer
gravatar

Een aantal mensen hierboven heeft nog een inburgeringscursus nodig zie ik.

Communicatie in het Nederlands graag!

Die neo-Romeinen kosten ons al genoeg belastinggeld. Het wordt tijd dat deze belastingontduikers ònze (begrotings)taal gaan spreken. Wie betaalt, bepaalt.

Reageer
gravatar

Vooruit dan maar, laat ik ook eens een duit in het Latijnse zakje doen.

Cuius testiculos habes, habeas cardeo et cerebellum!

Ceterum censeo Rotterdamem esse delendam.

Marc (Rutte), schole non ananas, sit same op schole iere debet!

Cito ignominia fit superbi gloria!

Reageer
gravatar

Foutje in mijn voorgaande reactie in de tweede regel:

“Cerebellum” moet “zere bellum” zijn.

Vertalingstip voor dezelfde regel:

“Cardeo” is natuurlijk “goddelijke automobiel”.

gravatar

Het is nog niemand opgevallen maar Renger Stroothof vertoont een zeer opvallende gelijkenis met Fred Rutte, de trainer van PSV, na een weekendje Carnaval. De carnavalspet, ‘t gebit uit, de weekend-baard .. is er geen sprake van een onbedoelde verwisseling van foto’s? Dat neemt natuurlijk niet weg dat PSV’s trainer binnenkort ook van werkgeverswege geïndividualiseerd wordt. Philips verindualiseert de ganse samenleving, om aldus een groter afzetgebied te creëren; o.a. op iedere tienerkamer een eigen tv “suum cuique tribuere”. Speciaal voor Nadenkertje; binnenkort weer Panem et circenses indien ‘ceteris paribus’: want “Citius, Altius,Fortius” komt er weer aan. Voor geïnteresseerden, geïntrigeerden en geïrriteerden: Latijnse spreuken in overvloed in de dikke Van Dale, onder “Gevleugelde woorden, titels en citaten”.

Reageer
gravatar

Paulien,

Iets zegt mij dat je InHolland-diploma straks wordt herzien?

Vis unita fortior = “Vereende kracht is sterker”

Tarde venientibus ossa = “Voor de laatkomers, enkel de beenderen”

gravatar

Beste nicht,

In de anonimiteit van Lutjegast vergis jij je toch deerlijk. In dat “gehucht” is de wereldberoemde VOC-kapitein Abel geboren, die later vernoemd werd naar Tasmanië, eiland ten noorden van Melbourne, waar hij als duivel werd binnen gehaald op 24 november 1642. Juist, als Tasmaanse duivel. Daar moet je van hebben gehoord.

gravatar

Ja dit is een mooie tendens die al lange tijd gaande is. Prachtig om te zien dat de samenleving collectief besluit om om op individualisering over te stappen.

Reageer
gravatar

wel jammer ja want ik heb alleen hyves voor die andere twee moet je zo weinig engels kunnen dat je er in ieder geval mee kunt aangeven dat je liever nederlands praat dat kan ik niet